A Milwaukee a Chicagót, a Denver a Portlandet szedte szét

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.12.16. 08:43
null
A Milwaukee játékosai extra dobóformát mutattak a Chicago ellen (Forrás: nba.com/bucks)
Nagybetűs csapatjátékkal verte a tartalékos New Yorkot a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel továbbra is őrzi vezető helyét – az üldöző Spurs Phoenixből távozott győztesen. Remek teljesítménnyel lépte le a Chicagót a Milwaukee, Damian Lillard 40 pontja is kevés volt a Portlandnek Denverben, a New Orleans pedig parádés utolsó öt perccel fektette két vállra az Indianát.

 

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 108–97

Lejátszotta ellenfelét a Milwaukee. Az első perctől kezdve fölényben voltak a hazaiak, gyorsabbak, agresszívebbek és jóval pontosabbak voltak – nagyon extra dobóformát fogtak ki, félidőben 8/10 (!) triplánál tartottak. Ennek köszönhetően folyamatosan nőtt is a különbség, a fordulás után már végig húsz egység körül-felett járt, majd a záró etapban ezen Wade révén faragott a Bulls, de ennek már nem volt jelentősége. Antetokounmpo 30 pontos, 14 pattanós dupla-duplát szállított, de Parker is hozzátette a magáét ismét, tudott rohanni a csapat és úgy alakult a játék, ahogy ők akarták – ez mindenképpen biztató számukra a hajnali chicagói visszavágó előtt.

Nincs jó passzban a Bulls. Butlerék sorozatban harmadik idegenbeli meccsüket veszítették el és összességében egy 2–5-ös szériában vannak – hiába tért vissza Rajon Rondo, most egyáltalán nem működött a rendszer. Wade negyedik negyedes feltámadását (egy 12–0-s futásból tíz pontot ő vállalt) leszámítva nem nagyon volt átütőerő a gárdában, sem védekezésben, sem támadásban nem tudták tartani a Bucks tempóját és sima vereséget szenvedtek – hajnalban visszavághatnak, de a back-to-back nem biztos, hogy az ő javukat szolgálja majd.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/6, Parker 28/9, Teletovics 13/9
A Bulls legjobb dobói: Butler 21/3, Wade 20, Gibson 19

New Orleans Pelicans–Indiana Pacers 102–95

Az utolsó öt percben rombolt a Pelicans. Három és fél negyeden keresztül szorosan alakult a találkozó, jól játszottak a hazaiak, de a Pacersnek is megvoltak a fegyverei – öt perccel a vége előtt 90–85-re vezetett a New Orleans. Ekkor azonban sebességet váltott Anthony Davis: következett egy 15–0-s futás Alvin Gentry csapatától, amelyből a magasember tíz ponttal és két blokkal vette ki a részét, ennek köszönhetően itt darabokra szedték az Indianát és lezárták az összecsapást. A végén még kozmetikáztak a vendégek, de ez nem már nem számított, Davis 35 ponttal, 16 lepattanóval és 5 blokkal zárt, a játékot végül vállaló Holiday dupla-duplázott (16 pont, 14 gólpassz), a kezdőbe bekerülő újonc Buddy Hield pedig 21 pontos (5/8 tripla) karriercsúcsot hajított. A győzelem mellett annak is örülhetnek a csapatnál, hogy idén először pályára léphetett Tyreke Evans is, 11 perc alatt hét pontot, három lepattanót és két gólpasszt tett hozzá.

Nem tud zárkózni a Pacers. A vártnál gyengébb rajt (amelyben George sérülése is nagy szerepet játszott) óta sem zárkózik óriási iramban az Indiana, ezúttal zsinórban másodszor kapott ki, idegenben csak 3–10-re áll, ezzel pedig visszacsúszott a csoport utolsó helyére – nem kiegyensúlyozott a gárda, gyengébb csapatok ellen is rendszeresen alul tud maradni. Most főleg a kinti dobások hiányoztak, 3/21 (!) triplával zártak csapatszinten, az említett Pelicans-futás alatt pedig zsinórban nyolc dobást hibáztak el, ami megpecsételte a sorsukat. Hárommeccses túrájukat vasárnap hajnalban, Detroitban zárják le.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 35/6, Hield 21/15, Holiday 16
A Pacers legjobb dobói: Turner 26, Teague 21, George 18/6

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 132–120

Gálázott a Nuggets. Szezoncsúcsot jelentő 132 pontot szerzett a hazai alakulat és a találkozó érdemi részét már az első negyedben lezárta: Danilo Gallinari húsz egységet vert be a nagyszünetig, remekelt a visszatérő Harris és két negyed után 18 pont volt a különbség. A fordulás után még rátett egy lapáttal a Denver és húsz fölé nőtt a távolság, így bár a záró etapban erősen közelített a Portland, már nem forgott veszélyben Chandlerék győzelme. Az 50 százalék feletti mezőnymutató és a 17 bevert tripla is jelzi, hogy most jól működött a gépezet és érdekesség, hogy most tudtak idén először teljes kerettel kiállni – ebben a rotációban small-ball-lal operált a kezdő (Gallinari-Chandler-Jokics frontcourt), Nurkic öt percet kapott, a kispadról pedig hárman is tíz pont fölé jutottak.

Lillard extrája kevés volt. Sokszor beszéltünk már arról, hogy a Portland védekezése nem alkalmas győzelmi sorozatokra, hosszabban tartó jó periódusokra, mert egyszerűen nem lehet rá építeni – a liga leggyengébb csapata ezen a téren a Blazers. Ez most is kiütközött, így hiába játszott hatalmasat (40 pont, 13/22 mezőnyből, 4/8 tripla, 10 gólpassz) Damian Lillard, hiába nőtt fel mellé McCollum és Plumlee, az első percektől kezdve futottak az eredmény után – így továbbra is 50 százalék alatt vannak, bár ezzel is őrzik nyugati nyolcadik helyüket, éppen a Denver előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 27/9, Harris 18/9, Chandler 17/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/12, McCollum 23/3, Plumlee 19

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

 

Phoenix Suns–San Antonio Spurs 92–107

Nem adta magát könnyen a Suns. Harcos és stabil játékot mutattak a hazaiak, az első negyedben megléptek hét ponttal, majd egy futással fordított a Spurs, de az első félidő során a nyolc egység volt a legnagyobb különbség a felek között. A fordulás után ugyan ez elérte a tízet, de innen még egyszer visszatáncolt a Phoenix és Barbosa duplájával ismét náluk volt az előny a záró etap elején – itt azonban egy újabb 11–0-s futással megtörte az ellenállást a San Antonio, erre már nem érkezett válasz. A hazai kispadot mindenképpen ki kell emelni, Knight, Barbosa, Dudley és Bender is jól szállt be, de ezúttal nem akadt egy igazi vezér sem a hajrában, aki hátára vette volna a csapatot – sem Bledsoe, sem Booker nem dobott jól. A Lent és Warrent nélkülöző gárda így ismét kikapott, vasárnap hajnalban pedig Oklahoma City-ben lép pályára.

Bőven rotált Popovich. Annak ellenére, hogy csak a végén dőlt el az összecsapás, a Spursnél senki nem játszott még harminc percet sem, 23 és 27 között viszont hatan is – plusz még öten legalább tizenötöt. Összességében a kinti dobások (5/16) hiányoztak ahhoz, hogy hamarabb megtörjék a Sunst, de így is 50 százalék felett dolgoztak mezőnyből, bár a 19 gólpasszra jutó 20 eladott labda azért jelzi, hogy akadtak problémáik – a védekezésükre viszont most is építhettek, így 14–1-re javult idegenbeli mérlegük.

A Suns legjobb dobói: Booker 17/6, Bledsoe 14/3, Knight 11
A Spurs legjobb dobói: Gasol 18, Leonard 18/3, Aldridge 14


Golden State Warriors–New York Knicks 103–90

Csak passzból ér. Egészen elképesztő hatékonysággal járatta a labdát a Golden State, ennek eredményeként az első félidőben szerzett összes (26) kosarukat gólpassz előzte meg – a brutális széria egészen 36/36-ig folytatódott. Végül 45 kosarukra 41 gólpassz jutott, így bár egyáltalán nem dobtak extrán, sőt, a 28,9 százalékos triplázás finoman szólva harmatos, mégsem forgott veszélyben a győzelmük. A kezdőként 16 perc alatt 17 pontig jutó Javale McGee nagyon élvezte a helyzetet, Klay Thompson 25 pontja is jól mutat, de Kevin Durant 7/18 mezőnyből, 14 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) és különösen Steph Curry (8 pont, 3/14 mezőnyből, 10 pattanó, 8 gólpassz) ezúttal nem a dobásban, hanem a mezőnymunkában jeleskedett. Az első három negyedben ezzel együtt könnyedén növelte előnyét a hazai alakulat és bár a végén jelentősen faragott a hátrányból a Knicks, Steve Kerr csapata így is könnyed győzelmet aratott.

Nem volt esély. A New Yorknál Derrick Rose és Carmelo Anthony sem lépett pályára, Kristaps Porzingis pedig ugyan volt, mégsem volt hatása (8 pont, 4/13 mezőnyből, 5 pattanó) a meccsre – a kezdőben csak Brandon Jennings érte el a tíz egységet. A vendégek a játék egyetlen elemében sem tudták tartani a lépést a magához képest egyébként egyáltalán nem extrát játszó Golden State-tel, érezhető volt, hogy már az idegenbeli túra vége felé jár a gárda – legközelebb Denverben lépnek majd pályára.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/12, McGee 17, Durant 15/3
A Knicks legjobb dobói: Holiday 15/6, Baker 13/3, Jennings 10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik