A Houston sem tudta megállítani a Golden State-et

Vágólapra másolva!
2017.03.29. 08:25
null
A GSW ebben a szezonban is eljutott 60 győzelemig (kezdo5.hu)
Steph Curry vezérletével Houstonban is nyert a sorozatban nyolcadik sikerét elkönyvelő Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így idén is elérte a hatvan győzelmet – jól hangolt a Spurs elleni csúcsrangadóra. A rájátszásért küzdő csapatok között is érdekesen alakultak a dolgok, a Portland az ex-denveri Nurkic parádéjával behúzta a kulcsmeccset a Nuggets ellen, a Heat pedig Hassan Whiteside dudaszós kosarával kerekedett felül Detroitban, így a floridaiak is javítottak a helyzetükön; diadalmaskodott továbbá a Bucks, a Hawks és a Wizards, a Pacers ellenben hazai pályán kapott ki a Minnesotától.

Houston Rockets–Golden State Warriors 106–113

Curry visszaszokott. Az utóbbi találkozókon egyre inkább tényleges irányítót játszik Steph Curry és sokat van nála a labda, ennek pedig meg is van az eredménye – jönnek a pontok, a gólpasszok, csapata pedig sorozatban nyolcadik győzelmét aratta. A kétszeres MVP vezérletével már az első negyedben rommá verte ellenfelét a Warriors és 17 pontos előnyt épített ki, igaz, ezt később bőven lefaragta a Rockets, de a vezetést nem adta ki a kezéből a ligaelső – Curry végül 32 ponttal, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, mellé Klay Thompson és Draymond Green is fellépett, jól játszott a gárda. A második félidő végül elég szorosan alakult, de mindig érkezett válasz Iguodaláéktól, így Steve Kerr megszerezte 200. győzelmét edzőként, méghozzá a liga történetében leghamarabb, 238 mérkőzés alatt – a Warriors ráadásul idei 60. sikerét könyvelhette el, zsinórban harmadik évben érte el ezt a számot.

Harden és a triplák is limitálva. A remek támadójáték mellett a GSW védekezése is összeállt erre az estére, szépen elvették a Rockets fegyvereit – James Harden ugyan hozta idei 20. tripla dupláját, de csak 5/20-at dobott mezőnyből 1/9 triplával, ráadásul a többi dobógép sem találta a ritmust. Ryan Anderson hiányzott, a Williams, Ariza, Gordon sor pedig összesen 3/16 hármast tudott elsüllyeszteni, csapatszinten 5/31-gyel zártak, ez pedig érthetően nem fért bele, főleg úgy, hogy nagyon hamar komoly hátrányba kerültek – hiába a 23-mal több kiharcolt büntető, nem tudták ellensúlyozni ezt a hiányosságukat. A texasiak számára nem volt különösebb tétje ennek az összecsapásnak, de nem tudtak üzenni Curry-éknek a playoffra, igaz, hétvégén még egyszer találkoznak a felek – addig a GSW elmegy San Antonióba, a Houston pedig Portlandbe. Plusz adalék, hogy James Harden kisebb csuklósérüléssel bajlódik, mivel csapata már mindenképpen harmadik (csak matematikailag nem egyelőre) Nyugaton, talán érdemes lenne némi pihenőt adni neki.

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Capela 21, Williams 17
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/9, Thompson 25/15, Green 19/3

Charlotte Hornets–Milwaukee Bucks 108–118

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Egy félidő gála. Az első két negyed során lejátszotta a pályáról ellenfelét a Milwaukee, szenzációsan működött a gárda támadójátéka – ennek köszönhetően a nagyszünetben 22 pont volt közte, a fordulás után már csak be kellett osztani ezt az előnyt a vendégeknek. Antetokunbo és Middleton bontásai mellett most remekelt Brogdon (14 pont, 10 gólpassz) és 26 pontos szezoncsúcsot hajított az üres helyzetekből Tony Snell, ráadásul Greg Monroe is jól szállt be a padról – minden a helyén volt, az első félidőben 70 százalék felett (!) tüzelt mezőnyből a Bucks és bár a fordulás után sok üres dobást elrontottak Middletonék, így sem forgott veszélyben a győzelmük.

Elbukott a Hornets. Steve Clifford szerint csapata nem érezte át igazán a mérkőzés fontosságát, nem volt meg a mindent elsöprő akarat és ez különösen védekezésben látszott – hiába az eddigi jó forma, éppen a kulcsmérkőzést veszítették el simán. Támadásban igyekezett a Walker, Kaminsky, Lamb trió, főleg a második félidőben, de Nic Batum ezúttal elveszett, a triplák nem ültek, Marco Belinelli pedig meg is sérült – hiába kozmetikáztak az eredményen, ezzel a vereséggel három meccs a hátrányuk a nyolcadik Miamival szemben.

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/12, Kaminsky 20/6, Lamb 16/3
A Bucks legjobb dobói: Snell 26/12, Antetokunbo 20/3, Brogdon 14/6, Middleton 14

Indiana Pacers–Minnesota Timberwolves 114–115

Izgalmas végjáték. Az egész mérkőzés a futásokról szólt, hol egyik, hol másik csapat produkált egy-két jobb percet, rendkívül hullámzó volt a játék. Hat perccel a vége előtt kilenc ponttal vezetett a Pacers és úgy tűnt, hogy stabilizálta magát, de a Minnesota folyamatosan eljutott a gyűrűig és innentől kis túlzással minden támadását ponttal fejezte be – igaz, az utolsó percben így is négy egységgel előrébb járt az Indiana. Három másodperccel a vége előtt aztán jött a slusszpoén: Ricky Rubio tripladobás közben harcolt ki faultot Jeff Teague-gel szemben, bár a visszajátszások szerint ez nem feltétlenül volt így – a spanyol irányító viszont 112–114-nél mindhárom büntetőjét beverte, amellyel végül megnyerte a meccset csapatának. Érdekesség, hogy a nem éppen a dobásáról híres Rubio 13/13 büntetővel jutott el 21 pontig 10 gólpassza mellett és utolsó szabaddobásaival hatmeccses vereségszériát tört meg a gárda – sőt, idegenben március elseje óta nyert először.

Ez kellett volna a Pacersnek. A gyenge formában lévő, idegenben különösen verhető Minnesota ellen kötelező lett volna a győzelem a playoff-helyekért küzdő Indiana számára, de nem tudta uralni a találkozót a gárda. Támadásban Paul George mindent megtett (37 pont, 12/21 mezőnyből) és Jeff Teague-re sem lehetett panasz (20 pont, 10 gólpassz), sőt, még a csapatszinten bedobott 5/18 hármas is belefért volna egy stabilabb védekezéssel – most azonban képtelenek voltak mit kezdeni a Towns, Dieng magasemberpárossal. Előbbi 37, utóbbi 19 pontig jutott, mindketten bedobálták a hármasokat is és nagyon komoly károkat okoztak a Pacersnek, igaz, az utolsó fault nélkül ezzel együtt is behúzta volna a győzelmet a hazai alakulat – nem így lett, így lépéshátrányba került az ötödik-hatodik helyhez képest és csak egy meccsel előzi a Miamit.

A Pacers legjobb dobói: George 37/12, Teague 20, Ellis 19
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/9, Rubio 21, Dieng 19/6

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 101–106

Most csak Lopez játszott jól. Nem igazán működött a Nets játéka ezen az estén, a center (26 pont, 10/15 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) remeklése mellett csak Jeremy Lin sokoldalú játékát lehet kiemelni (11 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés), de a dobás neki sem ment – csapatszinten csak 40 százalékkal céloztak mezőnyből és 30 százalék alatt tripláztak, így pedig ők nem igazán tudnak mérkőzést nyerni. Nem voltak ettől messze így sem, szoros volt a végjáték, másfél perccel a vége előtt még vezettek is, de pontot már nem tudtak szerezni, ellenben kaptak hatot ennyi idő alatt, így hazai pályán szenvedtek vereséget.

Luwawu-Cabarrot is fejlődik. A több ígéretes Philly-fiatal mellett eddig nem ejtettünk sok szót a nem egyszerű nevű újoncról, Timothé Luwawu-Cabarrot-ról, akit az első kör végén választott ki a Sixers és értékes 3&D ígéretnek tűnik. A fiatal márciusra bekerült a kezdőbe és 24 percet játszik átlagban, ami alatt bő nyolc pontot hoz és bár a dobása még kiegyensúlyozatlan, ezen az estén például 17 egységet vert be 4/10 triplával, kilenc lepattanóval és három gólpasszal, egyre többször mutatja meg, hogy van benne potenciál. Mellette Saric ezúttal is remekelt, de Covingtont és Stauskast is ki lehet emelni, a gárda elég sokat játszott alacsony szerkezetben és a hajrában ki is harcolta a győzelmet – jelenleg 28 sikernél tart az együttes, következőleg az Atlantát fogadja.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26/9, Hollis-Jefferson 11, Lin 11
A 76ers legjobb dobói: Saric 23/3, Covington 21/3, Luwawu-Cabarrot 17/12

Atlanta Hawks–Phoenix Suns 95–91

Schröder extrája kellett. Sorozatban hét vereség után izzadta ki ezt a győzelmet az Atlanta, pedig a támadójáték semmivel sem nézett ki jobban, mint eddig – a Suns-B fegyvereit viszont sikerült megoldani védekezésben, így nem kellett a nagy tűzerő. Hiába a korai vezetés, a negyedik negyedben már így is hátrányban volt a Hawks és valószínűleg el is bukta volna a meccset, ha nem érkezik a legjobbkor Dennis Schröder – két támadásból két triplát vágott be, ezzel megtolta csapata szekerét és átlendítette övéit a holtponton. Vezérletével egy 17–1-es futást produkált a hazai alakulat és ez elégnek bizonyult a győzelemhez, a német irányító végül 27 ponttal és 9 gólpasszal zárt, Mike Budenholzer legénysége pedig igyekszik megkapaszkodni az ötödik helyen – a Philly ellen Bazemore már talán játszhat, Sefolosha és Millsap viszont továbbra is maródi.

Nagyon gyenge ez a Suns. Bledsoe, Chandler, Knight és Barbosa után most Devin Booker sem lépett pályára a vendégeknél, így gyakorlatilag egyetlen hátvéd, Ulis volt ott a kezdőben – ennyi meghatározó játékos nélkül elég harmatos volt a produkció néhány jobb időszakot leszámítva. Összességében gyengén dobtak mezőnyből, kintről és a büntetővonalról is, egyedül TJ Warren dicsérhető, de ő is eladott hat labdát – zsinórban kilencedik vereségét könyvelte el a gárda.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 27/6, Ilyasova 18/6, Prince 15/3, Howard 15
A Suns legjobb dobói: Warren 24, Ulis 15/3, Jones 13/3

Detroit Pistons–Miami Heat 96–97

Whiteside döntött. Kiemelt jelentőséggel bírt a találkozó, hiszen mindkét csapat gyenge formában van, a Heat a keleti nyolcadik helyen igyekszik megkapaszkodni, míg a Pistons éppen a floridaiakat próbálja utolérni. Éppen ezért számít rengeteget Hassan Whiteside támadópattanója: a nem a szép játékról szóló, küzdelmes mérkőzés nagy részében a Heat járt előrébb, de a negyedik negyedben felszívta magát a Detroit, fél perccel a vége előtt már négy ponttal vezetett. Itt azonban villant Goran Dragic, majd a végső dudaszó pillanatában Whiteside visszapöcizett egy támadópattanót, amellyel megnyerte a meccset a vendégeknek – ezt az utolsó támadást már háromszor elrontotta a Miami, de a center végül megmentette az ügyet és ez kritikus győzelmet eredményezett csapatának. Ugyan a Heat ezúttal sem játszott igazán jól, de ezzel a sikerrel egy meccs az előnye a Chicagóval szemben és úgy fest, hogy már csak a Bullsra kell figyelnie, a Pistons és a Hornets tisztes távolból követi Dragicékat – ha ezek a csapatok utolérik őket, akkor valószínűleg már úgyis mindegy...

Ezt is elrontotta a Pistons. Megteremtette magának az esélyt a Detroit, hogy visszajöjjön még ebbe a szezonba az elmúlt hetek gyengélkedése után, de hiába vezetett négy ponttal fél perccel a vége előtt, nem tudta lehozni az összecsapást. Egy buta hibából ingyen pontot adtak a Heatnek, aztán kaptak egy duplát, majd elvesztették a labdát, végül az utolsó támadásnál engedtek egy támadópattanót Dragicnak, aztán egyet Whiteside-nak, aki Drummond felett be is tolta azt a gyűrűbe. Ezzel zsinórban ötödször, az utóbbi kilenc találkozóból pedig nyolcadszor kaptak ki és eltávolodtak a rájátszástól – bár lemondaniuk nem kell róla egyelőre, ez lehetett volna a sorsfordító találkozó számukra.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 25/6, Smith 19, Harris 19/12
A Heat legjobb dobói: Dragic 28/3, Whiteside 17, J. Johnson 16/3

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 122–113

Ez tényleg hatalmas öngól lehet. Verheti a fejét a falba a Denver, ha végül lemarad a rájátszásról, hiszen éppen ők adtak hatalmas segítséget legnagyobb riválisuknak – a deadline-nál Jusuf Nurkicot postázták Portlandbe, aki azóta megtáltosodott és vele a Blazers most már megelőzte Malone együttesét. Nurkic ezúttal elképesztő estét produkált és karriercsúcsot jelentő 33 pontját 12/15-ös mezőnymutatóval szerezte, leszedett 16 lepattanót is és parádésan játszott volt csapata, valamint Nikola Jokics ellen, ráadásul a 39 pontos CJ McCollum is tarthatatlan volt, így a Portland megnyerte a kulcsmeccset – a két gárda a nyugati nyolcadik helyért küzd és azonos mérleggel érkeztek erre az összecsapásra. A Denvernél ugyan szintén voltak jó egyéni teljesítmények támadásban (Jokics 17-8-8-at hozott például), de védekezésben képtelenek voltak lelassítani a Blazerst, így bár nemrég még stabil előnyük volt az utolsó playoff-helyen, most egy meccs hátrányból kell visszavágniuk a maradék nyolc derbi alatt – most viszont még zsinórban négy idegenbeli találkozót kell megvívniuk...

Minden dicséretet megérdemel a Blazers. Nagyon mélyről szedte össze ezt a szezont a Portland és most már egy meccsel vezet a Denver előtt, ráadásul megnyerte az egymás elleni szériát is az alapszakaszban, így minden esélye megvan arra, hogy bejusson a rájátszásba – ráadásul bár játszanak még kétszer a Jazz-zel, egyszer a Houstonnal és egyszer a Spursszel is, összesen két idegenbeli találkozójuk van hátra. Ezen az estén nagyot játszottak, bár Damian Lillardra eléggé felkészült a Nuggets, McCollum élt a lehetőséggel és parádés meccset hozott, a negyedik negyedben is ő volt a gárda vezére, neki és Nurkicnak köszönhetően az is belefért, hogy a kispadról csak Aminu szóljon hozzá érdemben. A záró etap nagy részében már kontrollálta a játékot a hazai alakulat, így magabiztosan várhatja a hajrát.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 39/9, Nurkic 33, Lillard 19/12
A Nuggets legjobb dobói: Nelson 23/12, Harris 19/3, Chandler 17/3, Jokics 17/3

Los Angeles Lakers–Washington Wizards 108–119

Az utolsó negyedben bukta el a Lakers. Jól játszott a hazai alakulat, a Russell, Clarkson páros remekül bontotta a védekezést (50 pont, 20/40 mezőnyből, 10 lepattanó, 12 gólpassz) és a többiek is hozzátették a magukét, 50 százalékkal célzott az együttes. A harmadik negyedben különösen elkapták a ritmust Randle-ék és megléptek 13 ponttal, a záró etapban viszont elfogyott az erő és bő három perccel a meccs vége előtt átvette a vezetést a Wizards - itt megtört a hazai ellenállás, pillanatok alatt összeomlottak és eldőlt a mérkőzés. A fiatal csapat nem bírta végig a 48 percet, de szégyenkezni valója így sincs, három és fél negyeden keresztül minden pályára lépő elvégezte a feladatát – péntek hajnalban Minnesotában folytatja az együttes.

38 év. Ennyi idő telt el a Washington legutóbbi divízió-győzelme óta, ez volt a leghosszabb ínséges időszak ezen a téren az NBA történetében – ezzel a győzelemmel immár biztossá vált, hogy idén megszakad a széria. Igaz, nem jött könnyen a siker a fővárosiak számára, de végül John Wall (34 pont, 14 gólpassz) szenzációs játékával hozták a kötelezőt, így sorozatban negyedik győzelmüket aratták és másfél meccsre megközelítették a Clevelandet – közben menekülnek a rohamtempóban érkező Toronto elől, nagyon izgalmas lesz a keleti hajrá.

A Lakers legjobb dobói: Russell 28/12, Clarkson 22/6, Ennis 11/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 34/3, Porter 16/3, Beal 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Milwaukee Bucks 108–118
Indiana Pacers–Minnesota Timberwolves 114–115
Atlanta Hawks–Phoenix Suns 95–91
Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 101–106
Detroit Pistons–Miami Heat 96–97
Houston Rockets–Golden State Warriors 106–113
Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 122–113
Los Angeles Lakers–Washington Wizards 108–119

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik