Veszprém? Barca? Kiel? PSG? Kielce? Vagy ismét más?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.27. 09:05
null
A piros mezes Flensburg <a href="http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/flensburg-kiel-2339849">a 2014-es négyes döntőben </a>borította a papírformát (Fotó: Imago)
A Kielce schaffhauseni győzelmével csütörtökön elkezdődtek a főtábla küzdelmei a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A hétvégi nagyüzem előtt rövid csoportmustrát tartunk, és felsorakoztatjuk az ismét két magyar csapatot felvonultató mezőny tagjait.

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

A MAGYAR CSAPATOK HÉTVÉGI PROGRAMJA
Szombat, 16.00:
Csehovszkije Medvegyi (orosz)–VESZPRÉM (Tv: DIGI Sport1) – élőben az NSO-n!
Vasárnap, 19.15: SZEGED–Motor Zaporizzsja (ukrán) (Tv: DIGI Sport1) – élőben az NSO-n!

A-CSOPORT: THW Kiel (német), Metalurg Szkopje (macedón), PDD Zagreb (horvát), Naturhouse La Rioja (spanyol), Paris Saint-Germain (francia), Meskov Breszt (fehérorosz)

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a férfi kézi BL-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kiegyenlített csoport, amelyből felfelé egyértelműen a THW Kiel lóg ki. A német bajnok Gudjon Valur Sigurdsson és az elmúlt szezonban javarészt részfeladatokat kapó Christian Zeitz és Vel Dzsaluz elveszítése ellenére inkább erősödött. Az egyébként is bitang jó nevekből – Áron Pálmarsson, Filip Jícha, Marko Vujin – álló belső posztokra érkezett egy komplett világklasszis sor Joan Canellas, Domagoj Duvnjak és Steffen Weinhold révén, akik felrázhatják a jóllakottnak tűnő társaságot, ezzel pedig egyértelműen a BL-győzelemért szállnak harcba a „zebrák”, akik csak szélső poszton tűnnek kicsit „vékonynak”.

A profizmust gyakorlatilag szinonimaként helyettesítő Kiel ráadásul már szinte biztosította is sikereit az elkövetkező évekre: a klub ugyanis pályán kívül is erősített, és megszerezte Thorsten Storm sportigazgatót a Rhein-Neckar Löwentől, aki a következő évtől hozza magával napjaink egyik legjobb kapusát, a dán Nicklas Landint.

„Hihetetlenül erős a csoportunk, és tudjuk, hogy az egyenes kieséses szakaszban egy kis szerencsére is szükségünk lesz, hogy eljussunk Kölnbe, szóval azt remélem, hogy nagyobb sérülések nélkül megússzuk a szezont” – mondta a cseh klasszis, Filip Jícha az európai szövetség hivatalos oldalának, ám alighanem ő is drámaibb hangot ütne meg, ha a Kiel nem lenne ott Kölnben jövő május végén.

Alfred Gíslason csapatára azért a csoportban is vár egy pikáns párharc a korábbi kieli Daniel Narcisse-t és Thierry Omeyert is felvonultató PSG ellen. A párizsiak az elmúlt szezonban csalódást okoztak – mivel még a bajnoki címről is lemaradtak –, a sokat kritizált Philippe Gardent azonban túlélte a szezont, és a katari pénzcsapnak köszönhetően Omeyer mellett William Accamray-vel, illetve Xavier Barachet-vel bővíthette csapatát. Az viszont még így is nagy kérdés, hogy a Gardent-gárda végre képes lesz-e újra csapatként működni, vagy megmarad nagy nevekből álló sztárok gyülekezetének. Azt csak remélni lehet, hogy Császár Gábor több lehetőséget kap, mint az elmúlt szezonban, a valóságban azonban kevés erre utaló jel van.

Ez a hatos vonultatja fel a spanyol sportgazdasági megingásban talpon maradó logronói La Rioját. A második BL-idényére készülő csapat két frissen igazolt rutinos szélsőt, Albert Rocast és Juanin Garcíát a soraiban tudva vágott neki az idénynek. A zágrábi gárdánál új edző van, Veszelin Vujovics pedig merészen máris BL-győzelemre képesnek nevezte csapatát, a magunk részéről azonban nem lepődnénk meg, ha Lino Cervar Metalurgja is kemény diót jelentene a horvát bajnok számára, és a selejtezőből érkezett Meskov Breszttel együtt lemaradna az egyenes kieséses szakaszról. Hazai pályán mindenesetre mindegyik együttes meglepetést érhet el még a Kiel ellen is a csoportkör során.

B-CSOPORT: Barcelona
(spanyol), KIF Kolding-Köbenhavn (dán), Alingsas (svéd), Orlen Wisla Plock (lengyel), Flensburg-Handewitt (német), Besiktas (török)

Bár a B jelű hatos felvonultatja a BL-győztes Flensburgot, jellemző, hogy pénteki beharangozójában az EHF honlapja favoritnak a Barcelonát nevezi meg. Ennek ellenére persze nem szabad feledni, hogy a Flensburg az elmúlt szezon végén is megverte a katalánokat, és a nyáron megtartotta edzőjét, Ljubomir Vranjest, ami alighanem többet jelent mindegyik igazolásnál.

A katalánoktól távozott Sterbik Árpád, a helyére érkezett a feltörekvő Gonzalo Pérez De Vargas a Toulouse-tól, míg Martin Stranovskyt a már említett Sigurdsson váltotta a bal szélen. „A Barcelona számára minden versenysorozatban ugyanaz a cél. Ha a Barcelona mezét viseled, kötelező a csúcson lenned, de nem fogunk nyerni csak a mez miatt” – foglalta össze a célokat és a nehézségeket röviden Xavi Pascual edző. Azt csak sejthetjük, hogy a mondatok a húzóerőt jelentő Nikola Karabatic, Sziarhej Rutenka, Kiril Lazarov belső hármashoz ugyanúgy szóltak, mint a „kisegítő személyzethez”.

A dán KIF Kolding-Köbenhavn és a lengyel Orlen Wisla Plock egyaránt a továbbjutás céljával száll harcba, előbbi számára sokat számíthat, hogy Kim Andersson, Lasse Boesen és Kasper Irming újra teljes értékű játékosként szerepelhet. Üde színfoltja lehet a BL-nek a 25 ezres svéd város, Alingsas csapata, amely csupa hazai kézilabdázóval vág neki a sorozatnak, illetve a Besiktas, amely hat sikertelen selejtezős próbálkozás után első török együttesként jutott túl a kvalifikáción.

C-CSOPORT: MKB-MVM Veszprém (magyar), Celje (szlovén), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Rhein-Neckar Löwen (német), Vardar Szkopje (macedón), Montpellier (francia)

SZAVAZÁS

Meddig jut az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda BL-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Azt aligha kell különösképp ecsetelni, hogy a Veszprém ismét – legalább – a kölni végjátékért száll harcba a BL-ben. A magyar bajnok kerete Lékai Máté, Mikler Roland, Gasper Marguc, Andreas Nilsson és Cristian Zeitz érkezésével egyértelműen erősödött, Carlos Ortega variációs lehetőségei tovább bővültek, és a legtöbb rivális szakember a veszprémieket is felsorolta a szezon esélyesei között. A bakonyiak spanyol vezetőedzője a Barcelonát, a Kielt és a Flensburgot nevezte meg, de a macedón csapatokat is meglepetésre esélyesnek tartja.

Az Ortega-csapat csoportköre az esélyesség ellenére nem ígérkezik sétagaloppnak, ugyanis a C jelű hatos a legkiegyensúlyozottabb. A Löwen, a Csehov, a Vardar, a Montpellier és a Celje egyaránt olyan ellenfelet jelent, amelynek otthonában alaposan meg lehet szenvedni a két pontért, és jósolni is nehéz, hogy mi lesz a sorrend a felek között, másrészt ugyanakkor ezek a mérkőzések mindegyik csapat számára kiváló felkészülést jelenthetnek a késő tavaszi folytatásra.

A Löwen Gudmundur Gudmundsson után az Aalborgtól érkező Nikolaj Jacobsen irányításával vágott neki a szezonnak, és ő csábította magával a dán válogatottban is egyre meghatározóbb szerepet játszó Mads Mensah Larsent, a csapat ugyanakkor jelentősen átalakult, így a kezdeti időszakban kérdéses a kiegyensúlyozottsága. A Patrice Canayer edzette Montpellier jelentősen átalakult az elmúlt években, amelyben ugyanakkor továbbra is a Dragan Gajic, Michael Guigou páros lehet az első számú gólforrás, ugyanakkor sokat tehet a francia gárda sikeréért a remek nevekből álló szlovén légióskontingens (Gajic mellett Jure Dulenec, Martej Gaber, Vid Kavticnik és Borut Mackovsek). A francia együttes tagja Laluska Balázs is.

A Celje Marguc, Lékai, Nemanja Zelenovics és Sebastian Skube eligazolásával gyengülni látszik. A Csehovszkije Medvegyi az elmúlt szezon anyagi megfontolású visszalépése után ismét ott van a sorozatban, Vlagyimir Makszimov ugyanakkor deklaráltan fiataljai fejlesztésére akarja szánni az idényt, a Medvék ideális ellenfelek lehetnek a Veszprém szombati bemutatkozásán. A Vardart nem kell különösképp bemutatni, néhány napja Nagy Lászlóék simán legyőzték a macedón csapatot, amely ugyanakkor masszív gárda, és Sterbik, Szerhij Harbok, illetve Blazenko Lackovic révén jól is erősített.

D-CSOPORT: Vive Targi Kielce (lengyel), Dunkerque (francia), Kadetten Schaffhausen (svájci), Pick Szeged (magyar), Aalborg (dán), Motor Zaporizzsja (ukrán)

A Mol-Pick Szegednél tavaly nagy csalódásként élték meg, hogy a BL-selejtezőben alulmaradtak a Metalurg Szkopjéval szemben, ám végül jól jöttek ki ebből, hiszen bravúros végjátékkal megnyerték az EHF-kupát. Idén már újra a legjobbak között szerepelhetnek a Tisza-partiak, ráadásul a szerencse melléjük állt a sorsoláskor, általános vélekedés szerint a legkönnyebb hatosba kerültek.

A Szegedből távozott többek között a házi gólkirály Jonas Larholm, valamint Mikler Roland és Tatai Péter is, de az érkezők oldalán ugyancsak minőségi játékosok találhatók, így jogos elvárás a BL-csoportból való továbbjutás. A kapusteendőket a Piotr Wyszomirski, José Manuel Sierra párosnak kell megoldania, a gólok jó részét pedig Antonio García Robledótól várhatnánk. Utóbbinál a feltételes módot a spanyol átlövő friss sérülése miatt kell alkalmazni, szárkapocscsonttörés miatt legalább hathetes kényszerpihenőre kényszerül a PSG-től érkezett légiós.

Ez azt jelenti, hogy nem játszhat többek között a csoportfavorit Kielce elleni idegenbeli mérkőzésen sem. A lengyel csapat tavaly 3. lett a BL-ben, idén viszont lemaradt a négyes döntőről. A Talant Dusebajev által irányított együttes idős, ám még mindig nagyon erős gerince megmaradt (Thórir Ólafsson visszavonult, Venio Losert pedig Montpellier-be távozott, míg Mariusz Jurkiewicz, Pawel Paczkowski, a horvát Marin Sego és a német Tobias Reichmann személyében négyen érkeztek a nyáron), és a papírforma szerint illene megnyernie a hatosát. Ebben az esetben – hacsak nem a C-csoportból kapnának ellenfelet a nyolcaddöntőben – egy viszonylag könnyen nyerhető párharccal folytatnák az egyenes kieséses szakaszban, és először csak a negyeddöntőben találkoznának igazi nagyhallal.

A Kielce mellett, vagy talán mögött a Dunkerque és az Aalborg lehet a Szeged legnagyobb ellenfele. A francia együttes meglepetésre megnyerte hazája egyre színvonalasabb bajnokságát, megelőzte tehát többek között a PSG-t és a Montpellier-t is, ami sokat elmond az erejéről. Pedig világklasszisok nem játszottak a soraiban, és ez a jelenlegi idényben sincs másként. Nagy Kornélék elsősorban a csapategységüknek köszönhetően parádéztak az előző szezonban, és erre építenének ezúttal is. A bajnokságot mindenesetre nem kezdték jól, három forduló után egy győzelemmel és két vereséggel állnak.

A 2013–2014-es BL-kiírásban a legjobb 16 közé jutó Aalborgból „csemegéztek" a Bundesliga-klubok, Mads Mensah Larsen (Rhein-Neckar Löwen), Johan Jakobsson (Flensburg) és Johan Bagersted (Magdeburg) is Németországban folytatja a karrierjét, Larsent ráadásul követte a Löwenhez edzője, Nikolaj Jacobsen. Az Aalborg új szakvezetőjének, Jesper Jensennek tehát az volt az elsődleges feladata, hogy a távozó kulcsemberek helyére beépítse az érkezőket. Köztük van a spanyol Isaias Guardiola (a Löwenből jött), az izlandi Ólafur Gustafsson és a 20 éves norvég tehetség, Sander Sagosen. Ők a maradókkal azért ütős kis társaságot alkothatnak.

A Schaffhausen a Szegedhez hasonlóan egy év kihagyás után tért vissza a Bajnokok Ligájába, ahol edzője, a német Markus Baur szerint bravúrral érne fel a csoportból való továbbjutásuk. A svájci alakulat már csütörtökön lejátszotta az első meccsét, hazai pályán fogadta a Kielcét. A 14–15-ös első félidő figyelmeztető lehet minden rivális számára, a 33–28-as vendégsiker azonban megmutatta, hogy a Schaffhausen továbbra sem éri el a topgárdák szintjét.

A Motor Zaporizzsja a selejtezőcsoportja döntőjében a Portót múlta felül, egy olyan találkozón, ahol Szerhij Bebesko vezetőedző szavaival játékosai úgy küzdöttek, mint a gladiátorok. Nos, ezek a harcosok a mostani idényben jelen állás szerint csak a BL-ben vívhatnak tétmérkőzéseket, mivel a politikai helyzet miatt az ukrán bajnokságot nem írták ki. Tovább nehezíti a Zaporizzsja helyzetét, hogy hazai mérkőzéseit több mint 500 km-re az otthonától, Kijevben kell játszania. Az előző szezonban sikerült a legjobb 16 közé jutnia – többek között a Veszprém elleni hazai győzelemmel –, idén ez talán még nagyobb tett lenne az ukránok részéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik