Férfi kosár Eb: minket választottak a románok, Kolozsváron játszunk

Vágólapra másolva!
2016.11.03. 11:06
null
A kolozsvári Sala Polivalenta: itt játssza majd a csoportmeccseit a magyar válogatott
A 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában játszik a magyar válogatott – jelentette be csütörtökön a román (FRB) és a magyar szövetség (MKOSZ) közös kolozsvári sajtótájékoztatóján Horia Paun, a román sportági szervezet elnöke.

 

„Régi barátaink a magyar szövetség vezetői. 2012-ben találkoztunk először Szolnokon, azóta remek partnerség alakult ki, amelynek a csúcsa a 2015-ös női Európa-bajnokság közös megrendezése volt. Ezért Románia most Magyarországot választotta partnerszövetségnek a 2017-es torna kolozsvári csoportjába. Könnyű és logikus döntés volt, hiszen Románia 30, Magyarország pedig 17 év után vehet részt a férfi Európa-bajnokságon" – mondta Horia Paun.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke szerint Magyarországon nagy várakozás előzte meg a román szövetség döntését, Bodnár Péter főtitkár az elmúlt egy hónapban napi kapcsolatban állt az FRB vezetőivel. „Emberi kapcsolatok nélkül semmi sem működik, és ez nálunk remekül megy, a női Eb-n már kipróbáltuk egymást. Mi is szeretnénk segíteni megtölteni ezt a gyönyörű csarnokot" – mondta Szalay. Bodnár Péter szerint a válogatottnak és szurkolóinak is a legjobb feltételeket kell megteremteniük, ezért is szerettek volna mindenáron a kolozsvári csoportba kerülni és a lehető legtöbb jegyet biztosítani a magyar nézőknek.

A főtitkár ismertette a magyar drukkerek számára biztosított belépők rendszerét is, eszerint négy jegykategóriát különítettek el a válogatottat elkísérők számára:

– 1300 jegy a Románia–Magyarország mérkőzésre
– meccsenként 3000 jegy a magyar csapat másik négy találkozójára
– 200 tornabérlet (minden meccsre a román–magyar kivételével)
– összesen 3000 jegy a nem magyar érintettségű összecsapásokra.

A belépőket zárt rendszerben értékesítik, és névre szólóak lesznek.

Bodnár Péter, Szalay Ferenc, Horia Paun és Adrian Voinescu a sajtótájékoztatón (Fotó: Manases Sándor)
Bodnár Péter, Szalay Ferenc, Horia Paun és Adrian Voinescu a sajtótájékoztatón (Fotó: Manases Sándor)

Adrian Voinescu, a román szövetség nemzetközi igazgatója szerint a partnerséghez vezető tárgyalások egyetlen kényes témáját a biztonság jellentette. Az elmúlt két hétben kétszer is magyarellenes rigmusok voltak a román bajnokságban (erről bővebben a cikk végén olvashatnak), de Voinescu szerint a helyi hatóságokkal és rendfenntartó erőkkel folytatott egyeztetések után garantálni tudják a kulturált, sportszerű szurkolást. „Ide kosárszurkolók jönnek majd, a családok, a gyerekek a célközönségünk, senki más. Kolozsvár nyitott, kozmopolita város, óriási kosárlabda-kultúrával" – mondta Voinescu, hozzátéve, hogy Románia és Magyarország mellett Horvátország is biztosan ebben a csoportban szerepel, mivel a harmadik kalap másik három csapata (Izrael, Törökország és Finnország) szintén rendező. A román szövetség is elgondolkodik a névre szóló belépőkön, bár erről még nem született döntés, ráadásul első fázisban már több mint 5000 jegyet értékesített.

Kolozsvár autóval 420 kilométerre van Budapesttől, az ártándi határátkelőtől 167 kilométer oda az út. A román szövetség a várhatóan sok magyar szurkoló érkezése révén magasabb bevétellel számolhat.

Az már korábban eldőlt, hogy a szervező országok közül Finnország Izlandot, Izrael pedig Litvániát választotta csoportellenfélnek.

LEBONYOLÍTÁS
A 2017-es kosárlabda Európa-bajnokságot augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik meg négy országban, 24 csapat részvételével. A sorsolás időpontja: 2016. november 22.

Helyszínek:
Helsinki, Finnország (csoportmérkőzések)
Isztambul, Törökország (csoportmérkőzések, kieséses szakasz)
Kolozsvár, Románia (csoportmérkőzések)
Tel-Aviv, Izrael (csoportmérkőzések)

A négy helyszín hat résztvevős csoportmérkőzéseknek (mindenki játszik mindenkivel) ad otthont, és tizenhatan jutnak tovább a kieséses szakaszba. A nyolcaddöntőtől már csak Isztambulban rendeznek meccseket.

A KOLOZSVÁRI CSARNOKRÓL

Az ország egyetlen igazi modern sportcsarnokának 2014-es elkészülte mellett az ukrajnai háborús helyzet is kellett ahhoz, hogy Románia egyáltalán pályázzon egy ilyen szintű esemény megrendezésére. A 2015-ös tornát ugyanis Ukrajna visszalépése miatt osztották szét Riga, Berlin, Zágráb, Lille és Montpellier között, a következő kiírás kapcsán pedig már eleve lehetett csupán egyetlen csoport vendéglátására is pályázni. A Román Kosárlabda-szövetség előző elnöke, a FIBA Europe vezetőségében is helyet kapó Carmen Tocala pedig sikeresen lobbizott Kolozsvárért, így tavaly december 11-én Helsinki, Isztambul és Tel-Aviv mellett az erdélyi város is bekerült a házigazdák közé.

A kosár Eb-re tízezer néző befogadására teszik alkalmassá a csarnokot
A kosár Eb-re tízezer néző befogadására teszik alkalmassá a csarnokot

Egy modern multifunkcionális csarnok terve már a sétatéri stadion átépítésének kezdetekor, 2008-ban felvetődött Kolozsváron, ám a gazdasági válság miatt végül kimaradt a Kolozs megyei tanács által pénzelt projektből. A megyei és városi tanács rivalizálása miatt azonban utóbbi lecsapott a lehetőségre, és 2010-ben kiírta a pályázatot egy 7000 férőhelyes sportcsarnok megépítésére. A terveket ugyanaz a Dico & Ţiganaş építészeti iroda készítette, mint a tőszomszédságában álló stadionét, a kivitelezés azonban 2012-ben másfél évre leállt, mivel a pályázaton vesztes cég bíróságon támadta meg a döntést. A tárgyalások idején 65 százalékban elkészült építmény munkálatai végül 2014 januárjában folytatódtak, és szeptemberben értek véget, míg a projekt költségei végül 16.5 millió euróra rúgtak. 2014 október 31-én James Blunt koncertjével nyílt meg az egyszerűen csak Sala Polivalenta (multifunkcionális csarnok) névre hallgató létesítmény.

A kolozsvári klubok közül nemzetközi kupákban is rendszeresen szereplő U-BT férfi kosárlabdacsapat és az Universitatea női kézilabda-együttese költözött át az új létesítménybe a 2700 férőhelyes Horia Demian sportcsarnokból. Az utóbbi két évben Románia kosár- és kézilabda-válogatottjai mellett a teniszezők Davis- és Fed-kupa-találkozóit is többször vendégül látta, 2017 áprilisában pedig tornász Európa-bajnokságot rendeznek benne. A 7227 ülőhelyes csarnokot a kosárlabda Eb-re 10 ezer néző befogadására teszik alkalmassá.

MAGYARELLENES RIGMUSOK

Bár az utóbbi hónapokban a romániai kosárportálokon állandó téma volt, hogy Magyarország lesz a kiválasztott partnerszövetség, a döntés értelmét sokan megkérdőjelezték az elmúlt hetekben bajnoki mérkőzéseken tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások nyomán. Előbb a nagyszebeni férficsapat kemény magja üzente Török Rolandnak, a kolozsvári U-BT játékosának, hogy „ki a magyarokkal az országból!", majd az U–Sepsi SIC női bajnokiból lett magyarellenes tüntetés. A szebeni klub azóta 500 eurós büntetést kapott a történtekért a szövetségtől, az összeget maguk a szurkolók akarják adakozásból összedobni.

A RÉSZT VEVŐ VÁLOGATOTTAK
rendezők: Finnország, Törökország, Románia, Izrael
a 2015-ös Eb-n kvalifikációt szerzők: Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország, Horvátország
a selejtező csoportgyőztesei: MAGYARORSZÁG, Oroszország, Belgium, Németország, Lengyelország, Szlovénia, Grúzia
a selejtező legjobb csoport-2. helyezettjei: Montenegró, Izland, Nagy-Britannia, Ukrajna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik