Férfi kosár BL: viszontagságos utazás után csak befutott a Falco

BOBORY BALÁZS (ISZTAMBUL)BOBORY BALÁZS (ISZTAMBUL)
Vágólapra másolva!
2019.11.11. 20:21
null
Okorn ügyesen alkudott a helyi taxissal (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
Viszontagságos utazás után érkezett meg Isztambulba a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapata, amely kedden a Besiktas ellen lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában.

 

Gasper Okorn, a Falco vezetőedzője viszonylag nyugodtan kereste helyét a török légitársaság Bécsből Isztambulba induló, hétfő délelőtti járatán, a csapat egyenmelegítőjében.

Pedig rajta kívül még legalább egytucatnyi utasnak kellett volna hasonló öltözéket viselnie a gépen, és akkor lett is volna forgolódás, mert ennyi két méter körüli legényt általában mindig megbámul az utazó közönség. De most senkinek nem tűnt fel a szlovén szakember, mert a szombathelyi küldöttségből egyedül ő érte el azt a járatot, amellyel az együttesnek a keddi, Besiktas elleni összecsapás helyszínére kellett volna eljutnia.

FÁRASZTÓ VOLT

VÁRADI Benedek, a Falco csapatkapitánya:


„Sajnálom, hogy így alakult a nap, egy kicsit fárasztó volt, jó, hogy ideértünk. Bár az edzés elmaradt, remélhetőleg ez nem befolyásol majd semmit a mérkőzésen. Kedd délelőtt úgy is lesz még egy dobóedzésünk a meccs helyszínén, bízom benne, hogy az elég lesz, hogy felfrissüljenek a lábaink.”

„Ha a fejemen forgok, akkor jobb lenne?” – kérdezte egy tehetetlen mosoly kíséretében Okorn, aki bécsi otthonából egyedül érkezett a reptérre, majd tudomásul vette, hogy egyfajta egyszemélyes előőrsként kell Törökországba repülnie, mivel a játékosokat szállító busz egy baleset miatt elakadt Schwechat felé.

A vezetőedző arról már Isztambulban értesült, hogy négy órát csúszik a csapat, hiszen csak a kora délutáni járatra sikerült átfoglalni a jegyeket, így az edzés, ezzel együtt a mérkőzés helyszínének, a Besiktas kissé ütött-kopott, 3200 néző befogadására alkalmas csarnokának a feltérképezése is elmarad, illetve a kedd délelőtti dobóedzésre tolódik ez a ceremónia.

„Edzőként körülbelül nyolcadszor járok Isztambulban, korábbi csapataimmal játszottunk már a Besiktas, a Galatasaray, vagy épen az Anadolu Efes ellen is, illetve a családommal is nyaraltunk már itt. Remek hely, de nekem egy kicsit túl nagy és nyüzsgő” – mesélte már Okorn, miután rendkívül ügyesen elfogadható árat alkudott ki egy helyi taxisnál, aki az új és hatalmas isztambuli reptérről a Besiktas városrészben található szállodába szállította.

VERETES MÚLT
A Besiktas Isztambul harmadik legnépszerűbb klubja a Fener és a Galata után. Férfi kosárlabda-csapata legutóbb 2012-ben lett bajnok, ebben az évadban megnyerte a török kupát is, a legutóbbi idényben hatodikként zárt. A fekete-fehéreknél a régmúltban is sztárok sora játszott, elég csak a Halhatatlanok Csarnokába beválasztott korábbi NBA-sztárt, Allen Iversont említeni, aki 2011-ben pattogtatott Törökországban, de ugyanebben az esztendőben megfordult itt a kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros NBA-All Star Deron Williams is. A jelenlegi keretben James McAdoo a legnagyobb név, aki 2015-ben és 2017-ben is bajnok volt a Golden State Warriorsszal az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban. A Besiktas ebben az évadban 11 tétmeccset játszott eddig, de csak hármat nyert meg, azonban így sem lehet azt mondani, hogy ne lenne esélyes a Falco ellen.

A szlovén szakember – és a Falco – persze most nem turistáskodni érkezett a legnépesebb török városba, hanem hogy esetleg megszerezze első idegenbeli győzelmét a dijoni súlyosabb, és a zaragozai nagyon szoros vereség után.

„Minőségi csapat a Besiktas, lehet, hogy egy-egy játékosa többet keres, mint az egész Falco költségvetése – fejtegette Okorn. – Persze vélhetően nem ilyen évadkezdetről álmodtak, a török bajnokságban kikaptak olyan ellenfelektől is, amelyek ellen bizonyosan győzelmet vártak. A legutóbbi, Fenerbahce elleni vereségük alkalmával azonban jól játszottak, szóval van bennük potenciál. Mi nem panaszkodhatunk eddig, nagyon fontos számunkra a Bajnokok Ligája, és hogy heti két mérkőzést játszhatunk, a nemzetközi sorozatban egészen biztosan nem kell külön motiválni senkit, a BL a magyar játékosok számára is óriási lehetőség.”

Hétfő délutáni magányában Gasper Okorn tovább dolgozhatott a megálmodott taktikán, helyi idő szerint este nyolckor pedig a játékosai is befutottak, kissé nyúzottan és fáradtan, de remélhetőleg 24 óra elegendő arra, hogy a lehető legnagyobb energiával kezdjék ötödik meccsüket a főtáblán.

KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 5. FORDULÓ, KEDD
18.00:
Besiktas Sompo Sigorta (török)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
18.00: PAOK (görög)–Happy Casa Brindisi (olasz)
20.00: Telekom Baskets Bonn (német)–Neptunas Klaipeda (litván)
20.30: Casademont Zaragoza (spanyol)–JDA Dijon (francia)

AZ ÁLLÁS
1. Dijon 4 4 352–298 8
2. Klaipeda 4 3 1 341–305 7
3. Bonn 4 2 2 305–320 6
4. Zaragoza 4 2 2 288–318 6
5. FALCO 4 2 2 304–282 6
6. Brindisi 4 2 2 310–323 6
7. Besiktas 4 1 3 296–304 5
8. PAOK 4 4 274–320 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik