Oftedal: Már régóta Győrben szeretnék játszani

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 17:05
null
Oftedal már régóta szeretne Győrben játszani (Fotók: Veres Viktor)
Mint tegnap beszámoltunk róla, a világ és Európa-bajnok Stine Bredal Oftedal három évre írt alá a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatához, amellyel meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját. A francia Issy Paris-tól érkező irányítóról a bemutatkozó sajtótájékoztató kezdeti idegessége után hamar kiderült, hogy nemcsak kedves és határozott, hanem humora is van.

– Mindig mosolyog vagy ez a vidámság csak az alkalomnak szól?
– Á, csak megjátszom – jelentette be tanítani való faarccal a 25 éves Stine Bredal Oftedal.

– Meggyőző.
– Köszönöm. Adni kell a látszatra.

– És ha komolyan kérdezem?
– Pozitív személyiség vagyok. Oké, nem mindig, főleg ha a pályán nem jön össze valami, de alapesetben igyekszem vidáman nézni az életre. De ha nem jól alakulnak a dolgaim, dühös tudok lenni.

– Ami nem lehet túl gyakori.
– Eddig nagy szerencsém van, ha a kézilabdás pályafutásomra gondol, bár hozzá kell tennem, rengeteget dolgoztam azért, hogy eljussak idáig. Persze eddig még csak a válogatottban értem el oda, ahová szeretnék, de most már remélem, a klubsikerek is jönnek.

– Győr alkalmas terep hozzá.
– Gondolja? Valójában már régóta itt szeretnék játszani, azért, mert mindig ott van Európa élvonalában, kiváló játékosok szerepelnek benne, akikkel élmény lehet együtt játszani.

– Akkor nem gondolkodott, amikor hívták?
– Nem, de azért kérettem magam egy kicsit... Valójában azonban nem volt kérdés, hogy hogyan döntsek.

– Még úgy sem, hogy a világ egyik legszebb városát, Párizst kell elhagynia?
– Imádtam ott élni, de hát ki ne imádna? Ráadásul sok barátom lakik ott, meg a húgommal is egy csapatban szerepelhettem, plusz épp most kezdtem volna jól megtanulni franciául, de hát ez van. Ettől még sokkal több érv szólt amellett, hogy Győrbe szerződjek.

– Melyik volt a legerősebb?
– Hogy ideje megtennem a következő lépcsőfokot a pályafutásomban. Meg kell keresnem a következő kihívást, és az, hogy megálljam a helyem egy ilyen csapatban, s a Bajnokok Ligájában, ahol még sosem szerepeltem, szintén megmutassam, mit tudok, elég szép kihívásnak tűnik.

– Így kezdte a pályafutását? Bajnokok Ligája meg ilyenek?
– Válogatott. Anyukám is kézilabdázott, nagy rajongója voltam, meg úgyis mindig ott tébláboltam a csarnokban, csak idő kérdése volt, hogy elkezdjem a játékot. Hétévesen voltam először edzésen, kilencévesen már azt mondtam otthon, „Anya, én játszani fogok a válogatottban és kész!"

– A saját döntése volt?
– Abszolút. Anyukám nem erőltette, hogy kézizzek, bár tény, hogy nem is bánja, pláne most, látva, meddig jutottam.

Oftedal üdvözli leendő győri csapattársát, Kari Aalvik Grimsbőt
Oftedal üdvözli leendő győri csapattársát, Kari Aalvik Grimsbőt
– Ráadásul százhatvannyolc centi magasan...

– Hé, ha kihúzom magam, megvagyok százhetven! Figyelje csak!

– Készséggel elhiszem, ha elhiszi cserébe, hogy Magyarországon az ön termetével előbb-utóbb mindenkit kizavarnak a szélre.
– Fiatalabb koromban nálunk is volt ebből gond, de a gyorsaságommal, a cselezőkészségemmel sikerült kiváltanom az alacsonyságomból eredő hátrányokat. Vagy nézze meg Nora Mörköt: egy méret vagyunk, de egész jól elboldogul. Én is igyekszem. De elismerem, hogy néha nem bánnám, ha egy kicsivel magasabb lennék.

– Hamar kiderült, hogy van tehetsége a sportághoz?
– Egész hamar. Persze gyerekként még mindenki egyforma, és amikor felraktak a nálam egy évvel idősebbekhez, küszködtem egy kicsit. De mikor aztán utolért a saját korosztályom, már én emelkedtem ki onnan, és azóta nem volt kérdés, hogy ez lesz a sorsom.

– És a válogatottság is összejött tizenkilenc éves korára.
– Az elején féltem is. Jobbra Tonje Larsen ült mellettem a kispadon, balra meg Gro Hammerseng, igazi legendák – és hát Norvégiában borzasztó népszerű a kézilabda, nagy hagyományai vannak, ezeknek meg kell felelni, ami persze ijesztő, de motiválja is az embert. És szerencsére szép fokozatosan építettek be a válogatottba, nem vártak tőlem egyből csodát, mostanra szerencsére megtaláltam a helyem.

– Megint a szerencse?
– Tényleg szerencsésnek mondhatom magam. Sok mindent elértem már.

– Minden Eb- és vb-arany ugyanakkora élmény?
– Győzni mindig csodálatos. Amikor úgy jössz le a pályáról, hogy megnyertél valamit, azt újra át akarod élni.

– Nos, erre lesz módja Győrben.
– Én is úgy készülök.

– Ezért írt alá három évre?
– Ez is jelzi, hogy komolyan gondolom, hogy itt akarok játszani, és a klub részéről is jelzi, hogy komolyan számolnak velem, ami fontos a számomra. Ráadásul itt a legjobbakkal szerepelhetek egy csapatban, a legjobbaktól tanulhatok.

– És a legjobbakkal, Nycke Groottal és Görbicz Anitával kell osztoznia az irányító posztján.
– Hú, Görbicz Anita... Ő is azok közé tartozik, akiknek a játékán felnőttem, szóval már ez is motiváció.

– És Ambros Martín személye?
– Nora Mörk sokat mesélt róla, hogy nagyon felkészült, alapos, odafigyel a részletekre, és hogy kedves, de ha kell, tud szigorú is lenni – szóval olyan edző, amilyenre nekem szükségem van.

– Na meg a bemelegítő focit is véresen komolyan veszi az edzéseken.
– Hallottam hírét. De nem aggódom. Nora már látott focizni, és azt mondja, nem fogok kilógni a csapatból. Most már csak azért kell szurkolnom, hogy még beférjek a fiatalok közé, és ne ellene kelljen játszanom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik