Őszinteség és laza tudatosság – ezeken dolgozik Csernus Imre a kéziválogatottnál

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.01.15. 18:08
null
A játékosok képesek egymásért szívvel-lélekkel küzdeni (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Novemberben kapcsolódott be a Telekom Veszprém felkészítésébe, majd decembertől a magyar férfi kézilabda-válogatott mellett is dolgozik pszichiáterként. A mieink pihenőnapján Csernus Imrével beszélgettünk Rouenban a Nagy Lászlóékkal végzett munkájáról: hogy a világbajnokság előtt rendelkezésre álló rövid időben mire helyezte a hangsúlyt, és mit tart fontosnak a későbbiekben.

 

Öt perc. Nagyjából ennyi ideig tartott Csernus Imrének, amíg az első „diagnózist" rólam is felállította, de ami még fontosabb, hogy már ezalatt is számos érdekes részletet megosztott a férfi kéziválogatottnál végzett munkájáról. A közeg nem volt teljesen ismeretlen a számára, hiszen előbb a Veszprémnél állt szolgálatba, és utána jött a nemzeti csapat.

„Már nagyjából hat éve foglalkozom csapatsporttal, az egri pólósokkal és a női pólóválogatottal is dolgoztam – mondta Csernus Imre a Nemzeti Sport Online-nak. – A kézilabdával novemberben kezdődött a kapcsolatom, amikor beszálltam a Veszprémnél folyó munkába. Meglepett, amikor decemberben a férfi kéziválogatott kapcsán is megkerestek. Ebben nagy szerepe volt, hogy sok a veszprémi a keretben, és nekik bejött a közös munka, így a szövetségnél kezdeményezték az együttműködést. Ez már mutatott egyfajta motivációt a részükről."

„Végiggondoltam, hogy mivel decemberben kezdjük a közös munkát, szinte semmire sem jut elég idő a vébé előtt, de szerencsére a veszprémiek révén volt egy mag, amire támaszkodhattam. Ők már túl voltak a kezdeti lépéseken, hogy az önbizalmat hogyan lehet kialakítani, hogy bizonyos tulajdonságok hogyan befolyásolják a teljesítményt. Hogy mire volt elég az idő? Azt látom, hogy a játékosok képesek egymásért a pályán és azon kívül is szívvel-lélekkel mindent megtenni."

Csernus Imre (jobbra) a női pólóválogatott mellett volt az Eb-győzelemkor és az olimpián is (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Csernus Imre (jobbra) a női pólóválogatott mellett volt az Eb-győzelemkor és az olimpián is (Fotó: Szabó Miklós – archív)

Mint az ismert pszichiáter kiemelte, egy csapat esetében kulcsfontosságú, hogy megvan-e kohézió. „Az elején elmondtam a játékosoknak, hogy ha nem tanulnak meg egymás előtt őszintén beszélni, abból nem lesz csapategység. Én igazából ajánlattevő vagyok, végül a csapat dönti el, hogy megfogadja-e a tanácsaimat. Úgy érzem, hogy mivel már az elején világossá tettem, én is mindig őszintén elmondom, amit érzek, és azért vállalom a felelősséget, elfogadtak."

Amikor arról kérdeztük, hogy mit szeretne leginkább megtanítani a játékosoknak, két szót említett.

A játékosok délelőtt kondiedzésen vettek részt
A játékosok délelőtt kondiedzésen vettek részt

Laza tudatosság. Ezt szeretném kialakítani a csapatnál, ami azt jelenti, hogy az életemben bármilyen előjelű folyamat jön elém, abból mentálisan milyen gyorsan tudok regenerálódni. Például egy fájó vereség után csak laza tudatossággal lehet gyorsan továbblépni. Ami még csikorog, és például tegnap négygólos vezetésünknél is látszódott a horvátok ellen: szinte elképzelhetetlennek hatott, hogy így játszunk egy állítólagos mumusunk ellen."

Az első fordulóban Németország ellen is akadt olyan momentum, amit nehezen tudott feldolgozni a csapat.

„Amikor Laci lesérült, az mély nyomot hagyott a fiúkban. Olyan váratlan esemény történt, amire senki sem számított. Ezekre hipotetikusan lehet előre készülni, de úgyis csak élesben fog elválni, ki hogyan reagál rá. A sérülés az első félidő felénél történt, amely után csak a második játékrész tizedik perce körül láttam, hogy kezdünk magunkhoz térni."

Csapatsportban visszatérő jelenség, hogy a játékosok reklamálnak egy-egy bírói ítéletet követően (mint ahogy nagy értetlenkedést váltott ki szombaton Dzsamali Iman kiállítása). „Mindig a játékvezetőnek van igaza, csak felesleges stresszel jár, ha az ítéletekkel foglalkozunk. A tudatosság azt is jelenti, hogy ezekben a helyzetekben nem bosszantjuk magunkat."

Csernus szerint ezen a területen egyébként már jelentős fejlődést ért el a csapat. És hogy mi a következő fontos cél a válogatottnál, amiben előre szeretne lépni? „A szavahihetőség, hogy amit a játékosok kijelentenek, azt tartsák is be."

FÉRFI KÉZILABDA-VB, FRANCIAORSZÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI

Január 16., hétfő, 17.45: Magyarország–Chile
Január 18., szerda, 14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország
A mérkőzéseket a Sport1 közvetíti.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Nantes):
Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B-csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína
A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az 5–6. helyezettek az Elnöki Kupáért folytatják a tornát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik