Vardar Szkopje-Győri ETO BL-negyeddöntő - a legjobb barátok nélkül

BÁLINT MÁTYÁS (Szkopje)BÁLINT MÁTYÁS (Szkopje)
Vágólapra másolva!
2015.04.04. 13:37
null
A Jane Szandanszki-sportkomplexum bejárata (Fotók: Bálint Mátyás)
Szombat este hét órakor a macedóniai Szkopjéban lép pályára a Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében a Győr női kézilabdacsapata, amelynek ellenfele, a helyi Vardar Európa leggazdagabb együttese, köszönhetően Szergej Szamszonyenko orosz üzletembernek. Ambros Martín győri edző szerint a Vardarnak a legerősebb a kerete, de az ETO csapatként egységesebb.

 

1. Az ember legjobb barátja a mi kultúrkörünkben, ugye, a kutya.
2. Ambros Martínnak volt egy macedón csapattársa, aki azt mondta neki, a délszláv ember legjobb barátja a fegyvere.
3. Következésképp sem mi, sem a macedónok nem kísérhetik el a legjobb barátjukat a ZSRK Vardar Szkopje–Győri Audi ETO KC Bajnokok Ligája-negyeddöntőre szombat este.
4. Szerencsére.

Merthogy a különben „hét nyelven beszélő” Jane Szandanszki-sportkomplexum bejáratán a mellékelt „kutyával és lőfegyverrel belépni tilos” piktogram fogadja a látogatókat – de hát errefelé ez természetes. (Bár a Győr mestere azért nevetve képzelte el azokat a helyieket, akik a bejáratnál csapnak a fejükre, hogy már megint a zsebükben felejtették a pisztolyukat.) Az már kevésbé, hogy a sportcsarnok mellé épített, minden célzás nélkül csak Hotel Russiának nevezett szállodából egy kis oldallépcsőn lebaktatva egyből a csarnok öltözőfolyosójára jut az ember, de Szergej Szamszonyenko, az egész Vardart tulajdonló és a csarnokot is felépíttető orosz milliárdos mindenre figyelt.

Mindenre figyel Ambros Martín is, aki a szombat délelőtti edzésen egyrészt parádés góllal alighanem döntetlenre mentette a bemelegítő focit (a számszerű végeredmény örökös vita tárgyát képezi), másrészt főleg a védekezésen végezte el az utolsó simításokat, hosszasan instruálva Vesna Milanovic-Litrétől Heidi Lökéig minden érintettet.

A győri bemelegítő foci végeredménye örökös vita tárgyát képezi
A győri bemelegítő foci végeredménye örökös vita tárgyát képezi

„A Vardar a világ legerősebb csapata jelenleg, ha a játékosok egyéni képességeit, a posztok erősségét nézzük – vélte a Győr edzője. – De ez csapatjáték, szerencsére, és szerintem mi egységesebbek vagyunk. Az lesz a feladatunk, hogy elérjük, a Vardar ne tudjon csapatként működni, a játékosai egy pillanatig se érezzék magukat komfortosan a pályán, és egyénieskedésre kényszerüljenek. Ehhez pedig a kemény, pontos védekezésen át vezet az út, ami aztán megteremti az önbizalmat a támadójátékban is, szóval ez lesz a legfontosabb.”

Ennek megfelelően Milanovic-Litre vagy Anna Szeny elképesztő munkát végezve csapdosták a társakat az edzésen, és utóbbi igen látványosan bosszankodott, mikor egyszer sikerült bejátszani mögé a labdát. Ambros Martín azonban megdicsérte és megnyugtatta, ahogy általában is mindenkit: elsősorban arra hívta fel játékosai figyelmét, hogy ha jól végzik a dolgukat, mégis gólt kapnak, ne bizonytalanodjanak el, ne idegeskedjenek, mert ez benne van a pakliban egy erős ellenfél ellen, hanem harcoljanak tovább, egymást kisegítve, irányítva, bízva a mellettük állóban – és valóban ez lehet a kulcs.

Persze a Vardar – amelynél a szezon legfontosabb meccseként aposztrofálták a szombat esti összecsapást – is nyilván odateszi magát, bár reggel már csak egy átmozgató edzést vezényelt nekik... Nos, elvileg, ugye Indira Kasztratovics vezetőedző, valójában azonban inkább régi ismerősünk, a dánokkal kétszeres olimpiai bajnok, a válogatottól a decemberi Eb után kirúgott Jan Pytlick, aki szakmai igazgatóként érkezett Szkopjéba, és máris elég jelentős beleszólása van a szakmai munkába. Azonban láthatóan megtalálták a közös hangot a kissé még tapasztalatlan edzőnővel, legalábbis a tréning után nagyon kedélyesen kávéztak a csarnok melletti teraszon – csak az volt fura, hogy a dán szakember a napsütés és a tíz fok ellenére egy óriási pokrócba csavarva tette mindezt.

De ő legalább kávézhatott, mert a Győrnek reggel nem volt ekkora szerencséje: Herr Orsolyától még csak a tejet tagadta meg a reggelinél a kávégép, de Kovacsics Anikóra már minden bánatát rá akarta zúdítani forró víz formájában, úgyhogy a játékosoknak egy időre le kellett mondaniuk a reggeli koffeinadagról. Ha azonban a helyiek így akarták elaltatni a magyar csapatot, akkor aligha sikerült, legalábbis a délelőtti edzés az ETO-nál mindig szokásos lendülettel zajlott. A többit meg meglátjuk este 19 órától a BL-negyeddöntő első felvonásán, amelyről élő, szöveges tudósításban számolunk be oldalunkon.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
SZOMBAT

RK Vardar Szkopje (macedón)–GYŐRI AUDI ETO KC, 19 (Tv: Digi Sport1)
Thüringer HC (német)–Larvik (norvég), 14
HCM Baia Mare (román)–Dinamo Volgográd (orosz), 17 (magyar idő szerint).
VASÁRNAP
Viborg HK (dán)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), 16.50

A visszavágókat április 11–12-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik