A Clipperst is elsodorta a Philadelphia-expressz

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.25. 09:21
null
A 21 éves Andrew Wiggins a szezon legfiatalabb játékosa, aki a dudaszó pillanatában győztes kosarat dobott (Fotó: Twitter)
Joel Embiid nélkül is remekelt a Philadelphia az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és 121 pontot dobva nyert a Blake Griffinnel megerősödő Clippers ellen. A Boston is behódolt a fővárosban, John Wallék könnyedén verték Isaiah Thomasékat, míg a Toronto sorozatban negyedszer is kikapott, ezúttal a négy alapemberét nélkülöző Spurstől. A Chicago legyűrte a hátvédgondokkal küzdő Orlandót, a Denver nagy győzelmet aratott a Jazz ellen, a Minnesota pedig Andrew Wiggins dudaszós kosarával tudott felülkerekedni Phoenixben.

 

Toronto Raptors–San Antonio Spurs 106–108

Szoros volt a vége. Kawhi Leonard, Tony Parker, Jonathon Simmons és Pau Gasol ezúttal sem lépett pályára a vendégeknél, de így is tartotta magát a gárda, sőt, a mérkőzés nagy részében vezettek Danny Greenék – a második negyedben már tíz pont felett is járt az előnyük. A fordulás után azonban emelt a szinten a Toronto és kiegyenlített, a záró etapban fej-fej mellett haladtak a felek és csak az utolsó másodpercekben dőlt el a találkozó. Egy kétperces pontcsend után Murray duplájával szerzett ismét vezetést a Spurs másfél perccel a vége előtt, majd újabb sorozatos hibák után LaMarcus Aldridge büntetői jelentették az utolsó szót – igaz, négyből csak kettőt értékesített, de ezt végül megúszták a vendégek. A San Antonio remek csapatvédekezéssel és a mély kispadjával tudott nyerni, nagyszerűen szállt be Bertans, Forbes, Dedmon és Mills, így annak ellenére működött jól a gépezet, hogy több meghatározó játékos is hiányzott.

A hajrára elfogyott a Raptors. Ugyan sorozatban negyedszer kapott ki a Toronto, de egyrészt nem játszott DeMar DeRozan, másrészt a Spurs ellen két ponttal alulmaradni nem szégyenletes teljesítmény – igaz, a vendégeknél is voltak hiányzók. Mindenesetre most nem volt reménytelen a védekezés és Kyle Lowry (30 pont, 9/23 mezőnyből) megpróbálta hátára venni csapatát támadásban, amelyhez a kispadról kapott segítséget: Ross, Joseph, Nogueira és Patterson játékára nagy szüksége volt az együttesnek. A kezdőben viszont Carroll, Sullinger (aki először kezdett Torontóban) és Valanciunas is becsődölt, így a találkozó nagy részében futottak az eredmény után és a hajrában eléggé összeomlottak elöl: az utolsó szűk négy percben összesen két pontot szereztek, sorozatban hat támadást hibáztak el, ez pedig nem fért bele a Spurs ellen.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 30/3, Ross 21/9, Powell 16
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 21, Mills 18/6, Bertans 12/6

Philadephia 76ers–Los Angeles Clippers 121–110

Embiid nélkül is megy. Térdsérülése miatt nem lépett pályára a Sixers vezére és Jahlil Okafor sem volt bevethető, de ez sem gátolta meg a csapatot abban, hogy szétdobja a Blake Griffinnel megerősödő nyugati negyedik helyezettet. A második negyedben úgy tűnt, hogy bajban lehetnek a hazaiak, képtelenek voltak érdemben védekezni és tíz pont feletti hátrányba kerültek, sőt, a fordulás után 19 egység is volt a különbség – már-már a Clippers kezében volt a meccs. Azonban felállt innen a Philly és már a játékrész végére (!) kiegyenlített, hogy aztán a záró játékrészben domináljon – a Noel, Holmes, Saric trióra építve uralták az utolsó negyedet és szenzációs játékkal arattak győzelmet. Az 50 százalékos mezőnymutató mellett ezt főleg a labdavesztések arányának (5–17 a javukra) köszönhették, az említett Noel (19 pont, 8/10 mezőnyből, 8 pattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) nagyon élvezte a vezér szerepkört, de Saric és Holmes is a festékből büntetett – jelen pillanatban valóban playoff szinten játszanak, még ha nagy is a lemaradásuk a nyolcadik helyhez képest.

Griffin visszatért. Több, mint egy hónap után lépett ismét pályára a Clippers magasembere, de egyelőre kicsit rozsdásan mozgott (12 pont, 3/11 mezőnyből, 11 pattanó, 5 gólpassz, 6 eladott labda) – igaz, biztató megmozdulásai már most is voltak. Nem ő volt viszont főszerepben a vendégeknél, ugyanis a Crawford, Redick, Rivers hátvédtrió 69 pontig és 15 (!) tripláig jutott, valódi Splash Trióként működtek, nekik köszönhetően lépett el közel húsz ponttal a gárda – a védekezés fogalmát viszont nem igazán ismerték, amit végül nem tudtak ellensúlyozni. Attól a ponttól, hogy megvolt a 19 pontos előny a harmadik negyed elején, 32–62-re kaptak ki, onnantól valahogy közük sem volt a meccshez – 15 büntetőt rontottak el, a 17 eladott labdából pedig 36 pontot kaptak, ez a két statisztika okozta leginkább a vereségüket.

A 76ers legjobb dobói: Noel 19, Holmes 18/3, Saric 16
A Clippers legjobb dobói: Crawford 27/18, Redick 22/15, Rivers 20/12

Washington Wizards–Boston Celtics 123–108

Valami félrecsúszott a Celticsnél. Bár nagyon meggyőző volt eddig a Boston, most már sorozatban harmadik vereségét szenvedte el, igaz, ez valami keleti átok lehet, hiszen a Cavs és a Raptors is szenved, de már az Atlanta is lassul. Ezúttal idei talán leggyengébb védekezését mutatta be Brad Stevens alakulata, utoljára a szezon elején láthattunk hasonlót tőlük – a Wizards azt csinált, amit akart és végül 57.8 százalékos mezőnymutatóval zárt. Emellett most Isaiah Thomastól sem jött az extra, a negyedik negyedek mestere egyetlen kosarat szerzett a záró etapban, a lepattanózást is simán elveszítették és végig rohantak az eredmény után - már a második negyedben megvolt a tíz pont feletti különbség, onnantól csak kapaszkodtak Horfordék. A Bostonnak sürgősen változtatnia kell, most a Houstonnal meccselnek és ha nem nyernek, megelőzheti őket az Atlanta, de lassan már a Wizards is.

Uralta a meccset a Washington. Hamar előnybe kerültek a fővárosiak és parádés támadójátékuknak köszönhetően végig vezettek is a találkozó folyamán – nem jelentett nekik különösebb kihívást a Boston védekezése. Bradley Beal (31 pont, 12/18 mezőnyből, 5 gólpassz) és John Wall (27 pont, 11/20 mezőnyből, 7 gólpassz) is kedvére cikázhatott a Celtics védői között, Markieff Morris dupla duplázott, de Gortat és Oubre is remekül használta ki az adódó lehetőségeket – annyival hatékonyabbak voltak, hogy nem forgott veszélyben a győzelmük. Most már hetek óta rendkívül olajozottan működik a washingtoni rendszer, sorozatban 14. hazai győzelmüket szerezték, következőleg pedig némi pihenő után Atlantában játszanak rangadót.

A Wizards legjobb dobói: Beal 31/6, Wall 27/3, Morris 19/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/3, Horford 22/6, Crowder 17/9

Orlando Magic–Chicago Bulls 92–100

A klasszisok döntöttek. Egyik fél sem játszott jól, a védekezés dominált, de a chicagói sztárokban volt annyi, hogy eldöntsék az összecsapást – Jimmy Butler és Dwyane Wade jelentette a különbséget ezúttal. Mindketten hozták magukat már az első három negyedben is, de főleg a negyedikben léptek elő: folyamatosan támadták a gyűrűt és vagy pontot dobtak, vagy üres helyzetet kreáltak a többiek számára. Ezzel a tehetséggel és rutinnal nem tudott versenyezni a hátvédposzton elég vékony (Fournier, Meeks és Augustin is hiányzott) Orlando, így a hajrában már kontrollálta az összecsapást a Bulls és fontos győzelmet aratott. Érdekesség, hogy az irányító poszt továbbra sincs megoldva, most Jerian Grant kezdett, Hoiberg a kispadra száműzte Carter-Williamst is Rondo mellé – hogy aztán csak utóbbi lépjen pályára...

Gondok voltak a periméteren. Az említett hiányzók miatt megvariálta a Magic kezdőjét Frank Vogel és magas szerkezettel nyitott: Payton mellett Aaron Gordon, Jeff Green, Ibaka és Vucsevics volt az első ötös tagja, CJ Watson pedig a padról próbált lendületet adni. Azonban sem tűzerő, sem lendület nem igazán akadt ebben a sorban, minden teher Elfrid Payton vállát nyomta, más sem dobni, sem védelmet bontani nem tudott – az irányító nem is bírta ezt el, 5/16-os mezőnymutatóval és nyolc eladott labdával zárt. Itt jött ki a különbség a két csapat között, amíg ott Wade és Butler megoldotta a nehéz helyzeteket, addig az Orlandónál a papíron könnyebb szituációkra sem volt megfelelő ember – újabb vereségükkel utolérte őket a Philadelphia.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Ibaka 16/9, Gordon 13/3, Green 13
A Bulls legjobb dobói: Wade 21/3, Butler 20, Felicio 12, McDermott 12/12

Denver Nuggets–Utah Jazz 103–93

Fáradt volt a Jazz. Láthatóan sokat kivett a vendégekből az előző esti, OKC elleni, végletekig kiélezett rangadó, mert elég fáradtan mozogtak a találkozó nagy részében. Ugyan jól kezdtek, az első negyed hajrájától a nagyszünetig 41–17-re kaptak ki, itt komoly hátrányt szedtek össze és bár a negyedik játékrészben még elindítottak egy felzárkózási kísérletet, végül nem volt bennük elég erő a fordításhoz. Gordon Hayward eltűnt, Gobert is csak a hajrában került elő és mindössze 41.2 százalékkal dobtak mezőnyből, hiányzott belőlük az átütőerő – ezt a Denver tökéletesen kihasználta, így a Utah a zsinórban aratott hat győzelem után két nap alatt két vereséget gyűjtött be.

Élt a lehetőségekkel a Nuggets. Ahogy elkezdett kifulladni a vendégcsapat, „megérezte a vérszagot" a Denver, Arthur három támadásból három triplát rámolt be, Jokics is megsorozta a Jazzt és mindent kihoztak abból az időszakból, amikor elvesztették a fonalat Haywardék. Ugyan 17 pontos előnyük négyre csökkent a mérkőzés hajrájában, az utolsó négy percben hét ponttal tolta meg a szekerüket Jameer Nelson és vezérletével rögtön futottak egy 8–0-s etapot, amivel elvették a vendégek reményeit. Nelson mellett ismét Nikola Jokicsot (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) kell kiemelni, ő volt a Denver motorja, akit még Gobert sem tudott megállítani, így a periméter-játékosok (Gallinari, Harris, Barton, Murray) gyengébb napja is belefért.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23, Nelson 17/9, Arthur 16/9
A Jazz legjobb dobói: Favors 18, Hill 17/3, Diaw 16/6

Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 111–112

Andrew Wiggins nyerte meg. Színvonalas, izgalmas mérkőzést játszottak a felek, amely végül egy dudaszóra gyűrűbe vágódó duplával dőlt el – ezúttal a Minnesotáé volt az utolsó szó. Az összecsapás során mindkét fél volt tíz pont feletti előnyben, de a negyedik negyedben már folyamatosan ment az adok-kapok, sűrűn változott a vezető kiléte – a hazaiaknál Booker, a vendégeknél Wiggins villogott leginkább. Utóbbi végül 31 ponttal a mezőny legjobb dobójaként zárt és bár 12 másodperccel a vége előtt kihagyott egy kulcsfontosságú büntetőt, hat másodperc is elég volt neki a győztes kosárhoz – 111–110-nél kapta meg a labdát, majd elvesztette az egyensúlyát, de még időben visszanyerte és elsüllyesztett egy nehéz középtávolit, védővel az arcában. Vezérletével egyébként elég hatékonyan működött a Wolves támadójátéka, Dieng és Towns is alig rontott dobást, Rubio is dupla duplázott, de LaVine és Muhammad is szépen termelt – végül 50 százalék felett céloztak mezőnyből. ám így is Wiggins kosarára volt szükségük, hogy behúzzák ezt a ki-ki meccset.

Fájdalmas vereség. Hiába játszott elég jól a Suns, hiába ébredt fel (5/6 kosár, közte 3/3 tripla a negyedik negyedben, végül 26 pont) a gyenge rajt után Devin Booker, hiába játszott óriásit (22 pont, 9/9 mezőnyből, 17 lepattanó) Tyson Chandler, ez sem volt elég a győzelmükhöz. Ugyan összességében jóval gyengébben dobtak mezőnyből, de ezt büntetőkkel ellensúlyozták, az utolsó percben Bledsoe egy 2+1-es játékkal, majd Tucker két egypontossal juttatta előnyhöz övéit – az utolsó védekezést is megcsinálták tulajdonképpen, de Wiggins nehéz helyzetből is betalált. Egy ilyen vereség után nem vigasztal a jó játék és az sem, hogy Devin Booker sorozatban 10. alkalommal érte el a húszpontos határt, pedig erre Amare Stoudemire 2008-as szériája óta senki nem volt képes Suns-mezben.

A Suns legjobb dobói: Booker 26/12, Chandler 22, Bledsoe 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/6, Towns 18, Dieng 16, Muhammad 16

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Chicago Bulls 92–100
Philadelphia 76ers–Los Angeles Clippers 121–110
Toronto Raptors–San Antonio Spurs 106–108
Washington Wizards–Boston Celtics 123–108
Denver Nuggets–Utah Jazz 103–93
Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 111–112

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik