Férfi kosár BL: idegenben is nyert a Falco a PAOK ellen

FAZEKAS ZOLTÁN (Szaloniki)FAZEKAS ZOLTÁN (Szaloniki)
Vágólapra másolva!
2019.12.17. 19:55
null
Idegenben is legyőzte a Falco a PAOK-ot (Fotó: Unger Tamás)
A Falco KC Szombathely 89–80-ra legyőzte a görög PAOK-ot a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörének 9. fordulójában.

 

Kedden tavasziasra fordult az idő Szalonikiben, ahol napsütésben és 18 Celsius fokban indult a Falco busza az esti, PAOK elleni meccsre tengerparti fekvésű ötcsillagos hotelből. Nem ez volt az egyetlen örömteli változás, ugyanis az előző két úthoz képest a rendőrkíséret végre a busz előtt haladt villogó szirénával – igaz, ettől még nem ért a Sport Arénához hamarabb a delegáció, mint a hétfő esti és a kedd délelőtti tréning előtt, mert az összhang hiányzott a dudát előszeretettel használó sofőr és a rend őrei között.

A magyar bajnok játékosainak nem voltak ilyen problémái, szenzációsan, remek csapatjátékkal kezdték a találkozót, s olyan összeszokott, kiforrott kosárlabdát mutattak, mintha évek óta együtt játszanának. Harminc Falco-drukker kezdte el a szurkolást – érkezett is a füttyszó válaszul. Filipovity Márkó pontjaival vett repülőrajtot a fekete mezes gárda, majd a magasbedobó zsákolt is egy hatalmasat. 15–10-es Falco-vezetésnél jött az első hazai időkérés, majd Ron Curry került veszélybe, mert már az első negyedben összeszedett három személyi hibát. Triplákkal jöttek fel a görögök, de többek közt De’Quon Lake bravúrkosarával visszaverte a támadásokat a Falco. Az amerikai cserejátékos kínai figurából rántotta a gyűrűbe a labdát, majd a 20. percben tíz másodperc alatt kétszer blokkolt. Félidei csattanónak Filipovity szerzett újabb hárompontost, így szenzációs, 14 pontos előnnyel ment a nagyszünetre a magyar bajnok.

Már csak meg kellett tartani az előnyt ahhoz, hogy a BL-ben először induló gárda megszerezze első idegenbeli sikerét – ehhez kellett, hogy Juvonte Reddick is elkezdte a pontgyártást, így egyre nőtt a különbség. A 25. perctől aztán sokkal keményebb lett a görögök védekezése, ami több eladott labdát eredményezett a magyar bajnoknál, felzárkózott a PAOK kilenc pontra. Nem voltak sokan a csarnokban, de egy csapásra forró lett a légkör, észen kellett lennie a szombathelyieknek, mert két újabb eladott labda miatt hatpontosra zsugorodott az előny. Kisebb pánik tört ki a Falcónál, egy pont lett a különbség, ám ezután Váradi Benedek kosara és Quinton Hooker triplája lehűtötte az egyre vérmesebben szurkoló görög nézőket. Aztán elszakadt a cérna a görögöknél, akik egy ítélet után Nikosz Sztavropulosz sportigazgató ordítva a pálya közepére futva reklamált, amiért kiállították, ezután a hangosbemondó ököllel csapott az asztalunkra és hajította laptopunk egerét a pályára, ami majd az alapvonalig repült. A PAOK általános frusztrációja teret kapott, de a magyar bajnokot nem zavarta, amely ezután taktikus játékkal lehozta a meccset, és megérdemelten nyerte meg első idegenbeli összecsapását – s maradt versenyben a továbbjutást vívott harcban.

KOSÁRLABDA
BAJNOKOK LIGÁJA
9. FORDULÓ
D-CSOPORT
PAOK SZALONIKI (görög)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 80–89
(21–26, 16–25, 17–12, 26–26)
Szaloniki, 1000
néző. Vezette: Castillo (spanyol), Gurion (izraeli), Kukelcik (szlovák)
PAOK:
Lewis 5/3, SMITH 31/9, Szizasz, Egekeze, KNOWLES 13. Csere: Best 10/6, Margaritisz 2, Coklasz 3/3, Wiggins 9, SZARIKOPULOSZ 7. Edző: Kosztasz Haralampidisz
FALCO:
HOOKER 9/3, Perl 9, BENKE 11/6, FILIPOVITY 10/6, REDDIC 14. Csere: VÁRADI 13/3, Curry 6/6, Washington 9/9, LAKE 8. Edző: Gasper Okorn
Kipontozódott:
Szizasz (40. p.)
Az eredmény alakulása. 2. perc:
0–4. 4. p.: 4–9. 6. p.: 10–15. 10. p.: 19–26. 14. p.: 27–29. 16. p.: 29–37. 20. p.: 37–51. 22. p.: 37–53. 26. p.: 44–61. 29. p.: 54–63. 32. p.: 58–65. 34. p.: 66–67. 37. p.: 66–78. 39. p.: 74–83
MESTERMÉRLEG
Kosztasz Haralampidisz: –
Megérdemelte a magyar együttes a sikert, mert hagytuk, hogy úgy játsszon, ahogyan szeret. Nem járt nekünk a győzelem ezért a teljesítményért, ezt is el kell ismernünk.
Gasper Okorn: – Köszönjük azoknak a szurkolóinknak, akik ide is elkísértek minket és sokat segítettek a nehéz pillanatokban. Megérdemeltük a sikert, végig vezettünk. Az első félidő a legjobb BL-meccsünk volt a támadójátékot illetően. Számítottunk arra, hogy feljönnek a hazaiak, de amikor egy pontra olvadt az előnyünk, akkor megtaláltuk a kiutat a gödörből, amibe kerültünk. Pozitív, hogyan reagáltunk erre a nehéz helyzetre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik