„Szeretem a kihívásokat” – Danyi Gábor győri vezetőedzőként is önmagát akarja adni

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.03.28. 14:13
null
Danyi Gábor szereti a kihívásokat (Fotók: Török Attila)
Egy plusz egyéves szerződést kötött Danyi Gábor a Győri Audi ETO KC csapatával: a csapatot nyártól átvevő szakembert szerdán mutatták be. A Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt az elképzeléseiről.

– Készen áll a feladatra?
– Alig várom. De csak július elsejétől. Addig nem is foglalkozom ezzel, már csak azért sem, mert nagyon fontos periódus következik a szezon végéig, a Magyar Kupa, a Bajnokok Ligája, a bajnokság hajrájával. Most, hogy eldőlt, hogy én leszek az ETO edzője, valamennyit beszélünk róla, de aztán nem a következő szezon lesz a fontos, hanem visszatérünk Kovacsics Anikóhoz meg Bíró Blankához, mert szombaton a Fradival játszunk.

BÍZNAK A MAGYAR KÉZILABDÁBAN

„Két köszönetnyilvánítással szeretném kezdeni – mondta Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke a bemutatás során. – A jelenlegi vezetőedzőnek, Ambros Martínnak ezúton is szeretném megköszönni az elmúlt hat évet, mindannyian büszkék lehetünk arra, amit elért a csapattal, és még nincs vége a közös történetünknek. Róth Kálmánnak szintén köszönet jár, hiszen ő hozta Győrbe az új stáb két tagját, Danyi Gábort és Kun Attilát is, és ha nem végez ilyen remek munkát, most nem volna nálunk két ilyen remek szakember.”

„Elnézést szeretnék kérni a szurkolóktól, amiért ennyi ideig tartott a döntés, de a klub számára a lehető legjobb megoldást akartuk megtalálni. Húsz-huszonöt jelöltünk volt, és úgy érzem, a lehető legalkalmasabb stábot sikerült kialakítanunk. Danyi Gábor felkészült, becsületes, hatalmas szakmai tudással rendelkező szakember, akiben száz százalékig megbízunk. Fontos, hogy nem kívülről érkezik, nincsenek előítéletei, mindenkiről tudja a csapatnál, mire is képes valójában. Sok kritikát kapunk, hogy kész játékosokat veszünk, hogy sok a külföldi a klubnál, de az a tény, hogy magyar vezetőedzője lesz a Győri Audi ETO KC-nak, jelzi, hogy abszolút bízunk és hiszünk a magyar kézilabdában.”

– Akkor az alkalmat kihasználva még most megkérdezzük, kipróbálja-e majd Görbicz Anitát irányítóban?
– Ez teljesen nyitott kérdés. Nézze, Nycke Groot és Stine Oftedal egyaránt a világ három legjobb irányítója közé tartozik, de ha Görbe alkalmanként, időszakonként odakerül, és megmutatja, hogy semmit sem felejtett, abból mindenki csak profitálhat.

– Nehéz örökséget vesz át?
– Igen. Elvégre Győrben ha megnyerjük a Bajnokok Ligáját, a kupát meg a bajnokságot, az is szinte evidencia. De ettől még óriási megtiszteltetés ez a felkérés.

– Mi lesz benne a legnehezebb?
– Megfelelni saját magamnak.

– Sokat gondolkodott rajta, hogy elvállalja-e?
– Ha valaki egy ilyen lehetőségen sokat gondolkodik, ott már baj van – a legtöbb embernek meg sem adatik egy ilyen. Óriási kihívás ez, én meg szeretem a kihívásokat. Abban érzem magam otthon, ha egy feladat nehéz és izgalmas: amikor teniszezem, akkor sem elég ellenem öt-kettő, negyven-semmire vezetni, mert akkor vagyok a legveszélyesebb. Persze ha valaki, én aztán tudom, itt az ETO-nál mik a célok, a lehetőségek, az elvárások, itt minden helyzetben győzni kell. De ismerem a saját képességeimet is. Ezzel együtt nem sokat aludtam az első éjszaka a megkeresés után.

Danyi Gábor érzi a súlyát annak, hogy magyarként irányíthat topcsapatot

– Min gondolkozott?

– Nem azon, hogy alkalmas vagyok-e. Ez fel sem vetődött. Azon elmélkedtem, mi vár majd rám, korábban másodedzőként látott szituációk ugrottak be, és hogy én hogyan kezelném őket. Az ugyanis nem kérdés, hogy egészen más dolog tanácsokat adni, elmondani a meglátásaidat a vezetőedzőnek, mint kiélezett helyzetben, a felelősséggel a válladon azonnal jól dönteni. Na meg lereagálni, ha rosszul döntöttem, kezelni ezt a csapat előtt, nemcsak játszani a főnököt, hanem menedzselni a konfliktusokat, mindenkiből kihozni a legjobbat, és mindezt derűsen, jókedvűen, örömmel – ez a filozófiám ötvennégy éve. És ez lesz a legfontosabb.

– Meg kell változnia vezetőedzőként?
– Nagyon ügyelek rá, hogy közben megmaradjak annak, aki vagyok – van néhány közeli barátom, akiknek az a dolguk, hogy szóljanak, ha bármikor kezdenék kifordulni magamból. Most sem fogok elkezdeni bármiféle szerepet játszani attól, hogy vezetőedző leszek. Sokat tanultam Ambros Martíntól, Karl Erik Böhntől, Konkoly Csabától, Róth Kálmántól, de én Danyi Gábor vagyok és meg is akarok maradni önmagamnak.

„Mindenkiből kihozni a legjobbat, és mindezt derűsen, jókedvűen, örömmel – ez a filozófiám ötvennégy éve.”
„Mindenkiből kihozni a legjobbat, és mindezt derűsen, jókedvűen, örömmel – ez a filozófiám ötvennégy éve.”

– Az újonnan érkező játékosok még Ambros Martínra készültek, de Danyi Gábort kapják – hogyan kezeli majd ezt a helyzetet?
– Nem fogok Ambros Martín-jelmezt ölteni és spanyolul beszélni. De profi játékosokról van szó, és ha látják a munkámat, és hiteles vagyok a szemükben, akkor elfogadnak. Ezek a játékosok a világ legjobbjai, elvárják a maximumot az edzőjüktől is. Szóval ez lesz a legfontosabb ebben a pozícióban: hogy hiteles legyek a pályán és a pályán kívül is.

ZOVKO LESZ A SEGÍTŐ

„A közvetlen segítőm Zdravko Zovko lesz, akit aligha kell bemutatni. Több mint húszéves ismeretség és barátság köt hozzá, és nagyon hasonlóan gondolkodunk a kézilabdáról – mondta Danyi Gábor.Az erőnléti munkát a most is velünk dolgozó Holanek Zoltán segíti majd, nincs nála jobb sem szakmailag, sem abban, ahogyan át tudja adni a tudását. A videós munkában és az edzésekben a most az utánpótlásunkban dolgozó Kun Attila segít még stábtagként. Ez a stáb együtt igazi csapatként meg fogja tudni oldani a feladatot, ráadásul olyan jó kedélyű, pozitív, nyitott emberek, amilyenekre szükség van.”

– A jelenlegi játékosaival mennyire változik majd a kapcsolata? Eddig a jópofa háttérember volt, de most jó rendőrből rossz rendőrré is kell válnia.
– Az elmúlt hat évben Ambros alkalmankénti távollétében azért kaptak belőlem némi ízelítőt a lányok. Tudják, hogy van, amikor barát vagyok, de tudok nagyon szigorú főnök is lenni, ha kell. A Győrbe érkezésem előtt húsz évig voltam vezetőedző Pécsen, dolgoztam a férfi- és a női csapatnál is, először huszonhét évesen – úgy, hogy akkor hat harminc év körüli játékos is szerepelt a csapatomban. Szóval nem testidegen számomra ez a szerepkör, valójában sokkal több időt töltöttem el vezetőedzőként, mint másodedzőként. Ezzel együtt mondom, tudom, hogy változnom, változtatnom kell a viselkedésemen egyes szituációkban, mert ez a feladat ezt követeli meg, de mindezt úgy, hogy a személyiségem megmaradjon. Minden edző számára az a vég, ha elkezd szerepet játszani, mert a csapata azonnal megérzi, ha elveszíti a hitelét, a harmadosztályban épp úgy, mint a Győrnél.

– Ez az önazonosság tűnik a kulcsnak.
– Ebben hiszek. Légy önmagad, add azt, ami vagy, méghozzá könnyedén és lazán. Ez nem lesz mindig elég a sikerhez, de ezt is fogadd el, és legközelebb is ugyanúgy menj neki minden problémának. Meg aztán azokkal a képességekkel, amelyekkel ez a csapat rendelkezik, tízből nyolcszor ez elég lesz, a másik kettőt meg tudomásul kell venni, mert nincs olyan sportoló, aki minden helyzetben tökéletes és mindig hibátlanul teljesít.

Danyi filozófiájához a gyorsabb játék áll közelebb
Danyi filozófiájához a gyorsabb játék áll közelebb
TANULJANAK MAGYARUL!

„Nagyon fontos lesz számomra, hogy a játékosaink többet tegyenek azért, hogy megtanuljanak magyarul – mondta Danyi Gábor.Ha egy adott országban keresed a kenyered, akkor tegyél egy olyan gesztust, hogy érted az itt élőket és megszólalsz a nyelvükön – ez olyan tiszteletadás, amit meg kell követelnünk. Tudom, hogy nehéz nyelv, és volt már itt olyan légiós, aki azért nem beszélt magyarul, mert annyira idegesítette, ha hibázott, de közben Eduarda Amorim meg szinte folyékonyan beszél – valahová a két végpont közé kellene eljutni. Persze a csapat, az edzések nyelve marad az angol, de ebben akkor is szeretnék változást elérni.”

– Mennyiben fog változni a csapat játéka?
– Vannak határozott elképzeléseim. Az én filozófiámhoz egy gyorsabb játék áll közelebb, főleg ami az ellentámadásokat, középkezdés utáni akciókat illeti, na meg mégiscsak a magyar iskolán nőttem fel, és szeretném ezt vegyíteni azokkal az elemekkel, amelyeket meg a külföldiektől érdemes átvenni. Szeretném, ha jövőre azt látná mindenki, hogy megőriztük a rengeteg jól működő elemet a korábbi időszakból, de hozzátettünk néhány, már az én csapatomra jellemző újdonságot, ami már Danyi Gábor munkájának eredménye.

– Tényleg, az mennyire zavarja, hogy ön „csak” Danyi Gábor, és a világ legjobb csapatának sokak szerint sztáredző kellene, nem egy földrajz-testnevelés szakos magyar másodedző kerül oda?
– Tisztában vagyok vele, hogy lesznek, akik ezt gondolják, aki ilyen helyzetbe kerül, annak el kell tudnia ezt viselni. Amennyi támogató, gratuláló üzenetet kapok a számomra fontos emberektől, az jól esik, fanyalgók pedig voltak és lesznek is. Más edzővel másoknak más baja lett volna. Engem az eredmények fognak minősíteni, mint mindegyik edzőt.

– Az eredmények a legfontosabbak?
– Nagyon fontosak, de a cél nem szentesíti az eszközt. Tudjuk, mit akarunk elérni, de még fontosabb, hogy úgy építsük fel ezt a csapatot, azon elvek és értékek mentén, azon az úton, amelyet én elképzelek. Az eredmények objektív mércét adnak, de én azt is szeretném, ha a magam elképzeléseinek, kihívásának meg tudnék felelni, és így lennénk eredményesek.

Itt nézhetik meg a hivatalos bemutatást


Danyi Gábor, Bartha Csaba és Zdravko Zovko a hivatalos bemutatáson
Danyi Gábor, Bartha Csaba és Zdravko Zovko a hivatalos bemutatáson

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik