A palánk alatt büntetett az OKC, a Pelicans és a Wolves

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.10. 10:03
null
Anthony Davis (New Orleans Pelicans) kosárra tör Joakim Noah (13) és Carmelo Anthony (7) között (Fotó: Reuters)
A centerek játéknapját rendezték ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, hiszen mindhárom találkozón döntő szerepük volt a nagyot játszó magasembereknek. A Thunder az Adams, Kanter páros dominanciájával és Russell Westbrook remeklésével átlépett a Chicagón, a Pelicans Anthony Davis 40 pontjával verte a végére elfogyó New Yorkot, a Minnesotánál pedig Karl-Anthony Towns rámolt be 36 pontot és vezette ezzel győzelemre csapatát a Dallasszal szemben.

 

New York Knicks–New Orleans Pelicans 96–110

Anthony Davisre nem volt ellenszer. A Pelicans erőcsatára egymaga romba döntötte a Knicks védekezését, csapata félidőben kilenc, a harmadik negyed végén pedig már 25 ponttal vezetett, egyértelmű volt a felek közötti különbség. Davis végül 40 ponttal (14/22 mezőnyből) és 18 lepattanóval zárta hatalmas estéjét, elöl-hátul megsemmisítette Kristaps Porzingist, egészen addig, amíg O'Quinn ki nem ütötte a meccsből egy flagrant faulttal – AD bordasérülést szenvedett, és el kellett hagynia a parkettet. Törés nincs, de vissza így sem térhetett, azt egyelőre nem tudni, hogy kell-e kihagynia valamennyit. A vendégek győzelme mindenesetre nem forgott veszélyben, a védekezésük jól működött és bár a záró etapban közelített a New York, így is magabiztos sikert aratott a Pelicans.

Elfogyott a Knicks. Derrick Rose nem volt ott a csapattal, de azt nem tudni, hogy pontosan miért, Jeff Hornacek csak annyit mondott, hogy hamarosan minden világos lesz, addig pedig tiszteletben tartják irányítójuk dolgát – Rose azóta annyit közölt, hogy családi ügy miatt távozott. Az ő hiányát már megérezték a hazaiak, később aztán kiállították a 18 pontos Carmelo Anthony-t (két technikai reklamálásért), majd O'Quinnt is a Davis elleni flagrant 2-ért – ráadásul Kuzminskas sem léphetett pályára betegség miatt. Nem is volt esélyük, nem találtak ellenszert a New Orleans védekezésére, Porzingis teljesen elveszett, Davis azt csinált, amit akart, a harmadik negyedben pedig végleg eldőlt az összecsapás – ők ezzel 11.-ek Keleten, a Pelicans viszont egy meccsre van a nyugati playofftól.

A Knicks legjobb dobói: Jennings 20/12, Anthony 18/6, Porzingis 9, Thomas 9/6, Holiday 9/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 40/3, Evans 12/6, Jones 11, Hield 11/9

Chicago Bulls–Oklahoma City Thunder 94–109

Ellenállhatatlan magasemberek. Az első perctől kezdve az OKC uralta a mérkőzést, a festékben megoldhatatlan probléma elé állították a Chicagót a vendégek: a Westbrook, Adams, Kanter trióval nem tudtak mit kezdeni Gibsonék. Westbrook nem vállalta túl magát, megállt 21 pontnál, leszedett kilenc lepattanót, kiosztott 14 gólpasszt és kontrollálta a játékot, miközben a két center együtt és külön-külön is büntetett, parádésan passzoltak és domináltak a palánk alatt. Be is szórtak 42 pontot, vezérletükkel 56.5%-kal tüzelt a Thunder és harminc gólpasszal zárt, így bár csak 7/24 triplájuk akadt be, nem volt kérdés a győztes kiléte - félidőben 15, a harmadik negyed végén 22 pont volt a különbség.

Butler-extra nélkül nem megy. Az utóbbi hetekben elképesztő formában lévő Bulls-vezér betegen vállalta a játékot és nem is tudott csapata hasznára lenni, 0/6-os mezőnymutatóval, egyetlen ponttal zárta 29 percét, így nem is volt esélyük a hazaiaknak. A festékben végül 60–36-ra kaptak ki, nem csak védekezésben, de támadásban sem tudták megszállni ezt a területet, kintről pedig nyilvánvalóan nem tud nyerni ez a keret, arra nem alkalmas – ráadásul 25–4-re alulmaradtak a leindításból szerzett pontok terén is. Rajon Rondo továbbra sem lép pályára, a következő találkozón pedig a harmadik negyed végén hazaküldött Butler, valamint a pihenőt kapó Wade sem fog játszani, nehéz estére készülhetnek a többiek a Wizards ellen.

A Bulls legjobb dobói: Wade 22/6, Carter-Williams 15, Grant 11/3
A Thunder legjobb dobói: Adams 22, Westbrook 21/3, Kanter 20

 

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 101–92

Towns begyújtotta a rakétákat. Hatalmas formában kezdett a Minnesota centere, ő szerezte csapata első hét pontját, hét perc után már 16-nál, az első negyed végén pedig kereken húsznál járt – ízekre szedte a Dallast a palánk alatt. A folytatásban már kiegyenlítettebb lett a Wolves támadójátéka, de Towns végül brutális hatékonysággal (11/15 mezőnyből) jutott el 36 pontig, leszedett 11 lepattanót, kiosztott négy gólpasszt, valamint három blokkot is, rá nem találtak megoldást a vendégek, igaz, Wigginsék most is leadták 21 pontos előnyüket. A hajrában 81–77-ig zárkózott a Mavs, de Ricky Rubio ezúttal elő tudott lépni, kilenc egységet termelt a záró etapban (összesen 13-mal zárt 15 gólpassz mellett), ami elégnek bizonyult a győzelemhez - a védekezésük többé-kevésbé rendben volt, így megszakították négymeccses vereségsorozatukat.

Nowitzki visszarázódott. Idén rengeteget hagyott ki a Mavs legendája sérülés miatt, visszatérése óta nem igazán találta a ritmust, ezen az estén viszont korábbi önmagát idézte: 31 perc alatt 26 pontot szórt 8/16-os mezőnymutatóval, öt triplával, utóbbiból három pedig három egymást követő támadásból érkezett. Mellette Harrison Barnes (30 pont, 4/5 tripla) is remekelt, de itt el is fogyott a tűzerő, Williams, Matthews és Barea is inkább passzolt, a Dallas csapatszinten kilenc büntetőt harcolt ki és 42–25-re elveszítette a lepattanózást – ezeket nem tudták mivel ellensúlyozni. A negyedik negyedre combhajlító-sérülés miatt elveszítették Andrew Bogutot, ezzel a vereséggel ismét ők a nyugati sereghajtók.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 34/6, Wiggins 13, Rubio 13
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 30/12, Nowitzki 26/15, Williams 11/3

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–New Orleans Pelicans 96–110
Chicago Bulls–Oklahoma City Thunder 94–109
Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 101–92

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik