Így változhat meg Vranjessel a nyártól a Veszprém

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2017.04.20. 20:08
null
Aron Pálmarsson játéka Sabaté és Vranjes elképzeléseihez is passzol (Fotó: NS-archív)
Gyökeres változásról, olyanról, mint ami tavaly a Mol-Pick Szegedben történt, aligha beszélhetünk a Telekom Veszprém idei várható „revolúciója” esetében, de azért azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a bajnoki címvédőnél megáll az idő és minden marad a régiben.

 

SOKAT SEJTETŐ IGAZOLÁSOK

LJUBOMIR VRANJES
Született: 1973. október 3., Göteborg
Állampolgársága: svéd
Posztja játékosként: irányító
Klubjai játékosként: Kortedala (svéd, 1989), Redbergslids (svéd, 1989–1999), Granollers (spanyol, 1999–2001), Nordhorn (német, 2001–2006), Flensburg (német, 2006–2009)
Válogatottsága/góljai: 164/451
Klubjai edzőként: Flensburg (2009–2017), Veszprém (2017–)
Szövetségi kapitány: Szerbia (2013), Magyarország (2017–)
Legjobb eredményei játékosként: olimpiai 2. (2000), vb-1. (1999), 2x vb-2. (1997, 2001), 3x Eb-1. (1998, 2000, 2002), 5x svéd bajnok (1993, 1994, 1996, 1997, 1998)
Legjobb eredményei edzőként: BL-1. (2014). KEK-1. (2012), Német Kupa-1. (2015), az év edzője (az IHF-nél, 2014)

Egyelőre csak óvatosan szabad jósolni, de nem vállalunk nagy kockázatot, ha az igazolások és az elejtett félmondatok ismeretében kimondjuk a konklúziót. Ez röviden így hangzik: a veszprémi spanyol korszaknak befellegzett. A Carlos Ortegával kezdődő és a katalán Xavier Sabaté kétéves „uralkodásával" folytatódó, sikerekben gazdag, de látványos bukást is magában foglaló időszakról még sokat fogunk beszélni, mert a jövő építése érdekében érdemes elemezni a tanulságokban bővelkedő múltat. Ennek ellentmondásossága miatt persze viták is fellángolhatnak – a lényeg, hogy ezek a Veszprém még sikeresebb jövőjét szolgálják. Kicsit szélesebb kitekintéssel azt is hozzátehetjük, a Veszprém következő korszaka sorsdöntő lehet a magyar kézilabda szempontjából is. Igaz, ez eddig is így volt.

VAJON MI JÁR A SZTÁREDZŐ FEJÉBEN?

Óriási előnye lesz a Sabatét követő, három évre szerződtetett szerb származású svéd Ljubomir Vranjesnek, hogy tiszta lappal indulhat, legfeljebb arra érdemes kellő tisztelettel odafigyelnie, hogy Veszprémben a korábbi sikerek, a fantasztikus hagyományok őt is kötelezik. A hajrájához közeledő szezonról még ne beszéljünk, mert ebben a Sabaté-csapat felteheti a koronát a műre – Magyar Kupa-elsőségét már megvédte, s esélye van a Bajnokok Ligája-győzelemre és az újabb bajnoki címre.
Ezek a klub által remélt eredmények azért befolyásolhatják valamelyest Vranjes terveit, átalakítási elképzeléseit. A hangsúlyt azonban a valamelyest szóra helyeznénk, mert csipetnyi kétségünk sincs afelől, hogy a játékosként és edzőként is káprázatos sikereket elérő szakember fejében már készen áll a Veszprém következő néhány évének játékoskerete, szakmai stratégiája és taktikája.

 

A nagyításhoz kattintson a képre!
A nagyításhoz kattintson a képre!

Hogy ez mi lehet? Aki belenézett már Vranjes huncut szemébe, amikor lelkesülten áradozott csapatáról – esetünkben a válogatottról is, hiszen 2020-ig ő a férfiak szövetségi kapitánya –, annak nem kell magyarázni, nem lehet pontosan kitalálni, mi is járhat a fejében. Örüljön, aki egy-két év múlva kijelentheti, legalább hozzávetőlegesen bejött a tippje. Ennek tudatában vegyünk nagy levegőt, és lássuk, merre indulhat Veszprémben az életét két szónak – győzni kell – alárendelő tréner.
A már említett félmondatok és bizonyos utalások szerint a rohanás, a gyors visszarendeződés, a kapusjáték, a fegyelmezett védekezés meg persze a villámakciókra épülő támadás, a cserék nélküli sorok bevetése mindenképpen a taktika pillére lesz. Ez alapvető változás ahhoz képest, hogy a spanyol iskolában mindenható az erőszakos, a brutalitás határát súroló agresszív védekezés, valamint a bravúrkapusok teljesítménye. Évek óta hallgatjuk ezt a mantrát a hozzánk szegődő spanyol trénerektől, ugyanakkor igaz, mások is átvették és nyilván hisznek is ebben a módszertanban. Érvek bőséggel sorolhatók mellette és ellene...

AKIK MENNEK
A Flensburg egyik vezéregyénisége, a franciák világbajnok irányító-balszélsője, Kentin Mahé vidáman összemosolygott a mellette ülő Vranjessel, amikor azt kérdeztük tőle, van-e trénerének gyengéje vagy ellenszenves szokása? Nevetve azt felelte, erről akkor sem beszélne az újságíróknak, ha tudna ilyenről.
„Ljubónak nincs felróható rossz tulajdonsága, mert azt nem tartom negatívnak, hogy rettentően szigorúan megköveteli a fegyelmet, a pontos munkát, és ebben maga jár az élen. Flensburgban is jó volt a viszonyunk, és őszintén mondom, nagyon boldog vagyok, hogy a jövő nyártól újra együtt dolgozhatunk” – mondta Mahé, aki tényleg nagyszerűen ismeri Vranjest.

A sokszínű német Bundesligában is van pártolója a „csak jól védekezve nyerhetsz" gondolatnak, ám a tapasztalat azt igazolta, Vranjes taktikai elképzelései mások, és egyébként is nagyon másként gondolkodik a kézilabdáról. Közös pont viszont a kapusok kiemelkedő szerepének elismerése. Ezzel nem lehet gond – Mikler Roland és Mirko Alilovic biztos pont Nagy Lászlóék védekezése mögött.

BEÁLLNAK A SORBA, VAGY MEGSZÖKNEK

„Futni, futni, futni" – adta ki a parancsot flensburgi játékosainak éppen az egyik veszprémi időkéréskor, amikor Bajnokok Ligája-csoportmeccsen gyötörte egymást a két csapat. Csakhogy a Flensburgban „csapágyasra hajtható" huszonévesek hallgatták Vranjest. Ezt a harcmodort átültetni a Veszprémre... Maradjunk annyiban, hogy meglátjuk. Egyrészt néhány 35 év körüli veszprémi edzés- és meccsterhelésénél nyilván meggondoltnak kell lennie, másrészt bátran a fiatalokra bízhatja a „turbó" bekapcsolását.
Az új szerzemények mindegyike ilyen (lásd külön a névsorukat). Hogy a maradók miként alkalmazkodnak az új stílushoz, annak megítéléséhez induljunk ki abból, hogy vérprofik. Vagyis pontosan tudják, szokik vagy szökik... Legyen bármennyire is fiatal- és játékosközpontú Vranjes gondolkodása, kilengést vagy kilépést a sorból nem enged meg. Prímások sora játszik a Veszprémben, nekik mégis zenekarként kell újabb csúcsokra feljutniuk – szerintünk ezt már az első közös edzésen a fejükbe veri az új tréner. Ők meg majd bólogatnak, aztán szépen elindulnak az úton, amit a szerb-svéd-német életérzéssel és mentalitással, valamint hatalmas rutinnal felvértezett, karizmatikus sztáredző jelöl ki.

 

AKIK MENNEK
Az érkezők névsora már ismert, ám a távozóké még nem egészen, bár az érkezők posztjából valamelyest lehet következtetni. Új klubja már bejelentette Chema Rodríguez (Saran, francia) és Marko Kopljar (Füchse Berlin, német) érkezését, valamint az sem titok, hogy Gulyás Péter profi pályafutása befejezését tervezi. Iváncsik Gergővel, akinek lejár a szerződése, tárgyalnak a vezetők, még nincs döntés. A 2016–2017-es idényre 35 tagúra duzzasztott keret több tagja – külföldi és magyar egyaránt – nem lepődhet meg, ha kölcsönadja a klub.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik