Fantasztikus, 54 pontos Curry az idény legőrültebb játéknapján

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.02.28. 11:40
null
Stephen Curry nemcsak magát, Carmelo Anthonyt is meglepte (fotók: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra 10 találkozót vívtak, s ezen a játéknapon a papírformát sutba lehetett dobni: őrült végjátékok, fordítások, elképesztő kiütések és abszolút top egyéni teljesítmények születtek néhány óra leforgása alatt. Stephen Curry egy tripla híján beállította az NBA-rekordot, s az évad legjobb egyéni ponttermésével, azaz 54 egységgel vitte hátán a Golden State-t, de a David Lee nélküli meglepetéscsapatnak nem jött össze a New York-i bravúr. A Memphis 25 pontos hátrányból verte meg a Dallast, a San Antonio december 1-je után először kapott ki hazai környezetben, méghozzá a Phoenixtől, a Sacramento 125 pontot dobott idegenben azután, hogy 24 órával korábban dupla hosszabbítást játszott Miamiban, Monta Ellis pedig egy nagyon nehezen kivitelezhető dobással nyerte meg a meccset a Milwaukee-nak Houstonban. Az érdekességek sorának még messze a vége, nézzük is a teljes játéknap összefoglalóját!

 

Orlando Magic–Sacramento Kings 101–125

Az erősen tankoló Magic megint nagyon csúnyán lefeküdt az ellenfélnek, ráadásul egy olyan mérkőzésen, ahol kis túlzással kötelező lett volna nyernie a Vaughn-legénységnek, hiszen az idegenben ligautolsó Kings már az első negyedben 36 pontot szórt, pedig a sacramentói lábakban ott volt a 24 órával korábbi miami kétszeri hosszabbításos vereség. A 21 pontos John Salmons vezetésével heten is elérték a 10-es küszöböt dobott pontokban a vendégeknél, míg hazai oldalon a borzasztó betlit bemutató kezdő mellett Tobias Harris 23 pontja említhető.

A Magic legjobb dobói: T. Harris 23, Afflalo 15, Udrih 14
A Kings legjobb dobói: Salmons 21, M. Thornton 20, T. Evans 17

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 103–92

Hetekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy Kyrie Irving nélkül 24 órán belül kétszer is nyerjen a Cleveland, de ez most megtörtént, hiszen a 23 pontos Dion Waiters, valamint a 15 pontja mellé 6 gólpasszt is kiosztó Shaun Livingston bevitték a célba Byron Scott csapatát, pedig DeMar DeRozan 34 pontot szórt a másik oldalon, ezt pedig Rudy Gay egy 24 pontos, 8 lepattanós, 6 gólpasszos produkcióval egészítette ki. A kanadaiak hirtelen jött playoff-reményei kezdenek is teljesen szertefoszlani.

A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 23, Livingston 15, T. Thompson 14
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34, Gay 24, Lowry 11

Washington Wizards–Detroit Pistons 95–96

Hiába tért vissza egy 32 pontos karriercsúccsal Brandon Knight, itt bizony a Wizards volt az esélyes - és az NBA-ben igen ritkán látható módon a fővárosiak azt is hitték, hogy nyertek az utolsó pillanatban, de végül mégsem... A 22 pontos Trevor Ariza ugyanis elengedett egy triplát a sarokból az utolsó pillanatban egy egységnyi hátránynál, szottyant is a háló, de mint sokak számára kiderült, csak homályt dobott a hazaiak ásza, nem pedig sikeres hárompontost... A vendégeknél Jose Calderon 18 gólpasszt osztott ki, s a 26 pontos, 11 lepattanós dupla duplát szállító Greg Monroe is alaposan kivette a részét a sikerből.

A Wizards legjobb dobói:
Ariza 22, Beal 16, Okafor 15
A Pistons legjobb dobói: Knight 32, Monroe 26, English 10

New York Knicks–Golden State Warriors 109–105

Steph Curryt megérintette a Madison Square Garden varázsa: az eltiltott David Lee és a sérült Andrew Bogut nélkül kiálló Warriors vezére az első negyedben dobott négy pontot, majd a következő három játékrészben még 50-et... Csak a második 12 percben 23-at szórt, s karriercsúcsot jelentő 54 pontot, illetve 11 értékesített triplát jegyzett, utóbbihoz ráadásul csak 13 kísérletre volt szüksége, egyszerűen minden beesett ma neki, s ezzel az egész évad legnagyobb egyéni ponttermését szolgáltatta. A mind a 48 percet csere nélkül végigjátszó Curry viszont nem tudta átlendíteni a holtponton övéit a végjátékban, ám a 28(!) lepattanót jegyző Tyson Chandler és a 35-öt dobó Carmelo Anthony fontos meccset nyertek a Knicksnek.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 35, JR Smith 26, T. Chandler 16
A Warriors legjobb dobói: Curry 54, Landry 15, Jack 14

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 90–84


Egyik őrület a másik után, a Dallas egyszerűen minden létező extrém módját megjárja annak, hogyan lehet fájdalmas vereséget szenvedni ebben a ligában, miután ma 25 pontos második negyedbeli előnyről kapott ki a texasi gárda úgy, hogy volt a félidő után egy 24-0-ás(!) rohanása a Memphisnek. A hazaiaknál a Zach Randolph (22 pont, 10 lepattanó), Marc Gasol (21 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) olyan mértékű pusztítást végeztek a palánk környékén, amit a végjátékban már nem tudott ellensúlyozni a 16 pontos Marion húzta Mavericks.

A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 22, M. Gasol 21, Pondexter 12
A Mavericks legjobb dobói: Marion 16, Brand 12, Mayo 11

PLUSZ –MÍNUSZ
A nap hőse: Vesztes csapatból ritkán választanak hőst, de most Steph Curry 54 pontos, 11 értékesített triplás teljesítménye mellett képtelenség elmenni még akkor is, ha ez csak egy szoros végjátékra volt jó csapata, a Golden State szemszögéből New Yorkban.
A nap lúzere: A San Antonio Spurs, mely a liga legjobb csapataként kikapott az egyik leggyengébb nyugati alakulattól, a Phoenixtől, nem hétköznapi módon.

Houston Rockets–Milwaukee Bucks 107–110

Nagyon bekezdett a 25-t dobó Harden fémjelezte Houston, de a harmadik negyedben már helyenként az élete egyik legkomplettebb produkcióját bemutató Monta Ellis (27 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz, 6 szerzett labda) vezette Milwaukee uralta az eseményeket a parketten. A végjáték szorosan alakult, s a hazaiak all-star hátvédjének egyenlítő kosara után a megint nagyon gyengén teljesít Brandon Jennings vezetgette a labdát, majd mielőtt lejárt volna az idő, egy egylábas, fordulásos triplát engedett el, ami kis gyűrűn való körözés után beesett a kosárba és nyert a Bucks!

A Rockets legjobb dobói: Harden 25, Parsons 20, Asik 16
A Bucks legjobb dobói: Ellis 27, Ilyasova 20, Dunleavy 16

Oklahoma City Thunder–New Orleans Hornets 119–74

A 27 játékperc alatt tripla duplázó Kevin Durant (18 pont, 11 lepattanó 10 gólpassz), valamint a 26 pályán töltött minutuma alatt 29-et szóró Russell Westbrook és társai könnyed ujjgyakorlatként fektették két vállra az Anthony Davis és Eric Gordon nélkül nagyon ingatag New Orleanst, ráadásul a vendégeknél csak a 14 pontos Ryan Andersont engedték kétszámjegyű dobóteljesítményt elérni Scott Brooks fiai.

A Thunder legjobb dobói: Weestbrook 29, Ibaka, Durant 18-18
A Hornets legjobb dobói: R. Andreson 14, Henry, Rivers 9-9

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 101–105 – hosszabbítás után

Ha létezik eget rengető meglepetés egy 30 csapatos profiligában, akkor ez a mai mindenképpen annak számít. Az egész évadban otthon eddig összesen kétszer(!) vesztő Spurs hazatérvén a Rodeo Road Tripről, ligaelsőként szaladt bele egy vereségbe szinte teljes csapattal (csak Gary Neal hiányzott sérülés miatt) felállva a gyengécske, amúgy is formán kívül lévő, s az előző játéknapon szintén hosszabbítást játszó Suns ellen. A pláne ráadásul az, hogy az utolsó negyednek 11 pontos előnnyel mehetett neki a 22 pontos, 8 gólpasszos Tony Parker húzta San Antonio. A vendéglátók a rendes játékidő végén könnyedén lezárhatták volna a derbit, de Manu Ginobili három egységnyi fórnál kihagyta a büntetőt, majd az előrevágott labdából Wesley Johnson szórt be egy triplát, jöhetett a túlóra! Az extra periódusban összesen 1(!) pontot szerzett a Popovich-alakulat, így a Spurs december 1. után újra saját közönsége előtt kapitulált. A Phoenix hőse teljesen irreális módon a 22 pontos, 13 lepattanós dupla duplát szállító Jermaine O'Neal lett...

A Spurs legjobb dobói: Parker 22, Duncan 19, K. Leonard, Blair 15-15
A Suns legjobb dobói: O'Neal 22, Scola 15, Dragic 13

Harc a labdáért a Cleveland–Toronto meccsen
Harc a labdáért a Cleveland–Toronto meccsen

Utah Jazz–Atlanta Hawks 91–102

A Jazz nem bírta el Paul Millsap, Mo Williams és Jamal Tinsley hiányát és zsinórban másodszor is saját közönsége előtt kapott ki, ezúttal a semmiből feltámadó Atlanta ellen, mely már negyedik találkozóját nyerte egyhuzamban. A 34 pontja mellé 15 lepattanót is begyűjtő Al Horford tartja fantasztikus formáját és zsinórban hetedszer is 20 pont felett szórt - korábban soha sem volt hasonló sorozata a dominikai nagyembernek. A 24 pontos, 14 lepattanós, 7 gólpasszos Josh Smith gyönyörűen kihasználta, hogy a Utah egyébként erős benti rotációja megrövidült, bár a hazaiaknál is a két nagyember, Jefferson (26 pont, 11 lepattanó), valamint Favors (17 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) voltak a legjobbak. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Jazz, Rockets, Warriors trió együttes bukásával újabb felzárkózási esélyt kapott a Los Angeles Lakers.

A Jazz legjobb dobói: Al Jefferson 26, Favors 17, Hayward 11
A Hawks legjobb dobói: Horford 34, Josh Smith 24, J. Teague 19

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 109–111

A mostanában idegenben gyengélkedő Denver nagyon okosan kihasználta a portlandiek gyenge pontjait és a pocsék védőnek számító Lillard, Matthews párost folyamatosan "terror alatt tartva" 59 pont érkezett a Nuggets két hátvédjétől, Ty Lawsontól (30 pont, 6 gólpassz) és Andre Iguodalától (29 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 5 szerzett labda). LaMarcus Aldridge-nak lett volna még esélye a hajrában megmenteni a Blazerst, de elrontotta a tempót, így az oregoniak még reménytelenebb helyzetbe kerültek, ami a rájátszás-reményeket illeti, a Nuggets pedig nagyon fontos győzelmet aratott.

A Blazers legjobb dobói:
Lillard 26, Aldridge 22, Hickson 18
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 30, Iguodala 19, Koufos 11

NBA, ALAPSZAKASZ
110. JÁTÉKNAP

Orlando Magic–Sacramento Kings 101–125
Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 103–92
New York Knicks–Golden State Warriors 109–105
Washington Wizards–Detroit Pistons 95–96
Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 90–84
Houston Rockets–Milwaukee Bucks 107–110
Oklahoma City Thunder–New Orleans Hornets 119–74
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 101–105 – hosszabbítás után
Utah Jazz–Atlanta Hawks 91–102
Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 109–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik