Férfi kosár-vb: a franciák elcsenték Litvánia bronzérmét

HEGEDŰS RÓBERTHEGEDŰS RÓBERT
Vágólapra másolva!
2014.09.13. 19:59
null
A litván Jonas Valanciunas igyekszik blokkolni a francia Boris Diaw-t (Fotó: Reuters)
A Spanyolországban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon az Eb-címvédő francia együttes elcsente Litvániától a világbajnoki bronzérmet. A kiegyenlített találkozón a négy évvel ezelőtt harmadik helyen végző litvánok irányították a játékot, a végjátékban közel álltak ahhoz, hogy végleg meglépjenek, de a szívós franciák visszakapaszkodtak, majd fordítottak. A hetedik világbajnokságán részt vevő francia válogatott első vb-érmét szerezte – Eb-érme van már nyolc –, négy évvel ezelőtt a 13. helyen zárt.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VB, SPANYOLORSZÁG 2014
A 3. HELYÉRT
Franciaország–Litvánia 95–93
(22–19, 21–23, 21–29, 31–22)
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 25, Juskevicius 14/3, Seibutis 13/3
Franciaország legjobb dobói: Batum 27/6, Diaw 15, Heurtel, Lauvergne 13/3-13/3

A franciáknak mindössze 18 órás pihenésre volt lehetőségük a szerbek elleni elődöntőt követően, de Batumék láthatóan alaposan feltüzelve érkeztek a bronzmeccsre. Lauvergne hét pontjával 7–2-re vezettek, a litvánok hiába szedték ipari mennyiségben a támadópattanókat, folyamatosan rontottak. A negyed közepén Jankunas 2+1-es játéka lendítette át a holtponton Kalzlauskas válogatottját, egy 7–0-s futással átvették a vezetést. Ekkor azonban támadásban Batum és Diot is magára talált, ennek köszönhetően a kékek pár pontos előnnyel a mehettek a kisszünetre.

A második negyedben sokáig nem változott a helyzet, Batummal nem nagyon tudtak mit kezdeni védekezésben a litvánok, akik viszont a túloldalon szépen elosztva termelték a pontokat, így a különbség nem csökkent. A játékrész második fele Jonas Valanciunasról szólt, a Raptors centere tartotta meccsben csapatát – a kissé fáradtabban mozgó franciáknál azonban mindig volt valaki, aki betalált, így a vezetést meg tudták tartani.

A fordulás után az addig csendes Seibutis talált be, 44–43-ra már a litvánoknál volt az előny – bár Heurtel bepörkölt egy triplát, Motiejunasék nem lazítottak a gyeplőn, és 50–46-nál kénytelenek voltak időt kérni a franciák. Noha Diaw zseniális kosarat dobott, a gallok nagyon megálltak támadásban, ráadásul Gobert összeszedte a negyedik hibáját, Lauvergne pedig kisebb lábsérülést szenvedett. A franciák alacsony és gyors szerkezettel próbálkoztak de ez nem igazán jött be: a litvánok második esélyeket teremtettek, három triplájuk is beesett, és Valanciunast is meg-megtalálták a palánkok alatt. A negyed vége elsősorban Seibutisé volt, a litván kisember remeklésével 71–64-es fórban voltak.

A záró negyed elején próbálta megpörgetni a játékot a francia gárda, Diaw, Gelabale és Batum pontjaival 73–70-re felzárkóztak, gyorsan időt is kellett kérniük a litvánoknak. Ez nem igazán használt, Batum és Lauvergne révén 75–75-nél egyenlítettek a franciák, majd Diaw kosarával átvették a vezetést. Valanciunas azonban gyorsan egalizált, majd 2+1-es játékával már 80–77-es előnyben volt a csapata. Kisebb bakiparádé (Diaw két kihagyott büntetője, majd Pocius nem hozta át a labdát a felezővonalon idejében) után Heurtel dobott nagyon nehéz kosarat, majd Pietrus büntetőjével ismét döntetlen volt az állás.

A litvánok sorozatban elrontották a támadásaikat, Diaw pedig két újabb extra kosárral jelentkezett. Az utolsó fél percre fordulva, hatpontos hátrányban a litvánok már csak a veszett fejsze nyele után kapkodtak. Bár Heurtel és Batum is súlyos hibákat követett el, a litvánoknak nem maradt idejük a fordításra, a büntetőpárbajban nem tudták utolérni ellenfelüket – a franciák történetük során először szereztek világbajnoki érmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik