Férfi kosár vb-sel.: a feladat adva van, nem szabad megijedni

BOBORY BALÁZS (Varese)BOBORY BALÁZS (Varese)
Vágólapra másolva!
2019.02.21. 21:24
null
A magyar válogatottnak legalább hét ponttal kellene nyernie
Péntek este világbajnoki reményeit szeretné tovább éltetni a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amelynek legalább hét ponttal kellene nyernie Olaszországban.

 

AZONNAL IGEN!

– Tavaly hivatalosan is elbúcsúzott a válogatottól, most mégis itt van és készül a sorsdöntő, olaszok elleni csatára. Sokáig kellett győzködnie Ivkovics Sztojannak, hogy térjen vissza segíteni?
Az idősebb játékosokkal együtt a legutóbbi alkalmakkor is segítettünk a felkészülés alatt a csapatnak, most viszont Sztojan hívott, és mondta, hogy ezúttal más feladatom is lenne. Természetesen azonnal igent mondtam, mert a válogatottnak nagyon sokat köszönhetek és mindig a szívem csücske volt, nagyon jó újra együtt lenni a fiúkkal! – mondta FERENCZ Csaba, a válogatott bedobója.

Volt már arról szó, hogy mekkora szerepet kaphat a pénteki mérkőzésen?
Konkrétan nem, de ha pályára kerülök, próbálom a tudásom legjavát nyújtani. Segíteni akarom a csapatot, ha ezt egy jókor beütött faulttal, vagy éppen egy triplával tudom, az teljesen mindegy, a lényeg, hogy valahogy sikerüljön bravúrt elérni.

– Mekkora a nyomás a csapaton?
Mindenki nyugodt, ugyanúgy készültünk, ahogy máskor szoktunk. Lehet, hogy nem minket tartanak esélyesebbnek, de úgy érzem a csapatban van annyi erő, hogy tudjunk nyerni Olaszországban.

– Mi lehet a siker receptje?
Megvan a taktikánk, az a legfontosabb, hogy ezt meg is tudjuk valósítani pénteken. Sok erőssége van az olaszoknak, rengeteg jó játékossal rendelkeznek. Elsősorban a védekezésünknek kell stabilnak lennie, és ha az megvan, akkor abból következhet a jó támadás is.

És akkor Pór Péter odaállt a félpályára, háttal gyűrűnek. Első dobása egy kicsit lett rövid, a második ugyanannyival hosszú, mígnem harmadikra csont nélkül repítette a gyűrűbe a labdát – a Harlem Globetrotters játékosai is megirigyelhették volna a mutatványt. És ő „csak” a válogatott edzője...

A nemzeti csapat játékosai ekkor még öltöztek a vareséi csarnok zeg-zúgos folyosójáról nyíló öltözőben, tehát nem láthatták a bravúros kosarat, de utána nyilván a legtöbben értesültek róla.

Egyáltalán nem látszott feszültség az esti tréningen a magyar küldöttségen, a játékosok pedig bemérhették a távolságokat, megtapasztalták a palánk keménységét az olaszországi 80 ezres lakosú város kosaras szentélyében, amely kívülről olyan, mint amilyen repülő csészealjakat láttunk A függetlenség napja című emlékezetes amerikai mozifilmben.

„Nekem már ősszel is tetszett az aréna, a varesei szurkolók pedig nagyon lelkesek, amikor itt játszottunk, végig buzdították a csapatukat, szóval a hangulattal biztos nem lesz baj pénteken – mondta Filipovity Márkó, az Alba magasbedobója, aki a FIBA Európa-kupa 1. csoportkörében már tavaly járt itt a fehérváriakkal. Annak a meccsnek csak a csoportelsőség volt a tétje, addigra már mindkét csapat továbbjutott, de nem igazán jó emlék, mert nagyon kikaptunk. Most azonban látok esélyt, hogy sikerüljön a bravúr és nyerjünk, de nagyon nehéz feladat lesz.”

Igen, az olaszok legyőzése otthonukban, több mint ötezer drukker előtt az „óriási bravúr” kategóriájába tartozna. Tudják ezt a hazaiak is, s bár nem tűnik úgy, hogy félvállról vennék a találkozót, nagyon magabiztosnak látszanak és egyébként udvariasnak is. Amikor például a mindkét csapatnak szállásul szolgáló hotel éttermében a magyar küldöttség az uzsonnáját fogyasztotta, az olasz szövetségi kapitány, Meo Sachetti egyszer csak Ivkovics Sztojan mellett termett és egy hangos „Buon giorno!” üdvözlés után jól pocakba veregette a kézfogáshoz felpattanó magyar kollégáját.

Hogy a mesterek közül pénteken, késő este ki lesz vidámabb, az még a jövő kérdése, az tény, hogy a magyar csapatnak legalább hét ponttal nyernie kell, hogy egy esetleges holtverseny esetén az egymás elleni eredményekben jobb legyen az olaszoknál és valós reménye maradjon a világbajnoki kijutásra. A feladat adott, csak nem szabad megijedni!

MEGCSÍPHETJÜK ŐKET!

„Nagyon jó csapat az olasz, de megcsíphetjük őket. A szeptemberi, decemberi mérkőzésen is közel voltunk hozzájuk, pedig akkor játszott a Fenerbahce két sztárja, Luigi Datome és Nicolo Melli is. Most ők nem lesznek, szeretnénk meglepni őket” Váradi Benedek, a válogatott hátvédje.

„Mivel alacsony szerkezetben játszanak az olaszok, nincsen klasszikus centerük, ezért rengeteget váltanak védekezésben. A kulcs, hogy a váltások ellen hogyan támadunk, illetve védekezésben miképpen védjük az egy az egy elleni játékukat, és azt, hogy a mezőnyembereik fizikai fölényükre alapozva szeretik bevinni alsó posztokra az ellenfelet” – vélekedett Pór Péter, a válogatott edzője.


A KERET
Benke Szilárd, Vojvoda Dávid (mindkettő Szolnoki Olaj KK), Eilingsfeld János, Ruják András (mindkettő Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Jones Jarrod (AS Monaco, francia), Juhos Levente (Naturtex-SZTE-Szedeák), Keller Ákos (Pau-Lacq-Orthez, francia), Perl Zoltán, Váradi Benedek (mindkettő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Somogyi Ádám (Aquimisa Laboratorios Zamorano, spanyol)

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, J-CSOPORT
5. FORDULÓ (PÉNTEK)
18.00:
Horvátország–Lengyelország
20.00: Hollandia–Litvánia
20.15: Olaszország–MAGYARORSZÁG (tv: M4 Sport).
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ (HÉTFŐ)
18.30:
MAGYARORSZÁG–Horvátország (tv: M4 Sport)
18.30: Litvánia–Olaszország
20.30: Lengyelország–Hollandia

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia 10
9 1
835–660
19
2. Olaszország 10 7
3 792–709
17
3. Lengyelország 10 6
4
796–741
16
4. MAGYARORSZÁG
10 5 5
711–709
15
5. Horvátország 10 4 6 724–730
14
6. Hollandia 10 3 7
750–781 13
A csoportból a legjobb három válogatott jut ki a jövő szeptemberi, kínai világbajnokságra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik