Zsiga Gyula szerződést bontott a Podgoricával

Vágólapra másolva!
2010.01.18. 19:25
null
A Podgoricánál elfogyott a kispad Zsiga Gyula alatt (Fotó: Meggyesi Bálint-NS-archív)
Már nem Zsiga Gyula a montenegrói női kézilabda kirakatcsapat, a Podgorica Buducsnoszt vezetőedzője, miután a tréner hétfőn közös megegyezéssel szerződést bontott a klubbal. A magyar szakember viszont továbbra is marad a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya.

A Buducsnoszt a Bajnokok Ligájában nem jutott tovább a csoportkörből, bár a hatodik fordulóban a dán FC Köbenhavn elleni ki-ki meccset hazai pályán megnyerték, ennek tétje csupán az volt, melyik együttes folytathatja a KEK-t jelentő vigaszágon nemzetközi kupaszereplését. Ez a montenegrói csapat lesz, amelynek a nyolcaddöntőben a DVSC-Korvex ellen kell majd csatába mennie, de már nem Zsiga Gyulával a kispadon.

A csoportkör előtt a szakmai stáb tagjai és a játékosok is azt nyilatkozták: övék a legjobb csapat a csoportban, így a továbbjutás nem okoz majd gondot számukra. Ehhez képest már az ötödik fordulóban biztossá vált: nem tudják realizálni ígéretüket, sőt, akkor még a harmadik hely és a KEK-szereplés is kérdőjeles volt.

„Újabb szégyen" és „Szomorú vége" írták címeikben a Larviktól elszenvedett norvégiai vereséget követően a montenegrói lapok, majd hozzátették: a sorozatban mutatott teljesítményüket látva még a KEK-be való átsorolást sem érdemlik meg... Ez végül mégiscsak összejött, de ez aligha vigasztalt arrafelé bárkit, Zsiga Gyulának pedig a kispadjába is került.

A magyar tréner szerint nem a csapat tudásával, hanem a játékosok koncentrálásával adódtak gondjaik, saját lelkiismeretét tisztának érezve várta az utolsó csoportmérkőzést, illetve az utána következő kiértékelést. Amelynek a vége mégiscsak szakítás lett.

Az előző kiírásban ott voltak a legjobb nyolc között és csak egy ponttal maradtak el az elődöntőbe jutó román Valceától.

Zsiga Gyula 2008 nyarán hagyta el az akkor komoly anyagi nehézségekkel szembenéző Ferencvárost, és fogadta el a Podgorica ajánlatát. Az 51 éves tréner az Elektromos férficsapatánál kezdte el az edzői munkát, de nagy sikereit női vonalon érte el. A Dunaferrt 1998-ban EHF-kupa, a rákövetkező idényben Bajnokok Ligája-győzelemig gardírozta. Mindkét esztendőben az újvárosiaké lett a magyar bajnoki cím és a Magyar Kupa-elsőség is.

Zsiga később a Vasas, majd négy esztendőig a Kiskunhalas csapatát irányította, utóbbiakkal a másodosztályból felküzdötte magát a nemzetközi kupaszereplésig. A népligetiek 2007-ben szerződtették. A tréner kétszer is dolgozott Németh Andrással együtt a magyar női válogatott mellett, előbb társkapitányként 1998-ban, majd másodedzőként a 2005-ös vb-bronzérem megszerzésekor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik