Erős trónkövetelők nehezítenék az Olaj dolgát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 14:33
null
A szolnokiak tavasszal így ünnepelték a bajnoki címet – Báder Márton (jobbra) és az Olaj ismét aranyra tör (Fotó: Mirkó István)
A Nemzeti Sport egy éve, szezonfelvezető cikkében a Szolnoki Olajt kiáltotta ki az aranyérem esélyesének, annak ellenére, hogy 2013 tavaszán végül két ezüsttel zárt, ugyanis az Alba Fehérvár a Magyar Kupa mellett a bajnokságban is borsot tört az orra alá. Az Olaj az előző idényben megfelelt a várakozásoknak, és a Tisza-partiak a ma induló szezonnak is toronymagas esélyesként vágnak neki, pedig egyelőre nem is játszanak.

 

TUDNIVALÓK

Akárcsak az előző két idényben, a 2014–2015-ös évadban is lesz középszakasz az alapszakaszt követően a férfi élvonalban. Tizennégy csapat nevezését fogadták el, de ez tulajdonképpen olyan, mint a totó, vagyis 13+1, mivel a Szolnok az Adria-liga-indulás miatt kihagyja az alapszakaszt. A bajnokságot így tizenhárom együttes kezdi el, és a 2014. március 7-én záruló alapszakasz végén az első négy helyezett és a Szolnok kerül a középszakasz felsőházába. (Ezt a fázist – oda-vissza vágós rendszerben nyolc mérkőzést – az alapszakasz győztese és a Szolnok 3-3, az alapszakasz 2. és 3. helyezettje 2-2, a 4. helyezettje egy ponttal kezdi.) A többi gárda a két külön csoportban folytatja, az 5–9. helyezettek egy külön csoportban, a 10–13. helyezettek egy másik egy oda-vissza kört játszanak egymással. Az alsó középszakaszban és a felső csoportból az első három a nyolccsapatos rájátszásba kerül. A playoff negyeddöntőjének (1–8., 2–7., 3–6., 4–5.) győztesei jutnak az elődöntőbe, az elődöntő nyertesei vívják a döntőt. Mindegyik párharc az egyik csapat harmadik győzelméig tart.

Az alapszakasz vége: 2015., március 7.
A középszakasz kezdete: 2015., március 23

Az előző szezonban alapszakaszt az Adria-liga miatt kihagyó, az EuroChallenge-ben vitézkedő (4. hely) Olaj végül a középszakaszban és a rájátszásban összesen 17 meccset nyert meg a bajnokká avatásáig és mindössze egyszer kapott ki (Kaposváron), azaz látványosan kimagaslott a mezőnyből. Egyszerű lenne azt fejtegetni, hogy ezúttal is így lesz, hiszen első blikkre a Tisza-partiak fennállásuk első Európa-kupás szereplésük miatt még erősebbek lettek, mindazonáltal nehéz elképzelni, hogy még egyszer ekkora fölényük legyen a többiekkel szemben.

Ugyanis az ellenfelek erősítettek annak érdekében, hogy legalább jobban megnehezítsék a Szolnok dolgát.

Élen jár ebben az Atomerőmű SE, s nemcsak azért, mert éppen a paksiak vívták az aranycsatát a későbbi bajnokkal, és nem is amiatt, mert Dzunics Braniszlav edző nagyon nem szeret veszíteni, hanem mert a Duna-partiaknak sikerült szinte teljesen egyben tartaniuk az előző évad keretét. A piros-kékek valamennyi meghatározó magyar játékosa (Szabó Zsolt, Tóth Ádám, Kovács Ákos, Körtélyesi Gergely, Eilingsfeld János, Medve Máté, Baki Gergely, Markovics Luka) Pakson játszik a következő szezonban is, Jarrod Jonest honosították, az amerikai John Roberson és Henry Dugat pedig eddig csapatemberként kosarazott. Egy légióshely még kiadó a gárdánál, amelyet ha sikerül értékes kosarassal kitölteni, bizony több mint ütőképes lesz az ASE.

Sopronban a 2013–2014-es évadot nem fenyegeti az a veszély, hogy a felejtés kútjába zuhan, az újfent Sördögök néven szereplő együttes döntőt játszott és ezüstöt nyert a Magyar Kupában, és bronzérmes lett a bajnokságban, messze felülmúlva a várakozást. A „körmendi vezérmű”, a Sabáli Balázs vezetőedző és Patonay Imre szakmai igazgató által pompásan összerakott gárda magja, benne a nyáron a magyar válogatottban is sikeresen bemutatkozó Thomas Jermaine-nel, a város szlogenjéhez híven együtt maradt, a Kecskemétre szerződő montenegrói center, Filip Barovics helyén a 2011 után visszatérő amerikai Darian Townes gondoskodik a palánkok alatti terület felügyeletéről.

„Az elmúlt tizennyolc szezonban mindig olyan csapatban játszottam, amely részt vett a felsőházi rájátszásban, ez a sorozat remélhetőleg most sem szakad meg. Megnőttek az elvárások a jó szereplés után, de jósolni nem lehet, hiszen még azt sem tudjuk, milyen erősek az ellenfelek” – mondta a 37 éves Trepák Zoltán, a Sopron doyenje, aki pályafutása során négy csapattal is bajnok és kupagyőztes lett egy szezonban.

Érdemes néhány mondatban a Kecskeméttel is foglalkozni, amely papíron rengeteget erősödött a nyáron: a Szolnokra szerződő Wittmann Krisztiánt ugyan elvesztette a csapat, ám a másik irányból Rakics Miljan és Ivosev Tamás érkezett, Barovicsot már említettük, a két szerb, Marko Djeraszimovics és Kemal Karahodzsics maradt, és érkezett egy amerikai kisember, James Kinney. Sztojan Ivkovics edző csapata a dobogót célozhatja meg, ha kialakul az együttesen belüli összhang, és a játékosok egyéni képességeiknek megfelelően kosárlabdáznak.

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

Péntek: 18.00: Kaposvári KK–MAFC. 18.30: Pécsi VSK-Pannonpower–Atomerőmű SE.
Szombat: 15.30:
Marso Nyíregyháza KK–Zalakerámia ZTE KK. 16.00: Soproni Sördögök–Naturtex-SZTE-Szedeák. KTE-Duna Aszfalt–Egis Körmend.
Vasárnap: 19.30:
Alba Fehérvár–Jászberényi KSE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik