A Győr lesz a Sopron ellenfele a fináléban

Vágólapra másolva!
2012.04.11. 20:02
null
Kiegyenlített két negyedet követően a Győr állva hagyta a pécsieket (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Az Uni-Seat Győr jutott be a női élvonalbeli kosárlabda-bajnokság fináléjába, miután összesítésben 2–1-re nyerte meg a Pécs 2010 ellen az egyik fél második győzelméig tartó elődöntős párharcot. A győriek ellenfele a döntőben a címvédő MKB-Euroleasing Sopron lesz.

Az elődöntő eddig két felvonásán a házigazda nyert (előbb a Győr 82–74-re, majd a Pécs 72–67-re), ami önmagában meglepő volt, hiszen a papírforma és a józan ész az alapszakaszban második helyen végző, a szezonban Euroligában edződő győriek sima továbbjutását sejtette a pécsiekkel szemben, akik a szezonban végig a múlt anyagi problémáival is megküzdöttek, az ellenfelek mellett. Vagy inkább még azok előtt... A Pécs volt, a Győr jelenlegi szakvezetője, Fűzy Ákos a második mérkőzés után arról nyilatkozott: az első meccs után emlegetett vészcsengő már mindenki fejében meg kellett szólaljon.

A jó győri védekezés adta meg a hazai siker alapját
A jó győri védekezés adta meg a hazai siker alapját

1. negyed

Két és fél percig csak keresték a fogást egymáson a felek – mintha nem ismerték volna egymást eléggé –, mígnem Raksányi Krisztina öt ponttal előbb pillanatok alatt egalizálta a győriek előnyét, majd a vezetést is megszerezte a vendégeknek. Quanitra Hollingsworth-höz és a tét nagyságához győri részről senki nem tudott igazából felnőni, Raksányi viszont Alexandria Quigley személyében méltó társra lelt. Az első negyed végjátékára a pontatlanság és a kapkodás volt a jellemző, a csapatok pedig hozták az ikszet (13–13).

2. negyed

A második negyedet 11–4-es öt perccel kezdték a vendégek, a győrieket Iva Ciglar két mezőnykosara ébresztette fel. Nagy rohanásba kezdett a házigazda, Bujdosó Nóra négy pontot termelt, majd Rasheed Rita duplája már újbóli egyenlítést ért a Győrnek, így a nagyszünetre sem alakult ki semmilyen különbség a pályán lévők között (30–30).

3. negyed

Stefanie Lynn Murphy is elkezdte termelni a pontokat, de továbbra is Quigley játéka volt pécsi részről a meghatározó. A győriek viszont a vendégekkel ellentétben a hárompontos vonalon túlról is eredményesek tudtak lenni, majd a kevés pontot hozó harmadik játékrész közepén a 7–2-es etapjukkal, hatpontos előnyhöz, így kis lélegzethez és nagy önbizalomhoz jutottak. Simon Zsófia két büntetőt tett be a pécsiek kosárba, Hollingsworth mezőnyből és egyszer büntetőből volt eredményes.

A negyed második felében szinte pontképtelen vendégek tízpontos hátárnyba kerültek. Török Szilvia büntetőire Simon mezőnykosárral felelt, vérszemet kapott a Győr. Quigley próbálta versenyben tartani övéit, de Ciglar is kedvet kapott, ő is hintett egy triplát, állandósult a tíz pont körüli különbség a negyed végére, amelyben már a pontokkal sem maradtak adósok a játékosok (53–44).

Nagy harc a lepattanóért
Nagy harc a lepattanóért

4. negyed

Rasheed öt büntetője adta a negyedik negyed alaphangját győri részről, a pécsiek megint behúzták a pontféket, így nem tudták csökkenteni a különbséget. Az utolsó öt perchez érve Quigley egyszemélyes csapatként próbálta meg lehetetlen küldetését teljesítve ledolgozni a Pécs hátrányát, ami csak részben sikerült neki. A végén aztán meggyőző különbséggel nyert a Győr – feledtetve az első félidő vesszőfutását –, és jutott be a fináléba, teljesítve a szezon előtti célkitűzést (74–59.)

A döntő két résztvevője az alapszakaszban kétszer (67–57 és 69–62), majd a Magyar Kupa döntőjében (68–56) is megütközött már egymással a szezonban. A Győr eddig csak ijesztgette a Sopront, de mindháromszor kikapott tőle. Kétszer ráadásul hazai pályán, ami nem sok jót sejtet számukra a bajnoki döntő előtt. Bár a playoffban sokszor történnek meglepetések, olykor csodák.

 

NŐI KOSÁRLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
UNI SEAT GYŐR–PÉCS 2010 74–59 (13–13, 17–17, 23–14, 21–15)
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 800 néző. V: Földházi, Győrffy, Frányó
GYŐR: CIGLAR 15/6, SIMON ZS. 10, Rasheed 12, Nagy-Bujdosó 10/6, Hollingsworth 14. Cs: Semsei 2, Vincze, LAKLÓTH 11/9. Edző: Fűzy Ákos
PÉCS: QUIGLEY 28, Raksányi 9, Sarok 1, Horváth L. 4, MURPHY 10. Cs: Török Sz. 5, Laczi 2, Szamosi, Pénzes. Edző: Zseljko Djokics
Az eredmény alakulása. 5. p.: 5–5. 8. p.: 9–12. 10. p.: 13–13. 12. p.: 13–18. 15. p.: 19–26. 18. p.: 28–28. 20. p.: 30–30. 25. p.: 40–36. 28. p.: 49–39. 30. p.: 53–44. 34. p.: 58–48. 37. p.: 62–55.
Kipontozódott: Sarok (31.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–1, a Győr javára
MESTERMÉRLEG
Fűzy Ákos: – Hétéves klubunk aranylapjait nyitottuk meg ezzel a győzelemmel. A Győrben gyerekcipőben járó kosárlabda nagy örömet szerzett a város sportszeretőinek. Remélem, ez az érzelmi töltet a döntőben is sikerre visz minket.
Zseljko Djokics: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, csodálatosan játszott az egész elődöntő párharcban. Gratulálok a Győrnek a döntőbe jutáshoz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik