Sterbinszkytől Görbiczig - Szavazzon minden idők legjobbjaira!

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2010.12.06. 14:32
null
Pálinger Katalinék szép sikerekkel ajándékozták meg a magyar kézilabdát (Fotó: Megyesi Bálint)
Címkék
Sportlegek sorozatunk mostani részében a Norvégia és Dánia közös rendezésében kedden kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság alkalmából felelevenítjük a magyar női kézilabda-válogatott legsikeresebb korszakait. Vizsgálódásunk tárgya kizárólag a sportág kispályás változatára terjed ki. Az olimpiák, vb-k és Eb-k számunkra legszebb, avagy akkor keserű, de később mégis széppé váló pillanatai mellett egy szavazásra is invitáljuk az olvasót. Ön szerint hogyan nézne ki korosztálytól függetlenül minden idők legjobb magyar válogatottja?

 

A sportágban eleinte a nagypályás kézilabda volt a kedveltebb, ám ezt télen nemigen lehetett játszani, így a zord időszakokra kitalálták a játék teremváltozatát is, amelyből kialakult a mai kézilabda.

A második világháború után a kispályás, eleinte nyitott majd fedett helyszínen játszott kézilabda a gólok száma, az áttekinthetőség miatt egyre inkább átvette az „irányítást". Elsőként az északi országokban, majd később szerte Európában, így Magyarországon is.

Az első nagy világversenyt 1957-ben rendezték a nők számára. A Jugoszláviában megrendezett viadalon egyáltalán nem ment rosszul a mieinknek, hiszen végeredményben az ezüstérmet szereztük meg a legendás, a kapitányi posztot 23 évig betöltő Török Bódog irányításával.

TÖRÖK BÓDOG ARANYCSAPATA (1965)

Nyolc évvel később még ennél is nagyobb sikert ért el a magyar válogatott, hiszen az 1965-ös NSZK-beli világbajnokságon Török kapitány (avagy Bogyi bácsi) lányai az első helyen végeztek.

A kapitány így emlékezett vissza: „A mi lelkünknek nagyon jót tett, az ellenfeleknek pedig fogalmuk sem volt róla, kik a meghatározó egyéniségeink, melyek az előre megkomponált akcióink. Egyszer Takácsné mondta, hogy rá tudom erőltetni az akaratomat az emberekre, és tény, hogy a félelmet nemigen ismertem. De soha nem gondoltam magamról, hogy csalhatatlan vagyok, ezt már csak az ellenfél tisztelete sem engedi. Vereségre ítéltetett az az edző, aki azt hiszi, mindent tud. Szegény Igor Turcsin is ennek lett az áldozata, de ezt hagyjuk. Már csak a szépre emlékezem, hiszen az egész életem erről a sportágról szól." (forrás: mno.hu)

Már a kezdet álomszerű volt, hiszen az első két csoportmeccsen két világbajnok esett a magyar csapat áldozatául: Csehszlovákia és Románia, majd Lengyelország is kapitulált.

A dortmundi döntőben a szintén hibátlan déli szomszéd következett, és az aranyérem sorsa csak hatalmas harc árán dőlt el. A vb egyik legkevesebb gólt hozó összecsapásán a szünetben 3:2-re vezetett a fehér mezben, középen a nemzeti színek csíkjaival pályára lépő magyar együttes, s a második félidőben is a mieink voltak jobbak: Lengyel Erzsébet két, Schmidt Jenőné, Hajek Károlyné és Romhányi Józsefné egy-egy góljával 5:3-ra diadalmaskodott a magyar csapat, s beírta magát a halhatatlanok névsorába. A kapust, Rothermel Annát akkoriban a világ legjobbjai között tartották számon.

NŐI KÉZILABDA-VB, 1965

A végeredmény: 1. Magyarország, 2. Jugoszlávia, 3. NSZK, 4. Csehszlovákia, 5. Dánia, 6. Románia

A világbajnok csapat tagjai: Elek Gyuláné (Rothermel Anna), Ritter Dezsőné (Lengyel Erzsébet), Gurics Györgyné (Pásztor Erzsébet), Csenki Györgyné (Varga Zsuzsanna), Schmidt Jenőné (Holub Mária), Jóna Magdolna, Markovits Kálmánné (Balogh Márta), Fleck Ottóné (Babos Ágnes), Ignácz Ilona, Hajek Károlyné (Végh Ágnes), Takács Péterné (Giba Márta), Romhányi Józsefné (Tóth Mária), Jányáné Bognár Erzsébet, Hanus Ágnes

Szövetségi kapitány: Török Bódog

 

BRONZKORSZAK (Az 1970-ES ÉVEK)

A kézilabda népszerűségének növekvésével a konkurensek száma is növekedett, így egyre nehezebb volt jó eredményt elérni. Bogyi bácsi sikeresen alkalmazkodott a változásokhoz, ezt bizonyítja kapitányságának utolsó szakasza, amelyben csapata sorra szállította a bronzérmeket a világversenyekről (vb-bronz: 1971, 1975, 1978). Így volt ez az 1976-os olimpián Montrealban, ahol először rendeztek kézilabda-versenyt a nők számára.

A szovjetek ekkorra már kimagaslottak a mezőnyből. Minden idők legjobb női játékosa, Zinajda Turcsina vezérletével majdnem mindent megnyertek, amit lehetett.

A montreali tornán összesen hat nemzet indulhatott, ők körmérkőzéses rendszerben döntötték el az olimpiai bajnoki cím sorsát.

Jól kezdett a magyar válogatott, hiszen legyőzte Japánt és Kanadát. Majd következett a nagy rangadó a Szovjetunióval. Félidőben 5–5 volt az állás, de a második játékrész jobban bírták Turcsináék, és végül 12–9-re elveszítettük a meccset. A szovjetek százszázalékos mérleggel zárták a tornát, míg mi az NDK elleni döntetlennel, valamint a románok elleni diadallal a dobogó harmadik fokára állhattunk fel.


OLIMPIA, KÉZILABDA, NŐK, 1976

A végeredmény: 1. Szovjetunió, 2. NDK, 3. Magyarország, 4. Románia, 5. Japán, 6. Kanada

A bronzcsapat tagjai: Angyal Éva, Berzsenyi Mária, Bujdosó Ágota, (Csikné) Horváth Klára, Nagy Ilona, (Gódorné) Nagy Mariann, (Csajbókné) Németh Erzsébet, (Megyeriné) Pacsai Márta, (Kéziné) Pethő Zsuzsa, Sterbinszky Amália, (Lelkesné) Toman Rozália, Tóth Harsányi Borbála, (Lakiné) Tóth Harsányi Katalin, (Vadászné) Vanya Mária

Szövetségi kapitány: Török Bódog

 

EZÜSTÉREM AZ ITTHONI VB-N (1982)

Minden idők egyik legjobb csapatával állt rajthoz Magyarország az 1982-es világbajnokságon, amelyen házigazdaként vehettünk részt. Ám erősség ide vagy oda, így is a hagyományosan bombaerős Szovjetunió és az NDK számított a legesélyesebbnek.

A csoportküzdelmek nem okozhattak gondot a mieinknek. A két átlövő, Gódorné Nagy Mariann és Sterbinszky Amália, a beállós Angyal Éva, a kapus Rácz Mariann vezérletével az NDK ellen döntetlent elérve veretlenül, az első helyen lépett tovább a Budapest Sportcsarnokban rendre tízezres közönség előtt játszó válogatott.

Ezután a lebonyolítás miatt hat résztvevős, körmérkőzéses rendszerben dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Nagy meglepetésre legyőztük a szovjeteket, de mivel korábban kikaptunk a jugoszlávoktól, az aranyéremről le kellett mondanunk.

Sterbinszky Amáliának az NDK ellen lőtt gólja volt az egyik legemlékezetesebb találata a világbajnokságnak. Kettős emberhátrányban, a kapunak háttal állva dobta kapuba a labdát.

Az 1982-es sikerre nemcsak azért emlékszik szívesen vissza az ember, mert nagy világversenyen, hazai közönség előtt érték el a magyar hölgyek, hanem mert ezután a generációváltás miatt hosszú évekig nem értünk el hasonló eredményt.

NŐI KÉZILABDA-VB, 1982

A végeredmény: 1. Szovjetunió, 2. Magyarország, 3. Jugoszlávia, 4. NDK, 5. Csehszlovákia, 6. Dél-Korea

Az ezüstérmes csapat tagjai: Angyal Éva, Baloghné Nyári Erzsébet, Barna Ildikó, Bonyhádi Klára, Csajbókné Németh Erzsébet, Csíkné Horváth Klára, Fehérné Gombai Katalin, György Anna, Gódorné Nagy Mariann, Jakab Gabriella, Krámerné Agocs Valéria, Nyári Zsuzsa, Őriné Györvári Györgyi, Rácz Mariann, Sterbinszky Amália, Vadászné Vanya Mária

Szövetségi kapitány: Csík János

 

ÚJABB VB-EZÜST ÉS OLIMPIAI BRONZ (1990-ES ÉVEK)

Laurencz László szövetségi kapitány irányításával a kilencvenes évekre újabb nagy generáció nőtt fel. A nemzetközi kupák jó eredményei, a sportdiplomáciai sikerekkel együtt azt eredményezték, hogy a nemzetközi szövetség döntésének értelmében 1995-ben Ausztriával közösen ismét világbajnokságot rendezhettünk.

A döntőbe jutó, a finálét viszont már Bécsújhelyen Dél-Koreával szemben elvesztő válogatott keretét olyan korszakos egyéniségek alkották, mint Kocsis Erzsébet, Kökény Bea, Németh Helga, Farkas Ágnes, Pádár Ildikó.

Egy évvel később az atlantai olimpián majdnem ugyanez a keret a harmadik helyen végzett. Az olimpiai bronz természetesen az egyik legnagyobb sikernek számít, még úgy is, hogy az elődöntőben Dél-Korea súlyos vereséget mért Kökény Beáékra. Az ázsiaiak ugyanis az elején 11–0-ra megléptek, onnantól kezdve semmi reményünk nem maradt.

Ám ami igazán értékessé teszi a harmadik helyet, az a norvégok elleni bronzcsata. A hatalmas pofon után fantasztikusan játszottak a mieink, és végeredményben két góllal, 20–18-ra megnyertük a mérkőzést.

NŐI KÉZILABDA-VB, 1995

A végeredmény: 1. Dél-Korea, 2. Magyarország, 3. Dánia, 4. Norvégia, 5. Németország, 6. Oroszország

Az ezüstérmes csapat tagjai: Erdős Éva, Farkas Andrea, Farkas Ágnes, Hoffmann Beáta, Kántor Anikó, Kocsis Erzsébet, Kökény Beatrix, Mátéfi Eszter, Meksz Anikó, Nagy Anikó, Németh Helga, Pádár Ildikó, Siti Beáta, Szántó Anna, Szilágyi Katalin, Tóth Beatrix

Szövetségi kapitány: Laurencz László

 

OLIMPIA, KÉZILABDA, NŐK, 1996

A végeredmény: 1. Dánia, 2. Dél-Korea, 3. Magyarország, 4. Norvégia, 5. Kína, 6. Németország

A bronzérmes csapat tagjai: Erdős Éva, Farkas Andrea, Hoffmann Beáta, Kántor Anikó, Kocsis Erzsébet, Kökény Beatrix, Mátéfi Eszter, Mátyás Auguszta, Meksz Anikó, Nagy Anikó, Németh Helga, Pádár Ildikó, Siti Beáta, Szántó Anna, Szilágyi Katalin, Tóth Beatrix

Szövetségi kapitány: Laurencz László

 

A 2000-ES ÉVEK SIKERCSAPATA
OLIMPIA, KÉZILABDA, NŐK, 2000

A végeredmény: 1. Dánia, 2. Magyarország, 3. Norvégia, 4. Dél-Korea, 5. Ausztria, 6. Franciaország

Az ezüstérmes csapat tagjai: Balogh Beatrix, Deli Rita, Bojana Radulovics, Pálinger Katalin, Kökény Bea, Pádár Ildikó, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Siti Bea, Pigniczki Krisztina, Simics Judit, Farkas Andrea, Kulcsár Anita

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

 

Mocsai Lajos színre lépésével a 2000-es évek első felében ismét szenzációs válogatottjaink voltak. A Laurencz-féle csapat, illetve az új egyéniségek remekül összecsiszolódtak, és ebben elévülhetetlen érdemei voltak a kapitánynak, aki 1998-tól 2004-ig „uralkodott".

A vonatkozó időszakban az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) pontrendszere alapján a világ legeredményesebb csapata volt a magyar válogatott.

A 2000-ben a sydneyi olimpián fantasztikusan menetelt a magyar válogatott, egészen a döntő utolsó tizenhárom percéig. Akkor hatgólos előnyről kaptunk ki, és veszítettük el az olimpiai bajnoki címet. A sydneyi második hely persze a magyar kézilabdasport egyik legjobb eredménye marad, mint ahogy a csapat játékára is sokan szívesen emlékeznek vissza.

Az a csapat egész egyszerűen nem maradhatott arany nélkül. Az ugyancsak 2000-es romániai Európa-bajnokságon végre megszületett a várva várt diadal. Az izgalmas csatákon keresztül döntőbe jutó válogatott az utolsó mérkőzésen Ukrajnát győzte le 32–30-ra.

 NŐI KÉZILABDA-EB, 2000

A végeredmény: 1. Magyarország, 2. Ukrajna, 3. Oroszország, 4. Románia, 5. Franciaország, 6. Norvégia

Az aranyérmes magyar csapat tagjai: Brigovácz Nikolett, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Kindl Gabriella, Kirsner Erika, Kökény Beatrix, Kulcsár Anita, Nagy Krisztina, Pádár Ildikó, Pálinger Katalin, Pálffy Zsuzsanna, Pigniczki Krisztina, Siti Beáta, Siti Eszter, Sugár Tímea, Zsembery Tamásné Simics Judit

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

Három évvel később alighanem még az Európa-bajnok együttesnél is erősebb csapat jött össze immáron a következő éveket meghatározó Görbicz Anita, Pálinger Katalin és Radulovics Bojana vezérletével.

A 2003-as horvátországi világbajnokságon szenzációsan menetelt a csapat a döntőig, ahol bizonyosságot nyert, hogy mégis csak lehet „kétszer ugyanabba a folyóba lépni″.

A sydneyi fináléhoz hasonlóan nagy előnyről, ezúttal hét gólról bukott el a válogatott, most Franciaország ellenében. Biztosan sokan emlékeznek rá, hét perccel a vége előtt vezettünk ennyivel...

Az ezüstérem persze a manapság tapasztalható visszaesés tükrében fantasztikusan jónak számít, de talán a ránk, magyarokra jellemző mentalitás miatt sokkal inkább kudarcként éljük meg az akkori eseményeket.

A 2005-ös világbajnokságon elért bronzérem – immáron a kiváló klubedzőként is ismert Németh Andrással – az eddigi utolsó érmes helyezése a magyar női válogatottnak a nagy világversenyeken.

NŐI KÉZILABDA-VB, 2003

A végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország, 3. Dél-Korea, 4. Ukrajna, 5. Spanyolország, 6. Norvégia

Az ezüstérmes magyar csapat tagjai: Bohus Bea, Farkas Ágnes, Ferling Bernadett, Görbicz Anita, Kirsner Erika, Kulcsár Anita, Lovász Zsuzsa, Mehlmann Ibolya, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Siti Eszter, Sirina Irina, Sugár Tímea, Szrnka Hortenzia, Tóth Tímea

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

SZAVAZZON MINDEN IDŐK LEGJOBB JÁTÉKOSAIRA!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat kapujába?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat jobbszélére?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat jobbátlövői posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat irányító posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat beállós posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat balátlövői posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat balszélére?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana az álomcsapat kapitányi posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik