Duvnjak romba döntötte a Kielt: HSV-Barca finálé!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.01. 17:00
null
Sziarhej Rutenka (balra) nyolc góllal a Kielce-Barcelona meccs legeredményesebb játékosa volt (Fotó: Imago)
Barcelona–Hamburg döntőt rendeznek vasárnap a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni final fourjának végjátékában, miután a HSV a világklasszis teljesítményt nyújtó Domagoj Duvnjak vezetésével meglepetésre simán legyőzte (39–33) a címvédő és a negyeddöntőben az MKB Veszprémet búcsúztató THW Kielt. Az első meccsen  a Barcelona 28–23-ra nyert a Kielce ellen.


KIELCE–BARCELONA

A Kielce harmadik lengyel csapatként jutott a legjobb négy közé az első számú európai kupasorozatban, de ellentétben a Slask Wroclawval (1978) és a Wybrzeze Gdanskkal (1986, 1987) a finálé már nem jött össze az 1965-ben alapított együttesnek.

Bogdan Wenta fiai a 8. percben tudták először mattolni a Barcelona kapujában kezdő Sterbik Árpádot, és ezután is végig ők futottak az eredmény után. A katalánok 5–2-re elhúztak, de lengyel időkérés után előnyük pillanatok alatt elolvadt (5–5). Mindkét fél remek védekezést mutatott be, így a gyorsindulásból szerzett góloknak különösen nagy volt a jelentőségük. A hétmétereseket biztos kézzel értékesítő – és kétszer akcióból is betaláló – Sziarhej Rutenka vezérletével a Barcelona a szünetben 13–10-re vezetett.

A Kielce sokáig a második játékrészben sem engedte jobban elhúzni esélyesebbnek tartott ellenfelét, olyannyira nem, hogy a 41. percben 16–16-nál ismét egyenlíteni tudott. Xavi Pascual nem habozott sokat, egyből időt kért, ami hatásosnak bizonyult. A Barca ugyanis újra erőre kapott, tíz perc múlva már 23–19-re vezetett.

A Kielce ezt követően kockáztatott, azonos létszámnál is úgy támadott, hogy kapusa helyén egy mezőnyjátékos volt a pályán. Ez azonban nem vált be, a lengyel csapat hibái után a katalánoknak többször is csak az üres kapuba kellett bedobniuk a labdát – bár Eduardo Gurbindónak egy ízben ez sem sikerült –, így a véghajrára már nem maradtak izgalmak. A Barcelona 28–23-ra nyert, így eldőlt, hogy a legutóbbi nyolc kiíráshoz hasonlóan idén is a spanyol vagy a német bajnokság képviselője nyeri a BL-t. A Barca a 12. BEK/BL-döntőjére készülhet, az eddigi tizenegyből nyolcat megnyert.

A Duvnjak, Hens, M. Lijewski belső hármast képtelen volt feltartóztatni a Kiel (Fotó: Imago)
A Duvnjak, Hens, M. Lijewski belső hármast képtelen volt feltartóztatni a Kiel (Fotó: Imago)

KIEL–HAMBURG

A német–német párharcban a címvédő, Bundesliga-győztes – és már bajnok – Kiel ellenfele az „otthon” mindössze 5. helyen álló Hamburg volt, ám a mérkőzésen nem látszott a bajnokságban megmutatkozó különbség. A 2011-es német bajnok HSV a szünetben három góllal vezetett, s végül simán nyert a „világválogatott” ellen.

Elképesztő fordulatszámon pörgött a találkozó, az első elődöntő félidei gólszámát gyakorlatilag már a 15. percre elérték a csapatok, amelyeknek sokkal jobban működött a támadójátéka, mint a védekezése. A hatalmas lendület és a temérdek támadás mellé ráadásul a csapatoktól meglepően sok technikai hiba társult, mindkét csapat passzjátéka hagyott kívánnivalót a téthez képest.

A Kiel jobb kezdése után Martin Schwalb, a Hamburg edzője már a 7. percben időt kért (5–3), és ez jól is sült el, mert a HSV átvette az irányítást, és a félidő közepétől már folyamatosan vezetett. Miközben a nagy lövők, Domagoj Duvnjak, Pascal Hens, illetve a túloldalon Marko Vujin és Filip Jícha elemükben voltak, a kapusok finoman fogalmazva sem villogtak. Johannes Bitter például csak a 19. percben találkozott először úgy a labdával, hogy az a statisztika védések rovatába is bekerült, igaz, aztán belejött, mert a következő kieli támadások rendre az ő nevének emlegetésével végződtek.

A Hamburg jobb védekezésének, több lövéssel záruló támadásának és a beállós Vori „megtalálásának” köszönhetően növelte előnyét, és a 26. percre ellépett 17–12-re, a Kiel azonban az utolsó percekben néhány villámtámadással közelebb zárkózott, így 19–16-tal fordultak a felek.

A HSV kiválóan játszott emberelőnyben, és a második félidő elején is őrizte három-négy gólos előnyét, Thierry Omeyer pedig a 39. percben átadta helyét Andreas Palickának. A svéd cserekapus azonban nem sokat tudott hozzátenni a csapat játékához, és amikor Hans Lindberg ziccer közben leültette, a piros mezesek előnye már hat gól volt (22–28) – Alfred Gíslason időt kért.

A Kiel a játékrész közepén megkezdte a felzárkózást, ám Schwalb jó ütemben intette magához fiait emberhátrányban, Duvnjak mellett pedig Hens is rendre megtalálta a lövőfolyosót, Gudjon Valur Sigurdsson rossz ejtése után pedig továbbra is négy volt a hamburgi előny hat perccel a vége előtt. Bekövetkezett az, amire kevesen számítottak: a hajrá végül sima lett, s alighanem a kevesek között is elvétve akadtak, akik a HSV miatt gondolták ezt. Kiel–Hamburg 33–39.

A szezon elején a főtáblára kerülést szabadkártyásként kivívó Hamburg első BL-fináléjára készül.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN
ELŐDÖNTŐ
KIELCE (lengyel)–BARCELONA (spanyol) 23–28 (10–13)
Köln, 20 000
néző. Vezette: Leifsson, Pálsson (izlandiak)
Gólszerzők:
Strlek 4, Sztojkovics 3, Buntic, Cupic, Jachlewski, M. Jurecki, Musa, Rosinski, Zorman 2-2, K. Lijewski, Ólafsson 1-1, ill. Sz. Rutenka 8, J. García 5, Tomás 4, R. Entrerríos, Gurbindo, Nöddesbo 3-3, Sorhaindo, M. Stranovsky 1-1
Hétméteresek: 4/2, ill. 5/5
Kiállítások: 6, ill. 2 perc

THW KIEL (német)–HAMBURG (német) 33–39 (16–19)
Köln, 20 000 néző. Vezette: Dentz, Reibel (franciák)
Gólszerzők: Vujin 10, Jícha 6, Ahlm, Narcisse 4-4, G. V. Sigurdsson 3, Sprenger, Ekberg 2-2, Pálmarsson, Ilics, ill. Duvnjak 11, Hens 8, Lindberg 7, M. Lijewski, Vori 5-5, Jansen 2, Lackovic
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/3
Kiállítások: 10, ill. 8 perc

A VASÁRNAPI PROGRAM
15.15: Kielce–Kiel (Tv: Digi Sport 2)
18.00: Barcelona–Hamburg (Tv: Digi Sport 1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik