Egy ponttal Szerbia nyerte meg a délszláv csatát

Vágólapra másolva!
2010.09.04. 20:14
Címkék
Szerbia jutott elsőként a legjobb nyolc közé a Törökországban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon, miután a nyolcaddöntőben óriási csatában 73–72-re nyert délszláv riválisa, Horvátország ellen. A négy közé kerülésért a címvédő spanyolokkal találkoznak, akik szintén megszenvedtek a görögökkel, de 80–72-vel végül behúzták a meccset.

Nenad Krsztics (labdával) volt a legeredményesebb szerb (Fotó: Action Images)
Nenad Krsztics (labdával) volt a legeredményesebb szerb (Fotó: Action Images)
Nenad Krsztics (labdával) volt a legeredményesebb szerb (Fotó: Action Images)

SZERBIA–HORVÁTORSZÁG

Bár a szerbek kezdtek jobban (5–0), az első negyedet már a horvátok zárták nyolcpontos előnnyel. Ezt követően a szerbek felzárkóztak, a vezetés pedig hol az egyik, hol a másik csapathoz került.

Az utolsó negyedben a szerbek hétpontos előnnyel is rendelkeztek, ám a horvátok Marko Banic és a záró tíz percben tízből nyolc büntetőt értékesítő Marko Popovic vezérletével kiegyenlítettek.

Az utolsó szerb támadásnál Alekszandar Rasics végigszáguldott a pályán, és csak szabálytalanul tudták megállítani. Egy másodperc volt már csak hátra ekkor, ezért az első, sikeres büntető után a másodikat már direkt kihagyta, így a horvátoknak már nem maradt idejük a válaszra.

A győztes csapat legeredményesebbje Nenad Krsztics volt 16 ponttal, de Rasics (15) és Koszta Perovics (10) is kitett magáért. A horvátoknál Popovic vitte a prímet 21 ponttal, és 5-5 lepattanóval, illetve gólpasszal.

Szerbia a nyolc között a spanyol–görög csata győztesével játszik majd.

 FÉRFI KOSÁRLABDA-VB, TÖRÖKORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Szerbia–Horvátország 73–72 (19–27, 15–9, 20–14, 19–22)
A legjobb dobók: Krsztics 16, Rasics 15, Perovics 10, ill. Popovic 21, Ukic 11, Banic 10

SPANYOLORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG

A címvédő spanyolok is megszenvedtek a görögök ellen, de végül ők is ott vannak a nyolc között.

A második nyolcaddöntő sem dőlt el simán, bár a hajrá már valamivel kevesebb izgalmat tartogatott, mint a szerb–horvát ütközeté. Az első két kosarat a hellének szerezték, de utána 8–7-re már a spanyolok vezettek. A görögök ezt követően ismét átvették az irányítást, de a negyed hajrája már egyértelműen a címvédőé volt.

Csakúgy, mint a második játékrész, ahol többször is úgy tűnt, hogy sikerül nagyobb különbségre szert tennie, de a szívós görögök mindig visszakapaszkodtak. Ennek meg is lett az eredménye, a harmadik tíz percben ugyanis utolérték riválisukat, sőt fordítani is tudtak. Végül 52–51-es spanyol előnynél kezdődött a záró negyed.

A címvédők alaposan összeszedték magukat a hajrára, ahova már 10 pontos előnnyel érkeztek, így volt mivel „gazdálkodniuk" az utolsó percekben. A végeredmény 80–72-es spanyol siker, ami azt jelenti, hogy spanyol–szerb meccs lesz a legjobb négybe kerülésért.

A győztes csapat legeredményesebbje Juan Carlos Navarro volt 22 ponttal, de Rudy Fernández is sokat hozzátett a győzelemhez a maga 14 egységével. A túloldalon Nikolaosz Ziszisz és Dimitriosz Diamantidisz egyaránt 16 pontot szórt.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VB, TÖRÖKORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Spanyolország–Görögország 80–72 (22–19, 15–12, 15–20, 28–21)
Legjobb dobók: Navarro 22, R. Fernández 14, ill. Ziszisz 16, Diamantidisz 16

 

A tiszta fehérben pattogtató spanyolok is megszenvedtek a görögök ellen
A tiszta fehérben pattogtató spanyolok is megszenvedtek a görögök ellen
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik