Spanyol kapcsolat – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.10.09. 23:14

Felszállt a fehér füst Veszprémben, David Davis irányítja a jövőben a Telekom Veszprém kézilabdacsapatát – illetve pontosabb azt írni, hogy a spanyol szakember hétfői magyarországi felbukkanása után ez már borítékolható volt. Hogy aztán a veszprémi kézilabdázás leendő pápája érkezett-e a királynék városába, azt majd eldönti az idő, mindenesetre Csík Zoltán, a Veszprémi Handball Team Zrt. vezérigazgatója a bajnoki cím visszaszerzését, a Magyar Kupa megnyerését és a Bajnokok Ligája négyes döntőjét jelölte meg célként. Korábban ez kis túlzással a minimum volt a csapattól, ám az együttes gyengébb szereplése újratervezésre ösztönözte a vezetőséget is.

Davis pedigréje játékosként lenyűgöző, trénerként pedig a magyar rekordbajnok elkövetkező sikereivel alapozhatja meg a hírnevét. Ha hihetünk a szóbeszédnek, hogy a menesztett Ljubomir Vranjes a játékosok körében sem aratott osztatlan elismerést, akkor a vezetők előtt két út állt. Vagy neves, ám a keret kulcsembereinek játékról alkotott felfogásához kevésbé passzoló trénert szerződtetnek – ez esetben fennállt a Vranjes-szindróma eshetősége, azaz a gyökeres stílusváltásban rejlő veszélyfaktorok újbóli felszínre kerülése –, vagy kompromisszumot kötve a jelenlegi keret mind jó, mind rossz értelemben vett korlátaival, olyan szakembert keresnek, akit a csapat vezéregyéniségei elfogadnak. Márpedig Davis a Ciudad Real egykori játékosaként Sterbik Árpáddal három Bajnokok Ligája-győzelmet harcolt ki, mi több, ők ketten a Vardarnál már voltak főnök-beosztott viszonyban is, s ez még akkor is igaz, ha Davis a macedón sikergárdánál nem a vezetőedzői posztot töltötte be.

A másik világklasszis, Nagy László személye sem megkerülhető, s ha nem is annyira, mint Sterbik, de ő is jól ismerheti a Barcelona akkori nagy ellenlábasa, a Ciudad Real kiválóságát, Davis sportágról alkotott felfogását. Tény, a tréner kiválasztása jelent kockázatot, ugyanakkor az öltözői betyárbecsület most a játékosokra is ró felelősséget: kutyakötelességük úgy harcolni, ahogy a Gulyás István, Pérez Carlos megbízott edzőkettősért tették a fehérorosz Meskov Breszt ellen.

Az pedig mindenképpen pozitív döntés, hogy a kispadra beugró, egyébként az utánpótlásért felelős Gulyás István markánsabb szerepkörben, sportigazgatóként tevékenykedik a jövőben. A jövőnek szóló üzenet az is, hogy Davis munkáját másodedzőnként a csapatnál 16 évet lehúzó egykori veszprémi átlövő, a szurkolók Charlie-ja segíti. Noha ezt előre szentesíteni nem lehet, nyilvánvaló, hogy a helyi gyökerekkel bíró szakemberek frontvonalba állítása nem csupán gesztus a szakvezetőség részéről, hanem a veszprémi identitás tudatos erősítése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik