A Chicago Bulls tovább mélyítette a Cavaliers válságát

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.12.03. 09:31
null
A nagy találkozás (Fotó: Twitter)
Először találkozott úgy Dwyane Wade és LeBron James, hogy egyikük sem a Miami Heat játékosa, a csatát Wade csapata, a Bulls nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A Toronto 33 pontos győzelemmel használta ki a Cavs újabb botlását, a Detroit földbe állította az Atlantát, a Magic pedig simán nyert Philly-ben. A Clippers és a Rockets idegenben duplázta meg 24 órával korábbi sikereit, a Boston Al Horford extrájával verte a Sacramentót, a Spurs megint szenvedve nyert hazai pályán, New Yorkban pedig Derrick Rose szomorította egykori mesterét. 

Philadelphia 76ers–Orlando Magic 88–105

A back-to-back nem volt gond. Kiélezett meccset vesztett 24 órával korábban Memphisben az Orlando, de Frank Vogel elmondása szerint fiai kialudták magukat – majd szétszedték a Phillyt. Pár hete 18 pontos hátrányból kellett visszaküzdeniük magukat ugyanitt, most erre nem volt szükség: az első perctől kezdve kiválóan védekeztek, a harmadik negyedben pedig megroppantották ellenfelüket. A kezdőötös remekül muzsikált, a padról hárman (Vucsevics, Green, Meeks) érték el a 10 pontos határt – szükség is lesz mindenkire, mert vasárnap este már Detroitban lépnek fel.

Elsőre extrának tűnt az Embiid, Okafor páros. A második negyedben játszott együtt a két fiatal magasember, fel is zárkóztatták csapatukat, a negyedik játékrészben pedig hét percet voltak fent, ez idő alatt 5/5-tel dobtak, és csapatuk összesen 19 pontot tett a táblára. Embiid perclimitjét egyébként 28-ra emelték 24-ről, mindkét magasember dupla-duplázott, Okafor 2 blokkot is kiosztott – most már csak a csapat többi részét kellene rendbe tenni…

A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/9, Okafor 16, Covington 9/9, Henderson 9/3.
A Magic legjobb dobói: Gordon 20/6, Green 16/6, Ibaka, Fournier 16/3-16/3.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Boston Celtics–Sacramento Kings 97–92

Erre vártak Bostonban.
Al Horford volt a hős, a nyáron igazolt magasember talán első igazán nagy meccsét játszotta: 10/18-cal dobott mezőnyből, bepörkölt 4 (!) triplát, mellé tett 8 pattanót, 6 blokkot és 2 labdaszerzést – eközben pedig Cousinst is időnként meg tudta fékezni. A végjátékban is extra volt: 95–92-nél blokkolta Cousins hármaskísérletét, a túloldalon pedig bedobta a büntetőket. Isaiah Thomast ma megfogták az első félidőben, de fordulás után ő is felpörgött, ez pedig már sok volt a Kingsnek – a Celtics 11–8-ra javította mérlegét.

Csak a szokásos. Cousins rendszeresen fantasztikus számokat produkál, ma is 28 pontig, 9 pattanóig és 4 blokkig jutott, egy valamit viszont nem tud megtanulni – hogy mikor kell a háttérbe vonulni. Brad Stevens, a Celtics vezetőedzője érzékeltette, hogy erre készülnek is a csapatok. A negyedik negyedben szépen levédték a csapat többi tagját, Cousins pedig ismét a könnyebb utat választotta: amit tudott, egyedül akart megoldani. Persze lássuk az érem másik oldalát is, ma (sem) bízhatott senkiben, hogy majd megcsinálja: rajta kívül egyik csapattársa nem dobott legalább 2 hármast, pedig próbálkoztak becsülettel.

A Celtics legjobb dobói: Horford 26/12, Thomas 20, Crowder 16/9.
A Kings legjobb dobói: Cousins 28/6, Gay, Collison 13/3-13/3.

Toronto Raptors–Los Angeles Lakers 113–80

A Raptors a Cavaliers nyakán.
A Cleveland vereségével egy meccsnyire zárkózott a Toronto, és ezért nem is nagyon kellett extrát nyújtaniuk. DeMarre Carroll pihentetése és DeRozan gyengébb napja (6/18) is simán belefért, mert Lowry (6 tripla, 7 gólpassz) mellé nagyszerűen lépett fel a padról Cory Joseph (14 pont, 4 assziszt) és a hibátlanul dobó Lucas Noguiera (5/5 mezőny, 3/3 büntető), a védekezésük pedig atomóra pontossággal működött. A második negyedet 41–26-ra nyerték, itt nagyjából végét is ért a meccs érdemi része, sorozatban ötödször győzött a Raptors.

Ezt gyorsan el kell felejteni. A Toronto a liga egyik legmasszívabb, legmegbízhatóbb csapata, és ma nagyon kijött, hogy Luke Waltonra még nagyon sok munka vár. José Calderónon látszott az a sok év, amelyet a Raptors kezdőirányítójaként töltött el, de igazságtalanság lenne rákenni a vereséget: senki nem játszott jól. Az újonc Ingram jól dobott, de védekezésben szinte pályán sem volt, a kispad szupertandemje, a Clarkson-Williams páros (utóbbi a Raptorsban lett az Év Hatodik Embere 2015-ben) pedig 8/29-et gurított. A meccs egyetlen pozitívuma, hogy hamar el lehet felejteni, nemsoká Memphisben lép fel a Los Angeles.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/18, Powell 16/6, DeRozan 16.
A Lakers legjobb dobói: Ingram 17/3, Clarkson 14/9, Williams 13/3.

New York Knicks–Minnesota Timberwolves 118–114

Nem megszokott nyerőember.
Carmelo Anthony ma is termelt becsülettel, de Porzingisnek ma bedeszkázták a gyűrűt (2/12), így hiába kezdett nagyszerűen a Knicks és tartotta végig 10 pont körüli előnyét, a negyedik negyedben 101-102-nél már a Wolves járt előrébb. Ekkor lépett elő a végül dupla-duplázó, Joakim Noah helyén játszó Kyle O'Quinn (20 pont, 13 pattanó), aki fontos kosarakat szerzett, illetve Derrick Rose, aki a hátralévő időben a hazai pontok zömét szállította. A Knicks ezzel a sikerrel 50 százalék felett jár.

Ezt már láttuk néhányszor. Bár az első negyedben nem működött túl jól a Wolves játéka, a két középső 12 percben tartották a lépést, és úgy tűnt, hogy a záró játékrész elején leküzdik a démonjaikat – de sajnos ez még mindig nem az a nap volt. Towns nem volt sokkal jobb Porzingisnél (5/18 mezőnyből), de LaVine és Wiggins mellett extrát nyújtott a kispad: Bjelica, Muhammad, Aldrich és Dunn 47 pontot pakolt a táblára, Aldrich megspékelte 12 pattanóval és 3 blokkal is. Ez sem volt elég, a végjátékban Derrick Rose bohócot csinált mindenkiből – Tom Thibodeau, a Minny mestere ennek pár éve még örült volna a Bulls padján, de azok az idők elmúltak...

A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/15, Rose 24, O'Quinn 20.
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 23/6, Towns 20/9, Wiggins 19.

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 111–105

A Bullst most már illik komolyan venni.
Néha még becsúsznak megmagyarázhatatlan vereségek, de összességében a Chicago nagyon masszív csapat lett – ma például 3 (!) bedobott triplával jutottak 111 pontig, gond nélkül elbírták, hogy padról jövő Mirotic–Canaan duó 1/10-zel triplázzon. Végig nagyon agresszíven támadták a gyűrűt, Rondo tripla-duplázott (15 pont, 12 gólpassz, 11 lepattanó, 3 szerzett labda), Wade hozta magát, Butler pedig 12 büntetőt harcolt ki – ennek a presszingnek volt a haszonélvezője Taj Gibson, az erőcsatár 10/13-mal dobott (11 pattanó és 5 gólpassz mellett), a Bulls pedig 78 pontot szórt a festékből. Hiába dobott jobban a Cavs, 16 támadópattanóval és 11 labdaszerzéssel töméntelen plusz dobáshoz jutott a Chicago, akik ezzel a sikerrel megerősítették keleti harmadik helyüket, és már csak két győzelemre vannak ellenfelüktől.

Lassan jöhet a válságstáb-gyűlés. Továbbra is nagyon puhának tűnik a Cavaliers, egyszerűen nem hajoltak le a szabad labdákért, nem ugrottak a pattanókért, a Chicago sokkal jobban akarta a győzelmet. James próbált fazont szabni a támadásoknak, 27 pontja mellé 13 gólpasszt osztott ki, de egyrészt eladott 8 labdát, másrészt hátul szinte nem volt pályán. Irving igyekezett fellépni mellé, a kispadról Frye és Shumpert sem volt rossz támadásban, a csapatvédekezés viszont akadozott, és akkor még finoman fogalmaztunk. Lesz lehetőségük rendezni a sorokat, mert csak kedd hajnalban játszanak, de szükség is lesz rá, mert Torontóba mennek.

A Bulls legjobb dobói: Butler 26, Wade 24/3, Gibson 23.
A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Irving 20, Love 15/9.

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 96–114

A back-to-back csak egy kifejezés. A Cavaliers tönkreverése után rögtön megint játszania kellett a LAC-nak – az első negyedben még érződött a fáradtság, a két középső játékrészben viszont Griffinék átgázoltak ellenfelükön. Az erőcsatár 27 pontja és 10 pattanója mellett segített lelassítani Anthony Davist, Chris Paul a tripla-duplával kacérkodott (17 pont, 13 gólpassz, 8 pattanó), a padról pedig jött a veterán Crawford, aki 66 százalékkal tüzelt. A Clippersnek az is belefért, hogy JJ Redick pihenőt kapjon, helyette a Felton-Mbah a Moute páros szórt be összesen 5 triplát. A Los Angeles 3–3-mal van túl a nehéz túrán, 16–5-ös mérlegük a harmadik legjobb a ligában.

Ez nem a Pelicans szintje. Anthony Davis még az első negyedben vállsérülést szenvedett, és vissza tudott ugyan térni, de láthatóan nem volt 100 százalékos állapotban. Ilyenkor kellene előlépni Jrue Holidaynek, de az irányítónak meggyűlt a baja Chris Paullal – még Tim Frazier igyekezett tűzben tartani a többieket (8 gólpassz), de Moore-on és Terrence Joneson kívül senki nem tudott huzamosabb ideig jól játszani. A nyáron nagy reményekkel draftolt Buddy Hield mára odáig süllyedt, hogy a végén teszik fel a pályára, mikor már minden eldőlt...

A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Moore 15/3, Jones 14.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 27/3, Crawford 21/6, Paul 17/3.

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 85–121

Teljesen kilátástalan. A Hawks a jó idénykezdet után teljesen összeomlott, az utóbbi pár meccsük értékelhetetlen. Paul Millsap továbbra is maródi, de attól még nem kellene összeomlania a védekezésüknek és a támadójátékuknak. Óriási lyukak tátonganak a periméter-védekezésben, a hátul ezt betömni próbáló Dwight Howard hamar faultgondba került, innentől kezdve hiába igyekezett Dennis Schröder (17 pont, 11 gólpassz), a nagyszünetben 19, a 3. negyed után 32 egység volt közte. Bármit is mutat a mérleg, a Hawks jelen pillanatban a liga talán legrosszabb csapata.

Detronity. Elfogytak a jelzők a Pistons feltámadására, gyakorlatilag ugyanaz igaz rájuk, mint az Atlantára, „csak" fordított előjellel. Mindenki tudja, mit kell csinálnia, meg is csinálja, innentől kezdve Stan Van Gundy dolga annyi, hogy cserélgeti a puzzle darabjait. Ma Ish Smith osztott ki 13 gólpasszt, Drummond dupla-duplázott, Caldwell-Pope beszórt 5 triplát, a kezdőötös minden tagja, továbbá három csere is elérte a 10 pontot – utoljára ennyire olajozottan működő, a terheket megosztó Pistonst a 2000-es évek közepén láttunk. Billupsék akkor bajnokok is voltak - ez a gárda attól még elég messze van, de az irány tökéletes.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 17/3, Muscala 11/3, Hardaway 11.
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 23/15, Harris 18/6, Drummond 14.

San Antonio Spurs–Washington Wizards 107–105

Felcserélték az öltözőket San Antonióban?
Lassan csak ez az egyetlen értelmes magyarázat marad arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ennyire kétarcú a Spurs. Idegenben mindenkit megvernek (szó szerint, 11–0-val állnak), otthon pedig minden meccs kínszenvedés. Pár napja például épp a Wizardsot oktatták le a fővárosban, ma viszont a Leonard-Gasol-Aldridge trió hiába dobott jól, a Tony Parkert nélkülöző gárdának óriási szüksége volt a padról jövő Millsre és Ginobilire. A két hátvéd 23 pontot és 15 gólpasszt (!) tett a közösbe, ez az extra nagyon kellett, hogy meccsben maradjon és a harmadik negyedben fordítson a San Antonio. A hazai drukkerek így is szoríthatták a karfát, 6 másodperccel a vége előtt szórta be Leonard a győztes kosarat...

Ezt nehéz lesz megemészteni. Ötven százalék felett dobtak mezőnyből, 60 felett a triplavonalon túlról, 16/18-cal büntetőztek a vendégek, mégsem jött a győzelem. Pedig Beal 5/5 triplát küldött a helyére, Wall (17 pont, 15 lepattanó), Gortat (21 pont, 18 pattanó) és Otto Porter (15 pont, 12 pattanó) is dupla-duplázott, ráadásul a padról is csepegett 17 pont. Az utolsó percben Beal hármasával még 102–103-ra vezettek, mégsem tudtak győzni, Porter elhibázta a végén az egyenlítőnek szánt dobást.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Gasol 19/3, Aldridge 19.
A Wizards legjobb dobói: Beal 23/15, Gortat 21, Wall 17/3.

Denver Nuggets–Houston Rockets 110–128

Le a kalappal a Rockets előtt. A Clippershez hasonlóan tavalyi döntőst vert 24 órával korábban a Houston, ráadásul kétszeri hosszabbítás után, ez azonban a mai pontszámukon nem látszik. Harden azért nem mozgott annyira frissen (20 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó), de így sem tudtak vele mit kezdeni. A triplavetőknek megint megvoltak a helyzeteik, Anderson, Gordon és Ariza is 4 triplát szórt (összesen 17 esett be), Clint Capela megoldotta a palánk környékén (13 pont, 10 pattanó), sőt a fiatal swingman, Sam Dekker is 17 egységgel használta ki megnövekedett lehetőségeit. Az üröm az örömben Trevor Ariza sérülése lehet, aki az utolsó percekben rosszul fogott talajt, és besántikált az öltözőbe.

A Nuggets védekezése nem létezett. A 17 engedélyezett tripla mellett James Harden félpályás alley-oop passzal szórakoztatta Capelát, a 2. negyed végén pedig a hazai játékosok udvariasan félreálltak Eric Gordon elöl, aki 4 másodperc alatt végigfutott a pályán és dobott egy buzzer ziccert. Hiába próbáltak lőtávolban maradni a Chandler vezette denveriek, kellett volna ehhez Jamal Murray (1/7 mezőnyből) és Mudiay (3/12) is – a két fiatal spíler azonban borzasztó napot fogott ki. A Nuggets 3-7-tel áll otthon, ami egyszerűen siralmas.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 24/9, Barton 17/3, Gallinari 16/6.
A Rockets legjobb dobói: Harden 20/3, Anderson, Gordon 18/12-18/12.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik