Férfi kosár Eb: elsőként Litvánia jutott be a döntőbe

ZSIVERA GÁBORZSIVERA GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.09.20. 19:31
null
Marc Gasol minden igyekezete ellenére Franciaország lesz ott az Eb-döntőbe (Fotó: marca.com)
Litvánia válogatottja 77–62-re legyőzte Horvátországot a Szlovéniában zajló férfi kosárlabda Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében, így bejutott a fináléba, ahol Franciaország lesz az ellenfele. A franciák a késő esti másik elődöntőben hosszabbítást követően győzték le 75–72-re a címvédő Spanyolországot.

FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 75–72 – hosszabbítás után

Rubio gyors ziccerével és labdaszerzésével kezdődött a mérkőzés, de Parker is résen volt, rendre megverte fiatal ellenfelét, olyannyira, hogy 8–8-as állásnál csak a villámgyors francia irányító volt az egyedüli pontszerző együtteséből. Egy gyönyörű Sergio Rodríguez–Rudy Fernández alley-oop parádéval ért véget az első tíz perc, négy ponttal mentek a hispánok. Tony Parker a 14 francia pontból tízet vállalt magára, míg a spanyolok csapatjátékkal operáltak. (18-14)

A folytatásban meglátszott Parker pihentetése, nem volt ki szállítsa a pontokat, míg a túloldalon már a triplavonalon túlról is érkeztek kosarak, Vincent Collet francia szövetségi kapitánynak időt is kellett kérnie (26–18). San Emeterio hárompontosával kétszámjegyű előnyre tettek szert a spanyolok (29–18), újfent időkérésre kényszerült Collet mester. Már a második negyedben megmutatkozott az a hatalmas feszültség, amely a két válogatott között tombol, B. Diaw Sergio Llull-t „mészárolta le", nem is maradt el az ítélet a sportszerűtlen hiba miatt. A félidőre 34–20-as előnnyel mehetett a regnáló bajnok, a franciáknak volt mit átbeszélniük a nagyszünetben, ugyanis az amúgy is kevés 20 pontból tizennégyet Parker szerzett, a többiek összesen hat (!) pontra voltak képesek, míg Juan Orenga tanítványainál mindenki, aki pályára lépett betalált.

Döcögősen kezdődött a második félidő, a spanyolok csak három perc után találtak be, amire jött is két francia trojka Diot-tól, látótávolságon belülre érkeztek a gallok (35–29). Szenvedtek a spanyolok, öt rontott mezőnykísérlet után, azonban megint a Rodriguez, Fernández duó varázsolt, majd utóbbi egy triplát is elsüllyesztett, ismét megnyugtató fórral bírtak Gasolék (42–33). De a francia drukkereknek nem kellett sokáig bánkódniuk, beindult a triplagyártás (8/6), Parkerrel pedig nem tudtak mit kezdeni az Ibériai-félsziget kosárlabdázói (44–41). Semmi sem dőlt el a harmincadik perc végére, csupán hat pontnyi hátrányban várhatták a franciák a folytatást. (49–43)

5–0-s etapot futott a belelendült francia egylet, új összecsapás vette kezdetét az utolsó nyolc percben (49–48). A bírók engedték a „keménykedést", nem ültek fel minden (mű)esésnek. Hihetetlen izgalmak közepette Fernández lépett elő vezéralkattá, a madridi játékos a legjobbkor rázta meg magát, négy perccel a rendes játékidő vége előtt újból hét ponttal lépett meg Spanyolország (60–53). Azonban a 37. percben Parker újabb villanásával kiegyenlítettek a franciák (61–61), kezdődhetett az idegek harca. Parker ismételt triplájával a meccsen először, másfél perccel a rendes játékidő vége előtt, átvette a vezetést Franciaország (63–64), őrületes hajrára volt kilátás.

A rendes játékidőben nem született döntés, következhetett a ráadás ebből a rendkívül fordulatos és kőkemény rangadóból. Boris Diaw kipontozódása érzékenyen érinthette volna a francia válogatottat, ám elképesztő csatában – köszönhetően második félidei játékának és a zseniálisan, megállíthatatlanul pattogtató Tony Parkernek – Franciaország három ponttal legyőzte az elmúlt két kontinenstorna bajnokait (72–75), amely azt is jelenti, hogy a vasárnap 21 órakor kezdődő fináléban Litvániával küzdhet meg a Európa-bajnoki trófeáért.

A gallok megérdemelten nyertek, az extázisban játszó Parker ellen nem volt ellenszerük a hispánoknak, akiknek még lett volna esélyük a hosszabbításban is egyenlíteniük, ám rossz döntéseik miatt nem tudtak élni a lehetőséggel.

LITVÁNIA–HORVÁTORSZÁG 77–62

Kezdettől a litvánok irányították a mérkőzést, és a harmadik negyed elején produkált 15–1-es vágta után nem volt kérdéses, hogy nyernek is. Litvánia a 2003-as Európa-bajnoki diadala óta először jutott be a kontinenstorna fináléjába.

Az első negyedben Linas Kleiza nagyszerű alakításai bontották meg az egyensúlyt. Bár a gyors kisember, Draper beállása hozott némi változást a horvátoknál, Kleiza nem lassított (12 pontig jutott a negyedben), így déli szomszédaink nem nagyon tudtak közelebb jönni (24–19).

A második negyedet is Kleiza parádéja nyitotta, triplát és két büntetőt is értékesített – 29–20-ra meg is lépett a litván gárda –, csakhogy amikor fáradni kezdett, nem volt, aki a helyére lépjen, és a délszlávok Bogdanovic és Saric révén gyorsan feljöttek öt pontra. Az időkérés sem segített, Rudez hármasával egykosárnyira szűkítette a különbséget Horvátország, majd a cserecenter, Zoric 31–31-nél visszahozta egálra a csapatát.

Maciulis újabb két remek triplája közé egy gólpasszt passzírozott be, a litvánok így sokkal jobban kezdték a második félidőt, míg a horvátok hiába harcoltak ki három személyi hibát is ebben az időszakban, 48–39-nél időt is kellett kérnie Repesa szövetségi kapitánynak. Ez nem sokat segített, Maciulis 2+1-ével 10 pont fölé kúszott a különbség, majd Kalnietis révén már 10–0-s szériát futott a litván gárda (53–39). A horvátok a negyed közepétől kezdve minden fault után büntetőt dobhattak, de nem nagyon éltek a lehetőséggel (kezdetnek Bogdanovic és Zoric négyből hármat kihagyott), a tripláik sorra kimaradtak – miközben Kalnietis újabb hármasa révén 18 pontra hízott a litván előny.

Az utolsó játékrész elején feljavult valamelyest a horvát támadójáték, de az ellenfél kisemberei nem lankadtak: Kalnietis és Maciulis révén 20 pontra növelték az előnyt. A horvátok a negyed közepén Simon és Draper révén még egyszer ijesztgettek, 14 pontra visszajöttek – de egy gyors időkérés után a végül dupla-dupláig (22 pont, 11 lepattanó) jutó Kleiza palánkos hármasa az utolsó reményeiket is eltüntette.

Az 5-8. helyért is játszottak egy mérkőzést, ezen Ukrajna némi meglepetésre legyőzte Olaszországot, így az ötödik helyért játszhat a házigazda Szlovéniával, míg az olaszoknak marad a Szerbia elleni presztízsmeccs a 7. helyért.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZLOVÉNIA
ELŐDÖNTŐ
Litvánia–Horvátország 77–62
(24–19, 16–18, 21–8, 16–17)
FranciaországSpanyolország 75–72 (14–18, 6–16, 23–15, 22–16, 10–7) – hosszabbítás után

AZ 5–8. HELYÉRT
Olaszország–Ukrajna 58–66
(17–13, 17–22, 14–16, 10–15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik