Elődöntős előnyben a ZTE és a Körmend

Vágólapra másolva!
2010.05.05. 20:22
null
A második félidőben indult be a ZTE-henger, de akkor nagyon (Fotó: Unger Tamás)
A férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokság elődöntőjének első mérkőzésen az alapszakaszt megnyerő Zalakerámia-ZTE KK hazai pályán 26 pontos győzelmet aratott a 17. percig még vezető, ám a nagyszünetet követően a fonalat elvesztő Szolnoki Olaj ellen. A másik párban meglepetés született: a bajnoki címvédő Atomerőmű hazai pályán, Pakson szenvedett tizenhárom pontos vereséget a Körmendtől. Folytatás május 8-án Szolnokon, illetve Körmenden.

Zalakerámia-ZTE KK (1.)–Szolnoki Olaj (4.)

A kezdés előtti bemutatásnál Zalaegerszegen papírfecnik és szalagok borították be a pályát, zengett a csarnok, szólt a duda, hamisítatlan döntő hangulat uralkodott. Már az elődöntő első meccsén. Nehezen találni olyan játékost, aki ilyen körítés mellett nem képes kiadni magából a maximumot. A szerdai meccsen sem volt másként.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyerni meg a 2009-2010-es férfi kosárlabda-bajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Szolnoki pontokkal indult a találkozó, a láthatóan kissé ideges házigazdáknak majd másfél percre volt szükségük, hogy betaláljanak. A folytatásban az elöl-hátul nagy tempót diktáló vendégek megléptek (2–8), a ZTE újabb másfél perces gólcsend után válaszolt, igaz, triplával. Ilyen visszafogott támadójáték viszont kevés a győzelemhez. Nyolc perc pergett le a negyedből, amikor a ZTE utolérte végre a vendégeket, de a Szolnok ura maradt a helyzetnek, nem engedte át a vezetést a házigazdáknak. Az első negyed végén így is döntetlen volt a részeredmény. (21–21)

A második felvonásban maradt a szolnoki előny, majd 23–26-os mérkőzésállást követően jött egy holtpont, amelyről a ZTE mozdult el előbb. De még mindig csak szaladhatott az Olaj után. A fordulat a 17. percben következett: egy tripla a hazaiak vezetését jelentette, először a mérkőzés folyamán. Ez viszont meghozta a zalaiak étvágyát, akik 36–31-nél meglépni látszottak a támadásban kissé megrekedt szolnokiak ellen, így aktuális volt az időkérés a vendégek részéről. A nagyszünetre hárompontos hazai előnnyel vonulhattak a felek. (38–35)

A harmadik negyed továbbra is jó iramot, nagy küzdelmet és sok izgalmat tartogatott, mindössze annyi változás történt, hogy a Szolnoknak kellett az eredmény és a ZTE után futnia. Időközben azonban lelkes közönsége támogatásával a zalai védelem összeállt, a kicsit fáradni is látszó Szolnok ritkán jutott igazi lövőhelyzetig, ziccerig pedig még annyi sem adatott meg.

A védekezéstől felbátorodó ZTE pedig érezte ellenfelén, hogy megrendült, és triplákkal próbálta meg padlóra küldeni. A harmadik negyed közepén nagyon közel jártak ehhez a házigazdák. (56–39)

A becsületérért küzdött a folytatásban a jól kezdő, de akkori önmagára már csak felvillanásaiban emlékeztető Szolnok. A játékosok mindkét oldalon a kinti dobásokat erőltették. A vendégek azért, mert így volt esélyük felzárkózni. Az idő is haladt, ráadásul a palánk alá csak nagy nehézségek árán lehetett bevinni a labdákat. A ZTE viszont elkapta a fonalat, ők bátran dobálhattak, próbálkozhattak kintről, sokszor ziccerig adogattak körbe a triplakísérletek előtt. (70–54)

A negyedik negyedben a ZTE biztos vezetése tudatában iskolajátékot mutatott be, a szolnokiak számára felsejlett a száz kapott pont rémképe, ami nem túl biztató előjel a folytatást illetően. Mert ez a meccs ugyan elúszott, de van lehetőség a javításra, ehhez azonban a szerdán látottakhoz képest jelentős formajavulásra lesz szüksége a Szolnoknak. A zalaegerszegi közönség hathatós segítséget jelentette a ZTE számára a kiütéses sikerben, a hasonlóan lelkes szolnoki publikum számára is adva van a feladat, hogy erőt adjon kedvenceinek.

Atomerőmű SE (2.)–MJUS-Körmend (3.)

Sabáli Balázs, a Körmend szakvezetője nagyon fogadkozott a paksi találkozó előtt, hogy meglepik a házigazdákat. Ez egybecsengett Dávid Kornél véleményével is, aki párosból inkább a Körmendet várja a döntőbe, mintsem a címvédő paksiakat. Egykori kiválóságunk úgy vélte: a körmendiek jók lehetnek egy idegenbeli bravúrra. Nos, ez rögtön az első randevún összejött.

A nyitány kiegyenlített volt, de aztán az Atomerőmű érzett rá a mérkőzés ízére, mert vezetést szerzett magának. Már nyolc pont is volt a paksiak előnye (18–10), ám meglepetésre ez béklyót rakott az Atomerőműre. Rohamra indultak a vendégek, és kisvártatva már náluk volt a vezetés (19–20).

Viharos első negyed után a másodikban előnyhöz jutott a Körmend. A második felvonás közepén kritikus pillanatokat élhettek át a pályán lévők. Sok volt a hiba, nagy volt a tét, de az eredmény nem változott. Csaknem három perc telt el pont nélkül, míg a Körmend betalált. Ezután a vendégek kézben tartották a mérkőzést, a paksiak meg hiába űzték-hajtották őket, a vendégek mindig eredményesen menekültek el a felzárkózó hazaiak elől.

A harmad negyed végén még nyílt volt a csata (55–60), nem úgy percekkel később: a Körmend szabályosan állva hagyta a hazaiakat, és az 1–10-es etappal eldöntötte a mérkőzést.

 FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
ZALAKERÁMIA-ZTE KK–SZOLNOKI OLAJ KK 93–67 (21–21, 17–14, 32–19, 23–13)
Zalaegerszeg, 2500 néző. V: Földházi, Benczúr, Frányó
ZTE: HINNANT 20/6, Watson 9/3, Kámán 5/3, WILSON 15/6, TREPÁK 12. Cs: Tóth Á. 7, Baki, TIMBERLAKE 14/6, Gáspár 5/3, Simon 6/6, Bödör. Edző: Völgyi Péter
SZOLNOK: Szabó P., Vesztergom 7/3, ALEKSZICS 15/6, Báder 9, Barro 5. Cs: Váradi 11/3, RICE 18, Grebenár 2, Sonyák, Harazin, Cseh. Edző: Pór Péter
Az eredmény alakulása. 2. p.: 2–8. 7. p.: 16–16. 15. p.: 25–28. 24. p.: 48–37. 28. p.: 61–47. 35. p.: 85–59
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter: – Amikor ritmust váltottunk a védekezésben, az hozta magával a jó támadójátékot. Ha Szolnokon akarunk nyerni, ennél jobban kell teljesítenünk.
Pór Péter: – Az első félidőben sokáig tudtuk irányítani a játékot. A harmadik negyedben elkezdte felőrölni erőnket a ZTE, és ennek köszönhetően a maguk javára tudták fordítani a mérkőzést.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0, a ZTE javára
 
ATOMERŐMŰ SE–MJUS-FORTRESS KÖRMEND 73–86 (24–25, 14–20, 17–15, 18–26)
Paks, 1200 néző. V: Valovics, Cziffra, Kiss L.
PAKS: Mészáros Z. 9/3, LaGrange 8/3, Horváth Á. 2, Clark 13/3, Dill 14. Cs: WALKER 21/6 Gulyás 4, Kiss Zs. 2. Edző: Horváth Imre
KÖRMEND: THOMAS 33/12, Fodor G., Ferencz 6/6, SCOTT 15, ALIAKSZEJEV 11. Cs: Tóth G., Booker 11/9, NÉMETH I. 8/6, Boldizsár 2, Hegedűs. Edző: Sabáli Balázs
Az eredmény alakulása. 3. p.:  4–5. 6. p.: 16–10. 10. p.: 21–25. 11. p.: 26–25. 13. p.: 28–34. 18. p.: 32–39. 25. p.: 44–48. 26. p.: 44–53. 29. p.: 48–57. 33. p.: 56–70. 36. p.: 63–72. 38. p.: 66–82.
Kipontozódott: Horváth Á. (37. p.)
MESTERMÉRLEG
Horváth Imre: – Sajnos gratulálnom kell a Körmendnek, mert ma jobbak voltak nálunk. Mind támadásban, mind védekezésben, na és lepattanózásban javulnunk kell a következő meccseken.
Sabáli Balázs: – Ezen a meccsen egy „Thomasnyival” jobbak voltunk, ő extrát nyújtott. Védekezésben az egész csapat dícséretet érdemel, remekeül segítettek a játékosok egymásnak, s nagy fegyvertény, hogy a lepattanócsatát is mi nyertük. Egy nulla, de a további álmokért ugyanúgy küzdeni kell, mint azt ma tettük.  
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0, a Körmend javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik