A Jazz lenullázta a Memphist, kikapott a Clippers

Vágólapra másolva!
2016.12.19. 09:39
null
Visszavonultatták Tim Duncan mezét (Fotó: Twitter)
A Jazz nyerte az elit védekezések csatáját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután 73 ponton tartotta a Memphist és a Hayward, Gobert páros vezérletével újabb nagyon fontos győzelmet aratott. A Wizards Bradley Beal 41 pontjával legyőzte a Clipperst és tovább zárkózik, a Boston beosztotta hamar megszerzett előnyét Miamiban, a ligautolsók közül pedig a Dallas simán, míg a Philly szoros csatában győzött. A játéknap egyik legkiemelkedőbb pillanata mégis az volt, amikor San Antonióban visszavonultatták Tim Duncan mezét.

Washington Wizards–Los Angeles Clippers 117–110

A vége a Washingtoné volt. Bradley Beal 18 pontos harmadik negyedével tartották a lépést a fővárosiak, majd a záró etapban hatalmasat játszva meg is fordították a mérkőzést. Markieff Morris villogott (12 pont ebben a negyedben), a csapat pedig 12/15-öt (!) dobott mezőnyből ebben a játékrészben, miközben a túloldalon pont nélkül tartották a már 26 egységnél járó Blake Griffint – egy 22-8-as futással zárták az összecsapást és bravúrgyőzelmet arattak. Beal ebből végül 41 ponttal (13/23 mezőnyből, 6/10 tripla), Wall pedig dupla-duplával vette ki a részét, így a Kelly Oubre-t nélkülöző és borzasztóan rövid kispaddal operáló, de így is 53.1 százalékkal dobó gárda már 12-14-re javította mérlegét.

A hajrában összeomlott a Clippers. Chris Paul Bealt dicsérte és a vendégek védekezését bírálta a mérkőzés után, de támadásban is tettek azért, hogy ne tudjanak nyerni – éppen Paul is elrontott több támadást a hajrában, de Jordan is kulcspillanatban hagyott ki két büntetőt. Bő egy perccel a vége előtt Doc Riverst két technikaival kiállították, az ezért járó büntetők pedig eldöntötték a mérkőzést – azért még Austin Rivers is kiállíttatta magát, nehezen viselte a vereséget a Clippers. A Los Angeles így 20-8-cal kezd meg egy hárommeccses hazai sorozatot, először a Denvert fogadják Griffinék.

A Wizards legjobb dobói: Beal 41/18, Morris 23/3, Wall 18
A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, Redick 17/6, Speights 14/6

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Dallas Mavericks–Sacramento Kings 99–79

Kézben tartotta a meccset a Mavs. Úgy fest, hogy egyre inkább rátalál a játékára ezzel a kerettel a Dallas, most végig jól tették a dolgukat védekezésben, támadásban pedig nagyon kiegyensúlyozottan és koncentráltan kosárlabdáztak. A második negyedben egy 10-0-s futással meg is léptek a hazaiak, innentől pedig nem volt kérdés, kilenc pontnál közelebb egyszer sem engedték ellenfelüket, sőt, a harmadik játékrészben a különbség elérte a húsz egységet. Összesen hatan érték el a tízpontos határt, Devin Harris szezon-, Finney-Smith karriercsúcsot hintett, de a kulcs a védekezés volt – az említett Finney-Smith is ezt emelte ki, ezzel nyerték meg a mérkőzést. A december 7-én elszenvedett 30 pontos zakó óta 3–1-re állnak otthon és 3–3-ra összességében, így már csak fél meccsre vannak a Minnesotától és egy egészre a Suns-Pelicans párostól.

Reménytelen Sacramento. Semmi sem látszott abból, amivel a Kings nyerni tudott Memphisben, védekezésben nem tudták azt hozni, a támadójátékuk pedig kizárólag Cousins megoldásain múlt – a center egymaga 33 pontot szórt, míg a kezdőötös többi tagja együtt 18-at. A Collison-Temple hátvédpáros 2/18-at szenvedett össze mezőnyből és 1/11-et kintről, de egyetlen játékos sem akadt Cousinst leszámítva, aki legalább minimálisan meg tudta volna tolni a csapat szekerét – esélytelenül kaptak ki a ligautolsótól, ez még Rudy Gay nélkül is csalódást keltő eredmény.

A Mavericks legjobb dobói: Finney-Smith 17/9, Barnes 15/3, Williams 15/3, Matthews 15/9
A Kings legjobb dobói: Cousins 33/6, Lawson 10/6, Tolliver 7/3, Barnes 7/3

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 73–82

Nagyon jó csapat a Jazz. Szenzációs védekezést mutattak be a vendégek, alig volt tiszta dobóhelyzete a Memphisnek, minden labdáért, minden centiért meg kellett szenvedniük Randolph-éknak. A Jazz végig rendkívül fizikális volt a pálya mindkét oldalán, de támadásban George Hill hiányát erősen megérezték, ugyanis az Exum-Hood hátvédpáros 5/19-et dobott mezőnyből, közte 0/10 triplával. Végül mégis kintről nyerte meg a meccset Snyder csapata, négy perccel a vége előtt Diaw, majd Hayward, aztán a következő támadásból Mack talált be, egy ilyen szoros, kevéspontos találkozón pedig ez döntőnek bizonyult. Az utolsó szót szintén Hayward (22 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) mondta ki, de ki kell emelnünk Gobert-t (9/9 mezőnyből, 12 pattanó, 3 blokk) is, aki levette a pályáról Marc Gasolt – az utóbbi tíz meccsen 8,7 ponton tartotta átlagban az ellenfél centereit.

Szörnyű volt támadásban a Memphis. Az említett Gasol 4/22-es mezőnymutatóval zárta az estét, Mike Conley 3/16-tal, csapatszinten pedig alig 30 százalékkal célzott a társaság – a 2/23 tripla egészen borzalmas adat. Conley-t megvédte edzője, hiszen az irányító még mindig komoly fájdalmakkal küzd, ettől függetlenül nem csak ő, de az egész Grizzlies csak szenvedett és sorozatban másodszor is kikapott. Most egy négymeccses hazai széria következik, tehát lehet javítani, de Conley gondjait meg kell oldaniuk: visszatérése óta két borzalmas meccset játszott, pedig rá nagy szükségük lenne.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 14/3, Randolph 12, Green 10
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/12, Gobert 21, Diaw 11/3

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 108–107

Embiid villogott, Okafor szenvedett, Noel nézte. Joel Embiid újoncéve eddigi legjobb meccsét hozta, 33 pontos karriercsúcsot (12/17 mezőnyből, 2/3 tripla) és tíz lepattanót írt fel statisztikai lapjára 27 perc alatt, ráadásul ellopott két labdát és kiosztott három blokkot is. Miután visszatért a negyedik negyedben, elsüllyesztett egy nagyon fontos hármast, majd bő tíz másodperccel a vége előtt két clutch büntetőt is a helyére küldött – egyszer egy labdáért a nézők közé is kivetődött, mindent megtett a sikerért. Ezúttal is Jahlil Okafor kezdett mellette, aki 0/10-es mezőnymutatóval zárt, de leszedett 11 lepattanót, míg a legutóbb játékideje miatt panaszkodó Nerlens Noel egyáltalán pályára sem került...

Megvolt a Nets esélye. Sorozatban nyolc idegenbeli vereség után érkezett meg erre az összecsapásra a Brooklyn és a negyedik negyedben ki is használta, amikor Embiid pihent, ekkor átvették a vezetést a vendégek. Ám ahogy a center visszatért, ismét fordult a kocka és innentől nem tudott már fölénybe kerülni a Nets, az utolsó percben három olyan dobást is elhibáztak Linék, amellyel ezt megtehették, vagy legalább egyenlíthettek volna. Az elszalasztott lehetőségek után a legvégén még Bogdanovic és Lin is bevert egy-egy hármast, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt jó, így a győzelmek számát tekintve holtversenybe került a két csapat.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 33/6, Ilyasova 22/12, Covington 15/3
A Nets legjobb dobói: Lopez 22/3, Harris 19/15, Lin 16/6

Orlando Magic–Toronto Raptors 79–109

A fordulás után már védekezett is a Raptors. Azok után, hogy az Atlanta szétdobta a Torontót legutóbb, ismét elég harmatosan kezdett a társaság, az első negyedet 30–23-ra megnyerte a Magic – a második játékrészben már összekapták magukat Valanciunasék, majd a nagyszünet után nem adtak esélyt a hazaiaknak. A vendég együttes gyakorlatilag nem engedélyezett üres dobást az Orlando számára a második félidőben, összesen 28 ponton tartotta ellenfelét és a harmadik negyed végére el is döntötte az összecsapást – eddigre közte húsz volt, Lowry-t leszámítva mehettek pihenni a kezdők. Elöl ismét DeRozan volt a főkolompos (31 pont, 13/21 mezőnyből), de ezúttal nem a félelmetes támadójáték miatt nyert a gárda – továbbra is üldözik a Clevelandet, legközelebb a Brooklynt fogadják.

A bő rotáció sem segített. Kicsit „európai” stílusban forgatta csapatát Frank Vogel, nyolc ember kapott húsz és huszonhét perc közötti játékidőt, de a második félidőben semmilyen felállás, semmilyen szerkezet nem vezetett már eredményre. A 13 gólpasszra jutó 19 eladott labda, az ebből kapott huszonnyolc pont és a 3/21 tripla is jelzi, hogy valami nem volt rendben, ráadásul ezek a számok a teljes meccsre vonatkoznak, amiben benne van a jól sikerült első félidő is. Bismack Biyombo (8 pont, 12 pattanó, 3 blokk) nem játszott rosszul volt csapata ellen, de nem volt hatása a meccsre és Valanciunast sem igazán tudta lelassítani.

A Magic legjobb dobói: Fournier 15, Payton 13, Ibaka 10, Vucsevics 10
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 31/3, Lowry 16/6, Valanciunas 16

Miami Heat–Boston Celtics 95–105

Beosztotta előnyét a Boston. Az első félidőben hatalmas volt a különbség a felek között, a Celtics gyorsabban, pontosabban játszott és rendre kihasználta a Miami hibáit, eladott labdáit – még a nagyszünet előtt huszonkét pontos előnyt építettek ki Horfordék. Ez a fordulás után aztán fokozatosan fogyott, a negyedik negyedben már szorult a hurok, főleg Isaiah Thomas kiállítása (lekönyökölte Winslow-t) után, de Al Horford (17 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz) két támadásból bevert öt pontot, így végül megőrizte a vezetést a vendégcsapat. Brad Stevens együttese továbbra is nagyon sok meccset vív idegenben, a legtöbbet a ligában, szerda hajnalban Memphisben folytatja jelenlegi túráját – így még kiemelkedőbb, hogy a keleti harmadik helyen áll a társaság.

A büntetők nagyon hiányoznak. Ahogy legutóbb, úgy most is kategóriákat javult a Heat a második félidőre, de ez ezúttal is kevésnek bizonyult – pedig megvolt a jó védekezés, kellően agresszívek is voltak, de túl sok lehetőséget hagytak kihasználatlanul. Elsősorban a büntetők okozták a vesztüket, a negyedik negyedben nyolcat hibáztak a vonalról, így ők a liga leggyengébb csapata ebben a tekintetben, sőt, erősen közelítik a negatív franchise-rekordot is. Ezzel ment a kukába Dragic 31 pontos, 5/6 triplás, valamint Whiteside 23 pontos, 17 pattanós estéje is, hiába játszanak szoros meccseket, nem tudnak feljebb kapaszkodni.

A Heat legjobb dobói: Dragic 31/15, Whiteside 23, McRoberts 8/6, Winslow 8
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/9, Bradley 20/6, Horford 17

San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 113–100

Ünneplés győzelemmel. A Spurs visszavonultatta legendája, Tim Duncan 21-es mezét, a tavalyi szezon végén visszavonuló magasember ünneplése pedig különleges hangulatot teremtett. A hazai csapat nem bízta a véletlenre a dolgot, az első perctől irányította a meccset, mindenki hozzátette a magáét, klasszikus „spursös” játékkal aratott könnyed győzelmet. Nem is erőltették meg magukat, a legtöbbet (26 percet) az agresszíven játszó Aldridge töltötte a pályán, de ez az este nem erről szólt: sokkal inkább az öt bajnoki címet nyerő, a franchise kultúrájának alapkövévé váló Mr. Fundamentalról. Ginobili szerint ez az ünneplés nagyon fontos volt számukra és őt is elöntötték az érzelmek…

„Meg kell találnunk az identitásunkat.” Anthony Davis szerint egyik este még működik a támadójáték és kommunikálnak védekezésben, majd a következőn már egyáltalán nem és esélytelenül kapnak ki – úgy véli, hogy ki kell találniuk, milyen csapattá akarnak válni. Alvin Gentry azt is hozzátette, hogy erre most már túl sok idejük sincs, hiszen 29 meccs után kilenc győzelmük van és messze vannak a playoff-helyektől, márpedig az a cél, hogy ott legyenek a rájátszásban. Ezúttal egyébként Davis is tehetetlen volt (12 pont, 4 lepattanó, 30 perc), Jrue Holiday összesen öt pontot tudott dobni, a harmadik negyedben pedig már bőven húsz egység felett járt a különbség – teljesen sansztalanul szenvedtek vereséget.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 22, Ginobili 17/9, Leonard 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Ajinca 16, Hield 14/6, Davis 12, Galloway 12/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik