Bravúros kezdés, keserű végjáték – megvan a válogatott alapja

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2019.07.07. 16:50
null
A magyar női kosárlabda-válogatott nyolc között zárt a 2019-es Európa-bajnokságon (Fotó: Koncz György)
Bármilyen furcsa, felemás érzésekkel zárult a magyar válogatott számára a szerb, lett közös rendezésű Európa-bajnokság, pedig a csapat a legjobb nyolcban végzett, és megmutatta, miért lehetünk optimisták a jövőt illetően.

 

Két győzelem, három vereség – ritka, amikor egy Európa-bajnokságon ilyen mérleggel a tizenhat csapatos mezőny első felében lehet végezni.

A fenti mondat számadatokon és tényeken alapszik, ám a teljes igazság a magyar válogatottal kapcsolatban sokkal árnyaltabb és kibontásra érdemes, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mennyin múlt a még nagyobb bravúr, a legjobb négybe kerülés, ezzel együtt az olimpiai selejtezőtornára való kijutás.

Mélyről kellett visszajönni

SZAVAZÁS

Értékelje a női kosárlabda-válogatott játékosainak Eb-n nyújtott teljesítményét!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nem lehet elvenni a magyar csapattól, hogy évről évre, és immár Eb-ről Eb-re fejlődik, nemcsak eredményekben, játékban is. Ha visszalapozunk a történelemkönyvben pár fejezetet, láthatjuk, hogy a 2011-es és a 2013-as kontinensviadalra ki sem jutottunk, a 2015-ösön játszhattunk a rendező jogán, 2017-ben viszont már a sikeres kvalifikáció után szerepeltünk Csehországban, ahol a csoportban kétszer nagyon kikaptunk, viszont szoros meccsen megvertük a cseheket, és továbbléptünk. A középdöntőben viszont újabb vereség következett, egypontos az olaszoktól, a nyolcba már nem sikerült bejutni.

És most sem úgy futottunk neki az Európa-bajnokságnak, hogy vérmes reményeink lennének akár csak a csoportunkból továbbjutni. Ha csak a selejtezősorozatra alapoztunk volna, akkor azért nem kellett volna tartanunk attól, hogy Nisben egy meccset sem nyerünk, csak aztán jött a felkészülési időszak, amely során Székely Norbert szövetségi kapitány kismillió problémával szembesült.

Sokk, sérülés, késés

Rögtön Gereben Lívia betegsége nemhogy mélyütéssel ért fel, hanem sokként érte a szakmai stábot, a játékosokat és a teljes közvéleményt, ezt a traumát kellett elsősorban legalább annyira feldolgozni, hogy a későbbiekben ne befolyásolja semennyire a teljesítményt. Aztán kiderült, hogy Turner Yvonne sem a korábbiakban megbeszélt időpontban csatlakozik az Eb előtt a válogatotthoz, végül az amerikai születésű hátvéd egy edzőmeccset sem játszhatott együtt a többiekkel, és csak három közös edzésen vett részt. Bármennyire is intelligens játékosról van szó, ebben a sportágban óriási deficitnek számít minden elvesztegetett tréning. Jelentős gond volt még, hogy a csapat első számú irányítója, Studer Ágnes a felkészülés első felében izomsérüléssel küzdött, de ő legalább még viszonylag időben visszakapcsolódott a munkába és jelenléte sokat jelentett a társaságnak.

A problémák folyományaként foghatjuk fel, hogy a válogatott hét felkészülési meccséből hatot elvesztett – minden vereségét Eb-résztvevő csapattól szenvedte el, és amikor az utolsó előtti tesztelésen Székesfehérváron a fehéroroszok játszi könnyedséggel intéztek el minket, megszólalt a sziréna, hogy ebből nagy baj lehet Nisben.

Az Eb-n szereplő válogatott letette az alapot, amelyre lehet építeni (Fotó: Koncz György)
Az Eb-n szereplő válogatott letette az alapot, amelyre lehet építeni (Fotó: Koncz György)

De ezt a szirénát Székely Norbert kezelte, és első lépésként egy csapatmegbeszélésen hívta fel a játékosok figyelmét, hogy ez az Eb-n édeskevés lesz, és megpróbált utat is mutatni, mi vezethet sikerre. Másnap, az utolsó edzőmeccsen a fehéroroszok már nem virgonckodtak annyit, vért izzadtak egy kétpontos sikerért, a magyar küzdőszellem, keménység és szervezettség pedig reményt adott a folytatásra.

Az utolsó lökést Turner munkába kapcsolódása jelentette, a Sopronból Orenburgba igazoló hátvéddel megérkezett az a láncszem, amely ahhoz kellett, hogy a csapat képes legyen fontos meccseket nyerni. És ez nem csak a honosított játékos egyéni képességeiről szól, hanem például arról, hogy a társak miként tudják értékesíteni az ő passzaiból, vagy mozgásaiból kreált helyzetet, miképpen tudnak élni azzal, hogy még több lábon az együttes, és ahogy Székely Norbert Studer és Turner visszatérésétől remélte, sebességet is kap.

Kihasználtuk az esélyeinket

A főpróbák nem, de a vizsga jól sikerült. Persze, mondhatjuk, ha Eva Lisec nem sérül meg a szlovénok elleni nyitó meccs harmadik negyedében, akkor sohasem fordítjuk meg a meccset, de egyrészt ez már sohasem derül ki, másrészt pedig a sport ilyen, inkább örüljünk annak, hogy a rövid szlovén rotáció miatt végtelenül türelmes mieink képesek voltak leütni a magas labdát, és fordítottak, ezzel megadták az alaphangját az Európa-bajnokságnak.

Ezután meg éppen az olaszok ellen mutattuk meg, milyen a védekezés magas foka, az ellenfél fegyverével sikerült nyerni, szegény Cecilia Zandalasini, Európa egyik legjobb bedobója talán még most is a Raksányi Krisztinával való elbukott különmeccset emlegeti.

Két nap és két meccs után megnyerte a csoportját a magyar csapat, mosolyogtak, nevettek a lányok, láthatóan megjött az egészséges önbizalom és a hit, hogy ebből bizony még nagyobb bravúr is lehet, mondjuk egy éremmérkőzés a végén.

Jövőépítés még Nisben

Székely Norbertet pedig nem tudjuk hibáztatni azért, mert a már kiesett törökök elleni utolsó csoportmeccset edzőmérkőzésnek fogta fel, mert a kapitány már az Eb előtt is annyiszor mondta el, hogy ez a torna nemcsak a jelent szolgálja, hanem a további egy-két kontinensviadalnak is alapot kell adjon, hogy szinte már untuk. Játszott is több mint húsz percet a tinédzserek társasága, Pusztai Petra, Lelik Réka és a nem sokkal idősebb Kiss Virág, Dubei Debóra, Horváth Bernadett trió. És még az egypontos vereségnek is pozitív hozadéka lett, mert a fiatalok is felvették a versenyt az Euroligában edződő ellenfelekkel, és egy demoralizáló vereség sem rontott a morálon a torna legfontosabb meccse előtt.

Turner Yvonne a vártnál később csatlakozhatott – ez sem jött jól (Fotó: Koncz György)
Turner Yvonne a vártnál később csatlakozhatott – ez sem jött jól (Fotó: Koncz György)

Bejöttek aggodalmaink

Néhány dolog azért aggasztó volt a britek elleni negyeddöntő előtt. Egyrészt hiába fitymálta le a közvélemény a szigetországiak kosárlabdáját a torna előtt, mint később kiderült, Temi Fagbenle és társai még a legjobbaknak is nagyon kellemetlen ellenfele tudott lenni, a gyengébbeket meg könnyedén intézte el. Soknak tűnt az utolsó csoportmeccs és a negyeddöntő közötti három nap pihenő is, amely alatt nem is az volt a kérdés, hogy sikerül-e a mieinknek eleget pihennie, hanem hogy nem rozsdásodnak-e be, nem vesztenek-e a lendületükből, mire pályára kell lépni. A harmadik nagy kérdés pedig az volt, mihez kezd egy ilyen jellegű nyomással egy olyan csapat, amely tele van fiatalokkal, a saját klubjukban mellékszereplőként foglalkoztatott játékosokkal, és csak néhány olyannal, aki a legkiélezettebb helyzetekkel is gyakran találkozott már korábban.

A válaszokat megkaptuk, bizony aggodalmainknak egytől egyig volt alapja. A torna egyik legkiemelkedőbb alakja, a WNBA-győztes Fagbenle megevett minket a palánk alatt, és nem tudtuk feltartóztatni. Azonban ő is kevés lett volna, ha a támadójátékunk alapjának számító Határ Bernadett és Turner Yvonne nem gyengélkedik, vagy legalább egyikük jó teljesítményt nyújt, mert ez a többiek játékát is alapvetően befolyásolta. És még a hajrában így is visszakapaszkodott a magyar csapat, és előbb az egyenlítésért, majd a győzelemért támadott, de talán pont az ütött vissza, hogy sokan nem kaptak korábban túl sok olyan lehetőséget, hogy sorsdöntő dobással nyerjenek meg csapatuk számára egy meccset, így a szerencse nem állt mellénk, a vereség pedig összetörte a szíveket.

Itthon kell felkészülni

Mert ekkor már mindenki tudta, hogy az igazi meccslabda elment, az olimpiai kvalifikációs helyért a belgákat legyőzni több lenne mint bravúr. A jóval tapasztaltabb belgák egy negyedig engedték, hogy higgyünk, reméljünk, aztán ledaráltak minket – és itt megint vissza lehetne kanyarodni, hogy nálunk hányan játszottak kulcsszereplőként, hasonló nyomás alatt korábban pályafutásuk alatt...

Amikor végleges mérleget kell vonni, és a jövőre nézve is jóslásokba bocsátkozni, akkor innentől azt nem szabad szem elöl téveszteni, hogy a válogatottban szereplő játékosaink saját klubjainkban milyen minőségű feladatokat kapnak, és az sem mindegy, hogy mikor, ki ellen és hol. Mert a tehetség ott lappang ezekben a lányokban, de a folyamatos magas szintű terhelést, a legmagasabb kihívásokkal járó nyomás megszokását a kiváló edzésmunka nem pótolhatja, csak a rengeteg tapasztalat, a rutin. Minél több magyar játékos válik kulcsszereplővé saját, nemzetközi porondon szereplő klubcsapatában, annál könnyebb feladata lesz Székely Norbertnek, hogy a jelenlegi és a most még utánpótlás-válogatottakban csillogó tehetségekből egy még nagyobb bravúrra képes csapatot gyúrjon.

Az alap megvan. Egy olyan alap, amely nagyon szerethető.

Dubei Debóra 6
Mérkőzés:
5
Játékidő: 21.3 perc
Pont: 6
Gólpassz: 2.2
Lepattanó: 2
Egy kiemelkedő mérkőzése volt, mégpedig a törökök elleni, amikor a kibővült, megváltoztatott rotációban ráérzett, mennyire fontos a szerepe. Ezt kellett volna többször is, mert hiába dolgozott mindvégig becsülettel, képességeihez mérten keveset vállalkozott. Fontos és sorsdöntő is lehet a következő szezon számára Sopronban.

Határ Bernadett 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 26.1 perc
Pont: 12.6
Gólpassz: 1
Lepattanó: 8
A csoportmeccsek után 9-est kapott volna, de saját bevallása szerint is a további két meccs nem sikerült neki jól. Rá hatványozottan vonatkozik az a tétel, hogy fontos lenne sokszor a legnagyobb téthelyzetben és alapemberként számolni vele, mert akkor kiderülhet, képes-e hosszabb távon elviselni a nyomást. Egyébként kincset ér.

Horti Dóra 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 18.7 perc
Pont: 6.8
Gólpassz: 1
Lepattanó: 5.1
Már alapból azért kalapemelés jár, hogy abbahagyás-közeli állapot után visszatért a pályára, majd a válogatottba is. És ha már ott volt, minden percben határait feszegetve küzdött, harcolt, egészen kiváló meccsei is voltak a padról beszállva. Nagyjából mindent kitett a pályára, ami benne volt, és ez nagy segítséget jelentett a csapatnak.

Horváth Bernadett 6
Mérkőzés:
2
Játékidő: 16.7 perc
Pont: 1.5
Gólpassz: 1
Lepattanó:
A törökök elleni tét nélküli mérkőzésen mutatkozott be, és kis dinamitként közlekedett a pályán. Lelkesedése aztán a belgák elleni fontos csata során is rendben volt, de rá is vonatkozik az a tétel, hogy elsősorban a klubjában betöltött szerepe és az ottani játéka határozhatja meg további fejlődését. A mentális alap mindenképpen rendben van.

Kiss Virág 5
Mérkőzés:
2
Játékidő: 10.1 perc
Pont:
Gólpassz: 1
Lepattanó: 2
Az ötödik számú játékos volt a magas posztokon, pedig fizikai adottságai többre predesztinálják. Feladatait tökéletesen próbálta megoldani, támadásban viszont nem elég bátor, az biztos, hogy Szekszárdon Djokics Zseljkónak tovább kell építenie őt, mert a továbbiakban még nagyobb szerepet kaphat a palánk alatt.

Lelik Réka 5
Mérkőzés:
4
Játékidő: 8.2 perc
Pont: 1.3
Gólpassz: 0.5
Lepattanó: 0.8
Beharangozókban azt írtuk, a magyar csapat meglepetésembere lehet tehetsége és a felkészülési meccsek alapján. Ez még nem az ő Eb-je volt, talán rajta látszott leginkább az izgalom, ezért a rotációban betöltött szerepe is egyre kisebb lett. A következő kontinensviadalra kiforrott játékosként kell megérkeznie.

Pusztai Petra 6
Mérkőzés:
2
Játékidő: 11.3 perc
Pont:
Gólpassz: 1.5
Lepattanó: 2
A törökök ellen megmutatta, hogy vagány és dinamikus, még ha támadásban nem is estek be a dobásai. A csapat legfiatalabb tagjaként Lelikkel együtt éppen elmúlt húsz, személyiségjegyei alkalmasak arra, hogy fontos tagja legyen a válogatottnak, ehhez jó döntést hozott azzal, hogy a DVTK-hoz ment Cziczás László keze alá.

Raksányi Krisztina 8
Mérkőzés:
4
Játékidő: 30.6 perc
Pont: 7.8
Gólpassz: 2.8
Lepattanó: 1.5
Igazi csapatkapitány, aki győzni akarásával, lelkesedésével, példamutató hozzáállásával húzta magával a többieket. Védekezésben mindvégig kiemelkedőt nyújtott, és a támadójátékban is vállalkozott, még akkor is, ha a többiek nem nagyon mertek a gyűrűre se nézni. Olyan, mint Péter a keresztény egyháznak: a kőszikla, amelyre minden további épül.

Studer Ágnes 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 28.5 perc
Pont: 10.2
Gólpassz: 3.6
Lepattanó: 2
A kicsi lány lassan tényleg klasszissá érik, a 20 éves irányító stabil vezéregyénisége volt a csapatnak, s bár hibái még akadtak, mindvégig bátran, eredménycentrikusan és jobbára ponterősen játszott. A felelősséget is bátran magára vállalta, ennyit jelent, hogy klubjában is alapember, megkerülhetetlen tényező.

Turner Yvonne 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 28.7 perc
Pont: 10.8
Gólpassz: 3.8
Lepattanó: 6.8
Jó döntés volt honosítottként választani, mert csapatember, és játékintelligenciája révén alkalmazkodott ahhoz a helyzethez, hogy szinte beesett az Európa-bajnokságra. Klasszisa a legnehezebb helyzetekben, a szlovénok és a britek elleni végjátékban is megmutatkozott, sokat tett a magyar csapat nyolcba jutásáért.

Varga Zsófia 6
Mérkőzés:
5
Játékidő: 13.7 perc
Pont: 2.4
Gólpassz: 1.2
Lepattanó: 1.2
Minden csapatba kell egy ilyen ember, mint ő. Harmincon túl is mindig lehet számítani rá, nem fél a feladatoktól, amivel megbízzák, és nagy taktikai fegyelemmel próbálja megoldani azokat. Nem ő nyer meccseket a csapatnak, de rengeteget dolgozik azért, hogy társai meccseket nyerjenek. Egy rossz szó nem érheti a produkciójáért.

Zele Dorina 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 16.8 perc
Pont: 7.4
Gólpassz: 1.2
Lepattanó: 2.8
Láttuk már korábban remekelni a válogatottban, de ezen az Eb-n ő lett a meglepetésembere a csapatnak, aki a második meccsre már a kezdőötösbe verekedte magát vagányságával, keménységével, pontra törő játékával. A csoportkör után kicsit elszürkült, de bizonyította, bátran lehet rá terhet pakolni Miskolcon is.

Székely Norbert 8
Egy szövetségi kapitány azzal főz, amije van. Most Székely Norbert viszonylag zsenge alapanyagokból, néhány erős fűszerrel ízletes menüt rakott az asztalra. Nehéz feladata volt a szinte tökéletes csoportmeccsek után levenni a nyomást játékosairól, talán nem is mindenkinél sikerült, de ez a munka sohasem a válogatottban kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik