Újvidéki programváltozás: edzés helyett csapatösszetartás

Vágólapra másolva!
2012.01.23. 16:22
null
A válogatott tagjaira hétfőn edzés helyett pizzázás várt (Fotó: Mirkó István, archív)
Címkék
Hétfőn, az Izlandtól elszenvedett vereség másnapján rendhagyó program várta a szerbiai Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi kézilabda-válogatottat. Újvidéken kilenc nap után először töltöttek el napot edzés vagy meccs nélkül. Mocsai Lajos szövetségi kapitány estére csapatösszetartás címszó alatt pizzázóba irányítja övéit.

 

REGGELI VAGY EBÉD?
Az ötcsillagos Park Hotel aulájában eddig is volt élet, ám a horvát és a szlovén válogatott érkezése tovább pezsdített azon. A spanyolok szigorúan mindig egy csoportban hagyják el az éttermet reggeli után: hétfőn érthetően különösen mosolygós arcokat láthattunk, vasárnap este óriási küzdelemben legyőzték a több ezres tábor biztatását bíró horvátokat. Utóbbiak körül változatlanul sok sajtómunkatárs zsong. Ivano Balictól vitathatatlanul sok szakmai fogást el lehet lesni, azt kevésbé, ahogyan a foteljében ülve, doboz cigarettáját hányaveti módon maga elé dobva helyet foglalt, és várta honfitársai kérdéseit.
A mieink közül a Császár Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin trió hagyta el utolsóként az éttermet – többen akkor már útnak indultak a belváros irányába –, az a kérdés, hogy milyen volt az ebéd, kicsit megfogta őket.
„Ebéd? Reggeli...”, válaszolt Császár Gábor, majd megkérdezte, hogy mégis mennyi az idő ilyentájt. Pontban negyed tizenkettő volt, ami legfeljebb Spanyolországban számít reggelizős időpontnak, nálunk sokkal inkább ebédelős.

Vadkerti Attila utolsóként szállt be a keretből az Eb-n szereplő együttesünkbe, hiszen a szegedi szélső a csoportkör mérkőzéseit még a lelátóról élte meg. A középdöntő első összecsapásán azonban már pályán lehetett – a keretben ő váltotta a súlyos sérülés miatt kieső Iváncsik Tamást –, és az Izlandtól elszenvedett hatgólos (27–21) vereség alkalmával mutatkozott be a tornán, amit előtte nem így tervezett.

„A kellő hőfok csereként is megvolt, hiszen annak ellenére, hogy a csoportmeccseken a kapu mögötti lelátón ültem, végig együtt készültem, edzettem, lélegeztem a csapattal, tehát benne voltam a közösségben – mondta a Nemzeti Sport Online-nak a rutinos Vadkerti Attila. – A spanyolok elleni mérkőzésen én értem elsőként az időn túli hetest értékesítő Császár Gabihoz. A játékkal együtt tudtam élni, bár a kispadon vagy éppen a lelátón ülve nehezebb feldolgozni, hogy nem tud hozzátenni az ember a csapat játékához, teljesítményéhez, amikor pedig annyira szeretne.”

Izland ellen aztán eljött a bizonyítási lehetőség, a korábban majdnem hatvan perceket pályán lévő Iváncsik Gergőt kellett helyettesíteni és mentesíteni a bal szélen.

„Aligha kell részleteznem, hogy miért nem ilyen bemutatkozásra számítottam ezen a tornán. Nem így terveztem, nem ilyenre vágytam. De ez ilyen meccs volt, teszem hozzá, sajnos. Készültünk az izlandi stílusra, de azt látnunk kell, hogy a magyar kézilabdának, évtizedekre visszamenőleg és bármilyen korosztályt tekintve, ez sohasem feküdt. Az oroszok, spanyolok, franciák ellen is verekedtünk ennyit a csoportkörben, csak más stílusban. Az izlandiak rúgnak, csípnek, harapnak, különösen a beállójuk, a vele való viaskodás pedig felemésztette a védőinket. Támadásban fáradtak, tompák voltunk, így ziccereket hibáztunk. Az izlandi kapus a csoportkörben húsz százalék körül védett, most meg egy meccsen volt annyi védése, mint a csoportkör három találkozóján összesen. Sőt a legtöbbször nem is védett, mi találtuk el. Reméltem, gondoltam, hogy pályán is leszek, hiszen Iváncsik Gergőn is érződik a fáradtság. Az utóbbi meccseken nehezebben tudott helyzetbe kerülni, bár ez nem az ő hibája, felelőssége, hanem a csapaté, muszáj néhány percet neki is pihennie.”

IVÁNCSIK GERGŐ SÉRÜLT HÜVELYKUJJA
Az első meccsen kisebb izomsérülést szenvedő, de utána végig kemény munkát vállaló Iváncsik Gergő számára nem múlt el nyom nélkül az izlandiak elleni ütközet. Bár szélsőnk nem kapott, hanem adott, mégis ő húzta a rövidebbet. Jobb kezével az éppen lőni készülő izlandi könyökét találta el, így ez neki fájt jobban. Bár nagy baj nincs, elővigyázatosságból délelőtt még egy fekete gumírozott rögzítőkötéssel a kezén sétált.

Vadkerti a csapat egészéhez hasonlóan két szélsőséges megoldással vétette észre magát: volt egy pazar ejtése, amiből gól lett, majd emberhátrányban volt egy remek meglátása, amit pontatlan keresztpassz követett, így odalett a támadásunk.

„A passznál igazából kínai figurára gondoltam, csak nem volt érkező társ, a passznál Harsányi Geri nagyon a sarokban állt lent, nekem meg picit beragadt a kezembe a labda, így csak a vonalon túl tudta megfogni. A gólnál meg örültem, hogy bejött, ezt nem is kell ennél tovább ragozni.”

A csapat játékosaira a reggeli után szabad program várt a szokásos sétával – ezúttal külön csoportokban a belvárost célozták meg, néhányan vásárlási szándékkal az otthoniaknak –, majd ebéd, egyéni konditermi edzés – ki amennyit gondol – és csendes pihenő. A videós elemzést azonban ezúttal nem gyakorlás követi, hanem egy csapatösszetartó pizzázás.

„A mester most a másik végét fogja meg a dolgoknak, eddig a fizikai és a taktikai felkészítésen volt a hangsúly, a mai nap a lelki részé. Mentálisan próbál picit helyrerakni bennünket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik