SEHA-liga: hetespárbaj után döntőben a Veszprém!

Vágólapra másolva!
2016.04.01. 19:51
null
Alilovic tartotta a lelket a Veszprémben, a horvát kapus védései alapozták meg a bravúros fordítást (Fotó: Hegedüs Gábor)
Elsőként a címvédő MVM Veszprém jutott be a férfi kézilabda SEHA-liga döntőjébe, miután az elődöntőben ikszes mérkőzést követően hetespárbajban nyert a szünetben még ötgólos előnyben lévő fehérorosz Meskov Breszt ellen. A veszprémiek legjobbja a horvát kapus, Mirko Alilovic volt, a mezőny legjobbja viszont honfitársa és kollégája, a magyar csapat korábbi légiósa, Ivan Pesic. Az MVM Veszprém döntőbeli ellenfele a macedón Vardar Szkopje lesz.

 

 

SÚLYOS SÉRÜLÉS A VESZPRÉM EDZŐI STÁBJÁBAN
Amint arról korábban már beszámoltunk: az MVM Veszprém ma reggeli edzésén a csapat másodedzője, Josep Espar Moyá súlyos sérülést szenvedett, elszakadt az Achilles-ína. A Veszprém tájékoztatása szerint a szakembert azonnal kórházba szállították, és a klub információja szerint holnap reggel meg is műtik.

A veszprémiek az alapszakasz mindkét mérkőzését megnyerték a fehéroroszok ellen (31–24 otthon, 37–25 idegenben), csakúgy, mint a sorozat egy évvel ezelőtti fináléját (32–21). Közös volt a három találkozójukban, hogy a győztes mindannyiszor 30 gól fölött dobott. Az első félidőt látva ezúttal kevés esélye maradt erre a Veszprémnek, bár a győzelem még az ötgólos hátrány ellenére is elérhetőnek tűnt. Persze, nem az első harminc percben mutatott vesszőfutással, amelyet Xavier Sabaté veszprémi edző két időkéréssel próbált megtörni. Kevés sikerrel.

A találkozó első gólja a 4. perc közepén esett, az akkor eredményes fehéroroszok négy perccel később megduplázták az előnyüket. Az első veszprémi gólra nyolc(!) percet kellett várnunk, viszont nem sokkal később meglett az iksz. A címvédő szekere azonban ettől önmagában még nem lódult meg: zsinórban kapott öt gólt! A Meskov Breszt kapujában a volt veszprémi légiós, Ivan Pesic elképesztő bravúrokat mutatott be, olvasta az ellenfél játékosainak a lövéseit. Ha nincs Mirko Alilovic, aki szintén remekül védett, még jobban megléphetett volna a támadásban változatos repertoárt bemutató fehérorosz gárda.

Kevés volt a gól, állandósult az öt gól körüli különbség. A széleket támadásban teljesen hanyagoló Veszprém kapkodott, tanácstalanná vált: ritka az, amikor ilyen szintű együttesben ne akadjon legalább egy-két ember, aki át tudja lendíteni övéit a holtponton. Az első félidőben kapott gólok száma nem tűnt soknak, ebből kiindulva még a hátrány sem, viszont támadásban óriási formajavulás kellett volna (6–11).

KEMÉNY CSATÁBAN GYŐZÖTT A VARDAR SZKOPJE
A második elődöntő a várt magas hőfokot hozta. Rengeteg feszültséggel, ütközéssel és a durvaság határát erősen súroló szabálytalansággal. Az utolsó hatvan másodperc öt percig tartott...Az alapszakasz során a pontveszteség nélkül élen végző Veszprém két döntetlent játszott, mindkettőt a szkopjeiekkel. Otthon 24–24, idegenben 30–30 lett. A Vardar hat ponttal elmaradva végzett a második helyen. A két klub amúgy a BL-negyeddöntőben is megütközik majd egymással.

A második felvonásra kiérkező Veszprémben megvolt a kellő tűz, hogy óriási bravúrral fordítson. Jöttek a gólok, viszont közben a Breszt is betalált, így sokáig nem tudott háromnál közelebb kerülni a határozottan, bátran kilépve védekező ellenfeléhez a Veszprém. Aztán a 45. percben csak meglett a 14–16. Pesic korábbi 60 százalék fölötti védési mutatója már „csak” 46-nál járt ekkor, ami persze még mindig kimagaslóan jónak számít. Sőt, meglehetett volna a közte egy is, de kimaradt a veszprémi helyzet, viszont az ellenakciónál két kiállítást is begyűjtött a címvédő. Megint mínusz háromnál jártunk, és 1:43 percig négy a hat ellen viaskodtak a felek a pályán... Ehhez képest még megúszták egy kapott góllal ezt az időszakot, a különbség viszont azzal is nőtt.

Tíz perc maradt hátra a mérkőzésből, így a címvédéstől egyre távolabb került a Veszprém. Kettős fór, gyors gólok és Alilovic bravúrjai azonban ismét felcsillantották a reményt: szinte a semmiből megint feljött egygólos hátrányra a Veszprém! A hajrában támadhatott az egyenlítésért a Veszprém, de Nagy László lövésébe Pesic jó érzékkel kapott bele. A 60. percben egy kontránál viszont összejött az iksz: Cristian Ugalde bevágta a ziccert! Az utolsó fehérorosz támadásra 30 mp maradt, de Alilovic védte a távoli, középre érkező, nem is túl erős szabaddobást (20–20).

A döntetlen után hétméterespárbaj jött! A veszprémiek négy játékosa (Ilics, Marguc, Iváncsik Gergő és Terzic) nem hibázott, a Meskov Breszt három próbálkozója közül viszont kettő a kapufát találta el (4–1).

FÉRFI KÉZILABDA, SEHA-LIGA
NÉGYES DÖNTŐ (VARASD)
ELŐDÖNTŐ

MVM VESZPRÉM–MESKOV BRESZT (FEHÉROROSZ) 20–20 (6–11) – hetesekkel: 4–1
Varasd, 2500
néző. V: Gubica, Milosevic (horvátok)
VESZPRÉM: ALILOVIC – Chema Rodríguez 2, Sulic 2, NAGY L. 5, Schuch, Terzic, UGALDE 5. Cs: Ilics 3, Marguc 1 (1), Pálmarsson, Lékai, Nilsson, Gulyás P. 2, Iváncsik G. Edző: Xavier Sabaté
MESKOV BRESZT: PESIC – Baranov 1, SILOVICS 4, Kamisik 4, SZTOJKOVICS 4 (1), TYUMENCEV 4, Razgor. Cs: Cserepenko (kapus), Krisztopansz 1, Babicsev 1, Sumak, Vukic 1. Edző: Szergej Bebesko
Az eredmény alakulása. 8. p.: 0–2. 15. p.: 2–7. 21. p.: 4–9. 25. p.: 11–13. 36. p.: 9–12. 44. p.: 14–16. 53. p.: 17–18. 57. p.: 18–20.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Xavier Sabaté:
– Tudtuk, hogy annak ellenére is nagyon erős a Breszt, hogy a sérült Atman nem játszhatott. Nekünk az első félidőben semmi sem sikerült, ezért az idény eddigi legnehezebb meccsét játszottuk. Sem a védekezésünk, sem a támadójátékunk nem állt össze a hajráig, így főként a szerencsénknek köszönhettük a továbbjutást. Pozitívum, hogy végig akartunk, de vasárnap sokkal jobban kell játszanunk a döntőben.
Szergej Bebesko: – Mindent megtettünk a Veszprém legyőzéséért, és Európa egyik legerősebb együttesével szemben nem vallottunk szégyent. Nem kaptunk ki, sőt ellenfelünk egyszer sem vezetett, mégis kiestünk, illetve csak a harmadik helyért játszhatunk. Nem érdemeltünk vereséget, de a heteslövés már a szerencse dolga. A hatvan perc végén kitűnt a Veszprém nagyobb rutinja, ennek köszönhette, hogy egyenlített.
A másik elődöntőben
Vardar Szkopje (macedón)–PPD Zagreb (horvát) 26–24 (12–10)
VASÁRNAP
A 3. HELYÉRT

Meskov Breszt (fehérorosz)–PPD Zagreb (horvát), 16.30
DÖNTŐ
MVM Veszprém–Vardar Szkopje (macedón) 19.00
Valamennyi mérkőzést élőben közvetíti a DIGI Sport1.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik