Férfi kosár BL: Perl Zoltán volt a vezér, győzött a Falco

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 19:51
A férfi kosárlabda Bajnokok Ligájának 7. fordulójában a Falco rendkívül magabiztos, 24 pontos győzelmet aratott a litván Neptunas Klaipeda felett Szombathelyen. A 97–73-as sikerükkel a BL-ben hibátlan hazai mérlegüket továbbra is őrző vasiaknál a 21 pontig jutó Perl Zoltán volt a legeredményesebb.
Perl Zoltán (sárgában) 21 pontig jutott (Fotó: Unger Tamás) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Perl Zoltán (sárgában) 21 pontig jutott (Fotó: Unger Tamás) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

Nemcsak a világ kicsi, ahogy a mondás tartja, hanem az európai kosárlabda is. Nagyon ritka, ha a nemzetközi színtéren találkozik egymással két más nemzethez tartozó gárda, akkor ne lenne bármilyen kapcsolat egy-egy játékos és/vagy stábtag között a két ellentétes oldalon. A Bajnokok Ligája D-csoportjának Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Neptunas Klaipeda mérkőzése előtt ez a nexus a házigazdát edző Gasper Okorn és a vendégek sorait játékosként erősítő Tomas Delininkaitis között létezett. A szlovén mester szeretettel ölelte át a kezdés előtt a rivális világbajnoki bronzérmes hátvédjét, akivel még a 2005–2006-os idényben dolgozott együtt, amikor a litván Lietuvos rytas Vilnius másodedzője volt.

A balti együttes nem küldte harcba két amerikai légiósa közül az egyiket, Darrin Dorseyt, arra viszont nem cáfolt rá, hogy kreatív kosárlabdát produkál. Már az elején fifikás átadásokkal, hát mögötti passzal villantották meg tudásukat játékosaik, de ezzel nem járt együtt a fölényük – a magyar bajnok kicsit nehézkes kezdés után utat talált a Klaipeda gyűrűje felé, és 21–14-es vezetéssel zárta az első tízpercet.

A folytatásban Perl Zoltán vette vállára a csapatát, sportszerűtlen hibát harcolt ki, aztán értékesítette a büntetőket, majd nehéz magas ívű ziccerrel jelentkezett. A fiatal amerikai center, De´Quon Lake is adott a látványra, akkorát zsákolt, hogy az alapjáraton nagyon stabil palánk csaknem elmozdult a helyéről (32–25). Az amerikai irányító, Quinton Hooker kosara után már 11 ponttal vezetett a Falco, amely ekkor uralta a találkozót.

DE'QUON LAKE
„Komoly figyelmet fordítottunk a védekezésre, örülök, hogy siker koronázta az erőfeszítéseinket: 73 pontot tartottunk komoly erőt képviselő ellenfelünket, ami szép teljesítmény. Az pedig, hogy ilyen különbséggel nyertünk, még szebbé teszi az összképet. Igazán jól és csapatként játszottunk, megérdemelt, nagyszerű győzelmet arattunk.”

Mindkét félre jellemző volt, hogy akik pályára kerültek, egyaránt kivették a részüket a „közösből”, senkinek sem kellett egészségtelenül sok terhet viselnie a vállán. Öröm volt látni, hogy a vasiak a harmadik negyedben sem inogtak meg, sőt, tovább növelték a különbséget, a 29. percben már 66–50-es előnyüket mutatta a nagytábla, nem is tehetett mást a vendégeket gardírozó Tomas Rinkevicius, mint hogy időkéréssel rendezze a sorokat. A pauza nem hozott változást, még az utolsó kétperces pihenő előtt húszra hízott a differencia – igaz, csak egy támadás erejéig.

Gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés kimenetele, számot vethettünk azzal, hogy a szombathelyiek ötödik BL-összecsapásukat is győztesen zárják az Arena Savariában (ebből hármat már a csoportkörben). Így is történt, ráadásul imponáló különbséggel, 24 ponttal (97–73) nyertek, ami később jól jöhet az egymás elleni összevetésben a Neptunasszal szemben.

Stabil otthoni teljesítményüknek köszönhetően Váradi Benedek és társai fél távnál versenyben vannak a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikéért, amit azért nem sokan gondoltak volna, mielőtt a honi élvonal címvédője belevágott a harmadik számú európai sorozat küzdelmeibe. Jövő kedden a nyolcas élén álló Dijon lép parkettre Vasban – Franciaországban nagyon simán győzte le Okorn „bandáját”, de ne feledjük, akkor még csak ismerkedett a rangos kupa légkörével a Falco, amely mostanra nemhogy megszokta a körülményeket, szinte már lubickol is a nemzetközi porondon.

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
7. FORDULÓ
D-CSOPORT
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Klaipeda (litván) 97–73
(21–14, 25–22, 27–18, 24–19)
Szombathely, 2800
néző, V: Maestre (francia), Horozov (bolgár), Bittner (német).
Falco: HOOKER 16/3, Curry 7/3, BENKE 16/12, Washington 8/3, REDDIC 10. Csere: Váradi 5, Filipovity 11/3, PERL 21, Lake 3. Edző: Gasper Okorn.
Neptunas: Janavicius 10/6, Sedekerskis 2, Gailius 4, GALDIKAS 15, Masiulis 9. Csere: Williamson 6, Jogela –, Slavinskas 6, DELININKAITIS 15/9, Olisevicius 6. Edző: Tomas Rinkevicius.
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–2. 6. p.: 10–9. 12. p.: 27–20. 18. p.: 45–34. 20. p.: 46–36. 24. p.: 52–42. 28. p.: 66–50. 30. p.: 73–54. 34. p.: 83–64. 38. p.: 91–71.

MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn: – Köszönöm a szurkolóknak, hogy ismét fantasztikus hangulatot teremtettek – óriási érzés ilyen közönség előtt játszani. De még nagyszerűbb érzés számomra, hogy amit három napon keresztül gyakoroltunk, azt a játékosaim mind visszaadták a pályán! Ennél nagyobb öröm nem érhet egy edzőt! Elégedett, és boldog vagyok a látottak, az eredménnyel.
Tomas Rinkevicius: – Nagyszerű kosárlabdáz játszott a Falco, ráadásul végig nagy energiával, lendülettel. Ellenfelünk sokkal jobban játszott, és talán jobban is akarta a győzelmet. Gratulálok a hazai csapatnak, megérdemelten nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik