VINCZE SZABOLCS 2020.03.24 21:27 Frissítve: 2020.03.24 22:26

Szita Zoltán: Eddig csak a kézilabdáról szólt az életünk

A válogatott balátlövő Szita Zoltán szerint kicsit csalódottak a szövetség döntése miatt Plockban, de elfogadják a helyzetet, ő pedig egy kisebb beavatkozás miatt kés alá feküdt, hogy minél hamarabb túl legyen a rehabilitáción.

Bár a lengyel bajnokságot lefújták, Szita Zoltán Plockban várja, hogy újra edzésbe állhasson (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)

 

A Lengyel Kézilabda-szövetség hétfőn hivatalosan is lezárta a férfi kézilabda-bajnokságot, és a március 12-ig lejátszott mérkőzések eredményei alapján hirdetett végeredményt. A bajnok a PGE Vive Kielce csapata lett a Wisla Plock előtt, amelyben a magyar válogatott balátlövő, Szita Zoltán is játszik.

„Bár az ülésről már előzetesen tudtunk, a döntés kicsit váratlanul érte a játékosokat és a vezetőséget, hiszen nagyon szoros volt a harc a tabella élén" – mondta a Nemzeti Sportnak Szita. A Kielce úgy állt a Plock előtt három ponttal, hogy egy meccsel többet játszott (a lengyel bajnokságban három pontot adnak a győzelemért), igaz, a gólkülönbség és a két egymás elleni meccs is a címvédő javára döntött.

AZ ELSŐ SZABAD NYÁR

Mivel az elmúlt években, minden szezon után Szita Zoltán utánpótlás-világversenyeken vett részt a magyar korosztályos válogatottakkal, tulajdonképpen az idei lesz az első szabad nyara.

„Hozzászoktam, hogy a nemzeti csapattal mindig volt valamilyen torna, ezért hirtelen nem is tudom, mit fogok csinálni – mondta Szita. – De az, hogy mikor megyek haza, a klubomtól is függ majd. Mivel sem repülővel, sem autóval nem tudok hazamenni, várhatóan hivatalos segítséget kapunk majd Varsóban. A legszívesebben persze itt maradnék edzeni, hasznosan akarom tölteni a szezon hátralévő részét is.”

„El kell ismerni, a Kielce erősebb nálunk, Európa egyik elitcsapata – folytatta a Plock 22 éves magyar játékosa. – De ettől még kicsit csalódottak vagyunk, amit a jelenlegi helyzet csak felerősít, hiszen eddig csak a kézilabdáról szólt az életünk, most pedig nincs se meccs, se edzés, én pedig játszani jöttem ki külföldre."

Szita szerint nincs más választásuk, bele kell törődniük mind a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetbe, mind a második helybe. Mint mondta, otthon végzik a kiadott feladatokat, a klub azonban mindenben segít nekik, a konditeremből vihettek haza súlyzókat, szalagokat, hogy a munka ne álljon meg.

„Futni is szoktam, de kerülöm a tömeget. Van egy stadion, sokan oda járnak futni, én azonban inkább itt, a lakótelepen futok le a folyóig és vissza” – fogalmazott a balátlövő, aki szerint egyedül sokkal nehezebb motiválni magát az embernek, mint mondjuk egy labdás edzésen, ahol mindenki ösztönzi a másikat.

De ha már így alakult, Szita igyekszik a lehető legjobban kihasználni a sportélet teljes leállását, ezért egy hete kés alá feküdt, és megműttette a bal válla alatt kialakult vérömlenyt, amely még a januári Európa-bajnokságon keletkezett.

„Bár nem volt súlyos a sérülés, és kibírtam volna műtét nélkül a szezon végéig, egyrészt zavart, másrészt fájt is, ha ütés érte – mondta Szita, aki ebben az idényben összesen 33 meccsen 101 gólt szerzett a Plock színeiben. – A jelenlegi helyzetben azonban jobbnak láttam túl lenni a műtéten és a rehabilitáción. Pénteken megyek varratszedésre, a követező idény előtti felkészülést így százszázalékosan tudom elkezdeni.”

Jelenlegi mindenki otthoni edzésre rendezkedett be a lengyel bajnokságban, de azt sem Szita Zoltán, sem edzője, Xavier Sabaté nem tudja elképzelni, hogy ez a helyzet további négy hónapig így maradjon, és a játékosok ne fogjanak kézilabdát a kezükbe.

„Ahogy a klub lehetőséget biztosít a közös edzésre a csarnokban, azonnal menni fogunk – mondta Szita. – A következő alapozást nem a nulláról akarjuk elkezdeni.”

Mivel a lengyel bajnokságnak vége van, a Wisla Plock egyetlen további lehetősége az évad folytatására a Bajnokok Ligája. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) április 17-én dönt a folytatásról, a Wisla Plock vezetősége és szakmai stábja is azt követően határoz majd.

A játékos a következő idényét is Plockban képzelni el, Xavi Sabaté jelezte már neki, hogy elégedett a munkájával és a teljesítményével. Ő is érzi magán a fejlődést, és szeretne tovább fejlődni, hiszen az elmúlt nyáron éppen ezért választotta a légióséletet.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.

2020.07.13 18:45:20

Kézilabda PAPP BÁLINT

A három érkező mozdulataiból sugárzik, megtiszteltetésnek veszi, hogy Győrben játszhat.