Zácsik Szandra már leszámolt a korábbi félelmeivel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.30. 22:11
null
Zácsik (balra) góljaira a válogatottnak is nagy szüksége lesz (Fotó: Földi D. Attila)
A Ferencvárosban az elmúlt mérkőzéseken mutatott teljesítményét látva a magyar női kézilabda-válogatottnál is főszerep juthat Zácsik Szandrának. A szülés után visszatérő játékos igyekszik túllépni a kihagyása előtti hullámzó formáján, hogy akkor is bátran vállalkozzon átlövésre, ha nem jönnek be az első megoldásai. A nemzeti csapattal a szombaton kezdődő világbajnokságra készülő Zácsik két edzés között azt is elárulta, mi a legnagyobb álma.

„Még nem tartok száz százaléknál, de remélem, hogy egyre jobb leszek – mondta Zácsik Szandra a Nemzeti Sport Online-nak. – Elsősorban lövőerőben és állóképességben érzem, hogy még fejlődnöm kell, főleg utóbbiban nem tartok ott, mint a kihagyásom előtt.”

Ennek ellenére biztató formát mutatott az elmúlt időszakban klubcsapatában, a Ferencvárosban, a fordulópontot a nagy hazai rivális legyőzése jelentette:

A Győr elleni meccsen átszakadtak bennem a gátak, abból a játékból önbizalmat meríthettem, amire nagy szükségem volt. Addig elég türelmetlen voltam magammal szemben, mert ugyan tisztában voltam vele, hogy meg tudom csinálni, de valamiért mégsem ment. Ez nagyon idegesítő volt.”

Zácsik az ETO elleni rangadó után beszélt Németh András szövetségi kapitánnyal, aki elmondta neki, hogy számítana rá a válogatottban. („Igyekszem folyamatos jó játékkal meghálálni a bizalmát.”) A válogatott összetartás kezdete előtt játszott Fleury elleni BL-találkozó már igazán kiemelkedően sikerült az átlövőnek, szinte minden lövéséből gól lett, összesen tizenegy találatig jutott. Az akkor látott magabiztos játék azonban egy folyamat eredménye:

„Sokáig úgy volt, ha az első két lövésem nem sikerült, akkor azzal lehúztam magamat. Ezen a »hülyeségemen« most tudatosan próbálok túllépni, hogy akkor se szálljon el az önbizalmam, ha nem jönnek be a megoldásaim az elején. Jókor döntöttem úgy, hogy szünetet tartok. Már olyan hullámzó volt a teljesítményem, hogy szükségem volt erre a pihenőre, ami a gyerekem megszületésével együtt nagy lökést adhat nekem” – tette hozzá a 25 éves játékos, akinek a Ferencvárost irányító Elek Gábor is segített.

Edzésen a csapattársak sem kímélték egymást (Fotó: Szabó Miklós)
Edzésen a csapattársak sem kímélték egymást (Fotó: Szabó Miklós)

„Amikor visszamentem a Fradiba, Gábor is tudatosította bennem, hogy átlövő vagyok, és így számít rám, nem egy »bujkálós« játékosra van szüksége, aki cikázik az ellenfelek között. Utóbbira megvannak már az emberek, nekem kilenc-tíz méterről fel kell ugranom és át kell lőnöm. Igyekszem tartani magam ehhez, legalább nem ütnek-vágnak annyit, mint a kapuhoz közelebb érve.”

Zácsik márciusban adott életet kislányának, és ha nem is az egész vb alatt, de Hanna is ott lesz vele Dániában.

„Anyukám vigyáz rá éjszaka, így tudok majd pihenni. Ha lesz egy kis szabadidőm, akkor vele leszek, biztos fel fog tölteni. Megnyugtató lesz nekem a csoportkör alatt. Két meccsemen volt ott a helyszínen mostanában, a Győr és a Fleury ellen, azok elég jól sikerültek, rossz hatással biztos nem lesz rám a jelenléte.”

A balátlövő szerint az első cél, hogy minél előkelőbb helyen jussanak tovább a csoportkörből, utána lehet a továbbiakkal foglalkozni. „Szerintem ez egy sokra hivatott csapat, meglehet a négybe jutás, amit a kapitány is szeretne. Az ukránok elleni meccsek nem voltak annyira mérvadóak, de a védekezésünkön biztosan kell még csiszolnunk a rajtig.”

Amikor pedig a szezon végi vágyairól kérdeztük, egyből érkezett a válasz:

„A Bajnokok Ligájában az egész csapat számára nagy eredmény lenne a négyes döntőbe jutás. A legnagyobb álmom azonban az olimpiai részvétel, mint szerintem minden játékosnak, akinek még nem volt része benne.”

Ehhez az első lépést most decemberben, Dániában teheti meg női kéziválogatottunk. Herningben sorrendben Tunéziával, Szerbiával, Montenegróval, Dániával és Japánnal találkozunk. A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 19 TAGÚ KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (Ipress Center Vác), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC), Korsós Dorina (Győr), Kovacsics Anikó (Győr)
Védő: Szekeres Klára (FTC)
Szövetségi kapitány: Németh András
Edző: Köstner Vilmos
Csapatmenedzser: Pálinger Katalin

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA (2015. december 5–20.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Herning): Dánia, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Japán, Tunézia, Szerbia
B-csoport (Naestved): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
C-csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, Németország
D-csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
December 5., szombat: Magyarország–Tunézia 18.00
December 6., vasárnap: Szerbia–Magyarország 18.30
December 8., kedd: Montenegró–Magyarország 18.30
December 9., szerda: Magyarország–Dánia 20.45
December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15
(A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, amelyben a B-csoport egyik továbbjutójával találkozik a nyolc közé jutásért. A világbajnok közvetlenül kijut a riói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek a 2016 márciusában sorra kerülő olimpiai selejtezőkön.)

A TOVÁBBI PROGRAM
Nyolcaddöntők: december 13., 14.
Negyeddöntők: december 16.
Elődöntők, az 5–8. helyért: december 18.
Döntő, a 3. helyért, az 5. helyért, a 7. helyért: december 20.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik