Elődöntős az Albacomp és a Körmend

Vágólapra másolva!
2011.04.20. 20:02
null
Az első félidőben remeklő Antonio Crocker (fehérben) 26 pontot dobott a Falco ellen (Fotó: Veres Viktor)
Címkék
Bár az első félidőben nyílt volt az Albacomp–Falco párharc ötödik mérkőzése a férfibajnokság negyeddöntőjében, a székesfehérváriak végül magabiztos győzelmet arattak, és az elődöntőbe jutottak. A másik szerdai mérkőzésen is az előkelőbben rangsorolt hazai csapat nyert, a Körmend az utolsó negyedben szinte lemosta a Kecskemétet.

 

 

ALBACOMP–FALCO

A Falco meglepetésre magabiztosan hozta két hazai mérkőzését az Albacomp ellen, így kiharcolta a továbbjutást eldöntő ötödik mérkőzést. Ám azt Székesfehérváron rendezték, ahol az alapszakasz második helyezettje ugyanolyan magabiztosan hozta addigi győzelmeit. Bencze Tamás csapatának ki kellett találnia valamit, mivel lehetne megtörni a hazai csapat fölényét.

Az első percekben úgy tűnt, semmivel, az Albacompban ugyanis alaposan bekezdett Antonio Lamar

A jó-, és rosszfiúk
A rájátszás jól, és rosszul teljesítő játékosaiból válogat a Rázd meg a bikát blog.

Crocker: csapata első 17 pontjából 13-at jegyzett, méghozzá úgy, hogy első öt dobása pontos volt, és egy büntetőt is értékesített.

Első kihagyott dobása nemcsak őt zavarta meg, hanem az egész csapatot is, az első negyed hajrájában 21–13-ról 21–20-ra feljött a Falco. Hanga Ádám triplájára Kálmán László ziccerrel felelt, így kétpontos hazai előnnyel zárult az első tíz perc.

A nagy izgalmat mutatta, hogy Hanga a második negyedben négypontos hazai vezetésnél homály dobással hibázott büntetőt, a túloldalon pedig Charles Goca a legalapvetőbb lépéshibát követte el: két lábbal felugrott, de se nem dobott, se nem passzolt, visszahullott a földre, így jöhetett az Alba. A nagy kapkodásban Jonathan Jones egy tisztának tűnő zsákolásnál korán engedte el a labdát, amely elszállt a gyűrű felett.

Kosár nem sok esett, ami a Falcónak jött jól, hiszen nem tudott ellépni az Albacomp, kettő-öt pont volt az előnye. A félidőre megmaradt a kétpontos különbség, 38–36-os állásnál, a hazai közönség füttyszavától kísérve mentek pihenőre a csapatok.

A fehérvári tábor elsősorban a higgadt megoldásokat hiányolta kedvenceitől, másfelől a 43 százalékos büntetőzés miatt lehetett bosszús: Hanga Ádámék 14 kísérletükből csak hatot értékesítettek a vonalról, míg a szombathelyiek nyolcból hetet.

A fordulás után egyenlített a Falco, de miután Jones hatodik dobásából megszerezte első kosarát, belelendült az Albacomp. A négypontos különbségnél egy labdaszerzés után meglóduló, ziccerdobásra felugró Simon Balázst Will Tamás kitessékelte a lelátóra, a sértett fennakadt a korláton, majd miután leszedték róla, mindkét büntetőjét értékesítette. A jelenet mindenesetre felpaprikázta a hangulatot a pályán, Jara Rubin Doyne és Crocker összetűzése után kettős faultot fújtak, a dühödt közönség reakciója miatt percekig állt a meccs.

Aztán Pankár Tibor megpróbálta lebeszélni a balhézásról a szombathelyi szurkolókat, akik le is csillapodtak, és folytatódhatott a mérkőzés. Jones újabb kosarával és Hanga büntetőivel a 27. percben már tízzel vezetett a hazai csapat a hat és fél percig gólképtelen Falco ellen.

Ezután a szép kosárlabda pillanatai következtek, itt Damian Angelo Hollis és Hanga tripláinak, ott Kálmán László és Harazin Tamás alley-oop kombinációjának tapsolhattak a szurkolóik.

A triplák értelemszerűen többet értek, így folyton nőtt a hazai előny, a 3. negyed utolsó percében 15 volt közte. A záró periódus elején Hanga pazar zsákolása után 65–48-ra elhúzott az Albacomp,és a Körmend már képtelen volt talpra állni. A hajrát ezúttal is a hazai csapat bírta jobban.

„A meccs elején nekem ment jól a játék, amire szükség is volt, mert a többieknek nem ment annyira jól, a második félidőben viszont már mindenkinek bejöttek a dobások, és kicsit vissza is vettem, de éppen ilyen egy jó csapat” – összegzett Crocker a meccs után a Sport Klub tévécsatornán.

„Nem vallottunk szégyent, ennyivel jobb volt az Albacomp, amely a második félidőben pontosabban játszott, és egyre könnyebb kosarakat szerzett – mondta Kálmán Tamás. – Talán csak akkor adtuk fel, amikor néhány perccel a vége előtt tizenöt pont volt közte.”

A székesfehérváriakra az Atomerőmű vár a legjobb négy között.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
ALBACOMP–FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY
80–60 (24–22, 14–14, 21–10, 21–14)
Székesfehérvár, 2200 néző. V: Cziffra, Benczur, Ádám
ALBACOMP: SIMON B. 8, Hanga 17/6, CROCKER 26/9, KELLER Á. 10, Jones 6. Cs: Hendlein 4, Madár 3/3, Antal, Bódi 3/3, Hollis 3/3. Edző: Dzunics Braniszlav
FALCO: KÁLMÁN 12, Doyne 11/9, Will 5/3, Gosa 7/3, ALIAKSZEJEV 15. Cs: Pankár 3/3, Harazin 6, Simon L. 1, Jarosevits. Edző: Bencze Tamás
Az eredmény alakulása. 2. p.: 4–6. 6. p.: 17–10. 9. p.: 21–20. 13. p.: 29–23. 19. p.: 35–32. 22. p.: 38–38. 27. p.: 48–38. 30. p.: 59–44. 32. p.: 65–48. 36. p.: 67–55. 38. p.: 73–57
Kipontozódott: Simon L. (34. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 az Albacomp javára
MESTERMÉRLEG
Dzunics Braniszlav: – Sok energiát fektettünk ebbe a győzelembe, jól is játszottunk, és szerintem komoly ellenfelet sikerült legyőznünk. Dicséret a fiúknak, amikor így játszanak, akkor úgy érzem, nem tudunk veszíteni.
Bencze Tamás: – Azt hiszem, hogy a szép volt fiúk a végén mindkét csapatot megilleti, mindkét szurkolótábor elégedett lehet kedvenceivel. Megérdemelten nyert az Albacomp, mi a harmadik negyed közepére nagyon elfáradtunk.

KÖRMEND–KECSKEMÉT

A Körmend a kecskeméti 4. meccsen egy pontra került a továbbjutástól, 85–84-re kapott ki, s így kellett hazautaznia, hogy saját csarnokában harcolja ki a továbbjutást. Ám a csupán hat ponttal megnyert harmadik találkozó emléke még kísértett, így nem vehette félvállról ellenfelét Sabáli Balázs együttese.

Nem is tűnt úgy, hogy lazítana a Körmend, a meccs elején állva hagyta vendégét, Rashard Bell vezérletével egy negyed után 11 ponttal vezetett. A másodikban feljavult a Kecskemét, de Bell tripláival és társai odafigyelésével még mindig magabiztos, nyolcpontos előnnyel várhatták a második félidőt.

A fordulás után is lüktető maradt a játék, s bár Ruják András két büntetőjét követően 51–36-ra, azaz 15 ponttal vezetett a Körmend, a Kecskemét visszakapaszkodott a veszélyes zónának számító nyolc-tíz pontos különbségre, s szívósan tapadt ellenfelére.

A záró negyedet hétpontos előnnyel kezdte meg a Bell és Németh István vezérelte házigazda, amely ezután vissza sem nézett, állva hagyta az utolsó tíz percben csupán 11 pontot dobó ellenfelét, és a legjobb négy közé jutott.

A Körmend az elődöntőben a Szolnok ellen csaphat össze.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
MJUS-FORTRESS KÖRMENDT.O.M. CONTROLL-KECSKEMÉTI KSE
87–64 (21–9, 19–23, 20–21, 27–11)
Körmend, 2000 néző. V: Földházi, Kapitány, Szabó
KÖRMEND: RUJÁK 14/6, NÉMETH 22/12, TRUMMER 12/12, BELL 23/12, Dies 3. Cs: DÁVID 5, Ferencz 5/3, Boldizsár, Hegedüs 3/3, Sonyák, Sömenek. Edző: Sabáli Balázs
KECSKEMÉT: LAGRANGE 10/6, WITTMANN 13/6, Dénes 8/6, Orsulic 2, Bencze 6. Cs: Csorvási 6, SIRISCSEVICS 15/6, Cseh 2, Lakatos 2. Edző: Sztojan Ivkovics
Az eredmény alakulása. 4. p.: 9–2. 8. p.: 15–7. 15. p.: 33–20. 18. p.: 36–29. 25. p.: 52–36. 28. p.: 57–46. 33. p.: 69–53. 36. p.: 79–55
Kipontozódott: Dávid (38. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 a Körmend javára
MESTERMÉRLEG
Sabáli Balázs: – Akkor sikerült a legjobban és leginkább csapatként játszanunk, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Jól védekeztünk, és távolról is megint sikerült jól céloznunk, így a gyenge büntetőzés is belefért. Nagy tett volt a fiúktól a továbbjutás és ez a nagy arányú győzelem. Szolnokra sem feltartott kézzel megyünk, ellenük is mindent megteszünk majd.
Sztojan Ivkovics: – Nagyon nagy csata volt mind az öt mérkőzés. A Körmend pályaelőnye döntött, mert ilyen szurkolótábor előtt nagyon nehéz vendégként nyerni. Gratulálok a Körmend továbbjutásához. És nagyon köszönöm a biztatást, a kitartást a saját táborunknak is, mert nagyon sokat segítettek nekünk!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik