Férfi kosár: „Minden meccset meg kell nyerni Kazanyban!”

GYŐRI FERENC (KAZANY)GYŐRI FERENC (KAZANY)
Vágólapra másolva!
2017.08.10. 18:29
Újra összeállhat a legendás Vas megyei hármas – a férfi kosárlabda-válogatottunk jelentős erőpróba előtt áll az orosz nagyvárosban.

Még hogy nem népszerű a magyar kosárlabdázó! A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren többen is kiszúrták, hogy a Hungary feliratú egyenszerelés jó eséllyel válogatott sportolókat takar. Egy ázsiai hölgy annyira leleményes volt, hogy a sportágat is kitalálta – készített is sebtében néhány közös fotót a játékosokkal, gondolván örül majd a szintén kosarazó fia, ha meglátja a képeket.

DICSŐ KÖZELMÚLT
Az első rivális Oroszország lesz tehát a magyar válogatott számára. Amelynek a múltja szebb, mint a jelene. Tíz évvel ezelőtt Európa-bajnok lett, hat éve és a 2012-es londoni olimpián bronzéremig jutott – a 2015-ös kontinensviadalon már csak 17.-ként zárt… Két legnevesebb játékosa a vaskos NBA-múlttal bíró, aktuálisan a Himki Moszkvában játszó Alekszej Sved és a Cleveland Cavaliersszel tavaly nagydöntőt nyerő Tyimofej Mozgov. A legnagyobb sztár a szövetség elnöke, Andrej Kirilenko, aki igazi világklasszis volt, amikor még a labda pattogtatásával foglalkozott.

Kazany volt az úti cél a mieink számára – az átszállás előtti moszkvai landolást Ivkovics Sztojan két hatalmas tüsszentéssel jelezte, illetve vezette fel –, a négycsapatos nemzetközi torna keretében először pénteken a házigazda Oroszország vár nemzeti csapatunkra. Amelyben középiskola óta először állhat össze a Vas megye szerte rettegett Golomán György, Perl Zoltán, Váradi Benedek hármas.

„Egy középiskolában játszottunk, a diákolimpiai versenyeken szereztünk bajnoki címeket – mesélt a nem is olyan régmúlt dicsőségéről Perl Zoltán, a válogatott bedobója. – Hogy ki volt a legponterősebb? Talán Beni, de mindhárman meghatározó játékosok voltunk, persze ez a mostani azért más szint. Kapcsolatban maradtunk azóta is, Benedek és én ugye szombathelyiek vagyunk, Gyuri körmendi, tehát közel is laktunk és a jó viszony megmaradt köztünk. Még sosem voltam Oroszországban, de örülök, hogy itt lehetek, Kazanyról csupa jót hallottam, ráadásul erős ellenfelekkel is találkozunk itt. Egyelőre a saját játékunkat szeretnénk tökéletesíteni.”

Perl legutóbb Olaszországban légióskodott, s bár egy internetes kommentben kész tényként jelentették ki, hogy aláírt az előző honi élvonalbeli bajnokság második helyén végző Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyhez, azért nem eszik ilyen forrón a kását, a 22 éves tehetség jövője egyelőre kérdéses.

MINDEN MECCSEN GYŐZNE AZ ÚJONC
„Megtisztelő érzés itt lenni a srácokkal, akikkel már játszottam egy csapatban és megismerni azokat, akikkel még nem – mondta Golomán György, a válogatott centere. – Célom folytatni a beilleszkedést a válogatottba, a kazanyi tornából szeretném a legtöbbet kihozni. Úgy megyek neki mindegyik mérkőzésnek, hogy meg kell nyerni! Nagyon sikeres szezont zártunk az UCLA Bruinsszal az amerikai egyetemi bajnokságban, a következő a végzős idényem lesz, nagyobb szerep vár rám – remélhetőleg kezdő is leszek, izgatott vagyok emiatt. Volt csapattársam, Lonzo Ball szerintem nagyon jó játékos, hiszek benne, hogy ezt bizonyítja, és jól teljesít a Los Angeles Lakersben.”

A nemzeti csapat tagjaira csütörtök este már csak a szállodai becsekkolás és a vacsora várt, edzés nem, ami a fárasztó utazást követően nem meglepő. A péntek délután négy órakor kezdődő hivatalos mérkőzésnek – az Európa-bajnokság pontosan húsz nappal később indul – viszont reggeli edzéssel a lábukban vágnak majd neki. A küldöttséggel utazott Oroszországba a nemzetközi minősítést a közelmúltban megszerző fiatal játékvezető, Praksch Péter is. Mint ismert, Ferencz Csaba és Tóth Norbert erre a tornára pihenőt kapott, a bő keret tagjai közül Hanga Ádám – akinél továbbra sem tisztázott, melyik klubban folytatja a pályafutását – és a honosított DeAndre Kane egyelőre nem csatlakozott a felkészüléshez, Golomán György viszont most először kerül bevetésre a fiatal átlagéletkorú együttesben

A KERET
Allen Rosco (Iberostar Tenerife, spanyol), Benke Szilárd (Zalakerámia ZTE KK), Csorvási Milán (Egis Körmend), Eilingsfeld János, Ruják András (Atomerőmű SE), Golomán György (UCLA Bruins, amerikai), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter, Tóth Ádám, Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj KK), Perl Zoltán (De Longhi Treviso, olasz), Pongó Máté, Wittmann Krisztián (KTE-Duna Aszfalt), Váradi Benedek (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, KAZANY

PÉNTEK
16.00: Oroszország–MAGYARORSZÁG
19.00: Izland–Németország
SZOMBAT
12.00: Németország–Oroszország
15.00: MAGYARORSZÁG–Izland
VASÁRNAP
11.30: Oroszország–Izland
14.30: Németország–MAGYARORSZÁG
A kezdési időpontok magyar idő szerint értendők.

A magyar válogatott további felkészülési programja:
Augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország–Izland (két mérkőzés)
Augusztus 24-26., Varsó: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik