Feltámadóban a Warriors, szétesőben a Spurs

Vágólapra másolva!
2017.03.19. 10:12
null
Nagyszerű játékkal nyert a Warriors
Nagyszerű játékkal győzött a Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, nagy ellenfelük, a San Antonio viszont kikapott régi mumusától, a Grizzliestől. James Harden tripla duplájával győzött a Houston, Russell Westbrook nagy sorozata megtört, de a Thunderé nem, a Wizards és a Jazz papíron gyengébb ellenfél ellen bukott el, a Portland pedig kihasználta a Hawks legjobbjának sérülését. Pórul jártak a Clippers–Cavaliers nézői, mivel a címvédő egyik sztárja sem lépett pályára, amit a hazaiak edzője sem hagyott szó nélkül.

Oklahoma City Thunder–Sacramento Kings 110–94

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Sima győzelem. Bár Russell Westbrooknak nem jött össze a zsinórban ötödik tripla-dupla, a Thunder így is hozta sorozatban ötödik sikerét, amivel tapad a nyugati ötödik Clippersre. Westbrook egyébként nagyszerűen játszott (28 pont, 8 pattanó, 10 gólpassz), vezetésével már félidőben 22 pont volt közte, mellette a nemrég igazolt McDermott is parádézott (8/9 mezőnyből) és az Adams-Kanter magasember-páros is hozta a pontokat. Összességében a meccs jó bemelegítés volt a kedd hajnali, Golden State elleni rangadóra.

Bedobták a gyeplőt Sacramentóban. Mivel nagy célok már nincsenek idén, az edzői stáb fokozatosan lehetőséget ad a fiataloknak, hogy villanthassanak - ezúttal az újonc görög center, Georgios Papagiannis hozott dupla-duplát (14 pont, 11 pattanó) a padról beszállva, és szintén csereként jutott 13-ig Skal Labissiere. Ugyanakkor a kezdőötös nem igazán találta a játékát, amikor kicsit is felzárkóztak a 4. negyed elején, Westbrook pillanatok alatt lerendezte a mérkőzést. Buddy Hield távozhat talán jó szájízzel, a tavaly az Oklahoma Egyetem csapatát NCAA Final Fourba vezető dobóhátvéd nagy tapsot kapott a közönségtől.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/12, McDermott 21/12, Adams 16
A Kings legjobb dobói: Papagiannis 14, Labissiere 13, Hield 11/6

Atlanta Hawks–Portland Trail Blazers 97–113

Süllyedőben a Hawks. Zsinórban harmadik meccsét bukta el az Atlanta, lemaradtak a negyedik Toronto mögött és feljött rájuk a hatodik Indiana, ráadásul lehet, hogy nehéz napok elé néznek, mivel két meghatározó játékosuk dőlt ki a sorból: Paul Millsap a bemelegítés során kezdte el fájlalni a térdét, a szintén kezdőjátékos Kent Bazemore pedig a negyedik negyedben bicegett le térdsérüléssel. Millsap helyén hiába játszott jól Ersan Ilyasova és védekezett remekül Dwight Howard, illetve a padról hiába hozott extrát Tim Hardaway Jr., az első negyedben nagyon érződött Millsap hiánya – az itt összeszedett 22 pontos hátrányt képtelen volt ledolgozni a Hawks.

Emelkedőben a Portland. A Denver vereségével ismét csak egyetlen vereséggel számlál többet a 9. Portland, mint ellenfelük, továbbra is teljesen nyílt a playoffért folyó csata. Damian Lillard és CJ McCollum ezúttal is kiválóan adta a ritmust, rajtuk kívül a másik három kezdőjátékos is elérte a 10 pontos határt, a cseresorból pedig Crabbe jelentkezett 16 egységgel, így nem meglepő, hogy valósággal átgázoltak a hazaiakon az első negyedben. Ki kell emelnünk Jusuf Nurkic-ot, a bosnyák center 12 pontot, 9 pattanót, 6 gólpasszt és 5 blokkot jegyzett, és a Portlandnél annak is örülhetnek, hogy kéztöréséből visszatért Evan Turner, aki nagyon fontos láncszeme a csapatjátéknak.

A Hawks legjobb dobói: Ilyasova 23/12, Hardaway Jr. 22/6, Howard 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/9, McCollum 22, Crabbe 16/12

Charlotte Hornets–Washington Wizards 98–93

Szúrtak a méhek. A Wizards talán kicsit alábecsülte az utóbbi időben bukdácsoló Charlotte-ot, és erre alaposan ráfáztak. A visszatérő Nicolas Batum (8 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz) és Michael Kidd-Gilchrist (8 pont, 4 blokk) vezetésével kőkemény kinti védekezést mutatott be a Hornets, már-már tavalyi önmagukat idézően játszottak, elöl pedig azt is elbírták, hogy Kemba Walker és Frank Kaminsky nem villogott. Megtette ezt Cody Zeller és Marvin Williams, akik 13/17-es mezőnymutatóval zártak, ráadásul ketten hat labdát is elcsentek. Ezzel a győzelemmel életben tartották playoff-reményeiket, bár a 8. hely eléréséhez már szerencse is kelleni fog.

Wall és Beal hatástalanítva. A két sztárhátvéd összesen 11/30-as mezőnymutatót hozott össze, a passzaik sem igazán működtek, innentől kezdve csak abban bízhattak a vendégek, hogy a kispad valamit alkot. Onnan viszont egyedül Bogdanovic (12 pont) nyújtott maradandót – most nagyon kellett volna a betegség miatt hiányzó Markieff Morris, aki jól megél az ilyen brusztolós meccseken. Így is volt egyébként a végén esélye a Wizardsnak, mert a végjátékra majdnem utolérték a Hornetset – a fordítás viszont Beal kezében maradt.

A Hornets legjobb dobói: Zeller 19, Walker 16/12, Williams 16/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 19/3, Beal 18/6, Porter 16/12

Los Angeles Clippers–Cleveland Cavaliers 108–78

Doc Rivers felhorkant a pihentetések miatt. Bár a Clippers mestere is ki szokta ültetni a játékosait, most annak ellenére felemelte a hangját, hogy ezúttal egy könnyű győzelemmel ajándékozta meg őket a Cavaliers – Rivers szerint úgy kellene összeállítani a menetrendet, hogy a kiemelt, televízióban közvetített meccsekre pihentebben érkezzenek a csapatok, és ne akkor kelljen kiültetni a hullafáradt sztárjátékosokat. A vendégek ugyanis sem a sérülésből nemrég visszatérő Kevin Love-ot, sem a kisebb térdgondokkal küzdő Kyrie Irvinget nem engedték pályára, és Tyronn Lue úgy döntött, hogy így LeBron James játékának sincs értelme, a hazaiaknak pedig nem volt nehéz dolguk. A Cavs furcsa kezdőötöséből egyébként mindenki elérte a 10 pontos határt, összesen heten tették ezt meg, ami alapesetben jó játékot feltételezne, kivéve most – nézhetetlen produkcióval rukkolt ki a foghíjas címvédő.

Chris Paul keresi önmagát. Már a Denver ellen is borzasztóan dobott a LAC irányítója, de most azt is alulmúlta: 0/8-as mezőnymutatót rittyentett össze. Szerencséjére ez most nem számított, hiszen Griffin és Jordan (17 pattanó) úr volt a palánkok alatt, és a kispadról is jöttek a jó teljesítmények, a Clippers pedig levegőhöz jutott, hiszen nagyon közelít rájuk a Thunder-Grizzlies páros, ha nem javulnak fel, még a 7. helyen is kiköthetnek - a lendületvételhez épp ideális ellenfél érkezik legközelebb a Knicks „személyében".

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23/3, Crawford 13/9, Jordan 13
A Cavaliers legjobb dobói: Jefferson 12/6, Deron Williams 11/3, Thompson 11

Chicago Bulls–Utah Jazz 95–86

Beszűkült a rotáció. Rodney Hood és Derrick Favors személyében két kezdőjátékosát, továbbá a csereirányító Shelvin Macket volt kénytelen nélkülözni a Jazz, és ez ma nem fért bele. Bár Rudy Gobert ismét jól irányította a védekezést (13 pont, 13 pattanó, 5 blokk), támadásban nagyon kiismerhetővé vált a Utah játéka: Gordon Hayward és George Hill igyekezett szervezni, de ők nagyon kemény védekezést kaptak, más pedig nem igazán tudott a helyükre lépni, a veterán Joe Johnson és Boris Diaw sem tudta kirángatni a csapatot a gödörből. A Jazz még két meccsel előzi a Clipperst a nyugati 4. helyen, de következőleg a Pacers-szel játszanak, és ha megint kikapnak, magukra húzzák a komplett nyugati középmezőnyt.

No Wade, no problem. Dwyane Wade-et az alapszakaszban már biztosan nem láthatjuk, a kiesését követő második meccsre viszont sikerült pótolni, pontosabban Fred Hoiberg átvariálta a rotációt, és ez ezúttal jól sült el. Jimmy Butler úgy játszott, mint amikor még ő volt az egyetlen alfahím a csapatban (23 pont, 7 gólpassz, 3 szerzett labda, 2 blokk), Robin Lopez jól elbirkózott Rudy Gobert-rel, így a kispadról beszálló Bobby Portis villoghatott - az erőcsatár 22 pontját 10/13-as mezőnnyel érte el. Az újonc Denzel Valentine (11 pont, 12 pattanó) is odatette magát, így bőven belefért még a kezdőben helyet kapó Rondo és Mirotic rettenetes estéje is.

A Bulls legjobb dobói: Butler 23, Portis 22/3, Lopez 14
A Jazz legjobb dobói: Hill 18/6, Hayward 14/9, Gobert 13

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 104–96

Ez az igazi Grizzlies. A hazaiak sorozatban negyedik sikerüket aratták, és a Thunderrel kéz a kézben robognak a Clippers–Jazz páros után - a mai meccsen visszaforgatták az idő kerekét, és most nem Vince Carter megsüvegelendő 10 pontjára gondolunk. A palánk alatt Gasol és Randolph ügyködött, 34 pontot szállítottak 50 százalékos dobáspontossággal, kőkeményen védekeztek, Mike Conley és Tony Allen pedig a periméter-védekezést vezényelte igen meggyőzően, összesen 9 triplát engedélyeztek a vendégeknek. A 13 beszórt hármas a Memphistől extra, ráadásul a negyedik negyedben sokkal jobban támadtak, mint a Spurs – jelen pillanatban ez a két csapat találkozna a playoff első körében, és a látottak alapján nem lenne esélytelen a Grizzlies...

Parker, Ginobili és Pau Gasol nagyon öregnek tűnt. Óriási rutinja, több bajnoki címe van a Spurs veterán triójának, de egyre többször tűnik úgy, hogy az idő vasfoga őket sem kíméli - a mai meccs ilyen volt, ráadásul elég kontrasztos is volt mellettük a szintén nem fiatal, de hatékony Randolph-Carter duó. Nem kételkedünk abban, hogy a playoffra tartogatják az erejüket, de egyre több a kérdőjel, hogy tényleg így van-e, vagy ennyi van bennük, és sok már nekik ez a terhelés. A meccshez visszatérve Kawhi Leonard végig robotolt, de ő sem igazán volt jó, egyedül talán Aldridge dicsérhető támadásban, védekezésben viszont ő is nagy lyuknak bizonyult. A Spurs most már kettővel van lemaradva a Warriors mögött, és ha csak a mai meccset nézzük, inkább pihentetniük kellene, mint megcélozni az első kiemelés elérését.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/9, Randolph 18/3, Gasol 16/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/6, Aldridge 21, Simmons 14/6

Denver Nuggets–Houston Rockets 105–109

Nem koncentrált a Nuggets. Nikola Jokics 22 perc alatt szedett össze 5 faultot, így sokat kellett ültetni, a hazaiak támadójátéka azonban ennek ellenére jól működött – volna, ha odafigyelnek a befejezésekre. Mike Malone vezetőedző a meccs után elmondta, hogy 18 ziccert és 11 büntetőt hagytak ki - ha ezek harmadát értékesítik, simán győznek. Ehelyett viszont a második félidőben végig ők szaladtak az eredmény után, és hiába álltak sok lábon (7 játékos érte el a 10 pontos határt), sorozatosan „ki nem kényszerített" hibákat vétettek, amit az ellenfél köszönt szépen és megnyerte a meccset. A meccs negatív hőse az előzőleg 35 pontot termelő Barton volt, aki most 2/13-mal zárt, és az utolsó fél percben egy üres triplát és egy ziccert hagyott ki - a vereséggel pedig ismét egy meccsnyi a távolság a Portlandtől...

A harmadik negyedben nyerte meg a Houston. Nagyszünetben ötpontos hátrányban volt a Rockets, utána viszont megtették, ami rajtuk múlt: a tripla-duplázó James Harden (40 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz) vezetésével beindították a támadójátékukat, bár most nem a hármasokkal nyertek. Harden mellett a két magasember, Capela és Nene Hilario jó játéka nagyon fontos volt, mivel a kinti tüzérek komplett csődöt jelentettek: az 5 bedobott triplából hármat vállalt Harden, kettőn "osztozott" a csapat többi része. A győzelem ellenére ma nem volt meggyőző a Houston, viszont Harden újabb értékes segédpontokat szerzett az MVP-szavazáson...

A Nuggets legjobb dobói: Harris 17/3, Jokics 16/3, Hernangomez 15/9, Nelson 15/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/9, Capela 16, Hilario 12

Golden State Warriors–Milwaukee Bucks 117–92

Gálázott a Warriors. Steph Curry hat, Thompson három triplával jelentkezett, az első negyed kiegyenlített játéka után pedig 21-et vertek a Milwaukee-ra a másodikban, így tulajdonképpen félidőre el is dőlt a mérkőzés. A Splash Bros mellett Draymond Green nyújtott extrát (8 pont, 8 pattanó, 10 gólpassz 30 perc alatt) - ami igazán előremutató, hogy Antetokounmpo ellen kiválóan védekeztek, és Iguodala vezetésével a kispad is jól szállt be a meccsbe, mindenki hozzá tudott tenni. Külön ki lehet emelni a veterán Matt Barnest, aki a második negyedben két nagyon fontos távolit süllyesztett el. Az újabb sikerrel és a Spurs vereségével a GSW talán lassan fellélegezhet, kezd összeállni a játékuk, ráadásul a lábadozó Kevin Durant legközelebb már elutazik velük – a következő meccsük jó teszt lesz, hiszen Oklahomában lépnek fel...

A back-to-back sok volt. Bár sima sikert aratott a Lakers otthonában a Bucks, 24 órával később minden pihent testrészre szükség lett volna – leginkább a csuklókra, mert éppen csak elérték a 40 százalékos mezőnymutatót. Antetokounmpo ezúttal rossz volt (4/14 mezőnyből), de a többiek sem villogtak, sokan már a „minden mindegy" negyedik negyedben villogtak. Ugyanakkor ez egy kalkulálható vereség volt, és most három napot pihenhetnek, ami kell is, mert Portlandbe látogatnak, és mivel három csapattól kellene megóvniuk a keleti 8. helyet, győzniük kell – ahogyan a nyugati 8. helyért kaparó Trail Blazersnek is.

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/18, Thompson 21/9, Iguodala 15/3
A Bucks legjobb dobói: Brogdon 18/6, Snell 12/6, Monroe 12

NBA
ALAPSZAKASZ

Oklahoma City Thunder
–Sacramento Kings 110–94
Atlanta Hawks–Portland Trail Blazers 97–113
Charlotte Hornets
–Washington Wizards 98–93
Los Angeles Clippers
–Cleveland Cavaliers 108–78
Chicago Bulls
–Utah Jazz 95–86
Memphis Grizzlies
–San Antonio Spurs 104–96
Denver Nuggets–Houston Rockets 105–109
Golden State Warriors
–Milwaukee Bucks 117–92

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik