Szita Zoltán: Eddig csak a kézilabdáról szólt az életünk

Vágólapra másolva!
2020.03.24. 21:27
null
Bár a lengyel bajnokságot lefújták, Szita Zoltán Plockban várja, hogy újra edzésbe állhasson (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Címkék
A válogatott balátlövő Szita Zoltán szerint kicsit csalódottak a szövetség döntése miatt Plockban, de elfogadják a helyzetet, ő pedig egy kisebb beavatkozás miatt kés alá feküdt, hogy minél hamarabb túl legyen a rehabilitáción.

 

A Lengyel Kézilabda-szövetség hétfőn hivatalosan is lezárta a férfi kézilabda-bajnokságot, és a március 12-ig lejátszott mérkőzések eredményei alapján hirdetett végeredményt. A bajnok a PGE Vive Kielce csapata lett a Wisla Plock előtt, amelyben a magyar válogatott balátlövő, Szita Zoltán is játszik.

„Bár az ülésről már előzetesen tudtunk, a döntés kicsit váratlanul érte a játékosokat és a vezetőséget, hiszen nagyon szoros volt a harc a tabella élén" – mondta a Nemzeti Sportnak Szita. A Kielce úgy állt a Plock előtt három ponttal, hogy egy meccsel többet játszott (a lengyel bajnokságban három pontot adnak a győzelemért), igaz, a gólkülönbség és a két egymás elleni meccs is a címvédő javára döntött.

AZ ELSŐ SZABAD NYÁR

Mivel az elmúlt években, minden szezon után Szita Zoltán utánpótlás-világversenyeken vett részt a magyar korosztályos válogatottakkal, tulajdonképpen az idei lesz az első szabad nyara.

„Hozzászoktam, hogy a nemzeti csapattal mindig volt valamilyen torna, ezért hirtelen nem is tudom, mit fogok csinálni – mondta Szita. – De az, hogy mikor megyek haza, a klubomtól is függ majd. Mivel sem repülővel, sem autóval nem tudok hazamenni, várhatóan hivatalos segítséget kapunk majd Varsóban. A legszívesebben persze itt maradnék edzeni, hasznosan akarom tölteni a szezon hátralévő részét is.”

„El kell ismerni, a Kielce erősebb nálunk, Európa egyik elitcsapata – folytatta a Plock 22 éves magyar játékosa. – De ettől még kicsit csalódottak vagyunk, amit a jelenlegi helyzet csak felerősít, hiszen eddig csak a kézilabdáról szólt az életünk, most pedig nincs se meccs, se edzés, én pedig játszani jöttem ki külföldre."

Szita szerint nincs más választásuk, bele kell törődniük mind a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetbe, mind a második helybe. Mint mondta, otthon végzik a kiadott feladatokat, a klub azonban mindenben segít nekik, a konditeremből vihettek haza súlyzókat, szalagokat, hogy a munka ne álljon meg.

„Futni is szoktam, de kerülöm a tömeget. Van egy stadion, sokan oda járnak futni, én azonban inkább itt, a lakótelepen futok le a folyóig és vissza” – fogalmazott a balátlövő, aki szerint egyedül sokkal nehezebb motiválni magát az embernek, mint mondjuk egy labdás edzésen, ahol mindenki ösztönzi a másikat.

De ha már így alakult, Szita igyekszik a lehető legjobban kihasználni a sportélet teljes leállását, ezért egy hete kés alá feküdt, és megműttette a bal válla alatt kialakult vérömlenyt, amely még a januári Európa-bajnokságon keletkezett.

„Bár nem volt súlyos a sérülés, és kibírtam volna műtét nélkül a szezon végéig, egyrészt zavart, másrészt fájt is, ha ütés érte – mondta Szita, aki ebben az idényben összesen 33 meccsen 101 gólt szerzett a Plock színeiben. – A jelenlegi helyzetben azonban jobbnak láttam túl lenni a műtéten és a rehabilitáción. Pénteken megyek varratszedésre, a követező idény előtti felkészülést így százszázalékosan tudom elkezdeni.”

Jelenlegi mindenki otthoni edzésre rendezkedett be a lengyel bajnokságban, de azt sem Szita Zoltán, sem edzője, Xavier Sabaté nem tudja elképzelni, hogy ez a helyzet további négy hónapig így maradjon, és a játékosok ne fogjanak kézilabdát a kezükbe.

„Ahogy a klub lehetőséget biztosít a közös edzésre a csarnokban, azonnal menni fogunk – mondta Szita. – A következő alapozást nem a nulláról akarjuk elkezdeni.”

Mivel a lengyel bajnokságnak vége van, a Wisla Plock egyetlen további lehetősége az évad folytatására a Bajnokok Ligája. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) április 17-én dönt a folytatásról, a Wisla Plock vezetősége és szakmai stábja is azt követően határoz majd.

A játékos a következő idényét is Plockban képzelni el, Xavi Sabaté jelezte már neki, hogy elégedett a munkájával és a teljesítményével. Ő is érzi magán a fejlődést, és szeretne tovább fejlődni, hiszen az elmúlt nyáron éppen ezért választotta a légióséletet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik