Férfi kosár-vb: őrült meccsen majdnem blamázott az USA

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 16:52
null
A törökök majdnem megtréfálták az Egyesült Államokat (Fotó: Getty Images)
A címvédő amerikai válogatott nagy meglepetésre csak hosszabbítás után tudta kiszenvedni 93–92-re a törökök elleni mérkőzést, míg a Jannisz Antetokunmpóval kiálló görög válogatott 79–78-ra kikapott a braziloktól a Kínában zajló férfi kosárlabda-világbajnokság csoportkörének 2. fordulójában, így a záró játéknapon ki-ki mérkőzést játszhat Új-Zélanddal.

 

A németek meglepetésre második mérkőzésüket is elveszítették, s a franciák után a Dominikai Köztársaságtól is kikaptak – Dennis Schröderék két ponttal, 70–68-ra maradtak alul. Mivel Franciaország gond nélkül túllépett Jordánián, így Németország már biztosan nem jut tovább a következő körbe.

A torna fő esélyese, az amerikai válogatott meglepően szoros találkozót játszott a törökökkel – Gregg Popovich gárdája ezúttal a Kemba Walker, Donovan Mitchell, Harrison Barnes, Jayson Tatum, Myles Turner ötössel kezdett, s a félidőben öt ponttal vezetett (47–42). A második játékrészben sem ment úgy a játék, ahogy azt az Egyesült Államok szerette volna – a csapat 40 százaléknál is gyengébb volt mezőnyből.

Hat perccel a vége előtt Törökország egyenlített (71–71), ám a törökök nem tudták bedobni a teljesen tiszta helyzeteiket, Mitchell pedig két perccel a vége előtt, 76–74-nél fontos triplát szórt be, de az utolsó percre így is 79–79-cel fordulhattak a csapatok. 12 másodperccel a vége előtt egy támadó lepattanót pontra váltottak a törökök, amivel a vezetést is átvették.

Az USA utolsó támadásában Tatum dobott hármast, ami nem ment be, de egy buta fault miatt hármat dobhatott a Celtics sztárja. Tatum kettőt beszórt, ezzel 81–81-gyel zárult a rendes játékidő, s következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban a törökök másfél perc alatt bedobtak hét pontot, amivel 89–84-re elhúztak – noha a Walker, Tatum duó nagyszerű etapjának köszönhetően egyenlített az Egyesült Államok, Cedi Osman kettő plusz egyesével megint fordított Törökország.

A törökök az utolsó másodpercekben sorozatban három büntetőt is kihagytak, ezzel elszórakozták a lehetőségüket a győzelemre – Khris Middleton viszont a második oldalon 92–91-nél mindkét büntetőjét bedobta, így az Egyesült Államok 93–92-re kiszenvedte a győzelmet.

Az NBA legértékesebb játékosával, Jannisz Antetokunmpóval kiálló görögök alaposan megszenvedtek a brazilokkal – noha a nagyszünetben még úgy tűnt, egyoldalú lesz az összecsapás, a harmadik negyedre feltámadt Brazília, az etap 23–13-as megnyerésével fordított, s hat perccel a lefújás előtt már 69–64-re vezetett.

Jannisz a szoros állás miatt rengeteget, majdnem 29 percet töltött a pályán, de a görögök így sem tudták a maguk javára fordítani a meccset, s Brazília nagyot hajrázva 79–78-ra nyert. Mivel a csoport másik találkozóján Új-Zéland 93–83-ra legyőzte Montenegrót, az utolsó fordulóban a görögök az új-zélandiakkal ki-ki mérkőzést játszanak a továbbjutásért.

A keddi játéknapon biztossá vált, hogy az USA, Brazília, Franciaország, Litvánia és Ausztrália is ott lesz a következő körben.

KOSÁRLABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG, KÍNA
E-CSOPORT

Japán–Csehország 76–89
Egyesült Államok–Törökország 93–92 – hosszabbítás után
F-CSOPORT
Montenegró–Új-Zéland 83–93
Brazília–Görögország 79–78
G-CSOPORT
Németország–Dominikai Köztársaság 68–70
Jordánia–Franciaország 64–103
H-CSOPORT
Ausztrália–Szenegál 81–68
Litvánia–Kanada 92–69

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik