Szarajevóban megszületett a Regionális Liga

Vágólapra másolva!
2010.07.02. 18:23
null
A két magyar élcsapat a Regionális Ligában is összecsaphat egymással (Fotó: Havran Zoltán – archív)
Címkék
A délszláv sajtó értesülése szerint a kétnapos szarajevói tanácskozás sikeresen zárult, és a volt jugoszláv utódállamok, valamint Magyarország legjobb csapatai egy új ligában vesznek majd részt. A bajnokság küzdelmei a 2011–2012-es szezonban indulnak, s az elnevezése S-liga lesz, mivel a Sparkasse Bank lesz majd a főszponzor.

A jól értesültek szerint a főszponzor vállalná a versennyel járó összes költség fedezését, beleértve a szállítási költségeket, hivatalos személyek kifizetését stb. Az érintett országok szövetségeit képviselők tanácskozását követően Smajo Karacsics, a bosnyák szövetség főtitkára a Dnevni avaz lapnak elmondta:

„Véglegesen bejelenthetjük, hogy az S-liga elindul, abban 14 csapat szerepel, méghozzá három bosnyák, mivel mi vagyunk a projekt kezdeményezői és a szövetségünk találta a főszponzort is. Egy csapatot ad Montenegró, a többi országból az elmúlt bajnokság két legjobbja érkezik."


Az érintett klubok és a szövetségek vezetői legközelebb július 21-én találkoznak Zágrábban, ahol elfogadják az alapító okiratot, és megválasztják az összes szükséges testületet. A szervezők azt tervezik, hogy már 2011. májusában Szarajevóban lejátsszák a bemutató jellegű Final 8 tornát, amelyen a hat jugoszláv utódállam és Magyarország bajnokcsapatai mellett föllépne még egy, a ligából meghívott csapat is.

A szervezők szerint az S-liga lesz a német és a spanyol pontvadászat után a világ harmadik legerősebb bajnoksága, amelyben a következő csapatok részvételére számítanak: MKB Veszprém, Pick-Szeged (mind magyar), CO Zagreb, Nexe Nasice (mind horvát), Celje PL, Gorenje (mind szlovén), Bosna BH-Gas, Borac Banja Luka, Sloga Doboj (mind bosnyák), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Kolubara, Crvena zvezda (mind szerb), Metalurg, Vardar (mind macedón).


Amíg a régió legtöbb országának szövetségei biztosak abban, hogy a közgyűlés elfogadja a legjobbjaik részvételét ebben a bajnokságban, addig a szlovénok képviselője, Leopold Kalin ebben mégsem biztos. Szerinte ugyanis a ligában 26 fordulót kellene játszani, tehát a csapatok a hazai bajnokságokban csak a rájátszásban csatlakoznának. Ez a megoldás jó a legtöbb országnak, ahol egy illetve két kimagaslóan teljesítő csapat van, a többiek pedig messzire alulmaradnak, viszont nem jó a szlovénoknak. Ugyanis ki fog dönteni arról, hogy a Celje PL, a Gorenje és a Cimos Koper közül melyik két csapat játsszon az S-ligában (a szervezők a Celjének és a Gorenjének küldtek meghívót).

A legnagyobb gond az, hogy a ligának van főszponzora, amely viszont, ha a Celje PL és a Gorenje nem játszik a hazai bajnokságban, akkor aligha érdekelt azt szponzorálni. Ezért a szlovénok előbb a klubjaikra bízzák a döntést, majd azután foglal állást a szövetség.

Az Ekipa Ljubljana lapnak adott nyilatkozatban Kalin megerősítette, hogy az S-ligában való szereplést levélben bejelentette az MKB Veszprém és a Pick-Szeged, valamint, hogy a két csapat rendelkezik a magyar szövetség hozzájárulásával is.

A Nemzeti Sport értesülései szerint viszont a két magyar klub egyelőre kivár, hogy pontosan milyen feltételekkel és körülményekkel lehet csatlakozni az új ligához. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik