Férfi kosár: 20 pontos vereség a csehektől, 3. lett a válogatott

Vágólapra másolva!
2019.08.18. 20:19
null
A csehekkel már nem bírt a magyar válogatott (Fotó: MKOSZ)
A végére elfáradt a magyar férfi kosárlabda-válogatott, és húsz ponttal kikapott a csehektől, de összességében nem vallott szégyent a rangos németországi tornán.

 

VÉLEMÉNYEK

GOVENS Darrin, a magyar válogatott irányítója: „Az első félidő nem sikerült rosszul, aztán a nagyszünet után fordult a kocka, kissé az öltözőben ragadtunk. A csapat és külön a játékosok is mindent kiadtak magukból, szóval elégedettek lehetünk azzal, amit mutattunk, emellett sokat tanulhattunk ezen a tornán.”

PONGÓ Marcell, a magyar válogatott irányítója: „Félidőben még egál volt, aztán lett egy húszas közte, lerohantak minket a csehek. Rossz dobásokat vállaltunk, amik nem is mentek be, kicsit elfáradtunk. Nagyon pozitív, hogy meghívtak minket Hamburgba, három világbajnoki résztvevő ellen játszhattunk, és a lengyeleket meg is tudtuk verni, elhoztuk a harmadik helyet, ami nagyon rendben van. Az a cél, hogy fejlődjünk tovább és előbb-utóbb az európai elittel is szoros meccseket tudjunk játszani.”

A magyar válogatott vasárnap Csehország ellen mérkőzött, a tét a hamburgi Szuperkupa második helye volt. A csehekről tudni érdemes, hogy népes kísérőszemélyzettel érkeztek a tornára, az étkezések során egy nagy asztalt foglaltak el a játékosok, még egy nagyot pedig a stáb. Amelynek feje, Ronen Ginzburg szövetségi kapitány szombat este, miután visszaérkezett a csapattal a szállodába a németektől elszenvedett vereség után, udvariasan megkérdezte, kik lesznek hazánk csoportellenfelei az Európa-bajnoki selejtezőkön, aztán azzal kérkedett, hogy ő bizony nem tudja pontosan a sajátjukat, de nem is érdekes, hiszen Csehország, szűkebben véve Prága vendégül láthatja a 2021-es kontinensviadal egyik hatosát. Sajnos Magyarország hiába pályázott, ám ettől függetlenül joggal remélhetjük, hogy a következő Eb-t sem nélkülünk rendezik majd meg.

NEM TURISTÁSKODNI MENNEK KÍNÁBA

– Elégedett csapata teljesítményével?
– Igen, nehéz mérkőzést játszottunk, egymás utáni harmadik napon is pályára kellett lépnünk, ami mindig nehéz a testnek – válaszolta Tomás SATORANSKY, a cseh válogatott irányítója. – Tehetséges csapat a magyar, nem könnyű ellene, még úgysem, hogy nélkülözte többek közt Hanga Ádámot és Vojvoda Dávidot. Jól passzoltak a játékosai, van néhány remek dobója, ez kihívást jelentett számunkra védekezésben. Az első félidőben nem végeztünk jó munkát, ám a másodikban már jobbak voltunk, sok játékost forgattunk, tehát elégedettnek kell lennünk a látottakkal.

– Összességében hogyan értékelné a hamburgi tornát?
– Nagyszerű volt, tavaly az olaszok, a törökök és a németek voltak az ellenfeleink, tehát remek felkészülési lehetőséget jelentett a világbajnoki selejtezőkre. Idén is hasznosnak bizonyult, kiváló, ráadásul különféle stílusú csapatok érkeztek, különösen a házigazda bizonyult erősnek, amit be is bizonyított szombat este a mi kárunkra.

– Nagyon nehéz csoportba kerültek a vébén. Mire számít Kínában?
– Borzalmasan kemény a négyesünk, ráadásul Jan Veselyre, az egyik legjobb játékosunkra nem számíthatunk. A németek ellen is láthattuk, mennyire hiányoznak a lepattanói, az atletikussága, de küzdeni fogunk a végsőkig. Hogy összekerültünk az Egyesült Államokkal, nem növeli az esélyeinket, ráadásul nehéz meccsre számíthatunk Japán és Törökország ellen is. Így sem érezzük reménytelennek a helyzetünket, nem turistáskodni utazunk Kínába, tovább szeretnénk jutni – meglátjuk, mire megyünk.

– A 2021-es Európa-bajnokság egyik csoportját Prágában rendezik. Nagy elismerésnek és lehetőségnek tartja ezt?
– Egyértelműen, reméltük, hogy megkaphatjuk a rendezési jogot, és végül valósággá is vált. Nagyon izgatott vagyok, a mi generációnk számára a legjelentősebb esemény lesz, bízom benne, hogy jó formában leszünk és a jobbik arcunkat mutatjuk majd.

Az efelé vezető úton az első lépéseket ezen a nyáron kellett megtenni, nemzeti csapatunk a lengyelek legyőzésével biztossá tette, hogy nem marad világbajnoki résztvevő skalpja nélkül a két rangos felkészülési viadalon, amelyeken részt vett.

A Szuperkupa záró napját tornagyőztesként kezdő Németország és a mindenképpen utolsó helyezett Lengyelország összecsapása rendkívül izgalmasra sikeredett, sokáig a lengyelek vezettek tíz pont körüli különbséggel, aztán elmentek héttel a németek, de szomszédjaik visszakapaszkodtak. Az utolsó negyed hatalmas triplaparádét hozott, amelyből a házigazda jött ki jobban, élén Dennis Schröderrel, akit ezúttal csapágyasra játszatott Henrik Rödl szövetségi kapitány, de az irányító meghálálta a bizalmat, 33 pontot szórt.

A csehek kulcsjátékosa Tomás Satoransky, aki a lengyelek ellen villogott ugyan, de a németek remekül limitálták a Chicago Bulls NBA-csapatának hátvédjét, 23 perc alatt csupán négy egységig jutott.

Ezt a mennyiséget már a negyedik percben meghaladta vasárnap, no de sehol sem volt Filipovity Márkóhoz képest, aki négy és fél perc alatt 14 pontot termelt, négy triplát is elhelyezett a csehek gyűrűjében. A jó kezdést nem követte hasonló folytatás, a második negyed derekához közeledve Ivkovics Sztojan, a mieink szövetségi kapitánya bő fél perc alatt kikérte mindkét első félidőben felhasználható idejét, ekkor 40–30-ra vezettek a csehek.

Sikerült is rendezni a sorokat, már nem tudta úgy érvényesíteni a rendezetlen védelem elleni lerohanásos játékát a rivális, amelynek a nagyszünetre egypontnyira csökkent az előnye. Azt viszont lehetett látni, hogy kerete mélyebb a magyar válogatotténál, rendre új és új játékosok léptek elő, s tettek hozzá valami pluszt a csehek produktumához. Némi fáradtság is kiütközött együttesünkön, ami ahhoz vezetett, hogy a harmadik negyed végére már 75–61-re húztak el Satoranskyék, lényegében eldöntve a találkozó kimenetelét.

A vereség dacára nem lenne értelme és igazságos levenni a keresztvizet a játékosokról, akik kifejezetten nívós válogatottak ellen gyakorolhattak a februári kvalifikációs csaták előtt és oda is tették magukat, ahogy illik. Sok tapasztalattal gazdagodhattak a temérdek NBA- és Euroliga-sztár ellen, ahogy a honi közvélemény is okosabb lehet, hiszen a fiatal kosárlabdázók közül Filipovity megmutatta nagyon jó karakterét, míg Pongó Marcell bizonyította, hosszú éveken át megoldhatja a válogatott irányítóproblémáját.

FÉRFI KOSÁRLABDA
FELKÉSZÜLÉSI TORNA, HAMBURG
3. FORDULÓ
CSEHORSZÁG–MAGYARORSZÁG 103–83 (25–25, 22–21, 28–17, 28–20)
Hamburg, 1000
néző. V: Zapolski (lengyel), Oruzgani (német), Ariszava (japán)
CSEHORSZÁG: SATORANSKY 17/9, HRUBAN 13/6, BOHACÍK 14/9, KRIZ 14/6, Balvin 7. Csere: SCHILB 13/9, Peterka 6/6, Pumprla 4, Sirina 6/3, Palyza 4, Krejci 5/3, Pursl. Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg
MAGYARORSZÁG: GOVENS 18/12, Váradi 4, FILIPOVITY 19/15, Juhos 2, Keller Á. 5. Csere: Ferencz 11/9, Perl 6, Karahodzsics 3, PONGÓ MARCELL 15/9, Horti. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 1. perc: 0–5. 4. p.: 9–7. 5. p.: 9–16. 8. p.: 21–21. 12. p.: 29–27. 14. p.: 40–30. 20. p.: 45–44. 21. p.: 48–51. 26. p.: 64–54. 29. p.: 75–61. 33. p.: 83–68. 38. p.: 96–76
MESTERMÉRLEG
Ronen Ginzburg:
– Minden mérkőzés hasznos számunkra, mert gyakorolnunk kell, készülni a világbajnokságra. Most egy olyan csapattal játszottunk, amilyenhez hasonlóval nem találkozunk majd Kínában, de ez a találkozó is csak jobbá tett minket. A magyar válogatott remek kosárlabdát mutatott be, higgadtan, nyugodtan játszott. A mi részünkről a támadással inkább, a védekezéssel kevésbé voltam elégedett, de szerencsére lesz még lehetőségünk javítani utóbbin.
Ivkovics Sztojan: – A második félidőben ők is, mi is fáradtak voltunk. A csehek beálltak zónába, amit mi nem gyakoroltunk, ez és a fáradtság jelentette a problémát, de ennek ellenére jó meccset játszottunk. Az első félidőben, amíg normális rotációt alkalmaztunk, tartottuk a lépést, aztán mindenki kapott lehetőséget. Nagyon hasznos volt a két torna, amelyen részt vehettünk, jelentős mértékű jövőépítés zajlott, itt, Hamburgban a németek ellen szépen helytálltunk, a félidőig a csehek ellen is, szóval csak büszke lehetek a srácokra.

A másik mérkőzésen: Németország–Lengyelország 92–84

A VÉGEREDMÉNY
1. Németország 3 3
262–214 6
2. Csehország 3 2 1 267–256 5
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 225–261 4
4. Lengyelország 3
3 245–268 3
A magyar válogatott az Eb-selejtezőkön Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával került egy csoportba, amelyből az első három együttes kvalifikál a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában sorra kerülő 2021-es kontinensviadalra. A selejtezőben három kört rendeznek, jövőre kettőt – február 17–25., illetve november 23. és december 1. között –, míg a zárásra 2021. február 15–23. között kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik