Erődemonstráció: megsemmisítette a bajnokot a GSW

Vágólapra másolva!
2017.01.17. 08:58
null
A Golden State Warriors alaposan elpáholta a Cleveland Cavalierset (Fotó: Reuters)
Stílusosan reagált a karácsonyi vereségre a ligaelső Golden State és 35 pontos sikert aratott a címvédő Cleveland felett az észak-amerikai kosárliga (NBA) alapszakaszának csúcsrangadóján. A másik nyugati derbin a Clippers sem adott esélyt a Steven Adamst nélkülöző OKC-nek, pedig Chris Paul megint megsérült. Villogott a Washington, ismét szenzációs volt Isaiah Thomas a Bostonban, a Hawks a legvégén múlta felül a New Yorkot, a Philadelphia pedig bravúrgyőzelmet aratott Milwaukee-ban.

 

New York Knicks–Atlanta Hawks 107–108

Már megint a legvégén bukott el a Knicks. Az utóbbi időben kétszer is a dudaszó pillanatában kapott ki a New York és bár most ők támadtak a győzelemért, megint a legutolsó pillanatban maradtak alul. Kristaps Porzingis hiánya mellett is volt változás a kezdőben, Courtney Lee helyét az újonc Baker foglalta el és nem is játszott rosszul a gárda: ugyan a harmadik negyedben összeszedtek egy kisebb hátrányt, de ezt a záró etap elején egy 10–0-s rohammal eltüntették. Fej-fej mellett érkeztek meg az utolsó perchez, sőt, Derrick Rose kettesével már ők vezettek, de egy védekezési hiba után Dennis Schröder teljesen üres hármast vállalhatott el, amit természetesen el is süllyesztett. Így is maradt még egy támadásuk, amelynek végén Millsap betakarta Rose-t, de a labda a meccs során már két buzzert is elsüllyesztő Anthony-hoz került – a kiscsatár azonban elrontotta a könnyűnek tűnő helyzetet, így ott maradt a kezében a Knicks győzelme. Melo azt mondta erről, hogy ezt a helyzetet álmában is bedobja, de amikor rosszul alakulnak a dolgok, akkor tényleg minden rosszul alakul...

A periméterről nyert az Atlanta. Dwight Howard pihenőt kapott a vendégeknél, akik így a Bazemore, Sefolosha, Millsap frontcourttal, alacsony szerkezetben kezdtek, ennek megfelelően szenvedtek is a palánk alatt. A lepattanózást 53–36-ra veszítették el, engedtek 15 támadót, a festékben pedig 48–36-ra maradtak alul, de ezeket ellensúlyozni tudták a periméterről: Schröder (13/16 mezőnyből) parádésan használta ki a nagyobb területet, Hardaway húsz, Bazemore 16 pontot szerzett, sőt, a cseremagas Humphries is 3/3 triplával szállt be. A végén kicsit a szerencse is mellettük volt, de összeségében az utóbbi tíz meccsükből már a kilencedik győzelmüket aratták, magabiztosan utazhatnak Detroitba.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/6, Rose 18, Kuzminskas 14/3
A Hawks legjobb dobói:
Schröder 28/3, Hardaway Jr. 20/6, Millsap 17/3

Washington Wizards–Portland Trail Blazers 120–101

Tarthatatlan volt a Wizards. Nem a Blazers levédekezésére, inkább Lillardék gyengeségeinek feltárására helyezték a hangsúlyt a fővárosiak, akik nemes egyszerűséggel darabokra szedték a Portlandet az első félidőben. A nagyszünetig 75 (!) pontot rámoltak be John Wallék, méghozzá 9/13 triplával, holott ez nem számít igazán erősségüknek – két negyed után 25 pont volt közte, földbe döngölte ellenfelét a Washington. A fordulás után már nem erőltették meg magukat, de hátul arra azért odafigyeltek, hogy könnyű dobások ne jussanak McColluméknak, ez pedig elég volt a tükörsima győzelemhez – sorozatban 12. alkalommal nyertek otthon, erre utoljára 1989-ben, Bullets néven voltak képesek.

McCollum elveszett. A Blazers hátvédje sorozatban nyolc mérkőzésen át szerzett legalább 25 pontot, ezúttal azonban nem nagyon tudott hozzászólni a meccshez – Beal és Oubre is rendkívül fizikálisan, folyamatos ütközésekkel, a faulthatáron védekezett rajta, ráadásul ő maga is korán beütött néhány személyit. Hasonló védelmet kapott Damian Lillard is, ő 4/8 triplával kozmetikázott, de neki sem volt olyan hatása a meccsre, mint ahogy azt megszokhattuk, védekezésben pedig képtelenek voltak lassítani az egy fokozattal gyorsabban játszó Washingtont – a harmadik negyed közepén le is hozta kezdőit Terry Stotts, inkább kaptak némi pihenőt a Hornets elleni meccs előtt.

A Wizards legjobb dobói: Beal 25/9, Wall 24/6, Oubre 18/9
A Trail Blazers legjobb dobói:
Lillard 22/12, Turner 14/6, McCollum 12/3, Aminu 12

Milwaukee Bucks–Philadephia 76ers 104–113

Embiid megint vezér volt. Az első félidőben nem igazán találta a ritmust a Sixers újonc centere, de védekezésben ekkor is odatette magát, majd a fordulás után támadásban is elkapta a fonalat - 18 pontot szerzett az utolsó két negyedben és győzelemre vezette csapatát. Végül 22 ponttal, 12 lepattanóval és öt kiosztott sapkával zárt, vezérletével a második félidőt 17 ponttal nyerte a Philly, a negyedik negyedben egy 12–2-es rohammal került döntő előnybe a gárda – a tíz pályára lépő közül egyébként nyolcan kétszámjegyű pontot termeltek, nagyon kiegyensúlyozottan és hatékonyan működött a gépezet. Bár Noel és McConnell is hiányzott sérülés miatt, ez sem gátolta meg a vendégeket abban, hogy újabb bravúrgyőzelmet arassanak és ismét jelezzék, hogy most már számolni kell velük – ha a playoff-harcban nem is, de bárkit képesek megszorítani, vagy akár legyőzni.

Antetokounmpo faultgondjai. Az első félidőben tarthatatlan volt a Bucks klasszisa, 21 pontot szerzett 9/11-es mezőnymutatóval és rá építve vezetett is nyolc egységgel a hazai alakulat. A fordulás után azonban komoly faultproblémákkal küzdött és csak 11 percet tudott a pályán tölteni, így mindössze két pontot szerzett – gyakorlatilag nélküle kellett helytállnia csapatának a hajrában, főleg, hogy szűk három perccel a vége előtt ki is pontozódott. Emellett Jason Kidd a periméter-védekezést emelte ki, megint kaptak 14 triplát és az elmúlt hét mérkőzés mindegyikén benyeltek legalább tízet úgy, hogy az utóbbi időben rendszeresen legalább harmincszor próbálkozik az ellenfél – a tréner szerint tenniük kell valamit, mert ez komoly probléma.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Parker 23/6, Monroe 14
A 76ers legjobb dobói:
Embiid 22/3, Saric 17/6, Ilyasova 12/6

Indiana Pacers–New Orleans Pelicans 98–95

Anthony Davis megint megsérült. Megszámolni sem tudjuk, hányadszor írjuk már le ezt a klasszis magasember pályafutása során, de egy keményebb fault után ismét kidőlt: ezúttal a harmadik negyed jelentette a végállomást, összesen 23 percet töltött parketten. Addig is elég jól levédekezte őt a Pacers és kiesése után is tartotta magát a Pelicans, sőt, a második perc után először 91–91-nél egyenlítettek ki a vendégek, de hiába termelt a Davis helyére beálló Jones és hiába tett meg mindent a hátvédsor, végül elbukták a szoros végjátékot. Az utolsó húsz másodpercben több esélyük is volt egyenlíteni, de mindent elrontottak, így két vereség után, a playofftól másfél meccsre fogadhatják az Orlandót.

Csapatmunka. Ebből a győzelemből most mindenki kivette a részét a Pacersnél, Jeff Teague két lepattanóra volt a tripla-duplától, Paul George szintén nagyon sokoldalúan játszott, a Turner-Young magasember-páros pedig elöl-hátul büntetett: 35 pontjuk mellett Turner négy blokkal, Young hat labdaszerzéssel jelentkezett. Végig ők is jártak előrébb, a hajrában 91–91 után érkezett egy Teague-tripla és egy George-kettes, majd még Robinson okozott némi felfordulást azzal, hogy mindkét büntetőjét elrontotta 97–95-nél – ez végül belefért, remek csapatvédekezésüknek köszönhetően nyertek és ott vannak a keleti hatodik helyen.

A Pacers legjobb dobói: George 19/6, Turner 18/3, Young 17
A Pelicans legjobb dobói:
Davis 16, Jones 15/3, Moore 15/3

Denver Nuggets–Orlando Magic 125–112

Jokics, a varázsló. A szenzációs denveri támadójáték alapja ezúttal is a parádésan játszó center volt, aki karriercsúcsot jelentő harminc pontja (13/19 mezőnyből) mellett leszedett 11 lepattanót, kiosztott öt gólpasszt és ellopott három labdát is. A legtöbb kosara közelről érkezett, de folyamatos nyomás alatt tartotta a Magic védekezését, egyáltalán nem erőlködött és látványos megoldásokkal dolgozott - a vendégek trénere, Frank Vogel is őt emelte ki, mondván az ő játékát borzasztóan nehéz levédekezni. Ezúttal felnőtt mellé Emmanuel Mudiay (18 pont, 13 gólpassz) és a helyzeteit extra hatékonysággal (10/12 mezőnyből) értékesítette Kenneth Faried is, a Nuggets pedig 58,4%-os mezőnymutatóval, 33 gólpasszal zárt – azok után, hogy 140-et dobtak a Pacersnek, most "megálltak" 125-nél...

Nem tudta tartani a tempót az Orlando. A vendégek képtelenek voltak levédekezni Jokicsot és a denveri gépezetet, egy pillanatra sem tudták megzavarni a hazaiak játékát - jobb híján igyekeztek tartani a lépést, de ez nem ment sokáig. A harmadik negyedben végleg elveszítették a fonalat, ennek végén megkapták a századik pontjukat és már 17 egység volt a hátrányuk, ugyan a záró etapban ezen kozmetikáztak, de nem tudtak már mit tenni – hiányzott Fournier tűzereje, bár összességében így sem a támadójátékkal (50.6 százalék mezőnyből, 28 gólpassz, heten érték el a tíz pontot) volt probléma...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30/3, Faried 20, Mudiay 18/6, Nelson 18/6
A Magic legjobb dobói:
Payton 20, Vucsevics 17, Ibaka 15/9, Biyombo 15

Boston Celtics–Charlotte Hornets 108–98

Thomas megint és megint. Nehéz szavakat találni a Boston irányítójára, a közönség „M-V-P!" rigmusa sem nagy túlzás – a liga legjobb negyedik negyedes játékosa ezúttal is lecsapott a hajrában, amivel szállította a győzelmet csapatának. Thomas 35 pontjából 17-et dobott az utolsó játékrészben, volt, hogy egymaga berámolt sorozatban 13-at és hiába tett meg mindent a Charlotte, vele nem tudott mit kezdeni – csapattársai közül is többen „megénekelték" a meccs után, de a vendégek trénere, Steve Clifford szerint is hihetetlen, amit az apró termetű hátvéd művel. Mellette főleg a frontcourt (Horford, Crowder, Olynyk) termelt, hiába tért vissza Bradley, támadásban sokat nem tett hozzá sem ő, sem a kispadra visszakerülő Smart, így különösen nagy szükség volt Thomasra – védekezésben azért mindenki megtette a magáét, így zsinórban harmadik győzelmükkel őrzik a keleti harmadik helyet.

Egyre mélyebben a Hornets. Ezúttal többé-kevésbé megoldották a fő problémának számító védekezést a vendégek, de Thomasszal nem tudtak mit kezdeni a negyedik negyedben, így pedig nagyon hiányoztak az elmaradó pontok támadásban. Kemba Walker sem volt igazán hatékony (8/21 mezőnyből, 2 gólpassz), Nic Batumnak pedig éppen a dobás nem ment (10 pattanó, 10 gólpassz, 2/11 mezőnyből), nem volt senki, aki kicsit megtolta volna a szekeret, hátára vette volna a csapatot. Ha nem is sokkal, de minden negyedben jobb volt a Celtics, egyszer sem tudott komoly futást produkálni a Charlotte, így sorozatban ötödször is kikapott – most hazai széria jön számukra, lehet javítani.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 35/21, Horford 22/3, Crowder 15/9, Olynyk 15/6
A Hornets legjobb dobói:
Walker 24/9, Williams 21/9, Zeller 13

Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 126–91

Elképesztő különbség. Ezúttal nem bízott semmit a véletlenre a GSW, presztízskérdést csináltak a meccsből Curryék és feltörölték a padlót a más mentális állapotban lévő Clevelanddel. Az első negyed végén 15, félidőben 29 pont volt a különbség, a nagyszünetig 79 egységet rámoltak be a hazaiak és bár a fordulást követően már nem erőltették meg magukat, iszonyatos pofont osztottak ki a címvédőnek. Egyénileg senkit nem lehet igazán kiemelni, mindenki tette a dolgát és bizonyította, hogy bár kevesebbet beszélünk a védekezésükről, az is a liga legszűkebb élvonalába tartozik. Klay Thompson szerint kellett ez már a listavezetőnek, mert sorozatban négyszer kaptak ki a Cavstől, ami elég negatív élmény – most a két csapat és mi is várhatunk arra, hogy vajon találkoznak-e a felek majd a nagydöntőben...

James vs. Green, újabb felvonás. A nagydöntős jelenet után most ismét összeakaszkodott a két klasszis, a második negyedben egy leindításnál Green kőkeményen faultolta Jamest – az esetnél szét kellett választani a két csapat játékosait. Green szerint James floppolt, de végül kapott egy technikait és egy flagrant-1-et is, míg a túloldalon Richard Jeffersonnak osztottak ki egy technikait a „tömegben". A címvédő mindenesetre egyáltalán nem volt meccsben, ahogy az utóbbi időben láttuk tőlük már többször, most is több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, Kevin Love egyetlen mezőnykosárral zárt és Kyrie Irving is eltűnt – 35.2 százalékkal dobtak mezőnyből, valamint 26.5 százalékkal tripláztak. Érdekesség, hogy az első negyedben összesen egy gólpasszt jegyzett a gárda és az 1000. meccsét játszó Kyle Korver beszállása sem hozott változást, így az utóbbi tíz mérkőzésből negyedszer kapott ki Tyronn Lue együttese.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/15, Durant 21/9, Curry 20/15
A Cavaliers legjobb dobói:
James 20/3, Irving 17/3, Shumpert 15/6

Phoenix Suns–Utah Jazz 101–106

Jó az öreg a háznál. A sérült Rodney Hood helyén Joe Ingles kezdett, és ez meg is látszott a Jazz védekezésén, gyakorlatilag az egész meccsen ők voltak hátrányban. Ilyenkor jönnének jól a pontok, azonban az előző héten a legjobb nyugati játékosnak választott Gordon Hayward szinte teljesen eltűnt, a jó első negyed után alig 6 pontot tett hozzá. A negyedik negyedben aztán előlépett a veterán Joe Johnson, aki 10 pontot tartogatott a végére, a végjátékban pedig a remeklő Rudy Gobert (18 pont, 17 pattanó, 4 blokk) csinált elöl-hátul egy-egy nagy játékot. A Jazz szerezte a találkozó utolsó 7 pontját, ezzel sorozatban a második szezonban maradt veretlen a Suns-szal szemben, zsinórban negyedik győzelmével pedig továbbra is nyugati ötödik.

Tyson Chandler hiánya már sok volt. A rutinos center betegség miatt dőlt ki, de hiányzott másik két veterán, Brandon Knight és Jared Dudley is – egy darabig jól forgatta a „maradékot" az edzői stáb, a végére viszont elfáradtak a húzóemberek. Bledsoe és Booker jól dolgozott, a két hátvéd pontosan célzott, Bledsoe ráadásul 9 gólpasszt is kiosztott, mellettük viszont csak TJ Warren és PJ Tucker (8 pont, 13 pattanó) kezébe lehetett labdát adni. A csapat többi része 1/9-cel triplázott, az utolsó percben pedig a hullafáradt kulcsemberek hibát hibára halmoztak, a Phoenix így ismét nyugati sereghajtó...

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 31/6, Booker 25/3, Warren 15/3.
A Jazz legjobb dobói:
Gobert 18, Hayward, Hill 17/3-17/3.

Los Angeles Clippers–Oklahoma City Thunder 120–98

Ennyit jelent Steven Adams. A Thunder centere agyrázkódás miatt hiányzott, távollétében small-ballal próbálkoztak a vendégek, mérsékelt sikerrel: már az első negyed után majdnem tíz volt közte, a félidőben 17-tel ment a Clippers. A harmadik negyedben még megpróbálkozott egy rohammal az OKC, de miután ezt visszaverték, nem erőltették a dolgot a záró játékrészben. Westbrook ma nagyon nem volt jó (24 pont 7/19-es mezőnnyel, 5 pattanó, 4 gólpassz), pedig a meccs jó részében nem is Chris Paullal kellett viaskodnia, a többi Thunder-kosaras pedig nem abban jó, hogy sok pontot szerezzen – márpedig ma erre lett volna szükség.

Chris Paul megsérült. Remekül mozgatta a csapatát a LAC alapembere, a második negyedben azonban megsérült az egyik hüvelykujja és nem is tudott visszatérni – a gárda azonban nem esett kétségbe, a veterán Raymond Felton állt a helyére, aki végül 7/7-es mezőnnyel szedett össze 15 pontot, és 6 gólpasszt is kiosztott. DeAndre Jordan maximálisan kihasználta a palánk alatti nagy helyet, 19 ponttal, 15 pattanóval, 4 blokkal és 2 szerzett labdával zárt. Mellettük is tobzódtak a jó teljesítmények, Redick 5 triplát vert be, Rivers 16 pontja mellé 6 gólpasszt adott, a padról pedig Felton mellett Speights is sziporkázott (23 pont, 10 pattanó). A nagy kérdés az, hogy Paulnak mennyit kell kihagynia (törése szerencsére nincs), mert a tapasztalatok alapján legtöbbször nem sikerül megfelelően pótolni – egyet viszont jegyezzünk fel, a Clippers eddig 7–0-val áll 2017-ben.

A Clippers legjobb dobói: Speights 23/9, Redick 20/15, Jordan 19.
A Thunder legjobb dobói:
Westbrook 24/6, Lauvergne 13/3, Kanter 12.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik