Férfi kosár Eb: az olaszok legyőzésével 8 között a horvátok

P. T., H. R., A. I.P. T., H. R., A. I.
Vágólapra másolva!
2013.09.14. 18:04
null
Goran Dragic ismét a szlovénok vezére volt (Fotó: FIBA)
A horvát válogatott 76–68-ra legyőzte az olaszokat a szlovéniai férfi kosárlabda Európa-bajnokság középdöntőjében, ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között. A spanyolok a nap második mérkőzésén 82–56-ra nyertek a finnek ellen. Este a házigazdák Goran Dragic vezérletével megverték a görögöket, így a horvátokhoz hasonlóan már biztosan negyeddöntősök.

 

Görögország–Szlovénia 65–73 (13–26, 14–17, 19–19, 19–11)

A mérkőzés előtt a két kezdő irányítót, Szpanuliszt és Goran Dragicot emelték ki a televíziós közvetítésben. Jól érezték a rendezők, ugyanis a hellén kapitány pontjaival vezetett az első percben a kék-fehér mezes gárda, ám jött a hazai válasz. G. Dragic négy és fél perc alatt 11 pontot, közte két triplát süllyesztett el a görög gyűrűben, extázisba hozta ezzel az egyébként is rendkívül jó hangulatot teremtő szlovén szurkolókat. A „vendég” időkérés nem oldotta meg a problémákat, másfél percig nem kaptak ugyan pontot, de felzárkózni nem tudtak, mivel nem ízlett nekik a szlovén védekezés. Papanikolau triplája hosszú idő után hozta tíz ponton belülre a görögöket, de Lakovic rögtön a következő támadásból visszadobta a hármast. A görögök csak kapaszkodtak, ahogy erejükből telt, de nem tudtak ellenszert találni az elzárások után rendre tiszta dobóhelyzeteket találó, s azokat értékesítő Dragic testvérek ellen. 15 perc elteltével Goran már 18 pontnál járt, a hazaiak pedig ostromolták a húszpontos differenciát. A félidőig Ziszisz révén feljebb zárkózott a hellén gárda, de a lepattanózásban messze ellenfele fölé kerekedő szlovén csapat őrizte magabiztos előnyét.

Andrea Tinchieri nagyon hamar begyűjtött reklamálásért egy technikait a harmadik negyed elején, a szlovén csapat pedig köszönte a lehetőséget, s Jokszimovic tripláját követően 20 pontot számoltak a kék-fehérekre. Bár a hazaiak nagyon gyorsan, alig három perc alatt begyűjtöttek öt személyi hibát, a lélektani előny náluk volt. A görögök nem bírták a nyomást, Ziszisz technikaijával a kipontozódás szélére jutott, Szlovénia pedig elkezdhetett hangolódni a negyeddöntőre. Sajnos nem múlt el súlyos sérülés nélkül a találkozó. Papanikolau bal bokájához még akkor rögzítették a jeges zacskót, amikor a játékos a parketten hevert, majd miután letámogatták dühösen huppan a székre. Valószínűleg véget ért számára az Eb. Dragicék már közel harminc ponttal vezettek, amikor Szpanulisz triplájával és a kipontozódás szélén álló Bramos büntetőivel némileg közelebb tudtak kerülni a kék-fehérek a negyed végére. A közelség azonban húsz pontos differenciát jelentett, mivel a Szlovénia megtette az a szívességet, hogy sorra hibázta el büntetőit. Kissé korán hitték el Dragicék, hogy zsebben a mérkőzés.

Az ezer sebből vérző görög csapat Szpanulisz hárompontosával rég nem látott közelségbe került a szlovénokhoz, 15 pontos különbséget mutatott az eredményjelző. Begic, Goran és Zoran Dragic egyaránt négy falttal állt, a görögök vérszemet kaptak, Szpanulisz pedig „csak” hozta az ponterős formáját. Hat perccel a vége előtt tíz pontra zárkózott a hellén csapat, mely a sírból küzdötte fel magát. Nachbar hosszú hazai kosárcsend után írt pontokat a táblára, de Ziszisz triplája megvillantotta az utolsó szalmaszálat a görögöknek. Egy perccel a lefújás előtt, hat pontos szlovén vezetésnél Szpanulisz eladta a labdát, Goran Dragic végig robogott vele a pályán, s bedobta a meccset eldöntő ziccert. Ha nehezen is, saját dolgát megnehezítve, de Szlovénia begyűjtötte a győzelmet, s ha hétfőn legyőzik a finneket, akkor a csoport második – szerencsés esetben első – helyéről várhatják a negyeddöntőt.

Görögország legjobb dobói: Spanulisz 21/6, Ziszisz 13/3, Buruszisz - Szlukasz 6-6
Szlovénia legjobb dobói: Goran Dragic 28/9, Zoran Dragic 11/3, Lakovic 10/3

 

Horvátország–Olaszország 76–68 (8–17, 23–19, 26–9, 19–23)

Idegesen kezdtek a csapatok, több mint öt és fél perc eltelte után az olaszok szereztek némi előnyt (6–11), amire azonnal érkezett is a horvát kispadról az időkérés. A negyed nagy része inkább az elpuskázott helyzetekről szólt, de Datome második tripláját is értékesítve 9 pontos előnyt kovácsoltak a taljánok, akik az első tíz perc után 17–8-ra vezettek.

A második negyed elején sem változott a játék képe, mindkét válogatott rengeteg pontatlansággal játszott, de az olaszok harmadik triplájukat elsüllyesztve két számjegyű előnyhöz jutottak (11–22). Ám a meccs kimenetelének fontossága a Bogdanovic és Draper vezette horvátokat is minőségibb játékra sarkallta, sikerült nekik is betalálniuk a triplavonalon túlról, zárkóztak Jasmin Repesa tanítványai (28–32). A negyed vége előtt Datome duplája révén újra 7 pontra hízott az olaszok előnye, de időkérés után Zoric is betalált, így négy ponttal nyerték a horvátok a második tíz percet – kis különbségű olasz fölénnyel mehettek a csapatok az öltözőbe (31–36).

A második félidő másfél perce után egált mutatott az eredményjelző tábla, miután Bogdanovic egy gyors indításból újabb triplával terhelte meg az olaszok gyűrűjét (38–38). A lelkesedés átragadt az egész alakulatra, triplák zuhatagát ontva a kissé megzavarodott olaszokra, a horvátok átvették az irányítást (51–43). Ukic is megérkezett a meccsbe, és ha már megérkezett, egyéni villanásokkal hívta fel a Stozice Aréna közönségének, illetve az olasz szövetségi kapitány, Simone Pianigianinak figyelmét – utóbbi időkéréssel próbálta megtörni a belelendült horvátok ritmusát, ugyanis ekkor már ott volt a két számjegyű előny (55–45). A negyedet ismételten egy Ukic-akció zárta, összességében a horvátok átrohantak ebben az etapban az olasz válogatotton (57–45).

De nem dőlhettek hátra a záró negyedben, Datome vállára vette csapatát, és hét szerzett pontjával, Olaszország közelebb férkőzött (64–56). Bogdanovic újabb hárompontossal igyekezett hűteni az extázisban játszó Datome kedvét, de az olasznak erre is volt válasza (70–66), izgalmas végjáték várt a felekre. Ante Tomicéknak sikerült megőrizniük hidegvérüket az utolsó néhány percre is, nem engedték kicsúszni kezükből a végső sikert, így Simone Pianigiani mesternek kellett gratulálnia Jasmin Repesának (76–68).

Az elvárásoknak megfelelően fordulatos összecsapást láthattak az Európa-bajnokság nézői, Horvátország kiváló harmadik negyedének köszönhette végül a diadalt, így feledtetve a 2011-es kontinensviadal blamáját, idén újra láthatjuk Ukicékat a legjobb 8 között!

Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 18/12, Simon 14/6, Ukic 13/3, Draper 12/6.
Olaszország legjobb dobói: Datome 24/9, Aradori 12, Cinciarini 9/3, Belinelli 9.

 

Spanyolország–Finnország 82–56 (18–15, 24–15, 15–11, 25–12)

Az első percek adok-kapokjából a spanyolok jöttek ki jobban, Calderón nagyszerű dobásaival 10–5-re vezettek. A másik oldalon Koponen igyekezett – ez annyira jól sikerült, hogy egymaga tartotta versenyben csapatát, a finnek első kilenc pontját szerezve. Calderón azonban végig tartani tudta a ritmust, és ha a cserecenter Rey nem 50%-kal dob a vonalról, lehetett volna nagyobb is különbség a kisszünetre (18–15).

A második negyedben is kezdeményezőbbek voltak az ibériaiak, a csereként beálló San Emeterio vezetésével határozottan támadtak – a másik oldalon sok volt az eladott labda, de a finnek Koponen és Haanpaa tripláival eleinte még tartották magukat. 26–24 után viszont egy 7–0-s mini futást csináltak a spanyolok Rubio, Marc Gasol és Calderón révén, és Gasol 2. személyi hibája sem zavarta meg őket, a helyette beálló Rey duplájával először vezettek 10 ponttal (37–26). A finnek időkéréssel próbálták rendezni a sorokat, de ez csak arra volt elég, hogy ne nagyon nőjön a különbség – ráadásul Claver triplája a félidő végén igazi lélekromboló kosár volt finn szempontból (42–30).

Fordulás után a finnek sokkal szorosabb védekezéssel próbálkoztak, azonban támadásban az első 4 percben mindössze egy Koponen-tripla érkezett. A negyed közepére kifulladt a finnek felzárkózási kísérlete, és a spanyolok (elsősorban Claver, Fernández és Rodríguez révén) 17 pontra hizlalták a fórt (50–33). A finnek időt kértek, de nagyon nem változott a játék képe: elsősorban triplákkal kísérleteztek, de egyre kevesebb sikerrel, a spanyolok pedig kényelmesen tartották az előnyüket. A negyed végén Koivisto beállása lehelt némi életet a finn támadójátékba, de átütő eredmény nélkül (57–44).

A záró játékrész elején Lee veszélyeztetett, azonban Calderón tripláival hamar 20 pont fölé nőtt a spanyol előny (67–45). A finnek egy 7–0-s futással még egyszer megpróbáltak kapaszkodni, de ellenfelük visszaverte a próbálkozást. A hátralévő időben Gasolék kontrollálták a játékot, és magabiztos sikerrel melegítettek az olasz válogatott elleni mediterrán derbire, amelyre a hétfőn rendezendő záró körben kerül sor.

Spanyolország legjobb dobói: Calderón 23/15, Claver 12/6, Rodríguez 9/3, Mumbru 8/6.
Finnország legjobb dobói: Koponen 17/9, Lee 12, Haanpaa 6/6, Rannikko-Kotti 6-6.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, F-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Horvátország–Olaszország 76–68 (8–17, 23–19, 26–9, 19–23)
Spanyolország–Finnország 82–56 (18–15, 24–15, 15–11, 25–12)
Görögország–Szlovénia 65–73 (13–26, 14–17, 19–19, 19–11)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovénia 4
3
1 309–287+22 7
2. Horvátország4
3
1 280–273+77
3. Spanyolország 4
22
294–253+41 6
4. Olaszország 42 2288–276+12 6
5. Görögország 4
1
3
293–315−22 5
6. Finnország 41 3249–309−60 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik