„Csendes” GSW-siker New Yorkban, újabb Suns-bravúr

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.03.06. 09:12
null
Stephen Curry ezt is bedobta (Fotó: nypost.com)
Furcsa körülmények között zajlott a Knicks–Warriors meccs az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a javuló Splash Brothers vezetésével túltette magát ezen a ligaelső, és két vereség után ismét nyerni tudott. A játéknap egyébként a győztes dobásokról szólt, ilyennel nyert Atlantában a Pacers, ilyennel verte meg a Bostont a Phoenix, ilyennel húzta be a hosszabbítást a Jazz Sacramentóban és ha nem is győztes, de mindenképpen kulcsfontosságú kosárral kerekedett felül a Washington is a Magicen – a fővárosiaknál nyolc triplát szórt be a nemrég megszerzett Bogdanovic. Megvan a Cousins-éra első győzelme a New Orleansnál, a Dallas pedig nem viccelt, most az OKC-t is különösebb gond nélkül verték meg Dirk Nowitzkiék.

 

Atlanta Hawks–Indiana Pacers 96–97

George megalapozta, Robinson megnyerte. A vendégek sikerének fő kovácsa ezen az estén Paul George volt, aki három negyeden keresztül dominált – az első félidőben nem tudták megfogni, de a fordulás után is volt még egy parádés tíz perce. Három játékrészt követően 34 ponttal, közte 6/7 triplával állt, ám a záró etapban már nem talált a gyűrűbe, csapata pedig kis híján el is bukta az összecsapást – 1:40-nel a vége előtt hat ponttal vezetett már a Hawks. Ekkor azonban jelentkezett két kulcsjátékkal az Atlantába először visszatérő és videós megemlékezéssel köszöntött Jeff Teague, majd Hardaway kimaradt triplája után szépen végigpasszolták az utolsó támadást és megtalálták a sarokban üresen álló Robinsont – a swingman köszönte szépen és 0,6 másodperccel az órán elsüllyesztette a győztes hármast. Ezzel elcsendesítették az atlantai csarnokot a vendégek és nagyon fontos győzelmet arattak, sőt, két mérkőzésre megközelítették a Hawkst.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Gödörben az Atlanta. A szoros, de fordulatos mérkőzés végén már úgy tűnt, hogy siker koronázza a Hawks erőfeszítéseit, de az utolsó percben eladtak egy labdát, engedtek egy támadópattanót, elrontottak egy támadást, majd maximálisan elnéztek egy védekezést, így a hatpontos előny ellenére kikaptak. Az egyértelmű, hogy valami nincs rendben náluk, az elmúlt hét meccsből ötöt elveszítettek, a támadójátékuk pedig most sem volt az igazi, hiszen kihagytak 12 büntetőt és hattal kevesebb triplát süllyesztettek el, mint a Pacers. A hajrában az is számíthatott, hogy Mike Budenholzer eltiltás miatt nem lehetett ott a csapattal, mindenesetre érdekes, hogy a tavalyi kezdőből távozó három játékos (Horford, Korver, Teague) mindegyike győzelemmel távozott Atlantából – igaz, közülük utóbbi kettőt ovációval, előbbit pfújolással köszöntötte a publikum.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 24/12, Millsap 23, Schröder 18/6
A Pacers legjobb dobói: George 34/18, Teague 16/3, Miles 13/9

New York Knicks–Golden State Warriors 105–112

Javulóban. Még mindig nem volt igazán meggyőző a Warriors és a Splash Brothers, de most már legalább voltak időszakok, amikor régi önmagukra emlékeztettek – két vereség után ez végül győzelmet is ért a vendégcsapatnak. Steph Curry a harmadik negyedben találta meg a dobását, akkor nyolc kísérletből 15 pontot süllyesztett el, végül 31-gyel zárt és Chauncey Billups megelőzésével bekerült a top tízbe az NBA örökranglistáján a bedobott triplákat tekintve – Klay Thompson 29 pontot tett mellé 4/9 hármassal. Így is voltak komoly ingadozásaik, a 11 ponttal megnyert első negyed után félidőben már a Knicks vezetett, a negyedik negyedben ismét felépített fór után is felzárkózott egy dobáson belülre a hazai alakulat, de Thompson és Green kosaraival újfent el tudott lépni a Warriors, ez pedig már elégnek bizonyult a sikerhez. Az új igazolás Matt Barnes most először került be egyébként a kezdőbe és bár csak két pontot szerzett, összességében nem mozgott rosszul.

Csendben. A mérkőzés előtt és az első félidő során egyáltalán nem szólt a zene az időkéréseknél, a szüneteknél, ez pedig borzasztóan furcsa hangulatot teremtett a csarnokban – Draymond Green nem is rejtette véka alá a véleményét és Klay Thompson is egy edzőteremhez hasonlította a helyzetet. A furcsa szituációhoz a Knicks alkalmazkodott jobban, a betöréseivel folyamatosan büntető, 28 pontig jutó Derrick Rose vezérletével tartotta magát, mellé fellépett (24 pont, 15 lepattanó) Kristaps Porzingis és a keveset, de azt hatékonyan vállaló Carmelo Anthony is – aztán a harmadik negyedben ismét szólt a zene és elkapta a fonalat Steph Curry a túloldalon. A kiegészítők nem nagyon tudtak hozzátenni a hazaiak nagy hármasához, ez pedig végül nem fért bele, az újabb vereség után már öt és fél meccs a lemaradásuk a keleti nyolcadik helyhez képest.

A Knicks legjobb dobói: Rose 28, Porzingis 24/6, Anthony 15/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Thompson 29/12, Green 13/3

Phoenix Suns–Boston Celtics 109–106

Az utolsó öt másodpercben fordított a Suns. Őrült végjátékot hozott a meccs, az utolsó öt percben hatszor változott a vezető kiléte, majd amikor már úgy tűnt, hogy a Celtics kezében van a győzelem, elrontotta a vendégcsapat. Húsz másodperccel a vége előtt Brown, majd Thomas is kihagyott egy-egy kulcsfontosságú büntetőt, Bledsoe pedig egy duplával egyenlített négy másodperccel a vége előtt – nem volt azonban itt vége, a bedobásnál Chriss ellopta a labdát Thomastól, Tyler Ulis pedig az utolsó pillanatban elsüllyesztette a győztes triplát. Ezzel komoly leolvadást produkált a Celtics, a Suns viszont zsinórban harmadik győzelmét aratta és megint bizonyította, hogy valami megmozdult a csapatnál – ismét hatan érték el a tízpontos határt, Ulis 20 ponttal, Alan Williams 15 lepattanóval hozott karriercsúcsot, Chriss kiosztott öt blokkot a meccsnyerő labdaszerzés mellett és Bledsoe mellett a Booker-Warren páros is hozta a kosarakat.

Nem játszott jól a Boston. Avery Bradley és Al Horford is hiányzott a vendégeknél, nélkülük pedig nem igazán találta saját játékát a gárda – csak 37,6%-kal tüzeltek mezőnyből Smarték és bár 13 triplát süllyesztettek el, elrontottak 11 büntetőt. Isaiah Thomas persze igyekezett hátára venni övéit (35 pont, 10/25 mezőnyből), de nem tudta kellően ritmusba hozni őket, hiába mutatott szép dolgokat Rozier, Amir Johnson, Brown vagy Crowder is – a végén túl sokat hibáztak, ez pedig a győzelembe került számukra. Ezzel nem hogy csökkentették volna hátrányukat a Clevelandhez képest, hanem ismét közelebb vannak a harmadik Washingtonhoz, mint a keleti éllovashoz.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 27/6, Ulis 20/3, Booker 16/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 35/15, Crowder 16/3, Brown 14/3, Rozier 14/12

Washington Wizards–Orlando Magic 115–114

Bogdanovic az X-faktor. A horvát dobógép remekül kiegészítette ezen az estén a Wall-Beal párost, akik szépen szétszedték a Magic védekezését, de Bogdanovic segítsége nélkül aligha nyerték volna meg a mérkőzést. Utóbbi egészen elképesztő formában tüzelt, 27 pontja közé 8/10 (!) hármas fért, ebből 5/6 a negyedik negyedben érkezett és közülük hárommal egyenlített, vagy átvette a vezetést a fővárosi alakulat. Az utolsó percben egy időkérés és egy Wall-kiosztás után az ő dobásával lett 112-111, majd Fournier válasza után elsüllyesztett még egy rakétát kintről, amivel megtörte a Magic ellenállását – a kiélezett végjátékot ő döntötte el a Wizards javára. Eddig hatalmas fogás, mióta csatlakozott a Washingtonhoz, 59%-kal (!) triplázik a padról beszállva és 15,5 pontot hoz átlagban úgy, hogy két gyenge, két jó és két kiemelkedő találkozón van túl.

Leadta a nagy előnyt a Magic. Az első félidő nagy részében az történt a parketten, amit a Magic akart, parádésan működött a vendégek támadójátéka és a nagyszünetben 16 ponttal vezetett a társaság, sőt, még a harmadik negyed végén is tízen felül járt a különbség. A záró etapban aztán lefagytak, Wall 2+1-ével fordított a Wizards szűk hét perccel a vége előtt, innentől pedig kezdetét vette az őrült hajrá – Vucsevics hiányában Fournier, Ross és Gordon igyekezett, de az utolsó percben két engedett támadópattanó, egy kapott blokk és két Bogdanovic-tripla megpecsételte a sorsukat.

A Wizards legjobb dobói: Beal 32/9, Bogdanovic 27/24, Wall 19/3
A Magic legjobb dobói: Ross 20/12, Fournier 18/9, Gordon 15/3, Payton 15

Sacramento Kings–Utah Jazz 109–110 – hosszabbítás után

Nagyon megizzadt a Jazz. Sőt, néhány pillanatig úgy tűnt, hogy meg sincs az a győzelem a vendégcsapat számára, hiszen a mindent eldöntő kosár a hosszabbítás végét jelző dudaszó pillanatában érkezett – méghozzá úgy, hogy Rudy Gobert tette a gyűrűbe George Hill reménytelen dobását. A gárda a rendes játékidőben 16 pontos hátrányt dolgozott le, majd a negyedik negyed végén szintén Gobert mentette meg a többieket, amikor három másodperccel a vége előtt a helyére küldte Gordon Hayward passzát. Nem csak a centert illik azonban kiemelni, hiszen Rodney Hood 28 ponttal húzta övéit, a hosszabbításban ő szerezte csapata első tíz pontját, így oroszlánrészt vállalt a sikerből – bár a vártnál jóval nehezebben, de végül csak hozta a kötelezőt Quin Snyder együttese.

Óriásit harcolt a Kings. Erőn felül teljesítettek a hazaiak, akik nagyon koncentrált támadójátékkal és agresszív védekezéssel rukkoltak elő – 50% felett tüzeltek mezőnyből és 47,1%-kal dobták a triplákat. A kezdőötösben mindenki elvégezte a maga feladatát, a padról Temple és Hield is jól szállt be, de nem volt szerencséjük sem a rendes játékidő, sem a hosszabbítás végén, így nagyon fájó vereséget könyvelhettek el. Igaz, Cauley-Stein azt mondta az utolsó játékról (amit a játékvezetők videón néztek vissza és adták meg végül a kosarat Gobert-nek), hogy nem azon múlt, túl sokszor nyerhették volna meg a meccset korábban ahhoz, hogy arra az egy esetre hegyezzék ki.

A Kings legjobb dobói: Lawson 19/3, Collison 18/3, Afflalo 17/3
A Jazz legjobb dobói: Hood 28/12, Hayward 23/6, Gobert 16

Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 104–89

Újabb nagy győzelem. A Memphis után egy másik playoff-csapatot is levert a Dallas, méghozzá kiváló játékkal, elöl-hátul remekelt a gárda. Védekezésben a teljes meccs során nagyon fegyelmezetten mozogtak Barnesék, pedig Wesley Matthews visszatérésével ismét kiszorult a kezdőből Noel és Nowitzki játszott centert, de ez is jól működött most. Támadásban a második-harmadik negyedben intézték el az OKC-t, előbbiben Seth Curry vezérletével 14/20-at dobtak mezőnyből és megléptek, majd utóbbiban egy 21-4-es rohamot produkáltak, amivel el is döntötték az összecsapást – 24 pontos előnyüket beosztották a meccs végéig, ráadásul Carlisle nem is hajtotta agyon a kezdőket. A texasiak ezúttal is nagyon meggyőzőek voltak és jelenleg mindössze másfél meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik Denverhez képest.

Gödörben a Thunder. Zsinórban harmadik vereségét szenvedte el az OKC és folytatódik a teljes szezonjukra jól jellemző hullámvasút – egy győzelmi széria után valahogy „elveszítik a csít" és ami eddig működött, az most egyáltalán nem válik be. Russell Westbrook meglehetősen frusztráltan is játszott, csak az első és a harmadik negyedben dobott pontot (összesen 29-et 8/24-es mezőnymutatóval, öt gólpasszal), de volt technikaija és flagrantje is, nem tudott igazi vezér lenni – ráadásul hiába hozta a pontokat Kanter és Adams, kintről 2/22 (!) triplát dobott az együttes, ráadásul mindkettőt Westbrook, egészen vállalhatatlan adat. Így még a jobb lepattanózással sem volt esélyük, bár a Dallas sem kintről nyerte meg a meccset, ilyen dobóformával nem tudták ledolgozni a hátrányt Abrinesék, így a Memphis botlásai ellenére a hetedik helyen állnak jelenleg.

A Mavericks legjobb dobói: Curry 22/6, Nowitzki 18/3, Barnes 17
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/6, Adams 19, Kanter 16

Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 97–105

Megtört a jég. Megvan a Pelicans első sikere DeMarcus Cousinsszal a csapatban, bár egy kis csillagot mégis odatehetünk emellé, hiszen a center kipontozódott 97-97-nél és végül Anthony Davis duplájával, valamint Jrue Holiday clutch triplájával tudott nyerni a társaság. Érdekes, hogy a negyedik negyedben Cousins a cseresorral volt parketten és meg is volt a tíz pont feletti előnyük, majd ő lejött, érkezett Davis és Holiday, a Lakers pedig felzárkózott – végül már Cousinsszal a pályán fejezték be 14-0-s futásukat a hazaiak és érték utol ellenfelüket. A center egyébként 26 ponttal és 15 lepattanóval, de -8-as +/- mutatóval zárt, Anthony Davis 31 pontig és kilenc lepattanóig jutott (+17), de melléjük nagyon kellett most Holiday 20 pontos, 12 gólpasszos estéje is – jelenleg 3,5 meccsre vannak a playofftól és még 19 találkozót játszanak le.

Nagyon gyenge a Lakers. Lou Williams elcserélése előtt sem volt túl erős Luke Walton együttese, de az All-Star óta 0-7-tel áll a gárda és a Staplesben is kikapott zsinórban ötször – ezúttal is csak egy jó második negyedet, illetve egy 14-0-s rohamot tudott felmutatni. Egyedüli pozitívumként ki lehet emelni Brandon Ingramet, aki hasznosan és ponterősen kosárlabdázott, az ő fejlődése mindenképpen fontos szempont számukra, közben viszont bebetonozzák magukat Nyugat utolsó helyére, hiszen a Suns már két meccsel előrébb tart – persze most többet ér egy jó draftpozíció, mint egy-két extra győzelem.

A Lakers legjobb dobói: Young 19/12, Russell 16/6, Ingram 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Cousins 26/9, Holiday 20/3

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Golden State Warriors 105–112
Atlanta Hawks–Indiana Pacers 96–97
Phoenix Suns–Boston Celtics 109–106
Washington Wizards–Orlando Magic 115–114
Sacramento Kings–Utah Jazz 109–110 – h. u.
Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 104–89
Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 97–105

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik