FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC 2020.04.03 06:52

3x3-as kosár: Ivosev Tamás a szerb válogatottban folytatja

Szinte biztos, hogy a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációs tornáit csak jövőre rendezik meg, az Európa-bajnokság sorsa még bizonytalan.A férfiválogatottal kapcsolatos hír, hogy Ivosev Tamás szerb színekben folytatja.

Tavaly Debrecenben még volt okuk mosolyogni női válogatottunk tagjainak (Fotó: Koncz György)

Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tíz napja bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel később lesz az idénre tervezett nyári olimpia Tokióban, néhány magyar lány bizony a szívéhez kapott – és nem örömében. A Goree Cyesha, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia és Theodoreán Alexandra alkotta magyar 3x3-as válogatott ugyanis Szolnokon gőzerővel készült a kvalifikációs tornára, amelyen kiharcolhatta volna az ötkarikás részvételt.

Theodoreán Alexandra, a női válogatott bedobója: –  Csalódásként éltem meg, hogy már a selejtező is elmaradt, mert attól a pillanattól, hogy olimpiai sportág lett a 3x3, Tokió volt a célunk. A selejtező előszöri halasztása után abban reménykedtem, ha később is, de megrendezik a tornát, akár Budapesten, ám amikor az olimpiát egy évvel elhalasztották – ami nyilvánvalóan észszerű döntés volt –, már tudtuk, várnunk kell az álmainkkal. Idén gyakorlatilag senki sem tudott volna felkészülni Tokióra, s mivel a sportolóknak az olimpia a csúcs, nem lett volna az igazi. Bízom benne, jövőre is ki tudjuk harcolni a kvótát. 

„Sokkot kaptunk, nem is fogtuk fel még, egyelőre nem is érezzük a súlyát – mondta érdeklődésünkre Károlyi Andrea, a női együttes szövetségi edzője. – De muszáj a pozitív oldalát nézni a történteknek, az olimpiát megmentették, nem pedig lefújták. Ez mindenkinek rosszul jött, főleg az egyéni sportolóknak, ők máshogy készülnek, a csapatsportot játszóknak ott van klubélet. Mivel leálltak a bajnokságok, a 3x3-at is érintette a halasztás, ám bízni kell abban, hogy ugyanazokkal a feltételekkel megpróbálhatunk kijutni. Tudtommal a kvalifikációs tornák egy évvel és egy hónappal később lesznek jövőre, ám rengeteg kérdés lóg a levegőben, a nyáron Eb-selejtező, majd Európa-bajnokság lenne, de nem tudni, mi lesz velük. Nekünk ideális volt a helyzet, hiszen mind a négy alapjátékosunk idehaza játszott, Goree és Medgyessy ráadásul ugyanabban a csapatban Miskolcon, ki tudja, miképp alakul a következő idényük.”

A nemzetközi szövetség naptára szerint az Eb-selejtező június 22–23-án, az Eb 25–27. között lett volna, de hivatalosan még nem törölték ezeket a versenyeket. Az olimpiai kvalifikációs tornát először 20 csapat részvételével tervezték Indiában, és az első három szerzett volna kvótát, majd a budapesti újabb forduló hat csapatából már csak a győztes jutott volna el Tokióba.

A férfi 3x3-as válogatott februárban, a bajnoki szünet alatt kétszer négy napot edzőtáborozott Székesfehérváron: a végül elhalasztott áprilisi, budapesti pótselejtezőn a Demeter Attila, Horti Bálint, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs, Mohácsi Máté, Ruják András hatos fogatból négyen lettek volna tagjai a mieink keretének. Feltűnhet, hogy a névsorból hiányzik klasszisunk, Ivosev Tamás...

„Tomó szerb válogatott lesz – árulta el Csirke Ferenc szövetségi kapitány. – A váltásokat a FIBA főtitkára bírálja el: mivel Ivosev a választott hazájából menne vissza anyaországa csapatába, valószínűleg rábólint majd az illetékes... Tomó álma, hogy olimpiai bajnok legyen, a kijutásra ugyan velünk is lenne esélye, de a győzelemre inkább a szerbekkel.”

„Többet már nem játszom a magyar válogatottban, így sajnos az elhalasztott budapesti olimpiai pótselejtezőn sem szerepelhetek. Ettől függetlenül nagyon szomorú vagyok, hogy leállították a 3x3-as versenysorozatokat. Amennyire én tudom, ha minden rendben lesz, az első tornákat augusztus közepén rendezik, a helyzet ugyanakkor napról napra változik, tehát ez az időpont is kérdéses” – mondta Ivosev Tamás. 

Ivosev Tamás (középen) a magyar helyett a szerb 3x3-as kosárlabda-válogatottban folytatja (Fotó: Koncz György)

Csirke elmondta, a hatcsapatos pótselejtezőt biztosan Magyarország rendezheti, ennek a jogát azért kaptuk meg, mert a hazai szövetség 2015 óta rengeteg energiát fektetett a sportdiplomáciába, world tour és más világversenyeket hozott tető alá nagy sikerrel. A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy mint annyi más esemény, ez is kereken egy évvel tolódik.

2020.05.23 20:31:28

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Továbbra is csodaszámba megy, ha női edző kerül női együtteshez, a férfiszakág csapatai pedig a »teve a tű fokán« kategóriába tartoznak a női szakvezetők számára.

2020.05.02 09:59:31

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A magyar válogatott kosárlabdázója nem lepődött meg Vojvoda Dávid hazatérésén.

2020.04.27 13:48:18

Kosárlabda THURY GÁBOR

Atlantában nem engedhették meg maguknak, hogy ne a legjobbakkal álljanak ki.

2020.04.14 16:20:10

Kosárlabda L. PAP ISTVÁN

A háborúban álló Jugoszláviából érkező mester először 1995-ben a BSE ellen vezette a dobogó tetejére a PVSK-t.

2020.03.26 22:22:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nem véletlenül volt »Mr. Kosárlabda« a beceneve Boriszlav Sztankovicsnak, a nemzetközi szövetség nemrég elhunyt tiszteletbeli főtitkárának.