Durant 37-et szórt, de megint megizzadt a Warriors

Vágólapra másolva!
2016.10.31. 09:41
null
Kevin Durant 37 pontot dobott, de megizzadt a Golden State (Fotó: Reuters)
Kevin Durant 37 pontos estéje ellenére ezúttal sem brillírozott a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Phoenix az utolsó pillanatig partiban volt Steph Curryék ellen. James Harden büntetője döntötte el a Houston-Dallas derbit, Kawhi Leonardra nem volt ellenszere a Miaminak, Russell Westbrook pedig újabb hatalmas tripla duplával vezette sikerre a Thundert. Marc Gasol karriercsúcsával, hosszabbításban nyert a Memphis, megverte a Milwaukee-t a Detroit, a Clippers és a Jazz találkozója viszont a védekezésről szólt. 

 

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 88–75

Nagyon kellett Austin Rivers. Az első negyedben elkapta a fonalat a vendégeknél Joe Johnson, ám Doc Rivers azonnal pályára küldte a fiát, aki innentől teljesen elszívta a levegőt a Jazz dobógépe elől – Johnson végül csak hét ponttal zárt. Austin Rivers végül 29 percet játszott és nem csak védekezésével, de 19 pontjával (8/11 mezőnyből) is kulcsszereplővé lépett elő, hatalmas érdemei voltak abban, hogy a Clippers megnyerte ezt a kőkemény találkozót – a kezdőben nem igazán hozta a pontokat a Paul, Redick páros. Rossz hír viszont a Los Angeles számára, hogy DeAndre Jordan ujjsérülést szenvedett, bár később vissza tudott térni a pályára, sokat már nem tett hozzá – egyelőre nem tudni pontosat az állapotáról.

Csak a védekezés működött. Hayward továbbra sem bevethető a Jazznél, most Favors is gyenge volt (1/8 mezőnyből), Gobert-t sem találták meg sokszor a palánk alatt, Joe Johnsonról már szóltunk, Rodney Hood pedig szintén pontatlanul célzott – egyedül George Hill volt megbízható opció támadásban. A kulcsemberek gyenge játéka miatt csak a csapatvédekezés tartotta meccsben a gárdát, de a Clippers egy 22–4-es futással akkora előnybe került, amelyet ilyen támadójátékkal már nem tudott ledolgozni a vendégcsapat.

A Clippers legjobb dobói: Rivers 19/6, Griffin 18, Crawford 12
A Jazz legjobb dobói:
Hill 18/6, Exum 10, Gobert 8, Ingles 8/6

Phoenix Suns–Golden State Warriors 100–106

Durant 37 ponttal állt a GSW élére. A nyáron megszerzett kiscsatár teljesítményére nem lehet panasz a Warriorsnál, ezúttal 37 egységet tett a közösbe (10/16 mezőnyből, 2/4 tripla, 15/16 büntető) és kulcspillanatokban is betalált, de összességében megint nem játszott jól a gárda. Durant mellett Curry (28 pont, 5/8 tripla) is villogott, de Thompson és Green dobásai már nem ültek, ráadásul a többiek sem sokat tettek hozzá – igaz, a négy sztár közül csak Curry játszott 38 percnél (!) kevesebbet. Gyengén dobtak mezőnyből és kintről is, elveszítették a lepattanózást és sok könnyű kosarat kaptak, egyelőre nagyon messze vannak attól a szinttől, amit várunk tőlük – Steve Kerr szerint sem működik a gépezet és kissé frusztrált is a társaság emiatt.

Közel volt a Suns. Az első negyedben egy 22–2-es futást produkáltak a hazaiak és komolyabb előnyre tettek szert, igaz, ezt később fokozatosan eltüntette a Warriors és megfordította a találkozót. Warren ezúttal is villogott (10/21 mezőnyből, 2/5 tripla), mellé most fel tudott lépni Bledsoe, a lábujjsérüléssel küzdő Booker viszont csak szenvedett, nem ment neki a játék. Ezzel együtt közel járt a sikerhez a Phoenix, bő egy perccel a vége előtt 102–94-re vezetett már a GSW, de három támadásból három közelit dobtak Bledsoe-ék, Booker pedig betakarta Curry-t – 102–100-ra zárkóztak fel. A vonalról azonban sem Curry, sem Durant nem hibázott, így végül kiharcolta a győzelmet a Warriors és 2–1-gyel áll, míg a Suns az újabb szoros vereség után 0–3-mal.

A Suns legjobb dobói: Warren 26/6, Bledsoe 21/3, Knight 9/3, Dudley 9/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 37/6, Curry 28/15, Thompson 14

Miami Heat–San Antonio Spurs 99–106

Megint Kawhi Leonard döntött. A kiscsatár egy kisebb sérülést szenvedett a jobb szeme alatt és amíg emiatt nem volt a pályán, átvette a vezetést a Heat a negyedik negyedben – ám ahogy Leonard visszatért, le is zárta a kérdéseket. Egy gólpasszal, majd egy zsákolással nyitott, 27 pontjából 14-et a záró bő hat percben dobott és ő szerezte csapata utolsó 12 egységét – Goran Dragic szerint nem védekeztek rajta rosszul, csak egyszerűen minden helyzetet megoldott. Leonard újabb klasszisteljesítménye mellett érdemes megemlíteni Pau Gasolt (20 pont, 11 lepattanó), aki kihasználta a pihentetett Aldridge hiányát és első igazán jó meccsét hozta a Spursben, de a padról beszálló Patty Millsnek is nagy szerepe volt a sikerben.

Kispad nélkül nehéz. A Miami-kezdőben villogott Hassan Whiteside (27 pont, 10/15 mezőnyből, 15 lepattanó, 4 blokk) és Goran Dragic is, de az első öt dobását elrontó, aztán sorozatban hetet értékesítő Justise Winslow pontjai sem hiányoztak. Az első sor tartotta is a lépést a Spursszel, de a kispadról csak Tyler Johnson tudott bármit hozzátenni, bár ő se volt túl hasznos ezen az estén – összességében 43–14-re nyerte a kispadok csatáját a San Antonio. Ez, és Leonard clutch játéka döntötte el a meccset, hiába volt tarthatatlan Whiteside, így a Heat második hazai találkozóját is elveszítette.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 27, Dragic 25/9, Winslow 18
A Spurs legjobb dobói: Leonard 27/3, Gasol 20/3, Mills 18/12

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 98–83

Drummond dominált. A Pistons centere 20 pontos, 23 lepattanós dupla-duplával jelentkezett, de emellett védekezésben (2 labdaszerzés, 3 blokk) is villogott, vezérletével a gárda 58–40-re nyerte a lepattanózást és végig kordában tartotta a találkozót. A pontokat rajta kívül Caldwell-Pope és Harris is hatékonyan hozta, a második negyedben egy 8–0-s etappal megléptek, majd amikor közelebb zárkózott a Bucks, a harmadik játékrész utolsó percében egy újabb rohammal el is döntötték a találkozó sorsát. A védekezésük nagyon agresszív volt ezen az estén, Stan Van Gundy is ezt emelte ki a találkozó végén – a torontói vereség után két sima hazai győzelmet aratott a gárda.

Átütőerő nélkül. Hátul a Milwaukee sem teljesített rosszul, de Drummonddal és a lepattanóival (sorozatban másodszor érte el a 20-as határt) nem tudtak mit kezdeni a palánk alatt, támadásban pedig képtelenek voltak ezt ellensúlyozni. Most már Antetokounmpo dobásai sem ültek (5/16 mezőnyből, 8-8 pattanó és gólpassz, 3 blokk), Jabari Parker is csak szenvedett, de más sem tudott kiemelkedni. A 40 százalék alatti mezőnymutató és az újabb szörnyű triplázás beszédes, 83 ponttal sok esély nincs arra, hogy valaki mérkőzést nyerjen – mentségükre szólhat a back-to-back, de az eddigi játékuk sok bizakodásra nem ad okot.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/6, Drummond 20, Harris 16/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 17/3, Parker 13, Monroe 11

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 113–96

Westbrookra megint nem volt ellenszer. Az OKC vezére a legutóbbi, 44 mezőnykísérletből elért 51 pontos tripla-duplája után kicsit állított az irányzékon és higgadtabban kosárlabdázott, ez pedig ezúttal is győzelmet jelentett csapata számára. Westbrook 33 pontja (11/21 mezőnyből) mellé leszedett 12 lepattanót és kiosztott 16 gólpasszt (karrierje 39. tripla-duplája), vele nem tudott mit kezdeni a Lakers – bármit védekeztek ellene, megtalálta a megoldást. Ráadásul ezúttal a kinti dobásai is ültek, hiszen 5/6 triplát (!) küldött a helyére, amellyel beállította karriercsúcsát…

Csak kapaszkodni tudott a Lakers. A vendégek nem játszottak igazán jól, amellett, hogy képtelenek voltak lelassítani Westbrookot, támadásban sem találták a ritmust: 40 százalékkal dobtak mezőnyből és csak 7/32 triplát tudtak elsüllyeszteni. Russell volt az egyedüli, aki jól célzott kintről, de közelebbről ő is sokat hibázott, rajta kívül a 20 pontos, 9 pattanós Julius Randle emelhető ki a Lakersből, de ez így kevésnek bizonyult. Többször is fel tudtak zárkózni látótávolságon belülre, még a negyedik negyed közepén is öt pontra közelítettek, ám mindig jött egy-egy kisebb OKC-futás, így Luke Walton csapata második idegenbeli meccsét is elveszítette.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/15, Oladipo 20/9, Kanter 16
A Lakers legjobb dobói:
Randle 20, Russell 20/12, Young 16/9

Memphis Grizzlies–Washington Wizards 112–103 – hosszabbítás után

Marc Gasol, a tripladobó. David Fizdale már korábban kijelentette, hogy meccsenként négy kinti dobást szeretne látni a spanyol centertől, de Zach Randolph-tól is ezt várja – nos, Gasol ezúttal teljesítette mestere kérését. A rendes játékidő végén ő egyenlített egy hármassal, majd a hosszabbításban még kétszer betalált kintről, összesen 4/6 triplával zárt – ez olyannyira karriercsúcs, hogy még egyetlen olyan szezonja (!) sem volt, amikor háromnál többször köszönt volna be a vonalon túlról. Scott Brooks, a vendégek trénere is ezt emelte ki a lefújás után, a Grizzlies ráadásul csapatszinten 15 hármast süllyesztett el, ami eggyel marad el a franchise-rekordtól – Gasol mellett Conley (3/5) és Vince Carter (5/6) is parádézott.

A momentum. A mérkőzés szorosan alakult, de három perccel a vége előtt 96–88-ra vezetett és közel állt a sikerhez a Washington, amikor John Wall flagrant 1-et érő faultot ütött Vince Carteren – az irányító szerint csak blokkolni próbálta a dobást. Carter bedobta a büntetőt, a labdabirtoklásból Conley berámolt egy triplát, ez pedig döntőnek bizonyult – a rendes játékidő végén jött Gasol triplája, a túlórában pedig újabb demoralizáló kosarakkal jelentkezett a center. Itt már nem volt partiban a Wizards, szétesett a gárda, Bradley Beal szerint a Memphisnél volt a momentum és nem tudták már azt visszaszerezni.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 24/9, Randolph 22, Gasol 20/12
A Wizards legjobb dobói:
Wall 22/3, Gortat 14, Beal 14/6

Houston Rockets–Dallas Mavericks 93–92

Harden büntetője döntött. Küzdelmes, brusztolós, izzadtságszagú meccs volt, amelyet a hazaiak legjobbja döntött el azok után, hogy nem játszott igazán jól – 28 pontjához 23 mezőnykísérlet kellett, hét gólpasszára pedig nyolc eladott labda jutott. Már a második és a harmadik negyedet is egy-egy buzzerrel zárta le a Rockets, a mérkőzés legvégén, 92–92-nél pedig Harden harcolt ki egy faultot Matthews ellen, így 0.1 másodperccel az órán büntetőzhetett – az elsőt elrontotta, de a másodikat már nem, így ismét legyőzték a Dallast. Mike D'Antoni szerint a védekezésük egyelőre jobban működik, mint a támadójátékuk, ez pedig az ő csapatai esetében finoman szólva szokatlan jelenség…

Megint small-ballozott a Dallas. Dirk Nowitzki ezúttal sem lépett pályára, de most nem J. J. Barea, hanem Seth Curry került be a kezdőbe, így ismét Barnes játszott négyest – Curry pont nélkül zárt és Barnes sem tudta megismételni legutóbbi produkcióját. A Mavs támadójátéka nagyon erősen függött a tripláktól és Wesley Matthews 3/15-ös mutatója is jelzi, hogy miben bíztak leginkább, de végül a dobóhátvéd kintről egyenlített az utolsó másodpercekben, így kis híján bejött a terv. Összességében kemény védekezést, kevés rohanást, egy flagrantet és két technikait is láthattunk, Rick Carlisle tervét (mindenáron lassítsák a Houstont) tulajdonképpen meg is valósította a Dallas, de egy büntetővel rövidebbnek bizonyultak ellenfelüknél.

A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Gordon 14/6, Anderson 14
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 25/9, Barea 18/9, Williams 12/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik