Az Olaj tízzel nyert Szolnokon, és szépített a döntőben

Vágólapra másolva!
2011.05.13. 17:53
null
A nagy küzdés szolnoki győzelmet és szépítést ért (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Az első osztályú férfi kosárlabda-bajnokság döntőjében, az egyik fél harmadik győzeleméig tartó párharc harmadik felvonásán a Szolnoki Olaj nagyot küzdve, tíz ponttal nyert hazai pályán az Albacomp ellen, és szépített. Az előny azonban még így is a fehérváriaknál van. A párharc következő, negyedik mérkőzését hétfőn, Székesfehérváron rendezik meg 20.15-ös kezdéssel.

 

1. NEGYED

Megtörtént a feldobás, elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak támadhattak először. Báder Márton büntetőivel azonnal vezetést szereztek a szolnokiak, a fehérvári támadást hatalmas füttykoncert kísérte, Keller Ákos két kihagyott büntetőjét pedig fergeteges ováció. A harmadik támadólepattanót már pontokra váltotta a vendégcsapat, így majd' kért perc után első pontjaihoz jutott, de Obie Trotter előtte duplát, utána triplát szórt, így őrizte előnyét a szolnoki csapat. Simon Balázs volt a fehérvári feltámadás vezére, a vendégek mínusz ötről is átvették a vezetést a 4. perc végére (7–9).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a férfi kosárlabda-bajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A vendégek rendezték a védekezésüket, így nehezítve meg a rivális helyzetét, támadásban viszont kapkodtak a fehérváriak, ami a szolnokiak malmára hajtotta a vizet. Egy triplából tudott szépíteni az Olaj, miközben a vendégek nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak. Pór Péter a 6. perc végén 15–10-s vendégvezetésnél időt kért, hogy kirángassa övéit a gödörből.

Hendlein Roland a kihagyott két büntetője után remek akciót fejezett be kosárral, miközben a játékmegszakítás nem igazán jött jól a kinti dobásokat hiába erőltető hazaiaknak. Trotter aztán csak elsüllyesztett végül egy triplát, de a remekül szervező Simon Balázzsal szemben nem volt ellenszerük a házigazdáknak. A negyedet Hanga Ádám első pénteki kosara zárta le, amely pimasz módon indult és szerencsés körülmények között jutott el rendeltetési helyére (18–23).

Egynegyednyi játékot követően megérdemelten vezettek a vendégek a jól kezdő, de kissé rapszodikus szolnokiak ellen.

2. NEGYED

A fehérváriaké volt a második játékrész első támadása, amelynél védőlepattanóhoz jutott a Szolnok. A hazai palánk alatt azt megelőzően döntően a vendégek domináltak. Tempóban nem bírta tartani a lépést a villámléptű fehérváriakkal a szolnoki együttes – a vendégek vezettek gyors kontrákat, a hazaiaknak esélyük sem volt erre –, de a Szolnok nagyot küzdött, és tartani tudta a távolságot. Sorozatos faultokkal állította meg a házigazda ellenfelét, pontok nélküli percek teltek, a 15. percben megvolt az ötpontos különbség (24–29).

Sok lehetőséget puskáztak el a felek, elsősorban a vendégek, Dzunics Braniszlav időt kért, bizony volt mit mondania a szakembernek. Elsősorban a lepattanók megszerzésére hívta fel az Albacomp játékosainak figyelmét. Közelebb merészkedett a fehérvári palánkhoz a Szolnok, ennek eredményeként felzárkózott egypontos hátrányra (27–29). Közben Hanga kosárba tartó labdáját szedte le a levegőből Trotter, majd a fehérvári támadófaultot csinált, továbbra sem tudott elmozdulni a holtpontról az Albacomp. Ettől vérszemet kaptak a szolnokiak, szurkolóik pedig őrült buzdításba kezdtek, érezték: most elbizonytalanodott az ellenfél, kell a segítség az Olajnak. A 18. perc végén Horváth Ákos triplájával aztán visszavette a vezetést a Szolnok, de Fodor Márton két büntetőt vétett, maradt a minimális előny. Sebaj, Horváth megint küldött egy trojkát (35–33).

Ötpontos hátrányból kétpontos előnyt faragott magának az Olaj a félidőre, döntően annak köszönhetően, hogy az Albacomp támadójátéka szétesett. Simon percekre eltűnt, Hanga többször hibázott, a kulcsemberek átlagos produkciója pedig nem fért bele egy ilyen csatába. Főként nem akkor, ha nem akadt az Albacompban, aki átvette volna tőlük a stafétát. A szolnokiak erre ráérezve erőre kaptak, és büntettek.

3. NEGYED

A harmadik játékrészt az Olaj kezdhette el, Báder pedig rögtön értékesített két büntetőt. A szolnoki tábor örömét fokozta, hogy ziccerig játszotta támadását az Albacomp, de már az időn túl, ráadásként Hanga a 22. percben begyűjtötte harmadik személyi hibáját. Jól kezdett a szolnoki együttes, amely 5–0-s etappal meglépett (40–33). Az eddig gyorsabb fehérváriak rendre lemaradtak a szolnokiakról, sorra kapták a hibákat, Dzunics Braniszlav mérgesen, de kissé tanácstalanul sétálgatott az oldalvonal mellett.

Parádézott az Olaj, a házigazdák remekül védekeztek, és ellenállást nem ismerő módon támadtak. A fehérváriak Hollis révén tartották a lépést, és próbáltak nem nagyon leszakadni. A 25. percre aztán a kilenc pontos Olaj-előny pillanatok alatt kettőre csökkent (46–44). Ekkor Pór Péter gondolta úgy: eljött az idő a sorok rendezésére. A szoros állás hangulatot teremtett, nem volt olyan bírói ítélet, amit ne véleményeztek volna meg a pályán lévők és az oldalvonal mellett állók pro és kontra. Hogy a lelátó hangos népéről már szót se ejtsünk... A 29. percben Hollis lépésgyanús körülmények között ért el kosarat, az Albacomp ismét vezetett (50–52). A felvonást Fodor kosara zárta, így a negyedik játékrész előtt egy pont volt az Olaj előnye (55–54).

A mérkőzés legszínvonalasabb játékrésze volt a harmadik, kiegyenlített mezőnyjátékkal, parázs jelenetekkel, amelyben mindkét fél felnőtt a feladathoz és riválisához. Ellentétben a korábbi időszakokkal, amikor előbb a Szolnoknak, majd az Albacompnak volt üresjárata.

4. NEGYED

Az Albacompé volt a negyedik felvonás eleje, ismét a vendégek kerültek előnybe, köszönhetően annak, hogy támadójátékukon tudtak még gyorsítani. Ekkor a Szolnokon volt a sor, hogy ne engedje túl távol ellenfelét. Nem is engedte. Jones ért huszadik szerzett pontjához a 35. percben – volt még kilenc lepattanója –, az Albacomp ismét vezetett (60–61). Öt perccel a rendes játékidő vége előtt azonban a csapatként nagyot küzdő, lepattanóknál agresszív Olajnál volt az előny (62–61).

A 37. percben Hanga már a gyűrűből ütötte ki a szolnoki triplát – ezt rendesen benézték a bírók –, majd az ellentámadásnál a fehérvári kulcsember dobott egy hármast. Kettő perc volt hátra, és vezetett a nem fáradó Olaj (66–65). Az előny újabb egy perc elteltével ötre nőtt, Horváth merészen fejezett be dobással egy akciót (70–65). Egyre inkább kapkodtak a vesztésre álló fehérváriak, ami Dzunics Braniszlav idegrendszerét is erősen próbára tette. A hajrában nem csökkent, hanem nőtt a különbség, a lepattanózásra már nem volt szükség. Vége! 76–66.

Megérdemelten győzött a Szolnok, mert lényegesen több energiát és koncentrációt fektetett a szépítésbe, mint az Albacomp a sorozat lezárásába. Az Olaj csapatként nyerte meg a találkozót, a fehérváriaknál viszont több kulcsember átlagos produkciót nyújtott, ellentétben a korábbi két mérkőzés remeklésével.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ KK–ALBACOMP 76–66 (18–23, 17–10, 20–21, 21–12)
Szolnok, 2800 néző. V: Valovics, Pálla, Győrffy
SZOLNOK: TROTTER 16/6, Fodor M. 2, HORVÁTH Á. 20/9, CLARK 9, BÁDER 13. Csere: Trepák 6, Budimir 8, Grebenár
ALBACOMP: SIMON B. 17/6, Hanga 12/3, HOLLIS 13/3, Keller Á., JONES 18. Csere: Hendlein 4, Bódi 2, Madár, Antal
Az eredmény alakulása. 2. p.: 7–2. 4. p.: 7–9. 8. p.: 10–17. 14. p.: 24–27. 16. p.: 28–29. 20. p.: 35–31. 24. p.: 46–37. 26. p.: 46–44. 29. p.: 50–52. 34. p.: 58–59. 36. p.: 64–61. 38. p.: 66–65. 40. p.: 74–66.
Kipontozódott: Keller Á. (31. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–1, az Albacomp javára
MESTERMÉRLEG
Pór Péter, a Szolnok edzője: – Sokat jelentett számunkra szurkolóink csütörtök esti üzenete, ígérhetjük, hogy a végsőkig harcolni fogunk. Az előző meccsekhez képest kevesebb volt az eladott labdánk és zömében meg tudtuk akadályozni az Albacomp gyors indításait, ez vezetett az első sikerhez.
Dzunics Braniszlav, az Albacomp edzője: – Egál meccset játszottunk, amelynek végjátékából a Szolnok jött ki jobban. Harcolunk, küzdöttünk, de ezúttal hiányzott a játékunkból a kellő határozottság, s a végén többet hibáztunk a kelleténél.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik