Férfi kosár-vb: spanyol, görög és litván csoportelsők

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.05. 00:02
null
A B-csoport rangadóján a görögök legyőzték a horvátokat (Fotó: fiba.com)
A Spanyolországban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon a házigazda együttes a csoportkör ötödik fordulójában Szerbiát győzte le 16 ponttal, így csoportjából első helyen jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol majd Szenegállal találkozik. A görögök szintén hibátlan teljesítménnyel végeztek hatosuk élén – csakúgy, mint a délután végző amerikaiak –, míg a litvánok csoportrangadón győzték le az eddig veretlen szlovéneket.




A-CSOPORT

Szerbia–Spanyolország 73–89

A meccs eleji spanyol rohanás után (0-5) feléledt a Milos Teodoszics húzta Szerbia, amely nem engedte meglépni a már biztos csoportelsőt (13-14). Igazi presztízsmérkőzés zajlott, kemény adok-kapok alakult ki a parketten – hiába volt már tét nélküli az összecsapás. Ezt bizonyítva a házigazdák magasabb fokozatba kapcsoltak, s egy 3-16-os rohanást repesztve állva hagyták ellenfeleiket (16-30). A magabiztos fórt sikerült megtartaniuk az első negyed végére, amelyhez látványos, közönségszórakoztató akciók társultak (20-34).

Bogdan Bogdanovics triplájával kezdődött a második tíz perc, ám a Juan Carlos Navarro - Pau Gasol páros ezúttal is megállíthatatlannak bizonyult; nem tudott tíz ponton belülre zárkózni a szerb alakulat (25-38). A következő percekben kissé enyhült a spanyol védelem, így a 6,75-ös vonalon túlról hatékonyan tüzelő fiatal szerb gárda egységei után nem várt tovább Joan Orenga az időkéréssel, s maga köré hívta tanítványait (31-41). Volt már tízen belül is Szasa Djordjevics legénysége, de Ricky Rubio zseniális gólpasszaiból, könnyed akciókkal újra a szája íze szerint alakította a derbi alakulását Spanyolország, igazi erődemonstrációt tartva közönsége előtt (35-54).

A második félidő kezdeti gólcsendje után ismét beindult a spanyol henger, amely több mint húszpontos hátrányba taszította a minden erejével elkészülő Szerbiát (37-62). Rengeteg hibával, dekoncentráltan pattogtattak Nemanja Bjelicáék, amelyet keményen büntetett a festékben a Gasol testvérpáros. Az utolsó másfél percet megnyomva bár közelebb érkeztek a szerbek, de így is meggyőző dominanciát mutattak Pau Gasolék (56-71).

Talán már zsebben érezték a hispánok a meccset, amikor sok eladott labdájuknak köszönhetően újra vérszemet kapott Szerbia, amely lelkesen űzte ellenfelét (66-76). Azonban rendezni tudta sorait a Ricky Rubio fémjelezte armada és bár az utolsó percekben éppen az irányító gerjesztette a feszültséget, ez sem akadályozta meg csapatát, hogy újabb kiütésszerű vereséget mérjen – ezúttal – a szerbekre.

A nagy intenzitású és feszült hangulatú találkozón megérdemelten, végig vezetve ért révbe Spanyolország, Szerbiának csak momentumok jutottak. A Gasol testvérek ezúttal is parádés performansszal örvendeztették meg a nagyérdeműt, de Juan Carlos Navarro vagy éppenséggel a mezőnyben nagyon hasznosan játszó Ricky Rubio (12 pont, 7 gólpassz, 7 szerzett labda, 4 lepattanó) is főszereplői voltak a sikernek. Habár Nemanja Bjelica dupla-duplája megsüvegelendő (19 pont, 10 lepattanó), senki nem tudott felnőni mellé, így esélye sem volt Szerbiának megszorongatnia a 2006-os világbajnokot.

Szerbia legjobb dobói: Bjelica 19/3, Raduljica 13, Teodoszics 10/6
Spanyolország legjobb dobói: P.Gasol 20, Navarro 15/9, Rubio 12

B-CSOPORT

Argentína–Görögország 71–79

Sevillában is a csoport-elsőség volt a tét, mind az eddig veretlenül menetelő görögök, mind ez erős kerete ellenére eddig nem túl meggyőző argentin válogatott számára. A dél-amerikaiaknak azért is fontos lett volna a győzelem, mert ők már a görögök elleni ütközet előtt tudhatták, Horvátország győzelmével (Puerto Rico ellen) és Szenegál vereségével (a Fülöp-szigetektől kaptak ki) egy esetleges ma esti vereségük biztosan a B csoport 3. helyére, és azzal már a nyolcaddöntőben Brazília „karjaiba" sodorja őket.

Mindezek ellenére pocsékul kezdték a csoportdöntőt Scoláék, védekezésük csapnivaló volt, Calathes és Printezis tetszés szerint szerezték pontjaikat, és 10 perc után már 12 ponttal ellépett Görögország. Argentína mintha talán már beletörődött volna sorsába, nem igazán tudott újítani, és az eddig a vb-n haloványan teljesítő Nick Calathes folyamatos jó játékának köszönhetően stabilizálódni látszott a két számjegyű görög előny. Sokat elmond a B csoport (elvileg) csúcs-rangadójáról, hogy az argentinok összesen 40 másodpercig, az első negyed legelején, vezettek... Zizisék sikere szinte egyáltalán nem forgott veszélyben, a dél-amerikaiak még mindig nem szálltak le a spanyolországi hullámvasútról, és így nagyon nehéz lesz akárcsak a minimumnak meghatározott legjobb 8 elérése is.

A mai rangadó másik görög hőse (Calathes mellett) az a Giannis Bourousis volt (16 pont, 15 lepattanó), aki nagyon könnyen létszámfelettivé válhat a Real Madridnál, így „Bou" eddigi ragyogó vb-teljesítménye kiváló "állás-prezentáció" lehet szeptember második felétől. Görögország pedig a tavalyi Eb-leégés után, az Egyesült Államok és Spanyolország mellett veretlenül robog a vb-n. Persze hogy végül a nyolcaddöntőben ők jártak-e jobban a szerbekkel, vagy a gauchók a brazilokkal, az a vasárnap „zenéje", de azt abszolválva egyelőre a hellének tűnnek az egyik legnehezebb akadálynak a továbbra is imponáló fölénnyel menetelő házigazda útjában az „álomdöntőig".

Argentína legjobb dobói: Scola 17/3, Campazzo 10/3, Prigioni 10/6.
Görögország legjobb dobói: Calathes 18/6, Bourousis 16/3, Printezis 15/3.

C-CSOPORT

Ukrajna–Egyesült Államok 71–95

Jó kétperces pontcsenddel indult a találkozó, ezt Irving két büntetője törte meg - erre viszont megtört az ukrán jég is és Kravtsov vezérletével egy 7-0-s futást produkáltak. Északkeleti szomszédaink remekül mozgatták a labdát, sokat passzoltak és sok elzárást alkalmaztak, amit rendre elváltottak az amerikaiak, ezekből sikeresen szerezték a pontokat. Abból is ízelítőt kaphattunk, hogy pl Anthony Davis mit tud egy képzett magasember ellen védekezésben, hiszen Kravtsov hét pontot és három lepattanót gyűjtött be az első tíz percben (felkészül: Pau Gasol). Ukrajna a négy-öt pontos vezetését végigvitte a teljes negyeden, szervezett támadásaik mellett nagyon odafigyeltek arra, hogy ne tudjanak gyorsan indulni Hardenék, így végül 19-14-re meg tudták nyerni az első játékrészt.

A másodikban aztán már fordult a kocka, feljebb kapcsolt az amerikai válogatott és pillanatok alatt közelebb zárkózott, az ukránok kissé mintha elfelejtették volna a játékukat és nem folyt úgy a labda. Mishula beálltával aztán ismét szervezettebbé és tudatosabbá váltak, így aztán a negyed közepéig őrizni tudták az előnyüket. Eddigre azonban a Curry-Irving páros irányításával átvette az uralmat a Team USA, a Golden State triplavetője kétszer is betalált a vonal mögül, az ukránok pedig ezzel egy időben elkezdték elrontani a büntetőiket, így teljesen megfordult a találkozó. A félidőt az időközben futólehetőségeket is kapó amerikai csapat egy 9-1-es etappal zárta, így a nagyszünetre már tíz pont feletti előnnyel vonulhattak (44-32).

A fordulás után nagyjából ott folytatódott minden, ahol abbamaradt, Curry-tripla, futós, de tanácstalan amerikaiak. Már a húszhoz közel járt az előnyük, amikor két bravúrhármas is beesett az ukránoknak, ezzel közelebb zárkóztak. A negyed derekán aztán James Harden is hozzászólt és betörésekből faultokat harcolt ki, kosarakat szerzett, amire Ukrajna szép játékokkal és centerpontokkal válaszolt. Az továbbra is látható volt, hogy félpályás figurája gyakorlatilag nincs az USA-nak, Harden betörései jelentették a játékukat. Aztán a hajrára Jeter is beindult, az addig botrányosan dobó egyes egészen extra triplákat és középtávolikat süllyesztett el, ezzel tartották a különbséget az európaiak. Az utolsó másfél percben aztán több labdát is eladtak Mishuláék, de Zaytsev újabb extra kosarával 69-54-re vezetett a Team USA a záró etap elején.

Itt már nem történ érdemleges, Davis, Cousins és Faried is szerzett kosarakat, a különbség elérte a húszat. Az ukrán csapat fejben és fizikálisan is teljesen elfáradt a végére, eladták a labdákat, képtelenek voltak rohanni, míg az USA magasember-rotációja kedvére tombolhatott a gyűrűk alatt. A vége kiütés… Mivel Új-Zéland győzött Finnország ellen, így Ukrajnának ez a vereség a kiesést jelenti, ők és a finnek búcsúztak, a Team USA mellett pedig az új-zélandiak, a törökök és a dominikaiak jutottak a legjobb 16 közé.

Ukrajna legjobb dobói: Kravtsov 15, Jeter 13/6, Zaytsev 11/6.
Az Egyesült Államok legjobb dobói: Harden 17, Curry 14/9, Davis 12.

D-CSOPORT

Litvánia–Szlovénia 67–64

Az európai mini-államok (a legutóbbi két Eb rendezőinek) rangos kosárlabda-rangadójának a csoportelsőség mellett az is a tétje volt, hogy melyikük számára nyílhat járható út ezzel a vb legjobb négy csapata közé: a csoportgyőztes ugyanis az elődöntőig biztosan elkerüli a bivalyerős csúcsfavoritot, az USA válogatottját. Az egykori remek irányító, és immáron a kispadon is bizonyító Jure Zdovc egy kisebb csodát készül végrehajtani délnyugati szomszédunk legjobbjaival. Dragicék pedig a litvánok ellen is a (világbajnokságon) tőlük megszokott stabil és kiegyensúlyozott csapatjátékot hozták.

A mester „bizalmi embere”, Dormen Lorbek (klubcsapatában, a török Gaziantepnél is Zdovc a mestere) volt ekkor a szlovén gépezet motorja. A litvánokat az első két negyedben az a Jonas Valanciunas tartotta (valamennyire) életben, aki a tavalyi Eb-n látványosan csődöt mondott, és aki az idei klubszezonban egyre inkább beilleszkedett a Toronto Raptors-ba. De hiába minden litván igyekezet, Lorbek mellé a szlovének extraklasszisa, Goran Dragic és az idei vb egyik nagy felfedezettje, Alen Omic is felnőtt, így Szlovénia 8 pontos előnnyel (36-44) mehetett pihenőre.

A folytatásban sem sokat változott a játék képe, a litván akarás egyre inkább erőlködésbe ment át, a rendkívül higgadt Szlovénia stabilan tartotta előnyét, és haladt a csoport első helye felé. A baltiak azonban nem adták ilyen könnyen fel, a csereként beálló Darjus Lavrinovic 34 éve minden rutinjával állt ekkor az övéi élére, és az olasz Reggio Emilia újdonsült szerzeményének hasznos játékával 51-62-ről, egy 15-0-s rohammal nemcsak egyenlített, hanem a vezetést is átvette Litvánia! Elképesztő végjátékba futottak bele a felek, és szinte hihetetlen, Szlovénia a záró dudaszó előtt 47 másodperccel (egy Zoran Dragic duplával) szerezte első pontjait(!!!) az utolsó negyedben! Végül Litvánia kihasználta a zöldek teljes 4. negyedes összeomlását, és 67-64-re megnyerte a találkozót.

Ez azt is jelenti, hogy a csoport első helyén végeztek az északiak, így a C csoport negyedikjével, Új-Zélanddal kell majd megmérkőzniük a legjobb 16 között - és az USA-val nem találkozhatnak az elődöntőig. A szlovének hiába voltak eddig jók a vb-n, nyerték meg minden mérkőzésüket, és vezettek itt is sokáig, ezzel a vereséggel lecsúsztak a második helyre, így a Dominikai Köztársasággal játszanak a nyolcaddöntőben - ha pedig továbblépnek, akkor a mexikóiakat valószínűleg legyőző amerikai válogatott jön majd szembe velük

Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 12, D.Lavrinovic 11/3, Pocius 7/3.
Szlovénia legjobb dobói: Lorbek 14/6, Zupan 13/3, G.Dragic 12.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
SPANYOLORSZÁG, 2014
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT

Szerbia–Spanyolország 73–89
KORÁBBAN
Irán–Franciaország 76–81
Brazília–Egyiptom 128–65
A végeredmény: 1. Spanyolország 10 pont, 2. Franciaország 9, 3. Brazília 8, 4. Szerbia 7, 5. Irán 6, 6. Egyiptom 5
B-CSOPORT
Argentína–Görögország 71–79
KORÁBBAN
Szenegál–Fülöp-szigetek 79–81
Horvátország–Puerto Rico 103–82
A végeredmény: 1. Görögország 10 pont, 2. Horvátország 8, 3. Argentína 8, 4. Szenegál 7, 5. Puerto Rico 6, 6. Fülöp-szigetek 6
C-CSOPORT
Törökország–Dominikai Köztársaság 77–64
KORÁBBAN
Ukrajna–Egyesült Államok 71–95
Finnország–Új-Zéland 65–67
A végeredmény: 1. Egyesült Államok 10 pont, 2. Törökország 8, 3. Dominikai Köztársaság 7, 4. Új-Zéland 7, 5. Ukrajna 7, 6.. Finnország 6
D-CSOPORT
Litvánia–Szlovénia 67–64
KORÁBBAN
Ausztrália–Angola 83–91
Dél-Korea–Mexikó 71–87

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ÁGRAJZ SZERINT)
Spanyolország–Szenegál
Horvátország–Franciaország
Görögország–Szerbia
Brazília–Argentína
Egyesült Államok–Mexikó
Szlovénia–Dominikai Köztársaság
Litvánia–Új-Zéland
Törökország–Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik