Ortega: A Veszprém bárkit képes legyőzni

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2014.05.29. 13:52
null
Ortega (jobbra) játékosként már megtapasztalta, milyen BL-t nyerni
A kölni négyes döntőben részt vevő edzők közül egy sem büszkélkedhet annyi BL-győzelemmel, mint az MKB-MVM Veszprémet irányító Antonio Carlos Ortega. A spanyol szakember a Barcelona „aranygenerációjának” tagjaként hatszor is elhódította a trófeát, míg ezúttal edzőként jutott el a Bajnokok Ligája véghajrájáig. Ortega meg van róla győződve, hogy a Veszprém egy meccsen bárkit képes legyőzni, de egyelőre csak az elődöntős ellenfélre, a német THW Kielre koncentrál.

Talán kevesebben tudják, hogy Antonio Carlos Ortega edzőként először egy kisebb spanyol csapatot irányított, amellyel azonban szép eredményeket ért el:

„Az Antequerából kihoztuk a maximumot, feljutottunk az első osztályba, ahol kis költségvetésünk ellenére a legjobb nyolc közé tudtunk kerülni. Miután két éve Veszprémbe kerültem, nekem is fejlődnöm kellett, mert először voltak olyan játékosaim, akikkel bármit elérhetek. Az edzésekben vagy az elemzésben nem történt nagy változás, de itt tudnom kellett kezelni a játékosokat, és elérni, hogy higgyenek abban, amit csinálunk” – mondta Ortega a Nemzeti Sport Online-nak.

Nem sokon múlt, hogy már első évében final fourba vezesse a Veszprémet, de ez végül az idén sikerült a spanyol edzőnek, aki láthatóan el is érzékenyült a PSG elleni BL-negyeddöntő lefújása utáni pillanatokban.

„Ez nagyon fontos állomás volt a klub és az én életemben, hogy először eljutottunk Kölnbe. Tavaly két jól sikerült meccsünk volt a Kiel ellen, mégsem jutottunk tovább, most megnyertük a szezon legfontosabb találkozóit, ez volt az a léc, amit át kellett ugranunk, és amikor meglett, nem tagadom, kicsit elérzékenyültem.”

MUNKAMEGOSZTÁS

„Néha több időt töltök Javierrel (Javier Sabaté Caviedes, a Veszprém másodedzője – a szerk.), mint a feleségemmel. Ő viszi a fizikai felkészítést, míg én a taktikával foglalkozom, de mindent megbeszélünk egymással.”

Ortega rögtön hozzátette, hogy sohasem saját magának tulajdonítja a sikert, mert azt csapatként érték el. A spanyol szakember a Barcelona játékosaként hatszor is átélhette, milyen megnyerni a legrangosabb európai klubtrófeát, 2005-ben éppen egy BL-győzelem után fejezte be pályafutását.

„Valóban hatszor nyertem, de az még egy másik formátum volt. Azóta több csapat is vesz részt a sorozatban, nem könnyű már a négyes döntőig sem eljutni. Még két lépcső van előttünk, és meg vagyok győződve róla, hogy a Veszprém egy meccsen bárkit képes legyőzni.”

A mestert több, az ideérkezésekor megfogalmazott tervével is szembesítettük, mikor arra voltunk kíváncsiak, hol tart a Veszprém az általa megálmodott taktika megvalósításában. Az egyik ilyen volt a spanyol és a magyar kézilabda erényeinek ötvözése:

„Több meccsét is láttam a Veszprémnek, mielőtt aláírtam volna, és mostanra szerintem elmondhatjuk, hogy bővült a taktikai repertoárunk, a játékunk pedig felgyorsult. A magyar játékosok fizikailag erősebbek, ez védekezésben a hasznunkra válik, nem túlzás, ha azt mondom, hogy a miénk az egyik legjobb védelem a BL-ben. A spanyolok pedig taktikusabbak, így jelenlegi csapatunk jó elegye a két kézilabda-kultúrának.”

Sok veszprémi szurkoló Kölnbe is elkíséri kedvenceit
Sok veszprémi szurkoló Kölnbe is elkíséri kedvenceit

Ortega másik vágya volt, hogy a Veszprém ne csak a hatosfalas védekezést tudja kiválóan, hanem legalább még egy szisztémát elő tudjon venni szükség esetén.

„A hatosfal mellett az öt egyes szisztémát is sokat gyakoroltuk, bár igaz, hogy az idén kevésbé voltunk sikeresek vele, mint tavaly. A játékosok otthonosabban érzik magukat a pályán hatosfal esetén, de bármikor át tudunk állni, ha az adott meccs megkívánja.”

Egy harmadik érdekes pont volt, hogy Ortega úgy látta, a Veszprém túl sok labdát adott el támadásban, valamint kevés szerepet kaptak a szélsők. A spanyol edző szerint itt is sikerült előrelépniük, mindenki tudja, mi a feladata támadásban, és próbálnak többet futni, amikor lehetőség nyílik rá.

EGY SZERENCSÉS EMBER

„A magyarországi életemet a kézilabda és a család tölti ki. Veszprém és Budapest között ingázom, amikor nem tartok edzést vagy épp nem meccsre készülök, igyekszünk családi programot szervezni a gyerekekkel. Nekik az első három hónap elég nehéz volt, de utána sikerült beilleszkedniük. Szerencsés embernek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek csinálni.”

Ortega egyelőre csak az első ellenfélre, a Kielre koncentrál, és képesnek érzi játékosait arra, hogy függetleníteni tudják magukat a várhatóan nagy számbeli fölényben levő német szurkolók által teremtett légkörtől.

„A szezon eleji játékukat látva sokan talán azt gondolták, hogy a Kiel ezúttal nem lesz ott a final fourban, de mostanra nagyon feljavultak. A német bajnokságban lejátszott kemény meccsek segítettek nekik formába lendülni. Igaz, hogy meghatározó játékosaik távoztak a nyáron, de így is nagyobb a tapasztalatuk a négyes döntőbeli szereplésben. Hasonlóan tudnám jellemezni a játékukat, mint a PSG-jét, ha rohanni tudnak, nagyon jók. Ha ezt megakadályozzuk és hozzuk a megszokott szintet védekezésben, nyerhetünk.”

A Veszprém edzője egyelőre nem tudja megmondani, milyen hatással lesz az együttesre a háromhetes szünet, miközben a Kiel a hétvégén is fontos meccset játszott a Bundesligában. A magyar bajnok is szeretett volna felkészülési mérkőzést játszani, de végül csak egymás között szerveztek meccset néhány fiatalabb játékossal kiegészülve. A csapat csütörtök délelőtt még edzett Veszprémben, mielőtt útnak indult volna Kölnbe a final foura.

Kicsit a távolabbi jövőbe is tekintve Ortega elégedett a már ismert igazolásokkal, beálló poszton lehet még szükség erősítésre. A SEHA-liga miatt tizenhatosnál bővebb kerettel vághatnak neki a következő szezonnak, ezzel együtt várhatóan kiegyensúlyozottabb is lesz a csapat. Egyelőre csak azt tudja, hogy szeretné kitölteni jövőre lejáró szerződését, és nem zárkózik el a folytatástól sem.

A pályán könnyebb a játékosok és edzők dolga, mint a kamera előtt

FÉRFI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR (LANXESS ARÉNA, KÖLN)
ELŐDÖNTŐ (május 31.)
MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)–Kiel (német) 15.15 (Tv: Digi Sport, M1)
Vezeti: Nenad Krstic, Peter Ljubic (szlovénok)
Barcelona (spanyol)–Flensburg (német) 18.00 (Tv: Digi Sport)
V: Václav Horácek, Jirí Novotny (csehek)

DÖNTŐ (június 1.)
Barcelona (spanyol)/Flensburg (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)/Kiel (német) 18.00 (Tv: Digi Sport, ha a Veszprém játszik, akkor M1 is)
V: Martin Gjeding, Mads Hansen (dánok)

A HARMADIK HELYÉRT (június 1.)
Barcelona (spanyol)/Flensburg (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)/Kiel (német) 15.15 (Tv: Digi Sport, ha a Veszprém játszik, akkor M1 is)
V: Andrej Guszko, Sziarhej Repkin (fehéroroszok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik