VINCZE SZABOLCS 2018.08.03 08:58 Frissítve: 2018.08.03 09:21

Oftedal: Hozzászoktunk a gondolathoz, hogy Danyi Gábor a vezetőedző

Második szezonját kezdi Győrben a norvég kézilabdázó, Stine Oftedal, aki nem érzi, hogy az új edzővel bármi változott volna, és nem mindennapi helyszínt választott, hogy megünnepelje az előző idény sikereit.

Stine Bredal Oftedal szerint az edzőváltás ellenére nem sok minden változott Győrött (Fotó: Török Attila)

Kevés játékos mögött van olyan elképesztő pálya már 26 éves korára, mint amilyennel a norvég Stine Bredal Oftedal büszkélkedhet. A mindig csupa mosoly irányító már kétszer nyert világbajnokságot (2011, 2015), háromszor Európa-bajnokságot (2010, 2014, 2016), van egy olimpiai bronzérme is (2016), juniorként pedig volt világ- és Európa-bajnok is.

Ez a pályafutás az előző szezonban nem akármilyen trófeával gazdagodott: Oftedal a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatával klubszinten is a csúcsra ért. Viharos idény végén, hosszabbításban egy góllal győztek a macedón ZSRK Vardar Szkopje ellen (27–26) a budapesti döntőben, megnyerve a Bajnokok Ligáját is. A nyáron ezt méltóképpen meg is ünnepelte.

„A barátommal elutaztam két hétre a kelet-afrikai Zanzibárba, ami nagyon egzotikusan hangzik, és tényleg elképesztő volt – mesélte Oftedal a Nemzeti Sportnak. – Az egész onnan indult, hogy olyan helyre szerettünk volna menni, ahol kicsit úgy érezhetjük magunkat, mint a paradicsomban, a homok vakító fehér, a tenger pedig türkizkék, és nem háborgat minket senki. Ehhez persze nem kellett volna feltétlenül Zanzibárba mennünk, mert a Karib-térségben is megkaphattuk volna ugyanezt, de olyan helyet kerestünk, ahol nincs időeltolódás, így találtunk a Tanzániához tartozó szigetre."

KÉPEK A FALON – INTERJÚ VERONICA KRISTIANSENNEL, A GYŐR ÁTLÖVŐJÉVEL
– Milyenek az első benyomásai Győrről?
– Nagyon jók, a város gyönyörű. Nem olyan nagy, de minden megvan, amire szüksége lehet az embernek. Július 19. óta vagyok itt, a csapattársaim nagyok kedvesek velem, a tréningeket élvezem, az edző, Danyi Gábor pedig nagyon vicces fickó!
– Berendezkedett már az új lakásában?
– Gyorsan megszoktam, csak kis dolgok hiányoznak a lakásomból, hogy otthonosabb legyen kicsit, például képek a falon, egy új dívány, de amúgy mindenem megvan.
– Mi a különbség az előző klubjához, a dán Midtjyllandhoz képest?
– Amikor idejöttem és megláttam a csarnokot, vagy ahogy a lányok edzenek, rögtön láttam, mennyivel profibb ez a klub. Ez a legnagyobb különbség, itt többet adnak a részletekre, fantasztikusak a körülmények.
– A játék mennyire más?
– A skandináv kézilabda talán kicsit erőteljesebb – mondjuk, ez a csapat meg tele van világsztárokkal, minden poszton van legalább egy… Nagyon kemény, ám nagyon motiváló is, hogy mindennap velük edzhetek.
– Van már magyar szó, amit ismer?
– Az edzéseken mindenki angolul beszél, de Gábor szeretné, ha néhány szót magyarul is megtanulnék, így már ismerem a „jó napot” és a „szia” kifejezéseket, de ennél azért többet szeretnék megtanulni, ha már itt játszom. A csapatban egyébként többen beszélnek németül is, ezért lehet, hogy azt is tanulgatni fogom.

Az egyik legnagyobb előny az volt, hogy senki sem zavarta őket, így a játékos teljesen feltöltődve érkezett vissza júliusban Győrbe, hogy elkezdje az alapozást a csapattal, és az új, de semmiképpen sem ismeretlen vezetőedzővel, Danyi Gáborral, aki az elmúlt hat évben Ambros Martín mellett másodedzőként dolgozott. A spanyol tréner Rosztovban folytatja, ellenben Danyi Gábor maradt, és megkapta a jól megérdemelt lehetőséget.

„Érdekes, mert hiába volt a nyáron edzőváltás, úgy érzem, minden elég gyorsan a megszokott kerékvágásba került – folytatta Oftedal. – Az első edzés persze mindig furcsa ilyen helyzetben, most is az volt, de gyorsan hozzászoktunk a gondolathoz, hogy most már Gábor lesz a vezetőedző. És ahogy észrevettem, ő is elég otthonosan mozog a pozícióban, pontosan tudja, hogyan tartson edzést, határozott tervei vannak. Kicsit tényleg más, mint tavaly, de ha eleinte még inkább barátként is tekintünk rá, a szezon kezdetére, pláne, ha jönnek majd a keményebb meccsek, senki sem fogja megkérdőjelezni a tekintélyét, amire akkor lesz igazán szükség."

Oftedal elmondta, hogy Danyi már az első edzésen beszélt a játékosokkal az új helyzetről, arról, hogy ugyanaz az ember maradt, aki eddig volt, ugyanúgy fog velük viccelődni az edzések és a meccsek előtt és után, de a pályán mindannyiuknak profiként kell viselkedniük, ezt várja el mindenkitől.

„Egyébként majdnem ugyanolyan a felkészülés eleje, mint tavaly, ugyanazokat a teszteket végezzük el, amelyeket minden évben, lépésről lépésre haladunk előre, számomra azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy már minden ismerős, ami egy éve, első magyarországi szezonom elején nem volt az – fogalmazott a norvég irányító. – Kicsit könnyebb edzéseink vannak az alapozás kezdetén, mégis azt mondom, sosem könnyű elkezdeni egy évadot, legalábbis nekem nem. Mindenesetre a munka fizikailag még nem annyira megterhelő, mint hamarosan lesz."

Nehéz feladat vár a Győrre a 2018–2019-es idényben az évről évre erősödő magyar bajnokságban, a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában is. Márpedig – Danyi Gábor szavaival élve – a klubnál évek óta elvárás, hogy mindig mindent megnyerjenek, ami most tripla címvédést jelentene, hiszen minden sorozatban az ETO győzött legutóbb. A címvédésben segíthet, hogy az idei szezonra már öttagúra duzzadt az együttes norvég kontingense: a kapus Kari Aalvik Grimsbö, a jobbátlövő Nora Mörk és az irányító Oftedal hármasához nyáron csatlakozott a beálló Kari Brattset és a balátlövő Veronica Kristiansen, azaz a széleket leszámítva minden poszton rendelkezésre áll egy világklasszis norvég.

„Ha éppen nem kézilabdázom, szeretek csak úgy lógni a haverjaimmal – tette hozzá Oftedal. – Néha, amikor kis egyedüllétre van szükségem, beteszek egy filmet, tévét nézek, olvasok, de szeretek kimozdulni a lakásból, ilyenkor elmegyek vásárolgatni vagy étterembe. Gyakran Budapestig vagy Bécsig autózom, mindkettő egyórányira van Győrtől, de egyébként is minden nagyon közel van egymáshoz, a magyar emberek pedig nagyon barátságosak, úgyhogy nem is lehetnék elégedettebb az itteni életemmel."

Legfeljebb ha sikerülne megvédenie mindhárom címét a Győrrel...

2019.07.26 16:14:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Emilie Christensennek a legjobbkor jött az FTC hívása, fontos állomásként tekint első külföldi klubjára.

2019.07.29 21:01:41

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A többségnek meg kell halnia ahhoz, hogy kiderüljön, mennyien tisztelik, szeretik, sőt, elismerik, tartják betölthetetlennek az eltűnése nyomán keletkező űrt.

2019.07.26 17:20:20

Kézilabda TÓTH ANITA

1987 júliusa óta volt lapunk munkatársa, az utóbbi évtizedekben kézilabda-szakírója.

2019.07.18 17:43:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A norvég Tord Ellingsen minden hétfőt a Fradinál tölti, és már jól látszik a többé éve tartó közös munka eredménye.

2019.07.23 21:25:20

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

ALAPVONAL. Játékosaik méltósága a legfontosabb, amelyben sosem sértenék vagy aláznák meg őket – aki valaha eltöltött egy lélegzetvételnyi időt a verseny-sportban, tudja, mekkora kincs ez.