A Jazz idegenben búcsúztatta a Clipperset, a Boston eláztatta Wallékat

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2017.05.01. 07:18
null
A Jazz nyerte a Clippers elleni mindent eldöntő hetedik meccset (Fotó: Twitter)
Kialakult a rájátszás második körének mezőnye az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnap esti játéknapján, miután a Utah Jazz ellentmondást nem tűrő játékkal búcsúztatta el a Los Angeles Clipperst. A nap másik összecsapása meg is nyitotta a főcsoport-elődöntők sorát, a Boston Celtics egy negyednyi előnyt adott a Washingtonnak, majd első kiemelthez méltó játékkal darálta be ellenfelét. Lássuk a részleteket!

 

Boston Celtics–Washington Wizards 123–111

Álomkezdés után rémálom. A meccs első perceiben felsejlett a Bulls elleni első meccs emléke a bostoni drukkerekben, a Wizards ugyanis ellenállhatatlanul játszott, 16–0-val nyitottak. A Celtics elkezdett zárkózni, majd a második negyedben súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett Markieff Morris (Horford állt alá egy tempónál), de a 24 perc alatt beszórt 64 pont így is óriási teljesítmény volt a zöld-fehérek ellen. Fordulás után viszont pillanatok alatt darabjaira esett szét a Wizards, 36–16-ra hozta a harmadik negyedet a Boston, ráadásul Marcin Gortat is összeszedett egy kisebb bokaproblémát. A negyedik negyed elején aztán Bogdanovic és Beal vezetésével még egyet szaladt a fővárosi csapat, 99–94-ig zárkóztak, de itt már nagyon érződött, hogy kevesen vannak, a végén simán bedarálták őket. Wall hiába dupla duplázott (16 gólpassz), más nem igazán tudott szervezni, a második félidőre ő is elfáradt, ráadásul védekezésben komoly gondjaik voltak a periméteren – következő meccsen erre ki kell találniuk valamit, mert 19 (!) triplát nyeltek be. Markieff Morrisnak az első hírek szerint nem szakadt el semmije, talán össze tudják drótozni a második összecsapásra.

A Boston annyira megijedt, hogy franchise-rekordot állított be. Borzasztóan kezdtek a hazaiak, egyszerűen nem voltak ott fejben, de fokozatosan melegedtek be, és már a második negyedben átvették a játék irányítását. Ekkor még tartotta magát a Washington, a harmadik negyedben azonban alacsony szerkezetre állította csapatát Brad Stevens, Marcus Smarttal megérkezett az addig hiányzó védekezés, és egyszerűen átfutottak a Wizardson – beszédes adat, hogy a fővárosiak a kritikus 3. negyedben 36 pontot kaptak úgy, hogy nem ütöttek be védőfaultot, vagyis több gondolattal maradtak le az ellenfelek mögött... A Boston végül beállította a csapatrekordot 19 hárompontossal, nagyszerűen működött a menet közben egyik fogát is elveszítő Thomas betörés-kiosztás játéka (9 gólpassz), Horford szintén parádés passzokat adott (9 pattanó, 10 gólpassz), az óramű-pontossággal működő passzjáték pedig megteremtette az üres helyzeteket Crowdernek és Bradley-nek, a két védőspecialista 9 hármast termelt. Elsőre nagyon komoly támadópotenciált villantott a Celtics, így jóval nyugodtabban várhatják a második mérkőzést, mint az első körben.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 33/15, Crowder 24/18, Horford 21/3.
A Wizards legjobb dobói:
Beal 27/12, Wall 20/3, Porter 16/3, Gortat 16.

A párharc állása: 1–0 a Celtics javára.

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 91–104

Mindent túlél a Jazz. A vendégek elég gyorsan elvesztették Rudy Gobert-t, a francia center azonban ezúttal faultgondok miatt játszott 13 percet – helyette viszont gyorsan fellépett Derrick Favors (18 pont, 11 pattanó), sőt, vele sokkal jobban is működött a csapatjáték. A periméteren ismét összeállt ötfejű sárkány, George Hill, Joe Ingles és Hayward kiválóan bontotta a védelmet, a padról lehetett számítani Hoodra (11 pont), és a második félidőben Joe Johnson is elkezdte termelni a pontokat. Fokozatosan húzott el a Utah és őrölte fel a Clipperst, a mérkőzés egy pillanatában 20 pont is volt a differencia. A végén még Crawford vezetésével mindent megpróbált a LAC, de Hayward elképesztő nagyot játszott a negyedik negyedben, sorozatosan dobta a nehezebbnél nehezebb kosarakat, és igazán veszélyes közelségbe nem engedte az ellenfelet. A Jazz 2010 óta nyert újra playoff-párharcot, és felszabadultan készülhet a Warriors elleni második körre.

Chris Paul elfáradt, a LAC nem tudta átlépni az árnyékát. Ma nagyon hiányzott Blake Griffin a palánkok alól, nélküle túl sokat kellett pályán tartani Mo Speightsot és Paul Pierce-t, akik támadásban igyekeztek is, védekezésben viszont mínusz egy embert jelentettek. Chris Paul teljesen el is készült az erejével, mivel felváltva kellett dolgoznia az ellenfél jó formában lévő kisemberein, a második félidőben alig szerzett kosarat, nélküle pedig ez a csapat megáll támadásban. A negyedik negyedben Jamal Crawford igyekezett eltüntetni a nagy hátrányt, de más nem villogott, DeAndre Jordant pedig nagyon okosan faultolták, ha bekerült a festékbe a labda – a centerben bízhattak is, 6/15-tel büntetőzött... Összességében borzasztó fáradt csapat benyomását keltette a Los Angeles, a második félidőben már csak a szívük vitte őket előre. Elképzelhető, hogy ebben a formában nem látjuk többet ezt a gárdát, hiszen Paul Pierce visszavonul (6 ponttal lépett le a színről), JJ Redick és Felton szabadügynök lesz, Mbah a Moute és Speights pedig játékosopcióval rendelkezik.

A Clippers legjobb dobói: Jordan 24, Crawford 20/3, Paul 13/3.
A Jazz legjobb dobói:
Hayward 26/6, Hill 17/3, Favors 17.

A párharc végeredménye: 4–3 a Jazz javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik