Világválogatott a férfi kézi NB I újoncának stábjában

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2017.06.07. 08:15
null
Tomori Győző edző az első osztályba vezette a dabasiakat (Fotó: dabashandball.hu)
Ha valamivel, hát a régi világválogatott kézilabdázó nevével biztosan be lehetett – és be is lehet – csalogatni az edzésre a sportra kicsit is fogékony dabasi és Dabas környéki gyerekeket. Vonzotta ugyanakkor Szilágyi István edző – a berkeken belül csak „Szacsa” – a nézőtérre a szurkolókat is, meg a mecénási szerepre a szponzorokat. Az eredmény: a 2017–2018-as kézilabdaidényben a Dabas a férfiaknál a legjobbak között, vagyis a K&H Ligában szerepelhet.

 

A klub szívétől-lelkétől, Prohászka Csaba elnöktől, a háromszoros paralimpikon teniszezőtől, valamint a marketingért és kommunikációért is felelős kapustól, Kovács Pétertől sok mindent megtudtuk a siker hátteréről. Legalább tízéves, nagyon szorgalmas, a cél eléréséért minden eszközt megragadó munka eredményeként jutott fel a férfi kézilabda legmagasabb osztályába a sportért rajongó, azt bőkezűen támogató Pest megyei kisváros együttese. A kiemelkedő eredmény elérésében, vagyis a csapat remek taktikájának kidolgozásában és megvalósításban főszerepet játszott a már említett Szilágyi István edző-sportigazgató, az FTC régi, zseniális beállósa, aki 1972 és 1983 között 214-szer játszott a válogatottban, kétszer a világválogatottba is meghívták, majd 29 évig Ausztriában edzősködött (leghíresebb tanítványai a fiai, Szilágyi Viktor és Szilágyi Zoltán). Az egykori világklasszisnak, valamint a csapattal „meccselő” Tomori Győző edzőnek (a válogatott Tomori Zsuzsanna bátyja) sikerült elérnie, hogy a helyi kiváló játékosok mellé rutinos, egykori NB I-es kézilabdázók érkezzenek.

Ez a remek elegy már alkalmas volt, hogy a korábbi NB I B-s második helyezések után 2017-ben bajnokságot nyerjen a főleg védekezésére és kapusaira építő gárda. A feljutás kiharcolásában a kapuban aranyat ért Duleba Norbert temérdek tapasztalata, támadásban pedig Pocsai Rajmund jobbszélső, a saját nevelésű Kiss Attila balátlövő és Princzel Bence beállós rengeteg gólja. Kamatoztatta NB I-es rutinját Korsós Ádám irányító, Lepsényi Sándor balátlövő és súlyos sérüléséig Bakos Dávid jobbátlövő. A Szegedet és a PLER-t is megjáró Bakos térdében az ősszel elszakadtak a szalagok, ráadásul a sípcsontja is eltörött, így mindössze nyolc meccsen szerepelhetett, de az idény végére felépült, visszatért. Az új idényben pedig a Dabas egyik vezéregyénisége lehet.

FÉRFI KÉZILABDA NB I B, NYUGAT
A végeredmény (az élcsoport): 1. Dabas 45 pont, 2. ETO-SZESE Győr 35, 3. PLER-Budapest 34, 4. Telekom Veszprém U23 34, 5. Százhalombatta 31, 6. Pécsi VSE 30

A gárda átalakításáról, a keret nyári felfrissítéséről Doborovics István operatív vezető, egyben a csapat beállósa csak annyit mondott, hogy az egyeztetések hamarosan befejeződnek, az pedig már biztos, hogy az együttes magja megmarad, miként a világválogatott Szilágyi vezette edzői stáb is. Főleg magyar játékosokat igazolnak, valamint bátran nyúlnak saját utánpótlásukhoz. Dabason 300 fiatal igazolt játékos kézilabdázik, ezért a szakosztály, pontosabban a város – a nemzetközi meccsekre is alkalmas, már válogatott és női BL-meccseknek is otthont adó OBO Aréna mellé – szeptemberre új edzőcsarnokot épít az utánpótlásnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik